Kako podesitit Tv kartu i bluetooth na Linuxu

Prije svega pozdrav svima

Nedavno sam instalirao SuSE 10.2 x86-64, KDE desktop (GNOME mi se stalno rušio a i KDE mi je ljepši nekako). Sve u svemu lijepa stvarčica, sviđa mi se toliko na prvi pogled da bi rado totalno prešao na njega. Nažalost, cijeli dojam kvare samo dva mala problemčića.

Prvi - radi se o tome da ne mogu nikako natjerati tv kartu (Leadtek winfast expert) da mi radi uz video drajvere. Grafička mi je ATI 9550, preko konvenientSuSE sam instalirao drajver (fglrx) za nju i dobio 3D podršku. Nakon toga mi kdetv pada, mrzne, slike nema dok bez ATI drajvera sve radi kako treba. Probao sam čačkati i po settingsima kdetv-a ali se ništa ne mijenja.

Pitanje je “jednostavno” - kako da imam i 3D i tv (po mogućnosti uz sadašnji hardware, bez da moram mijenjati grafičku il tv kartu) :slight_smile:

Drugo – bluetooth. Uglavnom ga koristim za vezu sa mobitelima. Problem je u tome što par mobitela koje povezujem sa kompom uvijek zahtijeva passkey. E sad, u kbluetooth namjestim postavke da traži passkey ali on to iz nekog razloga ne radi. Konačna situacija je da se oba uređaja međusobno prepoznaju ali se ne mogu povezati (mob traži passkey, kbluetooth ne, mob samo kaže da veza nije mogla bit uspostavljena).

Guglanje me nije nigdje dovelo (inače ne bi vas ovdje gnjavio), pomogao bi mi ili direktan savjet ili link sa rješenjem.

Hvala unaprijed

zbunjeni

jesi probao i386 verziju SUSE-a? ili čak neku drugu distro?

za TV… neko će se od raje već javiti… btw imaš tonu drugih programa za TV kartice, usput http://www.linuxtv.org/ možda šta nađeš…

bluetooth, well kbuetooth… ah kako me zna iznervirati… nekad radi nekad neće… zato koristim “gnome-bluetooth” (može i pod KDE-om), a ima i konzolno hcitool scan (barem na ubuntu) gnome-obex-send

suma: znači probaj i386 verziju, gnome-bluetooth i neku drugu TV app

1. Hvala na javljanju :slight_smile:

Nisam probao druge distre (osim Debiana Etch kod kojeg ništa ne kontam, ne znam mountovat ntfs, ne znam napraviti konekcije, osjećam se pomalo glup za njega) :frowning:

Tv programi - nekako dobijam konflikt između tv kartice i grafičke (ako su drajveri gore navedeni instalirani); npr tvtime mi uopšte ne prepoznaje karticu, kao da je nema a slično je i sa drugim tv programima. Zato me sve to i buni.

Distre - osim suse 86 šta bi mi još preporučio? Gledam na bihnetovom ftp-u (da ipak iskoristim freezonu) ima fedora live (to u svakom slučaju skidam, probati me ne košta), slackware i mandriva - šta bi mi preporučio da dobijem sistem koji će mi kolko - tolko fercerati bez pretjeranih maltretiranja.

I još nešto: Kod win-a je 64bit verzija očaj (drajveri) - u kojoj mjeri su linuxove 64bit distre “osakaćene” po pitanju podrške te vrste te same funkcionalnosti???

Suma - želim linux gdje ću imat neki 3D, moći gledat tv, koristiti daljinski i BT, po mogućnosti bez znanja na nivou doktora informatike :slight_smile: Valjda ne tražim previše? :slight_smile:

Thx

P.S. Šta je uopšte rekompajliranje i kako se to radi??? Na svakoj drugoj stranici se spominje a nigdje objašnjenja šta je i kako :slight_smile:

(Hebiga, njubara sam…pa šta?)

imaš ADSL… super!!! onda ti preporučujem ubuntu, odnosno kubuntu, zadnja verzija je 7.04, za bihnet korisnike čitav ubuntu repozitorij (paketa) je na freezoni to znači da ne moraš plaćati, pa ako si na bihnetu blago tebi hehe

neke karakteristike:

• najpopularinja linux distro na svijetu
  • najnoviji programi/kernel/desktop okruženja itd.
  • da ne nabrajam dalje? dosta je ovo dvoje hehe

što se tiče x86_64, vidi, ako ćeš ti koristiti taj x86_64 kao desktop user od toga nema neke koristi (Java, Flash i neke gluposti nisu podržane na linux x64 based), eh ako hoćeš za servera gdje te ne interesuje java, flash itd onda je x86_64 dobar pravo!

ps:
jah, na ubuntu #IRC, forumima, itd. rijetko, veoma rijetko ćeš naći da ti neko kaže RTFM! (ako ne znaš šta je RTFM -> wikipedia.org)
eto pogledaj, i kod nas na forumu… skoro ko god je probao ubuntu/kubuntu nije se pokajao

jah, eto javi se ako ga snimiš

ako budeš skidao ubuntu skini “desktop”, jer on je live + install (to je onaj CD što se naručuje, i dolazi na kućnu adresu), odmah ćeš vidjeti radi li ili ne radi na tvojoj mašini

ps:
po defaultu ne “radi” *.mp3 (multimedia - audio/video), skineš paketa cca 2MB i onda radi…

Ati i TV karta mislim da sam natjerao da radi, ali sa Tvtime i to preko s-video kanale nisam mogao listati mozda zato sto mi je secam, na kdetv racunar mi se zaledio cim pokrenem program (bez obzira na one opcije u xorg.conf Load v4l, Option “VideoOverlay” “on”, Option “OpenGLOverlay” “off”). Na Tvtime imas opcije procackaj malo listanje kanala (malo je komplikovano) i normu, ako je na pal nemora da znaci da radi na pal mozda na pal-n ili pal-m.

Thx za odgovore

Opet glupo pitanje: Nakon što sam probao i Fedoru, a vidim da je i Ubuntu verzija Debiana…Kako se mountuju ntfs particije (makar da ih čitam) i kako pravim adsl konekciju??? I inače…ima li u /Debian okruženju/ nešto slično yast2 iz SuSE gdje mogu podešavati hardware? Principijelno mi se SuSE pravo svidio baš zbog te lakoće, samo da nije te priče sa driverima-tv-om i BT-om.

Ima li šanse da se kroz one OSradeon drivere nešto postigne? (mada ih nigdje nisam našao za skinuti, link bi mi dobrodošao). Vidim da su u Fedori već uključeni i sa njima imam 3D podršku u startu - al nisam mogao instalirati tv kartu jer nisam našao gdje i kako :frowning:

thx za pomoć, username mi nije za*ebancija, fakat se tako osjećam :slight_smile: :slight_smile:

na ubuntu će ti biti lakše srediti stvari nego na suse yastu… zapamti šta sam ti reko…

OSS 3D driveri ako ih ima za tvoju karticu (a mislim da ima, čim ima na Fedori) će ti doći uz ubuntu/kubuntu, da bi to provjerio kucaj u konzoli/terminalu ‘glxgears’, ako se bude vrtilo i ne bude štekalo to je to

NTFS, hah, pa na ubuntu možeš naštimati ko od šale pisanje na NTFS, a kamoli čitanje (prilikom instalacije kažeš gdje ćeš da ti se montira win particija, npr /media/hda1 - i imaćeš RO, a ako hoćeš RW onda instaliraš paket ntfs-config, i pokreneš ga… ta-daaa )

konekcija, kucaš ‘sudo pppoeconf’ u terminalu/konzoli i eto te na net-u

ps:
mislim da u Fedori ne možeš čitati (a kamoli pisati po defaultu), pošto nema ntfs modula u kernelu, AFAIK.

Vrlo user friendly - nema sta :slight_smile:
Naravno izostavio si spomenuti par “nezgodih” pitanja za pocetnika koje on mora odgovoriti da bi konfigurisao konekciju - kao npr. da li zelis da “clampujes” MTU na ispod 1500 bajta i sl.

eto ja sam na kablovskom internetu (a isto je i za ADSL) i jedino teško mi je bilo što sam morao znati ‘username’ i ‘password’, ostalo samo pritisneš ‘ENTER’ na svako sljedeće pitanje (default je već upisan u polje)… toliko o tome… ccc

ps:
ubuntu != CD; ubuntu = CD + community (users)

pps:
“lakše” je relativno… al evo, npr. brže ću napraviti konekciju na net (ADSL/cable) sa pppoeconf, nego dok se “isklikćem” na Windowsu XP, SUSE-u i Mandrivi (skoro pa zajedno)… sad kome je šta lakše…

ali btw, mnogo smo jaki

Ma ubuntu je dobar, to jedini distro na koji je moj stari sjeo i radio (igrao igrica, pa cak i surfo po netu)!
Tako da ja to brojim kao veliki PLUS za ubuntu! Mada meni i ne odgovara bas nesto!

[quote=nidla]ps:
mislim da u Fedori ne možeš čitati (a kamoli pisati po defaultu), pošto nema ntfs modula u kernelu, AFAIK.[/quote]
mislim da se moze izvesti citanje/pisanje (bez recompile kernela) ako instalira fuse i ntfs-3g, mada nisam siguran da li oficijalni paketi posteje…

[quote=Anarhija][quote=nidla]ps:
mislim da u Fedori ne možeš čitati (a kamoli pisati po defaultu), pošto nema ntfs modula u kernelu, AFAIK.[/quote]
mislim da se moze izvesti citanje/pisanje (bez recompile kernela) ako instalira fuse i ntfs-3g, mada nisam siguran da li oficijalni paketi posteje…[/quote]
ma ja, možda, znam da ima ono nešta “livna” ili tako repozitorij

Ima ntfs-3g na zvaničnim fedora repozitorijima a za suse ima na neoficijelnim.

I fakat ovo je klasično vrbovanje ljudi da pređu na Ubuntu. Na šta bi ličio ovaj forum kada bi na svako pitanje ljudi dobijali odgovor da pređu na drugu distro? Ako ne znaš kako podesiti bluetooth na Suse onda šuti!

Vezano za kbluetooth - bojim se da je u toj generaciji distribucija bilo nekakvih problema, ako google ne pomaže onda sačekaj noviju verziju. Probaj kao root ukucati komandu “hciconfig hci0 piscan” prije spajanja.

Ok…update “njubara & Linux” situacije

Guglanjem i gubljenjem očinjeg vida sam skontao da je maltene pa nemoguća kombinacija 3D ati drivera i tv kartica. U svakom slučaju, izgleda da oni koji znaju mudro šute. :slight_smile: Hebiga, šit hepns što bi reko naš narod. Međutim, vidio sam da sa OSS radeon driverima, mesa-om i sl. postižu 3D (naravno bez pojašnjenja kako) - jel ko od vas to pokušavao i kako to ide??

Dalje sam skonto da je SuSE izgleda OS za sebe - sve ostalo što sam probao je međusobno slično, puno se više radi u terminalu što mi (za sad) još ne paše toliko, al se ipak trudim. :slight_smile: BTW - konekcija - skonto sam kako ide (samo lupaj yes ako si unsure - ko što jesam) nego može li se ikako prebaciti na KnetworkManager? Ono, da kliknem na ikonicu za povezivanje i prekid? Ako da, molio bi za malo pojašnjenje

Distre - kako sam početnik, nemam izgrađeno mišljenje o tome koja je bolja il gora - meni će bit najbolja ona na kojoj mi bude sve radilo (tv+daljinac, ponekad koja igra, bluetooth, za početak makar čitanje NTFS-a) gdje će se linux pokazati dovoljno dobar da mi zamijeni win. Sorry, daleko od toga da pljujem po Linuxu, ali za sad je situacija takva. To ako ja ne znam kako ne znači da komplet OS i koncept ne valjaju. samo se radi o konačnoj funkcionalnosti koju još uvijek nemam ali se nadam da ću uz vašu pomoć nekako doći do toga.

I još jedno pitanje onako baj d vej - debian mi je došao na 3 DVD-a…prvi je instalacioni ali nikako da podesim packet manager da mi kao izvor uzima i druga 2…a pravo me kopka šta je na njima :slight_smile: Nisam siguran al imam osjećaj da bi se na njemu moglo sredit sve što želim (ili ipak griješim?)

Thx za odgovore

zbunjeni

sudo apt-cdrom add #ubaci DVD i lupi ENTER

uh pardon, za debian dok ne napraviš sudoers, radiš ovako

1. su
  2. apt-cdrom add

[quote=zbunjensam]Ok…update “njubara & Linux” situacije

Guglanjem i gubljenjem očinjeg vida sam skontao da je maltene pa nemoguća kombinacija 3D ati drivera i tv kartica. U svakom slučaju, izgleda da oni koji znaju mudro šute. :slight_smile: Hebiga, šit hepns što bi reko naš narod. Međutim, vidio sam da sa OSS radeon driverima, mesa-om i sl. postižu 3D (naravno bez pojašnjenja kako) - jel ko od vas to pokušavao i kako to ide??[/quote]
Sto se tice radeon/mesa drivera, stvar je jednostavna: trebas imat radeon, drm kernel modul ucitan i u xrog.conf-u nastiman “radeon” driver… Mada ta implementacija daje daleko manji frame rate nego oficijalni ATI driver i mozda nema sve OpenGl extenzije koje podrzava tvoja karta.

imam jarana sa nekom ati karticom, nejse koja je, uglavnom starija i ima 64MB, instalirali ubuntu 7.04… radio 3D, odnosno compiz out of the box, samo kliknuli desktop effects, radilo baš fino, isto sam kod jednog drugog jarana probao suse 10.2 na (9250 mislim da je ta karta) i radio compiz odnosno 3D out of the box, malo je štekalo iako je imala 128MB na sebi (znači to su bili OSS driveri i te kartice više nisu podržane od ati.com-a)

još jedna bitna napomena na ovoj 128MB 9200SE i 9250 sam probao Mandriva One, nije mogao compiz uopšte?!, dok je kod mene mogao na X200 za koju treba proprietary driver

kod mene je ati x200, sa OSS driverima imam 2D, dok za 3D moram koristiti fglrx modul (ati.com)

btw. ja sam ti fino rekao kako ćeš znati radi li ti 3D (hint:glxgears)

zato samo ti i preporučio ubuntu a ne neku drugu distro, baš zato što uglavnom ima to što ti tražiš od linux distro

btw skoro mi je jedan jaran-početnik (ide kod nas na fax, možda ga i znaš) probao ubuntu 7.04 na HP Compaq nx9420 i nije mogao X, i šta sam uradio, rekao mu imam mandrivu spring i rekoh: “donijeću ti, na njoj dolaze proprietary 3D driver možda je to”… eto ti zaključi na šta sam ga “vrbovao”?

ccc meni je u “interesu” da čovjek ne “pobjegne” od linuxa! For a record: mandriva One sa ati.com driverima je proradila na tom laptopu…

ako je ovdje bilo vrbovanja, na ovom tpopicu (kako ti kažeš) onda je to bilo u najboljoj namjeri, moje favorit je bio ubuntu, jer čovjek između ostalog ima ADSL, da je bio offline user preporučio bih mu Mandrivu ili Debian Etch…

čovjeku “problem stoji”… helem, ako se ispucaju sve opcije na suse related problemu i ništa ne pije vode, ja neću ŠUTITI, ja mu neću reći sjedi i čekaj novu verziju suse-a, ili, nemoj ni jedan linux… meni je cilj da čovjek ostane na linuxu pa koji god da je.

čovjek je tražio preporuku, ja mu preporučio ubuntu i dobro potkovao nepobitnim argumentima… pročitajte šta je čovjek tražio, koje stvari hoće da ima na linux distro…

ps:
ima li to neki pravilnik o tzv. “vrbovanju” hehe

[quote=nidla]btw skoro mi je jedan jaran-početnik (ide kod nas na fax, možda ga i znaš) probao ubuntu 7.04 na HP Compaq nx9420 i nije mogao X, i šta sam uradio, rekao mu imam mandrivu spring i rekoh: “donijeću ti, na njoj dolaze proprietary 3D driver možda je to”… eto ti zaključi na šta sam ga “vrbovao”?

ccc meni je u “interesu” da čovjek ne “pobjegne” od linuxa! For a record: mandriva One sa ati.com driverima je proradila na tom laptopu…

ako je ovdje bilo vrbovanja, na ovom tpopicu (kako ti kažeš) onda je to bilo u najboljoj namjeri, moje favorit je bio ubuntu, jer čovjek između ostalog ima ADSL, da je bio offline user preporučio bih mu Mandrivu ili Debian Etch…

čovjeku “problem stoji”… helem, ako se ispucaju sve opcije na suse related problemu i ništa ne pije vode, ja neću ŠUTITI, ja mu neću reći sjedi i čekaj novu verziju suse-a, ili, nemoj ni jedan linux… meni je cilj da čovjek ostane na linuxu pa koji god da je.

čovjek je tražio preporuku, ja mu preporučio ubuntu i dobro potkovao nepobitnim argumentima… pročitajte šta je čovjek tražio, koje stvari hoće da ima na linux distro…

ps:
ima li to neki pravilnik o tzv. “vrbovanju” hehe[/quote]
Covjek totalno u pravu!
Obrazlozenje:
Postovi tipa “neka distro ima nest off the box kao rjesnje mog problema” nisu mene nikad natjerali da koristim tu distribuciju, nego su cak davali efekat izazova da se to moze uradit i na mojoj “trenutnoj”, pa ako su drugi mogu i ja to!
primjer: suse je prva distro na kojoj sam ja vidio bootsplash i onaj progress bar na njemu, naravno to sam ja isto zelio da imam na svom (u to vrijeme) slackware-u, ja sam cak i instalirao suse da vidim gdje-sta-kako, samo da bih to isto nastimao na slack-u, usput naucio svasta nest, od vesafb drivera do bootup skripti (rc.d), naravno bilo je tu puno google-anja i neprospavanih noci ali sam uspjeh daje poseban osjecaj!

Drugim rijecima, meni je sasvim dovoljno da znam da je izvodljivo, ili neka smjernica da nadjem rijesenje, ionako ljudi koji rade copy/paste rijesenja ne unapredjuju svoje znanje… Tako da usutkavanje drugih sto je rekao da to radi na nekom drugom distrou je cisti bezobrazluk…