Hard disk nije pronađen, rezolucija, codeci

Ok konacno sam se nakanio da napravim dual boot masinu sa win xp i ubuntu.

Imam 2 interna HDD i jedan eksterni. Na jednom internom mi se samo nalaze windowsi i linux OSevi. Ubuntu vidi ovaj eksterni ali neprimjecuje drugi interni hdd.
Znaci pitanje broj 1 kako ga nastimati da vidi i ovaj interni.

Sljedece, najvisa rezolucija koju mi dozvoljava je 1024X 768. Predpostavljam da mu fale driveri za graficku karticu. Kako to da popravim?

Trece, gdje da skinem raznorazne codece jer mi sad neotvara ni mp3ove niti divx filmove?

Kao sto se vidi nisam linux ekspert niti imam motiv da to postanem. Zelim alternativu za suplje windowse cisto radi sigurnosti. 90% vremena sto provedem na kompu je jednostavno surfanje neta, slusanje muzike i rijetko nekad gledanje filmova. Znaci cilj mi je desktop koji ce mi te neke osnovne potrebe zadovoljiti a ako mi nesto konkretno trebadne da odradim prebacicu se na windows.

haj nek je hairli (sa srećom), preko čega ideš na internet jel dial-up ili broadband (ADSL,CABLE,BIP)?

[quote]Imam 2 interna HDD i jedan eksterni. Na jednom internom mi se samo nalaze windowsi i linux OSevi. Ubuntu vidi ovaj eksterni ali neprimjecuje drugi interni hdd.
Znaci pitanje broj 1 kako ga nastimati da vidi i ovaj interni.[/quote]
prvo se ustanovi koji je disk (scsi, sata, ata), poslije se vidi koje su particije i kojeg su tipa (NTFS,FAT,EXT3,REISER itd.), onda se u /etc/fstab upiše gdje i kako da se mountuje i to je to

znaš li koji ti je disk jel sata ata scsi (taj drugi interni)

vjerovatno je taj externi prepoznat kao “usbstick” zato ge vidi bez problema…

kako se to može uraditi, najbolje sudo apt-get install gparted u njemu ti je sve grafički (Gparted->Devices)… ili sudo fdisk -l, pa nam to pošalji ovdje na forum

koje je grafička ATI, nVIDIA?

kad skontaš koja je, skineš drivere (najlakše sa ubuntu servera - već gotove), backupuješ stari xorg.conf fajl, uradiš sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

sa ubuntu servera, ako imaš internet (preko linux-a) najakše ti je synaptic (ili apt-get), ako ne onda imaš linux-a koji imaju već “ugrađenu” multimedijsku podršku…

Prvo hvala za odgovor. Evo dokle sam stigao

Nasao sam na wiki.ubuntu instrukcije za skidanje nvidia drivera i skinuo ih. Onda sam prosao xconf proceduru i dodao nove rezolucije itd. Uspio sam dici rezoluciju na 1280X 1024 sa 75hz refresh rate-om. Nisam skroz zadovoljan ovim. Slova su mi presitna, kad su boldirana premasna su. Moram pogledati sta sam tacno imao na windowsim i pokusati replicirati.

pokrenuo sam tu prvu gparted komandu ali nemogu da nadjem gdje se otvara taj program :S
Evo rezultata sa fdisk komanda

Ovaj hdb disk od 320GB hocu da mountujem

Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40000000000 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4863 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 919 7381836 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 1440 4862 27495247+ f W95 Ext’d (LBA)
/dev/hda3 920 1439 4176900 83 Linux
/dev/hda5 1467 4862 27278338+ e W95 FAT16 (LBA)
/dev/hda6 1440 1466 216814+ 82 Linux swap / Solaris

Partition table entries are not in disk order

Disk /dev/hdb: 320.0 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders

/dev/hdb1 * 1 38913 312568641 7 HPFS/NTFS

Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders

/dev/sda1 1 19457 156288321 7 HPFS/NTFS

Trece, uspio sam uganjati sve ove restricted codess zna medije. Nisam znao da se Ubuntu valjda boji tuzakanja pa te natjera da ih sam instaliras.

PS
Znam sta znaci hairli bez prevoda :D:D:D
Na net se kopcam na DSL preko netgear routera i to sve radi samo od sebe bez problema
Koristim Ubuntu 6.10

sudo mkdir /mnt/hdb1 && mount -t ntfs /dev/hdb1 /mnt/hdb1 .Hajd probaj to pa ako mogne onda cemo fstab rijesiti

$ sudo mkdir /mnt/hdb1 && mount -t ntfs /dev/hdb1 /mnt/hdb1
mkdir: cannot create directory `/mnt/hdb1’: File exists

Onda samo ovu drugu komandu … sudo mount -t ntfs /dev/hdb1 /mnt/hdb1

pokrenuo komandu iz roota i nije se nista pobunilo, ali i dalje nevidim nigdje taj hdd

dali treba da se pojavi na desktopu pored ovog externog?

Ehh… Idi cd /mnt/hdb1 && mkdir test && ls .Ako budes vidio dir test ok je mountovan.Pastiraj usput sadrzaj /etc/fstab

$ cd /mnt/hdb1 && mkdir test && ls
bash: cd: /mnt/hdb1: Permission denied

evo i fstab

/etc/fstab: static file system information.

proc /proc proc defaults 0 0

/dev/hda3

UUID=d8d5962a-09c6-4898-bd4b-f712d38cffb2 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

/dev/hda6

UUID=f0bb8095-d023-4c26-9ffb-3671cb43e808 none swap sw 0 0
/dev/hdd /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/hdc /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/ /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0

Jao… Ti pocetnik,ja zaboravio na sudu.De molim te uradi sudo su , prebaci se u root (tj. da # bude a ne $) i onda kucaj ovo gore…Iako bi trebalo da mozes uci…

cd /mnt/hdb1 && mkdir test && ls

mkdir: cannot create directory `test’: Read-only file system

poslije te komande mi se promjt promjeni u root@MojUserName:/mnt/hdb1#

Heh onda nek ti Ubuntuovci objasne … TO je do NTFS-a.U mom slucaju bi to znacilo prekomajliranje kernela, u tvom ne znam :D.Pozdrav…

:smiley: Hvala na trudu

Pisanje na NTFS particiju iz Linux-a nije bas stabilno, tako da vecinom ce ti mount-at read-only. (Ukucaj “mount” i vidi kako ti je mount-o NTFS particiju.) Probaj instalirati ntfs-3g:

sudo apt-get install ntfs-3g

Poslije toga, ovako nesto u fstab:

/dev/hdb1 /mnt/hdb ntfs-3g defaults,locale=en_US.utf8 0 0

Onda, “mount -a”.

Pogledaj ovaj Wiki za vise detalja nego sto si trazio o Ubuntu :slight_smile:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy#How_to_mount_Windows_partitions_.28NTFS.29_on_boot-up.2C_and_allow_users_read_and_write_access

./dz

Čitajući ove poruke imam osjećaj da Samiru nikad nije ni trebalo pisanje po toj particiji, samo da je vidi na desktopu :smiley: inače Samire samo edituj fstab i dopiši ovo što dz kaže, onda možeš naći tu particiju iz Nautilusa kao /mnt/hdb

bravo vedrane, slažem se… i još nešto jesi li promjeni naslov - ako jesi bravo again hehe

@SamirBL
koji ti je monitor i koliko ", koja tehnologija LCD CRT…

što se tiče slova probaj promijeniti/povećati font size:

System → Preferences → Font

na egdyu (6.10) ja obavezno stavim tačkicu na Subpixel smoothing (LCDs) → Close

…na laptopu, a i na CRT-u, probaj i to uraditi… pa logout

jesi li probao neki drugi linux, i ako jesi kakva je situacija bila sa fontovima

ovo ti je da vidiš koji su ti trenutno mountani diskovi i neke karakteristike (koliko prostora ima, gdje su mountani itd.)

df -Th

za gparted prvo ga instaliraš pa onda:

System->Administration->GNOME Partition Editor->pa, Gparted->Devices ->odabereš-klikneš na particiju i radiš šta hoćeš od

nje…

[quote]Trece, uspio sam uganjati sve ove restricted codess zna medije. Nisam znao da se Ubuntu valjda boji tuzakanja pa te natjera

da ih sam instaliras.[/quote]
može bit… a može bit da je iz principa (samo “open source” shipuje na CD-ovima)

evo ti za readonly koje radi provjereno, a za ovaj ntfs-3g ti ne mogu reći/garantovati jer nisam još probao
sudo mkdir -p /media/320GB

sudo su

echo “/dev/hdb1 /media/320GB ntfs defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1” >> /etc/fstab

naravno podrazumjevam da nemaš ništa što se tiče hdb1 upisano (already) u /etc/fstab fajlu, ako imaš obriši kompletnu liniju

sa sudo gedit /etc/fstab, ili je komentiraj, samo na početak stavi tarabu #/dev/hdb1…

sudo reboot i vidi hoćeš li imati išta na Desktopu…

Bio sam preumoran da se sinoc poslije posla zezam sa ovim. Pokusacu veceras opet ako budem imao snage.

Inace sto se tice tog HD od 320gb treba mi pod minimum da ga vidim i da mogu sa njega medije otvarati. Bilo bi lijepo da se moze i pisati po njemu, ali sta je tu je.

Monitor je ovaj:
http://www.amazon.com/ViewSonic-VA902B-LCD-Monitor-Black/dp/tech-data/B0009Z66QI/ref=de_a_smtd/002-0704613-0035229

1,280 x 1,024 optimum resolution
550:1 contrast ratio, 270 nits of brightness
8 ms response time, 0.294 mm dot pitch
160-degree viewing angles

Compatibility: PC and Mac
Panel type: TFT Active Matrix
Display size: 19"
Diagonal viewable screen size: 19"
Maximum non-interlaced resolution: 1,280 x 1,024
Dot pitch: .294 mm
Contrast ratio: 550:1
Response time: 8 ms
Brightness: 270 cd/m2
Input signals: Analog RGB
Input connector/cable: 15-pin dSub
Glass surface: Anti-glare
Horizontal viewing angle: 160 degrees
Vertical viewing angle: 160 degrees
Horizontal frequency: 30~82kHz
Vertical frequency: 50~85Hz

Probao sam fontove promjeniti i povecao sam velicinu slova. Stavio i sam i subpixel smoothing iako iskreno nisam nikakvu razliku primjetio sa njom. Jos nisam 100% zadovoljan.

Nadam se da cu veceras taj HD uspjeti nastimati.

Inace prvi utisci su dobri. Drago mi je da sam konacno to odradio. Po datumu moje registracije na ovom forumu mozete vidjeti koliko sam poletan. Najvise mi je drago da sam se makeo od windowsa iako mi je za ovih par dana i u linuxu par programa crashiralo sto me dosta iznenadilo i sto nisam ocekivao.

Jos jednom, hvala na pomoci

Cisto sumnjam da iko od nas ima koristi od read only particije od 320G.Sta kad skine album sa “zikom” treba otici na Windows da ga prebaci?Nonsense… :?

Read only mi treba radi stvari koji su vec na njemu od kloniranog starog hdd. U najgorem slucaju mogu i tamo jednu linux particuju napraviti isto iako bi najbolja opcija bila da se moze na njemu i pisati.

Jesi li probao ntfs-3g instalirati? Na tvom mjestu bi odma poceo praviti backups ako mislis u Linux-u pisati na NTFS particiju. Pisanje na NTFS ce biti u beta stanju jos dugo vremena. Pogledaj detalje ovde ako te interesuje: http://www.linux-ntfs.org/ Samo te upozoravam da ne bi izgubio te silne fajlove :slight_smile:

./dz