moze…
ja sam presretan sa g4-vorkom (i-book 14´´, 758 mb rama, 1,1ghz, osx 10.4, “cd pekara”, i jos da ne nabrajam).
testirao sam prve serije “macbookpro”. Ma tako su vruci da mozes pored cd-a ili dvd-a ispec i koji burek na tastaturi tj kucistu laptopa. Ko se razumije u temperaturne probleme kod ovakvih uredjaja, nece kupit.
GRIJALICU MOZES KUPITI I ZA 20 km-ova
salu na stranu ove prve serije su malo pojeftinile.
ono sto kod mac-a ROKA je osx.
nema za korisnika registry trzavica, anti virus tantavica, xp tunera, linux biblioteka i zavisnica
ma brate nikad vise necu kupiti ako nije apple. Tacka.
ko voli petljat sa hardverom-software-om i tunerisat procesore, kupuje opterone i megatrone i statijaznam core-ove…
@ muzevira
"da je macbook nov pa se jos nema
iskustva sa linuxom na njemu…"
staceti linux na macu. radoznalost… mozes ako hoces i windows stavit na hd
ali koja svrha…
osx je bog i batina. upali i radi.
linux je daleko od komercijalnog produktivnog sistema (jos nema final cut ili logic ili avid audio video (npr ProTools) ili cubase verzija za linux))
ali ako imas vremena da se igras sa linuxima na jabukama…
super
mozes nam pisati o iskustvima (ja imam ubuntu 5.10 na g4 racunalu ali ga rijetko koristim, radi kao server( nego kod ubuntu sistema na intelu je dobra stvar sto automatski mount-uje “kaci” hfs+ osx hd kriske(particije/volumene))
drugovi i drugarice!!!
zivio drug MAC OSX!
ZIIIIIIVIIIIIOOOOOO!
[quote=nedexus]testirao sam prve serije “macbookpro”. Ma tako su vruci da mozes pored cd-a ili dvd-a ispec i koji burek na tastaturi tj kucistu laptopa. Ko se razumije u temperaturne probleme kod ovakvih uredjaja, nece kupit.
GRIJALICU MOZES KUPITI I ZA 20 km-ova :)[/quote]
Kad si vec spomenuo (iako i u sali), neki dan dolazi kupac sa macbook pro i veli da mu se komp toliko ugrije da ima i 92 stepena …
ja uzmem laserski mjerac i mjeri i mjeri - kad ono doduse nagura ponekad i do 50 - 60 stepeni - ali se tolika temperatura ne zadrzi dugo (heh cuda postoje i ventilatorcici u masini)…
sta mozes zakljuciti iz ovoga ?
al nek si ti nama vesel uz osx pa kako god …
intel ima grijalice i tostere za trziste.
ppc tehnologija ne spava a bogami ni sparc (sun-ovi bezventilatora procesori)
ako je vjerovat sunovim vizionarima, jednoga dana ce korisnik bukvalno ljepilom
lijepiti cpu jezgre jednu na drugu kao sendvic i to sve bez ventilatora)
sta mislis sta ce onda raditi intel.
oni ce izmislit pretis lonac za buranijum i kupusum cpu.
ljudi
kakav ba intel
to je jeftino ali i vruce ba
servus
imao sam vrlo pozitivno misljenje o Jobs-ovom intel “switch”-u.
“dobicete nove performanse, 4 puta brzi kompjuteri, windows na mac-u…”
cini mi se da je to sve velika udica za konacnog kupca. ja nebih nikada kupio racunalo koje se grije kao macbook pro.ono se mora brze pokvariti od obicnog starog 386 ili 486 racunala.
a sto je jos cudnije: zasto xbox360 ima core cpu od ibm-a?
zasto sony ps3 ima core cpu od ibm-a?
vjerovao sam da je ibm prevazidjen i da je intel sada sef sa dual core tehnologijom.
haman sam se prevario.
@nihad
osx je zakon. ja to nisam znao dok nisam probao. probao sam sve ( osim velikih kao sto je aix hpux, sinix …).
VENTILATORI:
nekidan smo iz firme izbacili sest sun-ovih servera. Bacili u staru elektroniku/kontejner.
doslo mi da zaplacem. niujednom nema nijednoga ventilatora.
radili 6-7 godina bez padanja sistema na solaris-u…
mail serv. app serv. itd itd…
judi
kakav ba intel
to je jeftino ali i vruce
servus
[quote=maher_]bolje da uzmes dual opteron i lijepu plocu za njih i 2 GB ram-a i 2 sata diska umjesto da kupis taj mac laptop…
Jah[/quote]
zaboravio si i rolsroyce turbine za hladjenje
kad sam isao u masinsku skolu (TZ) jedna je takva bila u holu ispod stepenica. izvadjena iz starog orla (mlazni avion)
heheheee
opteron jah
[quote=IceBreaker]wahahahaha… LEGENDO !! moram se sloziti sa njim… sta ces… muskarci izgleda vise obracaju paznju na funkcionalnost nego na dizajn uredjaja ( a ovo sto je maher nabrojao je daleko jace od svega toga sto se nalazi u tom book.u ). Istina kod maca ces potrositi pare samo na dizajn i ime ali bujrum…
Pozdrav
Ice[/quote]
samo mene interesuje koji to shlaptop ima dva s-ata diska i dual opteron u kucistu.
ima li takvih funkcionalnih laptopa?
servus
[quote=muzevira]mjenjam svoj stari acer laptop za novi. znam da ce biti mac,
samo me zbunilo sto je sad izasao macbook sa dualcore
i intelovim procesorom. prije toga sam bila odlucna da cu
uzeti ibook G4 12".[/quote]
kupi powerbook g4 12"
to je funkcionalno
nedexus: jesi li ti kad otvorio ono kuciste u kojem “lezi” G5 i prebrojo ventilatore?
ima ih minimalno 4 bez ventilatora na procesoru/ima
konvencionalno nije moguce napraviti napajanje u tako malom kucistu koje ce davat vise od 100W a bez da ga ventilator hladi. Tako da koji god racunar imas koji trosi vise od 100W imat ces ventilator na napajanju.
Noviji Opteroni trose manje i manje se griju od G5, Intela i inih IBM PPC procesora (PPC je veoma komplikovan procesor, veoma “duboka” i komplikovana arhitektura i veoma ga fino hlade ventilatorima posto se veoma fino i grije)
Nista nije perfektno pa ni to sto ti dizes u nebo. Sto se tice G4 , to je vec staro, FSB mu je na oko 150 - 200+ MHz , sto je za danasnje doba veoma malo. Za takav procesor u laptopu i laptop osrednjih komponenti (256MB RAM-a, 40GB disk, ethernet kartica 10/100mbita, osrednja graficka kartica i zvucna) dati 1100 $ je VEOMA VRUCA cijena.
Za te iste pare kupis pofinog dell-a sa core duo, 2GB ram-a, 80GB sata diskom, X1300 radeon karticom, zvucna, modem i gbitni ethernet.
ja razumijem sve
samo muzevira je pitala nesto konkretno o laptop/notebook-ovima
a mi smo dosli do servera
ja sam zagrizeni risc-ovac
treba ljudima reci zasto je RISC bolje nego CISC.
a ima i wiki brate. tamo pise sve. znam zasigurno da jedan GhZ na intelu i jedan GhZ na PPC procesoru nije isto. PPC je brzi i trosi manje energije.
stace mi dell kad nemam OSX.
Neka gospodin dell kupi licencu za osx pa cu ja mozda kupiti dell-a.
ovako na mom g4 imam unix, imam ono sto je moranje u mojoj profesiji( ( audio engineer) npr digidesign ProTools ili Logic)).
a najbolje je to sto nemam latencije kod midi/audio trzavica.
zamisli ja ti uzmem tog dell-a i imam musteriju. treba mu/joj muzicka kulisa (pozadina) za neki promo (na radiju npr). ok super ja sretan.
prikljucim midi klavijaturu i startam windows i onda neki sequencer. i pocnem svirati sa vst instrumentom i odmah mi treba monitor da sam sebe cujem sta to sviram.
ja…
svaka pritisnuta tipka ceka 200-400 milisekundi na reakciju vst instrumenta!!!
gasi della ovako neide.
na macu to nepostoji. radim za npr. teatar muziku i sound fx-e na mom macu sa reakcijom kod pritisnute midi tipke ispod 4 milisekunde.
i netreba mu nikakav ventilator (jos nisam nikad cuo kako zuji).
kakav ba dell.
onda moram kupiti posebnu firewire audio kartu i posebne audio drivere za windows. ?
i dodjem opet na 1100 eura. Sigurno
G5 je ibm pravio iskljucivo za servere. to sto Apple pokusava da se nosi sa brzim procesorimma ima i cijenu u watima.
ja nisam zato da se ljudi razbacuju parama i kupuju apple-ove i skupe stvari. ali ja sigurno znam zasto je apple g4 dobar.
taj dual core dell je noviji i ima dva procesora a opet je sporiji (u mom slucaju) od starog g4 racunala
dobro maher… mislim da su ljudi shvatili kojim putem mi idemo. za iste pare se moze kupiti solidna desktop mashina, umjesto nekog slabog laptopa.
@nedexus - steta sto nema takvih laptopa… fakat… ali od alienware.a se moze i to jednog dana ocekivati. “nekidan smo iz firme izbacili sest sun-ovih servera. Bacili u staru elektroniku/kontejner.” shmrz… pa dajte ljudi - neko bi vam u BiH te servere cak i otkupio…
elem - sad ce intel poceti rasprodaju chipova, pa cu nabaviti nekoliko… onda cemo vidjeti kako gdje i sta naravno i AMD ce morati sniziti cijene.
Pozdrav
Ice
nismo svi isti korisnici.
kad bi ja samo pisao textove i slao mailove sa apple-ovim racunalima,
smatrao bih sebe ludjakom
apple je produktivni sistem u svijetu filma, muzike,grafike…
dell je jeftin, ali ko to ima dell-ove sisteme u npr. holivudu (za video i audio)?
RISC primjer
sgi koristi za vizualizaciju (radne stanice za animaciju) ITANIUM procesore.
ovi su takorec risc kompatibilni. mali broj instrukcija, brzo izvrsavanje operacija.
zasto oni nekoriste CISC procesore?
S.Jobs se malo prevario.
intelov prvi pentium je dizajniran tako da su mu krknuli " skoro visoki napon" i bukvalno spojili dva 486 mmx-a
od tada ( izbrojte ljudi godine) intel je samo smanjivao tranzistore.
90 nm pa onda 70 pa onda 65…
dzaba ti ba sve kad to sve skoro gori u racunalu.
odjednom su ventilatori postali moda a najbolja stvar je case moding.
eto nasto je intel natjerao kupce.
da se zamaraju bukom ventilatora.
[quote=nedexus]prikljucim midi klavijaturu i startam windows i onda neki sequencer. i pocnem svirati sa vst instrumentom i odmah mi treba monitor da sam sebe cujem sta to sviram.
ja…
svaka pritisnuta tipka ceka 200-400 milisekundi na reakciju vst instrumenta!!!
gasi della ovako neide.[/quote]
Uzmi profi zvučnu karticu pa nećeš imati tih problema.
Kod onih još boljih kartica, ne moraš ni pritisnuti tipku, ona već odsvirala
Izgleda crazy nije video temu, ili mozda ja njegov post :), one je bio u planu da kupi laptop sa mackom :)… imal on sta da welli ???
na pocetku, (ovo je samo da ne bi doslo do zabune) nije vise muzevira, nego geiko. mijenjam virtualno ime, staro vise ne postoji…
kupljen je ibook i nema kajanja. moji licni, amaterski razlozi su: macbook dijeli videomemoriju sa glavnom, ima gloss display i kao sto je Nihad rekao prvi je u seriji, pa jos nije debugovan. zasto ne powerbook ili nesto jace? prvo radi cijene. mogu odvojiti 1000 ali ne vise. (ako vam opet padne na pamet da mogu kupiti pc sa 3000000 Mb i 4000000 Gb za iste pare, ne radi se o tome. jednostavno me interesuje mac a ne pc) drugo ne zelim nikakav laptop veci od 12" (ovaj je k’o knjiga) veci display imam kod kuce na desktopu i ne moram ga prenositi. baterija ibook-a traje 5 sati i to kad radim paralelno sa photoshopom i flashom. koja uzivancija raditi na livadi u hladu po ovoj vrucini (ovdje je preko 30°).
ne znam moze li moj ibook, izvaljivati teksture, ali to nije ono sto cini smisljen dizajn
nije mi bila namjera ulaziti u rasprave o mac vs. pc, nije to moje polje, pa vi poslje ovog posta slobodno nastavite
jos jednom, hvala Nihadu na objektivnoj pomoci. nakon razgovora sa par profesora pala je odluka (btw. profesori nisu ni dizajneri ni zene).
znam da je G4 star, ali to nije dovoljno da se tek tako iskljuci iz upotrebe. moj stari emac jos uvijek stoji uspravno.
@ nedexus, zasto ce mi linux na osx? hehe, jednostavan razlog. nemam pc, pa nemam drugog izbora ako zelim napredovati sa linuxom