Installation problem <->

imam neki nedefinisani i poprilicno naporan problem ,
ne mogu da instaliram linux, probao sam sa jedno 1500 distribucija…
kod mandrake 9.0 pocne da ucitava program u memoriju i tu stane, srusi se i sl.
kada pregledam poruke pomocu ctrl+alt+F3,F4

ispise mi sljedece:

spawning a shell
cannot open shell - /tmp/sh doesnt exist
loading modules dependencies
PCMCIA: probing PCI bus…
not found
PCMCIA: probing for Intel PCIC (ISA)…
not found…
PCMCIA: probing for Databook TCIC-2 (ISA)…
not found.
no pcmcia adapter found

Takvi se problemi javljaju kod neispravnog hardware-a, …RAM-a ili
neispravne motherboard ! Znači do PC je :slight_smile: nije do tebe :lol:

fakat…na to sam prvo posumnjao…hmmm, sta sada?
mislim racunar mi je nov, nema mu ni 4 mjeseca…

Nemora znacit da je hardware ostecena, moguce da nije podrzana sa strane kernela (ako se radi o novijoj hardware). Koji ide chipset je na maticnoj ploci?

Slažem se nowhereguy…nemora značiti da je oštećena…

Provjeri da li je hardware podržan od strane Linux-a !
I daj nam specifikacije hardware-a ( otvori kutiju i zapisi sve ) !

znas drug, ja kada sam dobio komp odmah sam instalirao Linux, Suse 8.0 a kasnije i Mandrake 9.0 …sve je perfect radilo, harver je bio prepoznat i slicno, a odjednom se pocelo sve ovo desavati, i poslije formatiranja citavog hard diska ne mogu inslirati mandrake, a nekako sam nabacio WinMe i uzas pravi! stalno neki dll. erori, stalno se explorer rusi, i ne mogu ni jedan program instalirati, nije pomoglo ponovno formatiranje, pa cak ni sa linuxovim f diskom…

promjenio sam bio i HD i cdrom u nadi da se to sredi…ali nista, pokusat cu memoriju promjeniti danas, jer imam cimare sa 100% istom konfiguracijom,
cujemo se

Pozdrav svima,

ja sam takve probleme imao sa RAM memorijom , pokusaj promijenit memoriju pa nanovo installirat linux … itd …

Samo da podrzim mahera.
Imao sam slicne probleme na par racunara i uvijek je bila memorija u pitanju.

ok, do memorije je…fakat mi je 256DDR crklo…
Napomena! ne kupujte memorije prozvodzaca Elixir…garancija mi jos vrijedi, valjda cu moci izvrsiti reklamaciju…hvala raja…

Da je nisi slučajno diro prstima :rolleyes:
Neznam dali ti je poznato da su RAM-ovi jako osjetljivi na električni potencijal ? Najbolje je da ih držiš u njihovim original anti-static kesicama. Sigurno ti je to poznato ali eto, nemora biti do Marke. Isto kad ih stavljaš u računar, najbolje je da se “izprazniš” na vodovodnoj cijevi ili uzemljenju. Znači ne na WC-u nego na cijevima za grijanje,vodovod i sl…
:smiley:
grangy: slušaš li entombed, paradise lost, sepulturu ? Ja sam prije izgledo ko i ti pa te zato pitam ? :wink:

da slusam…mislim slusao sam u mladjim danima sepulturu, paradise lsot, i etombed, ali sam sada vise na Progressive i Black Metalu, bendovi kao Symphony X, Sonata Artica, Stratovaruis, Dimmu Borgir…i sl…ali posto sam veliki fanatik metal muzike, takodjer sam i kolekcionar tako da imam raznih bendova od Doom, Death,trash, Melodic,Black pa do Grinda
cujemo se

Mali savjet raji koja čačka po hardware-u…
Postoji jedna mala stvar koja se zove STATIČKI ELEKTRICITET
i minimalna jačina elektriciteta ima pogubne posljedice za hardware.

Predlažem vam raja da kupite antistatic narukvicu i da je uvijek imate kod
rada sa hardware-om…

“Neorginalni” ram ima tendenciju da RIKNE bez obzira da li si je
dirao ili ne…Kingston je najbolji…

Eto vidiš , te nove grupe su mi totalno nepoznate. Ja sam ti presto sa metalom prije nekih 6-7 Godina. To je bilo onda kad se sepultura raspala i još neke druge grupice kao sodom, death i obituary. Prošao sam po mnogim koncertima ali kako ja prestadoh sa metalom izgleda mi kao da je taj pravac totalno zamro. :cry:
Imam osjećaj da je LINUX 8) i Metal :twisted: super kombinacija.

pa što se tiče statičkog elektriciteta, jos u drugom srednje sam imao predavanja o tome. A da, Linux i Metal je super kombinacija. LugZe je i nastao na tom temelju. Ja sam se zapalio za jedan od albuma od Orbituary, ali mi ga je jedan cura uzela…uglavnom me pitaju kako mogu izdrzati po 6 sati za kompop…Odgovor je: Dovoljna doza Death metala…fakat
samo sto je sada jedan era elektronskog shunda…alidoce opet i Metal na Thron…:slight_smile:
wozdra

:wink:

kakav je ovo forum postao ?

Da uvedemo i Ilahije i Kaside takodje?

mentalisite se negdje drugo, mislim da te teme ne prilice ovom forumu…

//Nihad

Hallo Grangy, kako ti se sviđa ovaj tux ?

hehe…legendo, mocan je tux, mozda ga isprintam i na majci, sta mislis?

http://www.cs.uoregon.edu/graphics/icons/people/dogbert.gif

http://www.morion.net/bsd-linux.jpg

Not nice Nihade…

Ali opet… raja Nihad je upravu…privatne stvati ostavite za
sebe …bez ljutnje …imate mail pa se dopisujte…