Dajte ljudi da skontamo još par stvari čiji prijevod nije dobar pa da pravo “ispeglamo” ovaj naš BHLD
Kako bi se moglo prevesti ImageMap?? To je ono čudo npr. u HTMLu kada se ima neka slika čija su određena područja osjetljiva na klikove?
Ili Floating frame (isto iz HTMLa)?? ja sam stavio “plutajući okvir”…
Kako prevesti AutoFormat i AutoCorrect? Da li kao “AutoIspravka” (ružno) ili “Automatska ispravka” (predugačko) ili “AutoCorrect” (nije na našem).
Ili kako uopšte prevesti naziv menija Format - da li kao “Oblik” ili ostaviti “Format” (i to je naša riječ!)
Detective - e to vam je jedan program u Calc-u (spreadsheet) koji služi za automatsko kreiranje nekih stvari, ružno je ime čak i na engleskom, da li to fino prevesti na naš kao Detektiv.
Main Index Entry??
Reference?? (kao u meniju Insert / Field / Reference) - referenca ili šta?
Endnote?? Mail merge ??
Može li neko u Calcu skontati čemu služe opcije View / Input Method Status i View / Value Highlighting pa samim time i kako bi se mogle nazvati?
Eto toliko, hvala vam na dosadašnjim korisnim komentarima!
ImageMap <=> Mapirana slika (ili ostaviti original)
Floating Frame <=> Plutajući okvir (sasvim OK)
AutoFormat i AutoCorrect <=> AutoFormat i AutoIspravke
Detective <=> Detektiv
Main Index Entry <=> Stavka glavnog indeksa (ne znam za koji program se odnosi pa lupam)
Reference (kao u meniju Insert / Field / Reference) <=> referenca (referenca na drugi dio dokumenta, tj. stranicu, poglavlje, sekciju itd.)
View / Input Method Status <=> Status input metoda (Ovo je samo za Unix; X-i podržavaju više input metoda, IME; jako teško za prevesti i mislim da je bolje da ostavimo u obliku što bližem originalu dok ne skontamo prijevod za “Input Method Engine”)
View / Value Highlighting <=> Označavanje podataka; AutoFormat podataka (Formatiranje ćelija na osnovu tipa podatka, brojevi - plava boja, tekst - crna, formule, logičke vrijednosti itd. - zelena)
Iz ovoga zaključujem da si za to da Format bude Format a ne Oblik?
Odnosi se na Stylist, onaj iritantni prozor sa listom stilova. Kada u njemu izabereš Character styles (ikona sa slovom A) jedan od stilova se zove Main Index Entry
Imam osjećaj da nije u pitanju Stavka glavnog indeksa nego Glavna stavka indeksa ali nisam više siguran.
Još jedan od tih stilova se zove “Marginalia”, ni to ne znamo kako prevesti.
stavi radije “autouredjivanje grafikona”… jer ipak “format” je nekima dosta nepoznata rijec…
aaaaah… da… ja umalo zaboravio - evo me na BHLD i to na laptopu… koju cete vijest prvo?
Losu… hm… i nije tako losa ali BHLDu treba 4:02 min da se digne na Centrino 1.6 sa 512MB rama… nije tragicno… istina neke stvari jesu spore, ali to se mora prihvatiti… ja sam da se nadje solucija za instaliranje BHLDa na disk heheh… jos jedna dobra vijest je recimo touchpad… koji pod suse.om ne radi…
lose vijesti bi bile, da je prilikom bootanja dosta stvari ostavljeno na engleskom jeziku… sve u svemu - buckuris od bosanskog i engleskog… pa mislim da bi se to dalo srediti. onda nisam siguran ali da li se bas kaze “inicijalizujem”?? i ako prepozna sound karticu na pocetku, zasto ona ne cujem muziku… smrc… onda ona datoteka “start here” je pogresan url ili sta vec… jeli se iko javio da to uradi? ili da se uhvatim crtanja malo kad mi bude dosadno?
Pozdrav
ICE
PS: jos par stvarcica da se sredi i ja idem dijeliti BHLD po Bihacu… samo moramo izmisliti nesto kao logo kako bi mogli i na cd.ove printati
Što se brzine tiče mislim da je fakat do Knoppix-a 3.4 (Dakle, kao i obično, odgovor je: “Nije do mene”, lol).
Instalacija na disk radi; standardna Knoppix procedura (knx2hd)
Ali ni od toga ne očekujte neku extra brzinu
Ako je kome uredno prepoznata zvučna, a ne radi zvuk (već par ljudi sa ovakvim simptomima), to ćete morati pitati Knoppera. Instalirana je neka hakovana verzija ALSE; Ne daju se instalirati standardni Debian paketi, te da ne bih pogoršao situaciju sve je ostavljeno kako jeste …
“Lokalizirani” boot proces je moj bućkuriš. Fakat nisam stigao pohvatati sve datoteke/skripte; ako je zaista toliko loše vratićemo sve na engleski
Start Here će biti popravljeno čim odradimo dokumentaciju. (u toku)
Na mom računaru (Duron 850 MHz, 256 MB RAM, 40x CDRW) BHLD 1.0 beta se pokreće za nekih 2 minuta, a BHLD 0.1 se pokretao za nekih 1,5 minuta. Što je sjajno jer se na istom računaru od sistema instaliranih na disku Windows 98 pokreće za nekih 40ak sekundi a Mandrake 10.0 sam nakon dosta tuniranja i čačkanja po boot procesu uspio svesti na nekih 1 minut (do kdm ekrana) odnosno 1,5 minuta (sa autologinom)
Još nešto - obzirom da se KDE 3.2 100% garantovano pokreće brže i zauzima manje memorije od KDE 3.1 (a pogotovo 3.0) pretpostavljam da je usporenje zbog većeg raspona hardvera koji se detektuje pri startu. Volio bih vidjeti konkretnu mašinu sa 128 MB RAMa ili više koja ima problema sa sporošću.
Ako moze da se postavi jedan ISO imidz al najsvjeziji da skinemo u Zenici i da to podijelimo na sastanku!
Neka raja testira ili bar da se upoznamo sa BHLDom.
Idealno bi bilo kad bi nekako to poslali iz Sarajeva u Zenicu
Stvarno bi bilo dobro da ovu verziju moze testirati ko god stigne… ipak - onu verziju 0.1 nisam isprobao, dok sam sa ovom fino iznenadjen a i red je da napravimo nesto posteno da nove generacije
Evo testirao sam BHLD … beta verzija sa linka ISO imidz:
Testirao sam ga na P III 700 Mhz, 128 RAM, 20 GB HDD itd. i radi dosta dobro.
Imao sam jedan problem sa konfiguracijom mreze i nisam uspio izaci na internet. Mrezu sam pokusao podici preko paketa netconfigcard i unesem sve potrebne parametre ali ne radi … jednostavno izvrsava komandu:
ifconfig eth0 netmask broadcast up
Zatim sam podigao Knoppix 3.4 i sa alatom netcardconfig uspio izaci na internet bez problema a takodje sam provjerio prethodne dvije komande na njemu i sve je bilo OK.
Upravo sam na knoppixu 3.4 a volio bih da sam mogao da napisem ovaj post sa BHLD.
Nadam se da nece biti slicnih problem sa v1.0
P.S. Poznato mi je da je maher izasao na mrezu sa BHLD om ali ne znam kako
2 mesa: pa jednostavno ako u mrezi imas dhcpd onda bi ti onaj client “pump” odma sam trebo izac na mrezu, a ako ne fercera provjeri dali ti je ucito modul za mreznu karticu, pa se loguj ko root i odradi ifconfig… da moras editovati i /etc/resolv.conf i navesti nameservere koje hoces da koristis (ako ih sam dhcpd ne posalje ili ako si sam dizo eth0 iface)…