nisam nikada koristio Grub, iako u zadnje vrijeme dolazim sve cesce u kontakt s njim … pa se mozda i natjeram da ga malo bolje pregledam.
zato cu ti samo freebsd pitanja/prijedloge postaviti, jer ne znam da li je Grub pravilno konfigurisan …
nego … jesi li dirao kernel, odnosno prekompajlirao ga prema svojim potrebama? da nisi slucaju ffs support iskljucio?
jesi li mozda aktivirao scsi emulaciju u kernelu? ako jesi ubaci obavezno “device ata” i “device atadisk” i ponovo uradi “make buildkernel” i “make reinstallkernel”
nemoj slucajno “make installkernel” ako svjeze napravljen kernel ne valja, jer ces unistiti i onaj sto je radio. uvijek backup napravi, npr u /boot /kernel.stable/
ako si dirao kernel, onda pri bootanja, kada te pita kako zelis startati freebsd, pritisni 7 (escape promt) i onda ovako:
izbaci novi kernel
$ unload
ucitaj stari kernel
$ load /boot/kernel.old/kernel
bootaj stari kernel
$ boot
jesi li dirao fstab pa upisao pogresnu root particiju? kada se pojavi “ffs_mountroot” greska upisi “?” i pritisni Enter da vidis sve boot-particije. da li je root particija /dev/ad1s1a?
koji freebsd koristis? da nije 5.2 odnosno 5.2.1?
to sam te zaboravio pitati … ako je >=5.2 ili -current verzija, to je jedan od bugova … instaliraj 5.1 i onda preko CVSup update na 5.2 ako hoces … 5.1 se moze prakticno smatrati stable verzijom.
jesi li probao rucno mountroot … moze biti da iz nekog razloga(???) kernel nije u redu, tako da ne moze da mounta.
kada ti se pojavi:
ffs_mountroot: can’t find rootvp
…
Manual root filesystem specifications:
tu upisi: ufs:/dev/ad1s1a
i pritisni Enter i vidi sta ce biti … ako mounta, dobro i jeste … ako ne mounta … onda idemo dalje :))
kod mene na poslu se neki dan na jednoj mashini pojavila ta greska, jer je u BIOS-u bio ukljucen ‘Ultra ATA (UDMA)’ … ako imas to BIOS-u, promjeni u Advanced DMA i probaj bootati. jeste da se radilo o laptopu, medjutim pogledaj.
jedino sto znam da je to aktuelni bug za 5.2.1 verziju.
zasto si instalirao prakticno “bleeding edge” verziju? instaliraj 5.1, ona je apsolutno stabilna. nema razloga, pogotovo kada nisi nikada koristio freebsd, da instaliras -current verziju.
ja nisam imao nikakvih problema sa tom instalacijom. instaliran je i radi i sad bez problema… ako hoces dodji ponovo dacu ti i 5.1 verziju na 4 CD-a ili 4.9 ili 4.4 uzmi sve ako mislis da je do instalacije, ne znam ni sam sta sve imam pa probaj. mislim da nisi dobro odradio instalaciju negdje si nesto izostavio! to je normalno ako ti je to prvi put da instaliras
otkaci grub, koristi bsd-ov loader
[quote]Da li si pokušavao “normalnu” boot proceduru za FreeBSD (umjesto chainloading-a)?
—>
title FreeBSD
root (hd1,a)
kernel /boot/loader
boot
<—[/quote]
ovo nije problem vezan za boot manager nego skoro specificno za 5.2.1. imao sam isti problem kada sam odradio “installkernel && installworld”, medjutim posto sam imao nekoliko starih stabilnih kernela, popravio sam stvar kroz ponovno kompajliranje. mislim da znam u cemu je bi problem (scsi emulacija i atadisk), medjutim nisam 100% siguran.