Haj, ako neko ima vremena, da mi ovo fino objasni

Pozdrav svima…

Evo, odlucih se i ja da vidim malo ovaj Linux, nisam nikad, pa eto doslo vrijeme, posto vidim da ima finih verzija :wink:

Al, odmah problemi, pa da nebih ja sad trosio vrijeme pokusavajuci neke probleme rijesiti (one pocetnicke), mozel to meni ko ovdje pojasniti.

Znaci nemam pojma o Linuxu nista (Tabula rasa).

Evo nekih stvari koje su mi hitno, ali me zezaju (a i svakoga su vjerovatno)

Prvo da kazem da koristim SuSe 9.3, znaci instaliro sam ga uspjesno, ali…

Problemi:

1. Modem Intel 536ep, hmmm vidim na forumu ima nekih tema o ovom modemu, to je kako ga zovete Winmodem, pa mi neide nikako sa instalacijom. Pisu neki postupci kako instalirati, ali nista nije upalilo (tacnije nemam pojma ni gdje one neke stvari treba kucati :slight_smile: )…

Evo error poruke koje dobijem kada pokusam instalirati modem (po ovom upustvu) :
[color=red]

Prerequisites:

1. root access
  2. bash shell to run install scripts
  3. an Intel536ep modem
  4. KERNEL SOURCE HEADERS FOR THE KERNEL YOU ARE RUNNING.
    (found on your distribution’s CD)

Steps to install

1. login as ROOT
  2. extract the archive into a directory with “tar -zxvf .tgz”
  3. cd into the directory it created.
  4. Type: make clean
  5. Type: make 536
  6. Type: make install
    This will create a /dev/modem device file. This file is used as an interface to
    modem by all applications: minicom, kpppd, efax, etc. Please configure the applications
    to use /dev/modem if neccessary.
    *******************************************************[/color]

Greska:

[color=red]*******************************************************
linux:~/Desktop/t # make 536
Module precompile check
Current running kernel is: 2.6.11.4-20a-default
/lib/modules… autoconf.h does not exist
please install kernel source
make: *** [check] Error 1

Dje je ovdje problem, i sta je ovo autoconf.h, ne kontam ovo nista.

Kada pokusam se konektovati se modemom na internet sa drajverima koji su automatski instalirani od SuSe 9.3 dobijem ovo:

[color=red]*******************************************************
SuSE Meta pppd (smpppd-ifcfg), Version 1.58 on linux.
Status is: disconnected
trying to connect to smpppd
connect to smpppd
Status is: connecting
pppd[0]: Plugin passwordfd.so loaded.
pppd[0]: --> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
pppd[0]: --> Initializing modem.
pppd[0]: --> Sending: ATM1
pppd[0]: --> Sending: ATQ0
pppd[0]: --> Re-Sending: ATM1
pppd[0]: --> Modem not responding.
pppd[0]: Connect script failed
pppd[0] died: Connect script failed (exit code 8)

2.Drugi problem je kako da instaliram onaj KKKP (za internet ili tako vec nesto), posto mi je automatski instaliran Kinternet, odnosno, da mi neko objasni kako da instaliram programe uopste na Linuxu, znam da treba nesto preko konzola, ali… neide mi ni to…

Pa eto, ovo mi je hitno, jer bez ovoga nemogu ni maknuti na Linuxu, pa ako moze neko sto brze da mi ovo pojasni…

Haj pozdrav svima na linux.org.ba

P.S. Nemojte mi slati one linkove na neke teme vec na forumu, sve sam pregledo, ali neide. Mozel kako upustvo, sve step po step… :wink:

Ustvari, najvise me ovo interesuje:

linux:~/Desktop/t # make 536
Module precompile check
Current running kernel is: 2.6.11.4-20a-default
/lib/modules… autoconf.h does not exist
please install kernel source
make: *** [check] Error 1

Dje je problem… sta je ovo autoconf.h

Kako da instaliram taj kernel source… :wink:

Paša, isti si ko ja nekad kada sam počeo da se bavim linuxom…

1. klikni na start meni, nadji negdje system…YaST (tražiće ti šifru)
  2. kada se otvori yast, traži: “install/remove software” (tako nešto nemam suse trenutno)
  3. negdje “gore-lijevo” imaš “search”: tu upiši kernel-sources ili sources, pa će ti on izlistati šta je našao sa desne strane, i ti staviš kvakicu za taj paket, u search ukucaj “gcc” ako nije kvakica u njemu stavi takođe…
  4. pošto si ti već instalirao intel drivere (paket koji dodje na suse 9.3 medijima), idi na search pa stavi umjesto kvakice, kantu za smeće(jednom kad klikneš u polje to je za update) da ga "izbrišeš"
    5.ako si došao dovde a da nije šta “riknulo” uzmi accept ili next ne sjećam, možda bude nekih paketa koji se moraju instalirati pa ti ako ti izleti neka poruka uzmi “continue”

ovo ti je prva tura… biće još

http://downloadfinder.intel.com/scripts-df-external/download.aspx?url=/8023/eng/intel-536ep-4.69.1.tgz&DwnldId=8023&ProductID=977&lang=eng

skini ovo gore, to su ti drajveri koje trebaš kompajlirati… i sačekaj dok ja nešto probam pa se javim a ti javi jesil sve ovo gore odradio

otvori notepad, kopiraj ovo sve što je uokvireno i pastaj u notepad, snimi pod ovim imenom “ intel536.diff”, pazi da promijeniš extenziju kod notepada ispod “File name” imaš “Save as type” pa tu stavi “All files”, i snimi.

ovo dole je patch koji sam skinuo sa stranice https://wiki.ubuntu.com/IntelFiveThreeSixEPModemHowto?

diff -ur intel-536EP-2.56.76.1/coredrv/softserial.h intel-536EP-2.56.76.1-vedran/coredrv/softserial.h
--- intel-536EP-2.56.76.1/coredrv/softserial.h  2004-10-15 10:16:53.000000000 +0200
+++ intel-536EP-2.56.76.1-vedran/coredrv/softserial.h   2005-01-22 18:51:32.000000000 +0100
@@ -86,7 +86,7 @@
 int  softserial_open           (struct tty_struct*, struct file*);
 void softserial_put_char       (struct tty_struct*, unsigned char);
 void softserial_set_termios    (struct tty_struct*, struct termios*);
-int  softserial_write          (struct tty_struct*, int, const unsigned char*, int);
+int  softserial_write          (struct tty_struct*, const unsigned char*, int);
 int  softserial_ioctl          (struct tty_struct*, struct file*, unsigned int, unsigned long);

Only in intel-536EP-2.56.76.1-vedran/coredrv/: softserial.o
diff -ur intel-536EP-2.56.76.1/coredrv/softserial_io.c intel-536EP-2.56.76.1-vedran/coredrv/softserial_io.c
--- intel-536EP-2.56.76.1/coredrv/softserial_io.c       2004-10-15 16:00:42.000000000 +0200
+++ intel-536EP-2.56.76.1-vedran/coredrv/softserial_io.c        2005-01-22 18:51:17.000000000 +0100
@@ -55,7 +55,6 @@
 //=============================================================================
 static DECLARE_MUTEX(softserial_write_sem);
 int softserial_write(struct tty_struct* ptty,
-                      int from_user_space,
                       const unsigned char* input_buffer,
                       int write_count_asked)  //why is it a signed int?
 {
@@ -73,41 +72,6 @@
    //printk("softserial:softserial_write()n");
    //printk("write: fus%d, count%dn",from_user_space, write_count_asked);

-   if(from_user_space)
-   {
-      down(&softserial_write_sem); //this may not be enough
-      while(write_count_asked - written_count > 0)
-      {
-         softcore_space = G.softcore.write_free();
-         if(softcore_space == 0) break;  //try again?  potential infinite loop?
-         //printk("space free %dn",softcore_space);
-
-         if(write_count_asked > softcore_space)
-         {
-            copy_size = softcore_space;
-         }
-         else
-         {
-            copy_size = write_count_asked;
-         }
-
-         copy_from_user(G.softcore.tx_fifo, input_buffer_ptr, copy_size);
-         //printk("tx_fifo[0]=%c copysize=%d",*(G.softcore.tx_fifo),copy_size);
-       // if(copy_size <= 0)
-        // {
-        //    return(-EFAULT);
-        // }
-
-
-         G.softcore.write(copy_size);
-
-         input_buffer_ptr += copy_size;
-         written_count += copy_size;
-      }
-      up(&softserial_write_sem);
-   }
-   else           //data is from kernel space
-   {
       while(write_count_asked - written_count > 0)
       {
          softcore_space = G.softcore.write_free();
@@ -127,7 +91,6 @@
          input_buffer_ptr += copy_size;
          written_count += copy_size;
       }
-   }

return(written_count);
 }

Ne radi taj drajver na novijim kernelima.
Treba ti patch: http://adis.linux.org.ba/downloads/intel536ep.diff
Šta je to patch?

Nešto imam osjećaj da će Aldin pripomoći sa detaljima, ali evo još par linova:
http://start.linux.org.ba/I536ep
http://adis.linux.org.ba/software/intel536ep.html
http://start.linux.org.ba/Instalacija_programa

O djesi Adise izgleda da ćemo se mi zaposliti u intelu oko ovih drivera lol

inače meni je Adis dosta pomagao oko ovog modema red je da i ja šta pomognem, a pošto znam kako je kad si početnik, koliko sam se lomato da kompajliram kod u freepasacalu… pa ću ja malo više pisati…

PREPORUKA SNIMI OVU STRANICU NA KOJOJ TI PIŠEM, DA JE MOŽEŠ ČITATI OFFLINEPA JE OTVORI U SUSE-U I IDI REDOM STEP BY STEP

Da si malo iskusniji vjerovatno bi se snašao sa ovim uputstvom koje sam i ja koristio i koje sam ti prethodno poslao “wiki ubuntu stranica”

idemo…

*** kopiraj “intel-536ep-4.69.1.tgz” i patch fajl “intel536.diff” u “HOME” folder (pretpostavljam da si preko win-a skinuo drivere i patch, i sada iz linuxa otiđi na windows particiju gdje si snimio drivere i patch, i kopiraj ih u home directory), možeš ga snimiti na disketu ili cd, iz win-a, pa ga kopirati i na taj način u home… biraj…

sada posao:

1.Otvoriš konzolu i ne zatvaraj je dok se ne završi posao jer kada god budem pisao “kucaj” to se odnosi na tu konzolu i taj radni direktorij, valjda znaš gdje je konzola ako neznaš nadji je negdje na start -> system ili system tools ne sjećam se -> konsole, otvori pa kucaj “ls” izlistaće ti se sadržaj “/home/user dir-a”, trebalo bi da imaš ovaj fajl izlistan “intel-536ep-4.69.1.tgz” ako si ga kopirao
*napomena ls je naredba slična kao “dir” u dos-u
2. kucaj “tar xzf intel-536ep-4.69.1.tgz” (ovdje ga “untaruješ”, raspakuješ )
3. možeš otkucati “ls”trebalo bi da imaš jedan novi dir, u njega ćeš se prešaltati kucajući:
“cd intel-536EP-2.56.76.1”
*napomena sa naredbom “cd” ideš u dir koji navedeš iza nardbe
4. kucaj “ patch -l -p1 < …/intel536.diff ” #edited
ako ti ispiše ovo to bi moglo nešto valjajati:
patching file coredrv/softserial.h
patching file coredrv/softserial_io.c

1. kucaj “sudo make clean”, tražiće ti šifru ovo ti je da budeš tzv root -ili “administrator, o ovome malo kasnije “su & sudo” naredbe…
  2. sudo make 536
  3. sudo make install

ako je dovde sve išlo po planu, trebaš još napraviti konekciju u yast-u, eh sad ne mogu se sjetiti tačno (nemam suse instaliran), otvori yast -> network->modem ako me sjećanje služi, izbriši sve stare konekcije kada to uradiš:

ostavi intela koji je u gornjem prozoru, nego imaš u donjem prozoru, meni se činim “change” i odatle nastavi praviti konekciju, ako budeš dovde stigao javi se pa me napomeni gdje šta dođe, pa ću ti govoriti po sjećanju… uglavnom isključi dial tone ostalo ne bi trebao biti problem ukljuci firewall i stupid mode…

nek je hairli

Adise, znaš šta je novo ne radi mi modem (intelov) neki dan kad je grmilo… zato sam sad na net-u preko wina pa mi ofirno dolaziti na forum lol

PS
Paša, koja ti je mašina? jesil šta uspio? ako budeš uspio koristi kinternet pa ćemo kasnije kppp

PPS
ako si student i imaš sada ispite ostavi linux dok ne položiš, navući ćeš se pa ko će te kasnije izvuć lol,a kasnije nađi kakav tutorijal o linuxu, imaš dobar na početnoj stranici www.linux.org.ba

E hvala mnogo aldine…

Došao sam donekle, skoro pa da je sve uspjelo, ali neradi modem, nesto sam zabrljo malo, ali mislim da sam skontao…

Nemogu se sad zafrkavati, pa javim ako zapnem negdje…

Hvala mnogo jos jednom…

samo idi redom kako sam pisao jer ako negdje fuliš nije to to…
dok budeš na change pravio konekciju nemoj da te buni /dev/modem neka tako i stoji… nemoj upisivati intel i sl (mada bi mogao 536ep0 ali nemoj!!!), samo viči “yes”

A de mi reci, jel ovo za SuSe 9.3 100%…

Ima neke razlike izmedju patcha za 9.2 i 9.3 pa da nije to nesto…

Vidi, nasao sam ovo, i ovaj patch… nije isti, pa neznam… negdje fulim nesta i opet bude onaj isti error pri konekciji…

Sve uradim, kompajliram drajver, instaliram, ali opet neide… haj probacu ponoviti jos koji put, pa neznam…

[quote]A de mi reci, jel ovo za SuSe 9.3 100%…

Ima neke razlike izmedju patcha za 9.2 i 9.3 pa da nije to nesto…

Vidi, nasao sam ovo, i ovaj patch… nije isti, pa neznam… negdje fulim nesta i opet bude onaj isti error pri konekciji…

Sve uradim, kompajliram drajver, instaliram, ali opet neide… haj probacu ponoviti jos koji put, pa neznam…[/quote]

za 9.2 ne treba patch a ovaj patch sam ja upotrijebio na ubuntu sa 2.10 kernelom a patch je valjda isti a na 9.3 sam probavao sa Adisovim patchom

koji program koristiš jel kppp ili kinternet, pošto suse ne gotivi kppp, probaj sa kinternetom, otvori konqueror i onda klikni na kinternet ikonu koja je dole kod sahata, treba da bude kao “žuta munja”, ako ti se začuje modem dobro je, a reci mi jesil naštimao konekciju kao što sam ti rekao, provjeri na kinternet (ako slučajno nisi obrisao prethodne konekcije) desni klik pa traži negdje provider ako ih imaš više izaberi onoga kojeg si pravio nakon kompajliranja…

reci mi tačno šta si radio i jesi li odradio kako sam pisao i gdje je problem

OBAVEZNO

1. SNIMITI OVE ODGOVORE KOJE SAM TI SLAO DA BI IH MOGAO ČITATI OFLINE, na internet exploreru “save as”, a na mozilla-firefox “save page as” (zavisno koji browser koristiš)
  2. SLIJEDITI KORAK PO KORAK, i poslati izlaz i korake koje si ti napravio

ovako kada otvoriš konzolu kucaj sve kako sam ti napisao sve je bitno…

obavezno selektuj mišem sve iz konzole kopiraj u jedan fajl, ili ima opcija da snimiš history u jedan fajl pa nam taj fajl prikači na forum,

jesi li skinuo drivere sa interneta i patch, moraš mi tačno reći dokle si i šta si uradio, da bi znali do čega je

PS
možeš ti koristiti i KPPP ali trebaš ostaviti takođe modem da bude /dev/modem, možeš još u konfiguraciji KPPP-a otići na querry modem, ali opet ti kažem probaj prvo na kinternet…

Jeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah, uspio sam…

Uz veliku pomoc aldina…

Tnx mnogooooooooo, maaaan.

:smt024 Evo ga napokon i ja na net-u preko Linuxa…

Haj zasad, sam dosta napravio… ima jos stvari koje vas trebam pitati, ali kasnije, sutra me nema kuci, pa za 2 dana, cu vas dalje “gnjaviti”…

P.S.

Nisam student jos, al za dva mjeseca cu biti ona prva godina… ETF, Racunari… :wink:

Ustvari, bolje da vas odmah pitam, da necekam odgovor kad prekosutra… :wink:

Mozetel mi dati spisak najboljih linux programa, ono generalno…

Za muziku, za slike…

I jedno pitanje, kako pokrecem Windows programe unutar Linuxa… valjda moze… ako nemoze, zanemarite, prvi dan mi je na Linuxu :wink:

[quote]Ustvari, bolje da vas odmah pitam, da necekam odgovor kad prekosutra… :wink:

Mozetel mi dati spisak najboljih linux programa, ono generalno…

Za muziku, za slike…

I jedno pitanje, kako pokrecem Windows programe unutar Linuxa… valjda moze… ako nemoze, zanemarite, prvi dan mi je na Linuxu ;)[/quote]

polahko, polahko, (već se navukao) jesam ti reko ba da ćeš se navući ovo ti je jače od droge (šalim se),

ma može jarane i windows prorami na linuxu samo da ti ne bude puno za danas lol, šalim se ima jedan program zove se wine, i njega možeš instalirati preko yasta idi na search i nađi pa instaliraj…

on se koristi tako što u konzoli kucaš “wine program.exe”, ali program.exe ti mora biti u radnom direktoriju, za radni direktorij tj direktorij u kojem si trenutno možeš kucati naredbu “pwd” i ona će ti ispisati gdje si trenutno a sa “ls” imaš sadržaj, eh ali nemoj se puno nadati jer wine nije nešta extra dorađen da može pogurati windows programe, ima jedan bolji program koji se plaća zove se crossover ili tako nešto…

ovaj wine instalira win program u svoj dir /home/user/.wine/drive_c/Program files/neki program

ti sa konzolom odeš u taj dir i onda kucaš “wine nprwordviewer.exe”

*note; kod linuxa je bitno dal je malo ili veliko slovo npr “cd desktop” nije isto kao “cd Desktop”, tzv. case sensitive

*note; kod linuxa hidden files/folders počinju sa tačkom npr “.imefilea.txt .imefoldera”

ne reče mi koja ti je mašina ram i proc i kako ti gura suse jel “solidno brz”, i koji program si koristio ili kppp ili kinterent?

ovako nisam ti neki specijalac za programe ali

openoffice(obrada texta), gimp(obrada slika), gwenview (pregled slika), xmms (nisam rekao muzika nego mp3.wav, ), mplayer (divx format i ostali video formati), K3b (cd /dvd pržač), Kdevelop, anjuta (za programiranje, trebace ti na fax-u ako Bog da), gaim (imas na njemu i yahoo i aol i msn mesengere sve u jednom)…itd itd … ma jarane imaš haman sve što imaš na windows-u

a ti fino kad ništa ne učiš onda možeš uzeti ovaj tutorial i čitaj pa probaj čitaj pa probaj čitaj pa probaj:i za mjesec dana ćeš imati "dobre temelje"
http://kursevi.linux.org.ba/osnove/kurs_materijal.pdf

oops belaj ako si stavio “intel536.diff” u home dir, a ti si trenutno u “intel-536EP-2.56.76.1” dir-u trebaju dvije tačkice umjesto jedne, a možda si ti to skontao i prije ako si radio šta po dos-u pa znaš da je jedna tačka trenutni dir a dvije da se vratiš jednu stepenicu nazad

patch -l -p1 < [color=red]…[/color]/intel536.diff

PS

probaj kucati “man wine” ili “man gcc” ili “man bilo koji program” iz mana izlaziš sa pritiskom na tipku q

Ma ok care, sredio sam ja to na neki svoj nacin (nisam ni isao u home dir :wink: )…

Nije problem, znam da cu to sve skontati i cak moci i objasnjavati za 10-20 dana. Mislim znam svaki sistem od DOS 5.0 pa DOS 6.0/6.2 Windows 3.0 pa do XP (nijedan nisam preskakao lol nije da se falim ;)), al eto Linux nikada mi se nije u to dalo carkati, al doslo vrijeme, i mogu reci da sam odusevljen. Napokon nesto i da nije jednostavno rijesiti, da se moras patiti, ma vjerovatno znate vec. Vala mi se svidio pravo, prelazim na njega. :wink:

Sto se tice compjutera, AMD 2600+ 512 Ram, nema nekih problema, ide sve brzo. A ide i preko KInternet a i onaj drugi nikako da ga upamtim :wink:

Samo jedno pitanje jos, netrebate mi odmah govoriti kako cu to rijesiti, ali samo da znam dal je moguce sve uraditi: Podesiti Web cameru, Scanner da rade bez problema (nisam ni pokusao jos, ali vidio sam da nerade, i ustvari koji program da pokrenem za scannera ili web cameru…)

Mozda sam dosadan :), mogao bih pretraziti i onaj spisak tamo programa pa naci, al eto ako ko zna vec unaprijed :wink:

I jos nesto, imam problema sa MP3. Pokrece normalno preko Real Playera 10, ali preko XMMS neide. Idem ono ko i na winampu Add directory, i uzmem direktorij, ali nece da ubaci u playlistu, a i kada pokrenem pjesmu sa (Open with pa XMMS, opet neide, nece da pjeva), dje je problem. Mozda codec ili.

I sorry sto gnjavim :wink:

Ok, rijesio sam ovo sa muzikom, ustvari problem je samo sa MP3…

Treba instalirati patch Multimedia Patch 1 kroz onaj program za Update iz Yasta…

Pa eto ako ko zapne da zna… To je za SuSe 9.3 nerade mp3 fajlovi po instalaciji…