Ibook ili macbook

mjenjam svoj stari acer laptop za novi. znam da ce biti mac,
samo me zbunilo sto je sad izasao macbook sa dualcore
i intelovim procesorom. prije toga sam bila odlucna da cu
uzeti ibook G4 12".

da li da se drzim isprobanog ili idem u korak s razvojem?
za mene je to (za razliku od vas upucenih) problem, jer sad
npr. nema na netu uputstava kako koji distro podrzava novi
macbook itd.

mislim imati OSX i linux na njemu. gledala sam na netu nesto
slackintosh, a imam i ubuntu 5 live i instal CD za mac. vidila sam
jos nekih tema o distribuciji na macu ovdje na forumu, ali sve
postovi iz 2003. sta je aktuelno?

mozete li mi sta reci (cini mi se saffire i nihad i ko jos prati
macove :slight_smile: ), pomoci pri odluci: ibook / macbook?
razlika u cijeni nije argument, pokusacu izvuci nesto od stipendije :slight_smile:

PS: na ibook linux nije prepoznavao wireless, kako je na macbook-u?

bolje da uzmes dual opteron i lijepu plocu za njih i 2 GB ram-a i 2 sata diska umjesto da kupis taj mac laptop…

Jah

wahahahaha… :slight_smile: LEGENDO !! :smiley: moram se sloziti sa njim… sta ces… muskarci izgleda vise obracaju paznju na funkcionalnost nego na dizajn uredjaja ( a ovo sto je maher nabrojao je daleko jace od svega toga sto se nalazi u tom book.u ). Istina kod maca ces potrositi pare samo na dizajn i ime :wink: ali bujrum…

Pozdrav

Ice

interesuje me misljenje od nekoga ko ima mac i ko nije u startu protiv njega,
jer se vise ne dvoumim izmedju mac i pc, nihade, saphire upomoc…

@ IceBreaker
ne biram mac zato sto je lijep.
nije flame, ali mozda bi tvoj komentar trebao zvucati:
sta ces… osobe koje se razumiju u tehnologiju izgleda vise obracaju paznju
na funkcionalnost nego na dizajn uredjaja

mozda bi trebala reci da sam graficki dizajner (da mi progledate kroz prste :wink: )
i uopste radim sa digitalnom slikom; kod kuce imam stari eMac i nije me nikad
iznevjerio, a ovaj acer laptop (istina nije neki, ali kostao je vise od ibook-a)
mi je stalno u servisu…

hehe, ja nisam protiv Mac-a , boze sacuvaj i ja ih gotivim , ali gledajuci ulozeno/dobiveno predlozio sam ti gore sto sam naveo …
de ti nama reci sta si htjela uzet, koju konfiguraciju Mac-a ? na sta si bacila oko ?

muzevira i ja se bavim grafickim dizajnom i radio sam na mac.u, ali to me jos nije “natjeralo” da kupim mac :wink: nije flame, ali svi prijasnji aceri su khm… postedit cu vas komentara :wink: a sa jednim dobrim opteronom i 2GB RAMa ( i par drugih stvarcica ) se da jako dobro raditi - sigurno bolje nego na ibooku ( o monitoru i bojama da ne govorim … ).

Pozdrav

Ice

btw. ja imam acer i ne zeza me ni malo…

hej ja govorim samo iz sopstvenog iskustva, ne jer se razumijem u kompjutere
(mada bi volila): sa macom nikad nisam imala problem (vec tri godine), a moje
kratko i tragicno iskustvo sa acerom (jest, sada i ja znam da acer nije nesto)
me je uplasilo. ja ustvari kontam, ako uzmem ibook bar mi nece biti u servisu
svake dvije sedmice. osim toga interesuje me OSX unix (hocu reci, namjeravam
uciti)

vidite,

iBook 12” 1,33Ghz
G4 Combo

Ekran TFT 12" - 1024 x 768
512 Mb memorija DDR333
Disc Ultra ATA 40 Gb (ovdje cu dodati jos 20Gb)
Citac DVD/Przac CD-RW
ATI Mobility Radeon 9550
32 Mb video memorije
Carte AirPort Extreme ( 802.11g)
Bluetooth 2.0+EDR intégré
Ethernet 10/100
USB 2, FireWire 400
Izlazi VGA, S-Vidéo
Sudden Motion Sensor

900 eura

za mene laptop nije stalno radno mjesto (to mi je eMac, na njemu imam 1Gb)
vazno je da je mali, sto manji, da mu baterija dugo traje, ekran (mat)… i da cu imati
sto manje problema sa linuxom. samo znate li da li linux prepoznaje wireless na njemu?
koliko ja znam ne.

MacBook 13,3”
intel core duo 1,33Ghz

Ekran panorama
1 280 x 800
Intel Core Duo 1,83 GHz 1
512 Mb memorije (2 modula SODIMM od 256 Mo)
Disc Serial ATA 60 Gb na 5 400 tr/mn 2
Citac Combo (DVD-ROM, CD-RW)

1034 eura

ovdje mi smeta sto je panorama ekran i sto je brilliant. posto je nova tehnologija za apple
(intelov procesor mislim), ne znam kako ce se ponasati… nema jos uvijek topica u linuxforumima
o nemu (za razliku od ibook).

eto na sta sam bacila oko :slight_smile: ustvari ponavljam svoje pitanje:
da li da se drzim isprobanog ili idem u korak s razvojem?

MacBook (Intel), definitivno. G4 je već jaaako star.

Btw, izgleda da Apple ima problema sa QA: http://digg.com/apple/Macbook_overheating_problems:a_beginner_s_mistake

(Prilikom sastavljanja nisu štedili na termalnoj pasti, lol)

eto vidis sta me brine, ta nesretna iznenadjenja,
jer je nov proizvod (dobro to je macbook pro).

i ovo npr.:

"I see the MacBook uses the same GMA 950 integrated graphics as the Mac mini

This is a consumer laptop, and as a result Apple has made some technological sacrifices. One is the MacBook’s lack of a graphics chip with dedicated video RAM. It’s the same graphics as you’ll find in the Mac mini. For most tasks, you probably won’t notice the lack of a video card at all…

…Also worth noting is the MacBook’s graphics system. These new portables use integrated Intel graphics that share the main memory,…"

• sto je taj intel core duo plaho bugovit …

Razlika između Applea i Microsofta je što se M$ zadržao samo na softveru.

apple ne kupujes radi software (ili vi to vidite drukcije :wink: ),
OS sada mozes koji hoces.
nije da cu na tako finu masinu instalirati win…

ali ne razumijem sto se vi jezite na apple.
radi politike ne moze biti (M$ nije nista bolji)
radi stabilnosti ne moze biti
radi kvaliteta ne moze biti
radi cijene (to je jasno najcesci razlog) … cini mi se
apple ima odredjen standard i cijene i kvaliteta
odnos cijena - kvalitet kod pc-a (za razliku od mac) skace
od marke do marke.

meni se cini da bi linuxas trebao bar biti zainteresovan za
unix masinu? pa Torvalds je radio na mac-u…

P.S.: nije ovo post na koji se trebate uvrijediti :),
ovo je ono sto se ja pitam kao newbie

pa ako neces na njemu vrtit MacOS X radi grafike , sta ce ti onda Mac ? Mozes za te iste pare kupit drugu 64-bitnu zvijer iz porodice AMD il Intel svejedno iii jos da ti ostane da zivis dobrih 2 mjeseca :smiley: (barem ja to tako gledam)

Meni se svidja G5 i radio sam na Dual G5 , 1.5GB Ram-a , 160GB SATA HDD, Ati Radeon itd itd … (svidja mi se FSB od nekih ~1.1GHz)
hardware je zvijer… al ako mislis kupovat intel duo core onda je lakse dati iste te pare za neku serversku plocu i procesor i kilu rama i 4 diska da ti rade u RAID5 i graficku da izvaljuje texture iz realnog zida osvjetljenog suncevom svjetloscu blah blah…

Ja mislim da te ovdje svi pokusavaju navest na to da ne kupujes kompjuter na kojemu ces “pisat dokumente” a ulupat brdo para (ipak kad se kupuje kompjuter uvjek su pare taj neki limit)

Da ne pocinjem tabirit o mac os.u , kernelu njegovom, threadingu, schedulingu , mallocu itd itd posto ce krenut rasprava na siroko i na dugo tj. flame

Jah

Pošto ništa odavno nisam pisao, neka mi oproste oni koji se ježe od kilometarskih postova i preskoče ovaj…

[quote=muzevira]mjenjam svoj stari acer laptop za novi. znam da ce biti mac,
samo me zbunilo sto je sad izasao macbook sa dualcore
i intelovim procesorom. prije toga sam bila odlucna da cu
uzeti ibook G4 12".[/quote]
hmm, (prije svega ne žuri) trebaš dobro razmislit šta želiš da na kraju očekivanja i nade ne budu promašene/ne ispunjene,
ukoliko nešto i ne bude onako kako si zamišljala… Još jedno pitanje - kakvo je stanje sa garancijom i poravkom? (raspitaj se u vezi toga)
Fabrička garancija je 1 godina svugdje u svijetu (što znači da šta god da se desi sa hardverom u tom vremenu trebaju besplatno da ti to urade i zamjene - dok to recimo nije slučaj sa većinom pc-proizvođača - gdje ne plaćaš za taj dio koji se treba izmjeniti ali plaćaš za rad, tj. potrošeno vrijeme), zatim postoji mogućnost kupovine 2 god. extra garancije ali za oba slučaja važi pitanje - gdje će se popravljati?

[quote=muzevira]da li da se drzim isprobanog ili idem u korak s razvojem?
za mene je to (za razliku od vas upucenih) problem, jer sad
npr. nema na netu uputstava kako koji distro podrzava novi
macbook itd.[/quote]
Što se tiče koji distrovi se mogu instalirati na novim MacBook’MacBook Pro pogledaj:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Boot_Camp
ništa oficijlno još nema kad je u pitanju Linux, ali postoji mogućnost (mada nije nimalo jednostavna - pogledaj link u članku iznad)…

ukoliko misliš na Linux na macbook-u - ne znam, što se tiče apple softvera i hardvera sve radi iz prve (i bilo bi blesavo kad bi bilo drugačije), ali pogledaj/pregledaj internet pa sama donesi zaključke :slight_smile:

i to je savim u redu :slight_smile: (ne znači da je najskuplja stvar uvijek i najbolja), primjer: kolega otišao u Norvešku iz Danske u ribolov - njegov kolega sa pc “medion” mogao je da “hvata” sve moguće bežićne konekcije iz okoline dok je ovaj kolega sa svojim PowerBook-om aluminij jedva hvatao jednu ili dvije…

uglavnom tačno (što se tiče tehnologije), dobijaš skoro sve bilo da uzmeš pc ili mac, ostalo je dizajn (i još koja sitnica)…

[quote=muzevira]interesuje me misljenje od nekoga ko ima mac i ko nije u startu protiv njega,
jer se vise ne dvoumim izmedju mac i pc, nihade, saphire upomoc…[/quote]
ehh. evo pokušavam :slight_smile: ,

[quote=muzevira]mozda bi trebala reci da sam graficki dizajner (da mi progledate kroz prste :wink: )
i uopste radim sa digitalnom slikom; kod kuce imam stari eMac i nije me nikad
iznevjerio, a ovaj acer laptop (istina nije neki, ali kostao je vise od ibook-a)
mi je stalno u servisu…[/quote]
kao što rekoh gore (raspitaj se kakvo je stanje “u slučaju da se treba popravljati” jer dok je garancije onda je džaba), mada nije ni mac da se ne kvari - naprotiv, mada sve zavisi i od te neke sreće - vidio sam slučajeve gdje se desi da ne ferscera kak treba čim ga iz kutije izvadi (ali opet ovo je zapad - pa kupac dobije novi bez problema)

kao i uvijek, ne treba trčati za stvarima već obrnuto - naći pravu stvar za sebe (neko je sretan i sa P2 300MHz pc i ne misli da ga mijenja dok kog može da radi)…

možda je Muzevira imala tu “sreću” da se dočepa jednog koji neće kako bi trebao :frowning:

[quote=muzevira]sa macom nikad nisam imala problem (vec tri godine), a moje
kratko i tragicno iskustvo sa acerom (jest, sada i ja znam da acer nije nesto)
me je uplasilo. ja ustvari kontam, ako uzmem ibook bar mi nece biti u servisu
svake dvije sedmice. osim toga interesuje me OSX unix (hocu reci, namjeravam
uciti)[/quote]
hmm, kao što rekoh cijena nije uvijek garancija da se nešto ne pokvari… međutim ako bi ti si mac kvario 3 puta (u garantnom periodu), četvrti put imaš pravo da tražiš “replacement” tj. zamjenu - dobiješ skroz drugu (ili čak i novu) mašinu/kompjuter (opet zavisi gdje se nalaziš i kakvo je stanje za popravku)…

[quote=muzevira]za mene laptop nije stalno radno mjesto (to mi je eMac, na njemu imam 1Gb)
vazno je da je mali, sto manji, da mu baterija dugo traje, ekran (mat)… i da cu imati
sto manje problema sa linuxom. samo znate li da li linux prepoznaje wireless na njemu?
koliko ja znam ne.[/quote]
heh, u vezi bežične ti ne mogu konkretno pomoći ali pogledaj:
http://tiger.chem.uw.edu.pl/~poszwa/ibook/
http://mij.oltrelinux.com/ibook/step_step/#airport

[quote=muzevira]ovdje mi smeta sto je panorama ekran i sto je brilliant. posto je nova tehnologija za apple
(intelov procesor mislim), ne znam kako ce se ponasati… nema jos uvijek topica u linuxforumima
o nemu (za razliku od ibook).[/quote]
kao što rekoh iznad, još nema Linux koji radi out of the box na IntelMac-u, a put za podešavanje je malo zapetljan (mada nije nemoguć)…
Da sam na tvom mjestu (ukoliko ti se ne žuri da nabaviš kompjuter), ne bih uzimao prvu seriju najnovijeg produkta neke firme (pošto ako i ima grešaka većina treba da ih se otkloni do sljedeće serije)…

[quote=muzevira]eto na sta sam bacila oko ustvari ponavljam svoje pitanje:
da li da se drzim isprobanog ili idem u korak s razvojem?[/quote]
ovo ti ne može niko odgovoriti osim tebe same:

• ako uzmeš G4 iBook - uzimaš nešto što je sigurnije ali već zastarjelo
  • ako uzmeš MacBook - uzimaš novu tehnologiju ali ćeš morati da živiš sa svim manama koje eventualno bude imao…

[quote=Adis]MacBook (Intel), definitivno. G4 je već jaaako star.
Btw, izgleda da Apple ima problema sa QA: http://digg.com/apple/Macbook_overheati … s_mistake_
(Prilikom sastavljanja nisu štedili na termalnoj pasti, lol)[/quote]
heh, slažem se… (mada probaj ti da zguraš što veći procesor u što manju mašinu i sa malešnim ventilatorima da to razhladiš)

[quote=muzevira]eto vidis sta me brine, ta nesretna iznenadjenja,
jer je nov proizvod (dobro to je macbook pro).[/quote]
njih će uvijek biti (i ne samo kod Apple-a), kao što rekoh iznad pitanje je koliko i za šta ti je potreban (iako si to već rekla), ali da sama razmisliš…

najvjerovatnije (čudilo bi me kad ne bi bilo tako, za tako nov produkt - mada bih radije da vidim linkove na tu temu :slight_smile: )

a tvoja žalost je što više ne vidiš novu tehnologiju kao takvu nego tjeraš nešto svoje :slight_smile: (ali i to je OK !)

[quote=muzevira]ali ne razumijem sto se vi jezite na apple.
radi politike ne moze biti (M$ nije nista bolji)
radi stabilnosti ne moze biti
radi kvaliteta ne moze biti
radi cijene (to je jasno najcesci razlog) … cini mi se
apple ima odredjen standard i cijene i kvaliteta
odnos cijena - kvalitet kod pc-a (za razliku od mac) skace
od marke do marke.[/quote]
heh, nisi im trebala ovako - može se još ko naći uvrijeđen :slight_smile:
to što niko još ne konta je ta garancija (koja je takođe masno uračunata u cijenu)…

[quote=muzevira]meni se cini da bi linuxas trebao bar biti zainteresovan za
unix masinu? pa Torvalds je radio na mac-u…[/quote]
ma i Billi je… :slight_smile: (i radio za Apple)…
http://www.jmusheneaux.com/39c.htm , (http://www.time.com/time/time100/builder/profile/gates.html)

hehe, puno pitaš za newbie-a o macu na linux forumu :slight_smile:
nadam se da sam ti od/pomogao dovoljno, sretno u izboru
//Nihad
{Edit}
(P.S. samo još da dodam, imam 3 titaniuma, 1 PMG4 Dual 1GHz i 1 iMac Flat panel “20” 1,25GHz - nikad problema ni sa jednim)

[quote=maher_]pa ako neces na njemu vrtit MacOS X radi grafike , sta ce ti onda Mac ? Mozes za te iste pare kupit drugu 64-bitnu zvijer iz porodice AMD il Intel svejedno iii jos da ti ostane da zivis dobrih 2 mjeseca :smiley: (barem ja to tako gledam)

Meni se svidja G5 i radio sam na Dual G5 , 1.5GB Ram-a , 160GB SATA HDD, Ati Radeon itd itd … (svidja mi se FSB od nekih ~1.1GHz)
hardware je zvijer… al ako mislis kupovat intel duo core onda je lakse dati iste te pare za neku serversku plocu i procesor i kilu rama i 4 diska da ti rade u RAID5 i graficku da izvaljuje texture iz realnog zida osvjetljenog suncevom svjetloscu blah blah…

Ja mislim da te ovdje svi pokusavaju navest na to da ne kupujes kompjuter na kojemu ces “pisat dokumente” a ulupat brdo para (ipak kad se kupuje kompjuter uvjek su pare taj neki limit)

Da ne pocinjem tabirit o mac os.u , kernelu njegovom, threadingu, schedulingu , mallocu itd itd posto ce krenut rasprava na siroko i na dugo tj. flame

Jah[/quote]
hmmm, dobar savjet Muzevira, sad imaš šta da razmišljaš …

Svako ima pravo izbora, ali kupiti nekakvu stvar da valja koliko vidim na mac-ovim stanicama kosta vec dubok djep ili nekakvu stvar koja je vec odavno izdala dusu hehehe.
Moje misljenje jedan operativni sistem nema nikakve veze sa Servisom bilo to MS MAC LINUX…
Hoces Mac onda uzmi MacBookPro 2498,99 sa
15.4-inch widescreen display
1440x900 resolution
2.16GHz Intel Core Duo(1)
1GB (single SO-DIMM) 667MHz DDR2 SDRAM
100GB 5400-rpm Serial ATA hard drive
4x SuperDrive
ATI Mobility Radeon X1600 with 256MB GDDR3 memory
One FireWire 400 and two USB 2.0 ports

Ili EasyNote V7812 od Packarrd Bella koji nista losiji nije za Nekih 1200 eura, i nece ti iskapati oci na 12" ekranu :wink:
Mislim da nema sta misliti,
plus sa 100 Gb hard diskom mozes komotno jos instalirati jedanu Linux distribuciju na njega i uciti se, ps. XP dolazi zajedno sa njim hehehe.
Sto se tice toga Windows, Linux, Mac OS X, sta je bolje koliko je bolje itd…
Imam i Xp i Suse instalirane nekad koristim onaj a nekad ovaj OS. Ima razlike i bice je, Linux je dobar ali ima tu jos posla sto se tice drivera i mnogo stvari oko Programa. Ili Uzmi Qemu ili Wine pa se igraj radi i to kako treba.
Moja je preporuka uzmi dobru masinu a ako je zapelo za taj Mac OSX onda ga instaliraj preko Qemu ako ti bas treba malo sporije radi ali radi toliko sam saznao prevrcuci Google. I zelim Xp instalirati preko qemu i mislim da cu uspjeti da ne palim i negasim non stop komp.
boze sacuvaj nikada nebi istreso tolike pare za laptop ili Komp. makar bio i od zlata… :slight_smile:

hej, hvala na ovako opsirnom odgovoru Nihade!

nisam namjeravala povesti raspravu pc vs. mac, stvarno…
nego pitati koji od navedena dva laptopa da izaberem
s obzirom na onaj wireless na ibook (pod linuxom) i s obzirom,
kao sto sam kazes, da je macbook nov pa se jos nema
iskustva sa linuxom na njemu…

ali zato sam brzo prebacena u offtopic :smiley: naravno i radi
pogresne teme

jos par sedmica imam da odlucim, vidicu jos, hvala svima

nikakav problem, cekaj sekund da prepisem racun od banke i swift da mozes prebacit 2 x 500 usitno eura :smiley:

muzevira:
ej mogu li ja tebi dati pare za taj jedan Macbook (intel procesor) 1034eur pa da i meni uzmes… :smiley: