Kada i zasto Gentoo?

Gentoo je distribucija koja ima odredjene specificnosti u odnosu na druge distribucije. Najbitnija za istaci je Gentoo-ov package managment sistem zvan Portage. Prednost Portagea naspram ostalih package managment sistema je konstantno odrzavanje tzv. portage tree, drugim rijecima, paketi unutar portagea znaju biti osvjezeni i vise puta dnevno. Gentoo se oslanja na internet uveliko. Ako imate slabu konekciju moci cete koristiti Gentoo ali ne i napredne mogucnosti Portagea.

Par mitova koji kruze oko Gentoo distribucije su:

1. Gentoo treba instalirati sedam dana
Ne, sve zavisi od ukusa. Ja sam Gentoo instalirao ~25min dok su ga neki prijatelji kompajlirali ~2 dana. Sve zavisi, koji vam je pocetni stage i koja je brzina konekcije.

2. Gentoo je pretezak za nauciti
Opet netacno. Ovaj distro je poznat po najboljoj dokumentaciji ikad i upravo zato ga novi korisnici brzo uce. Procitate handbook, jedan manual page i vec mozete koristiti svoj Gentoo sistem.

3. Gentoo se ne drzi politike 'ako radi ostavi’
Ovo je donekle tacno. S obzirom da ce vas Portage tree biti osvjezen dnevno, to znaci da cete i vi svaki put kad updateujete sistem stavljati nove verzije paketa koje ne moraju obavezno biti stabilne.

4. Konkretno, kako da instaliram Gentoo
Ako imate x86 racunar, sprzite LiveCD i uzivajte u grafickom installeru, ako imate neku drugu, onda preporucujem Universal Install CD+Package CD ili ako imate mega-sega-brzu konekciju, Minimal CD i naravno uz sve tri metode obavezno procitati (prije instaliranja) Gentoo Handbook.

5. Kako da instaliram pakete? rpm? deb? tgz?
Pakete instalirate pomocu komande emerge. Prvo pronadjite vas paket:

pa ga instalirajte

Opcija -s (–search) oznacava da pretrazi Portage tree a opcije -av (–ask --verbose) oznacavaju da vam prikaze sve dependencies koje ce povuci sa paketom i da ne instalira dok vi ne pritisnete Yes.

6. Okej, gdje traziti pomoc kad razvalim sistem?
Gentoo ima odlicnu dokumentaciju (http://www.gentoo.org/doc/), veeeeoma dobar wiki (http://www.gentoo-wiki.org/), nevjerovatan forum (http://forums.gentoo.org/) i pored svega tu su i mailing liste (http://www.gentoo.org/main/en/lists.xml) a na kraju, http://start.linux.org.ba, http://forum.linux.org.ba i, naravno, http://www.google.com/.

Gentoo je veoma dobar distro i preporucujem ga svakom sa smislom za avanturu i brzom konekcijom.

Pozz,
adioe3. :wink:

Da nisi malo pomijesao flag-ve za instalaciju i pretragu ?? :slight_smile:

Distro za avanturu ?? Ja koristim gentoo kao server i sasvim je OK.

Pomijesao je on mnogo stosta. De decko, ispravi sto prije onaj savjet “Kako da instaliram pakete? rpm? deb? tgz?”
inace ce se neko poceti smijati ili RTFM-ati (tvoja omiljena skracenica) ovuda.

Zapravo nisam nego vi citate tekst kao manual. Evo postavio sam taj dio na logican nacin (kao da prethodni nije bio). Ja licno imam aliases za emerge koji izgledaju ovako:

alias e="emerge -av" alias es="emerge -s" alias ep="emerge --usepkgonly -av" alias edu="emerge -Du world"
Tako da emergeam sa komandom tipa e kde-meta. :wink:

Mislio sam u smislu novosti u softwareu. Na mom Gentoo powered racunaru se upravo vrti XGL sa X.org 7.00 i razmisljam da stavim KDE 3.5.1. Otprilike 95% racunara mi je pure x64 binaries a verzija Gentooa je 2006.0 amd64 (naravno ima emul libraries zbog OOo i Flasha). Razumijemo se uglavnom, nisam htjeo reci da je nestabilan distro ili nesto slicno (kvragu, cak mislim da bi serveri trebali koristiti Gentoo) nego da cete vrlo vjerovatno imati vise zabave sa ovim distrom nego sa npr. SuSEom.

koristim linux godinama, no sada kada sam poceo da si instaliram (jucer i danas) gentoo osjecam se kao pocetnik … izgubljen u mnostvu uputstava i kojekvih kompilatorskih semafora i zastavica … no nema odustajanja, u pitanju je izazov no imam blagi osjecaj, s obzirom na cinjenice da cim ga uglavinjam na kantu da cu ga zamijeniti sa ili debian ili bsd distrom

Koristim Gentoo i veoma zadovoljan kako na serverima a tako i kod kuće na desktopu.
Uopće nije za odbaciti.

Instalacija ustvari i nije toliko komplikovana. Ako imaš dobar guide :). Danas sam instalirao jedan Gentoo na AMD Athlon 900 MHz - 32 bit. Iz stage3 tarballa završio osnovnu instalaciju za cca 2 sata.

PartyZan, idi na http://www.gentoo.org/doc/en/index.xml?catid=install, izaberi link za handbook na osnovu tipa instalacije koji radiš.
Moj prijedlog je da ako imaš dobru internet konekciju skineš Gentoo Linux 2006.0 minimal network install (http://www.gentoo.org/main/en/where.xml) i da slijediš uputstva iz Gentoo Handbook-a.
Vrlo je dobro objašnjeno i siguran sam da nećeš imati većih poteškoća. Ako šta bude trebalo, slobodno pitaj ovdje, otvori novu temu sa specifičnim problemom koji imaš.

gomez danke za tvoj encourage :stuck_out_tongue:
Amar, znas kako to hoda - posljednja stvar koja se cita je readme iil faq … hvala za link za network mini install … ja sam pokusavao uglavinjati verziju 2005 (mada ne vidim nekih vecih razloga zasto ne bi funkcionisalo) …
Moj problem je bio definiranje procesorskih zastavca … PIII Katmai … definirao sam ih ovako:

CHOST=“i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS=”-march=pentium3 -O2 -pipe -fomit-frame-pointer"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"

pokusat cu kasnije sa ovom mini net boot verzijom

e da jos jedno pitanje:
u cemu je razlika izmedju live cd i recimo network mini boot verzijom …

Moj savjet ti je da skines Universal Install CD i s njim je procedura gotova za ~20min.
Razlika je u tome sto na LiveCDu dobijes spreman Gentoo i skidas tarball sa neta dok
sa mini boot verzijom sve kompajliras i vuces sa neta.

tako ce izgleda i biti …
otvorit cu kasnije novi topic jer je metar i pol stvari koje treba uzti u obzir prije instalacija (bar na ovoj kanti koju pokusavam osposobiti) i koje su mene zakacile :smiley:
hvala za savjete

Install sa stage3 (odnoso bootstrap, pa onda nastavak)
Ustimo sistem, sve radilo
emerge-o kde 3.5.0 (cini mi se) podesio sve i na kraju, hm, :

mkfs.reiserfs /dev/hdaX (formatiro)

:smiley:

Isto i sa LFS-om. Dosao sam do GNOME-a i sve radilo kako treba i opet na kraju format.

Razlika u brzini izmedju mog Slackware-a i Gentoo je bila skoro 0.

Pozdravi :smiley: :smiley: :smiley:

PS
change me je zvanico proglasio ludim za ove poduhvate :slight_smile:

Pa, covjek ima pravo :slight_smile: Koliko ti je LFS vremena uzeo ?

Pa, covjek ima pravo :slight_smile: Koliko ti je LFS vremena uzeo ?[/quote]
Nije stvar u vremenu. Meni je cilj bio da naucim nesto iz svega toga, tako da ne zalim za potrosenim vremenom :smiley:

Upravo i moj razlog što sam instalirao i pola godine koristio Gentoo. Ako ćeš da učiš administraciju sistema, Gentoo je najbolja stvar, sve moraš ručno raditi.

ne bih htio da se kačim sa moderatorima (osobito ako mi pomagaju :smiley: ) no da repliciram u svezi gentoo distra i slacware ili freebsd (iako nije to linux) distro koji su poznate bsd varijante koje nisu zahtjevne pri izvršavanju komandi (čitaj ne zahtjevaju enormne hardware resurse). Sve su to veoma veoma dobre disribucije za one koji žele kontrolu nad onim što imaju na računaru … tu i gentoo spada kako sam vidio, … (niko od navedenih distra nema “dependency” kao što ima rpm paketiranje kao i deb u odredjenoj mjeri

e sada što je insan znatiželjan to je druga stvar :mrgreen: :mrgreen:

Svi imaju dependency glupost, sem slacka, naravno. Cak i bsd-ovi to imaju. Najgore od svega je zivjeti sa bisernim idejama package manager-a da npr. za instalaciju totema ti treba vise od pola gnome-a (ovo je jedan skroman primjer).

Rjesenje: magicna rijec “kompajliranje”.

PS.
Najnebulozniji primjer (malo odudara od gore spomenutog) isporuke paketa je bio kod packages cd-a za gentoo 2006. Ljudi isporucili xvid, a nigdje nikakvog playera, sem xmms-a.

Hej ba ne dirajte mi Gentoo! :smiley:

Nedavno sam instalirao FreeBSD i pravo je zabavan, to bi bio Gentoo kad bi mi starci odobrili da surfam (a ne ovako po mracnim ulicicama moram da kradem ljudima konekcije :D)

Evo malo lutajući po najbližem okruženju, vidio sam jednu zaista impresivnu Gentoo instalaciju/webfarm na ETF BG Više detalja se nalazi na
http://webfarm.etf.bg.ac.yu/index.php
http://webfarm.etf.bg.ac.yu/linkovi.php
http://webfarm.etf.bg.ac.yu/implementacija.php
Eto, zašto Gentoo …

[quote=crazy_m]Install sa stage3 (odnoso bootstrap, pa onda nastavak)
PS
change me je zvanico proglasio ludim za ove poduhvate :-)[/quote]
4 mjeseca nakon obojica presli na Gentoo…
e sad dali za stalno ili ne…vidicemo…

[quote=change][quote=crazy_m]Install sa stage3 (odnoso bootstrap, pa onda nastavak)
PS
change me je zvanico proglasio ludim za ove poduhvate :-)[/quote]
4 mjeseca nakon obojica presli na Gentoo…
e sad dali za stalno ili ne…vidicemo…[/quote]
to ste presli do prve prilike dok ja ne ugledam te kompove :slight_smile: onda se pazi ! :smiley: