Kako podesitit Tv kartu i bluetooth na Linuxu

MIslim da bi se u pravilnik trebalo staviti nesto o vrbovanju ljudi da predju na drugu distribuciju. Stvarno bi lose bilo ako bi se svi ponasali kao ovi ubuntovci … Ako se nesto ne promijeni onda cu se ja malo praviti budala pa tako gurati mandrivu :slight_smile: :slight_smile:

Meni se cini da ti koristis SuSe malo vise od ostalih pa zasto ne pomognes covjeku kako da natjera ATI i TV kartu ili das nekakav prijedlog, nidla je dao prijedlog Ubuntu, jer nije mogao pomoci covjeku na ovoj distribuciji iskreno sve je isto samo onaj Yast zeza ne kuzimo ga, a sada da ce neko cekati danima da se neko javi i pomogne ili smiluje da napise kako ili sta lakse je doci i komentarisati ostale :wink:

@zbunjensam: OSS drajveri daju 3D podršku na nekim starijim Ati karticama, na novijim samo 2D. Recimo testni_hamo2 je poznat kao čovjek kojem bolje rade OSS drajveri od proprietary :slight_smile: Kakva je situacija kod tebe, to ćeš morati sam provjeriti.

@medo: eno postao sam rješenje za bluetooth koje sam našao na oficijelnim Suse forumima (nije bilo teško, 5-10 minuta googlanja). Što se tiče ATI + TV karta IMHO to se ne može riješiti sa proprietary driverom, ali nisam htio to govoriti da bezveze ne obeshrabrujem čovjeka, a moguće je i da nisam u pravu. Drugim riječima, čekam da se neko javi sa porukom tipa “ja imam Ati i TV kartu i radi ok, uradio sam to i to, koristim taj i taj distro blabla”.
@aldin: što se tiče drajvera, sve je to apsolutno rješivo na svakoj distribuciji, razlika je jedino da li ti nešto dolazi na originalnom mediju ili moraš downloadovati s interneta.

pa da, slažem se, onaj moj jaran (početnik) sa laptopom je to mogao napraviti i na ubuntu ali je morao imati:

internet out of the box, instalirati driver tj podrazumjeva se da zna install fglrx, pa editovati xorg.conf pa znati da postoji startx komanda… pa staviti za ati kartice Composite “disable”… ali njega ovo ne interesuje, čak šta više nervira ga i neće da se opterećuje sa ovim.

a ovako je na mandrivi One čim je upalio dobio GUI … i btw bio oduševljen compizom

poenta, ti i ja ćemo to napraviti (malo googlanja, malo na iskustvo), ali ja sam u toj situaciji (kad ubuntu nije mogao čak ni 2D driver na x1600) za njegovo dobro procijeno da mu je bolje mandriva iako je meni ubuntu bolji od mandrive… trenutno…

ista situacija je na ovom topicu (pročitaj moj prvi RE:), između ostalih odgovora na ovaj obrati pažnju:

evo šta je čovjek napisa, eto sad ispade jedino on skonto šta sam mu reko… vidiš da je reko “osim SUSE 86”, OSIM SUSE v86, nije reko 86 nego suse 86, znači prvo suse!

pa sam mu preporučio ubuntu (eto ako iko realan nađe bolji prijedlog - za njegovu konkretnu situaciju; početnik + ima ADSL), i rekao neke činjenice koje idu u prilog mog prijedloga (jesam li šta slagao?), vama je to vrbovanje, sramota

usput budi rečeno… oni ostali odgovori što sam pisao se ne broje? vi samo čitali gdje sam pisao ubuntu ccc

dosta od mene na ovu temu

Fakat nisam vidio to pitanje…

Na svakoj distribuciji radi recimo 99% stvari s tim što je onih 1% svaki put različito, eh sad, kad ti instaliraš čovjeku Linux pa ti se žuri, a imaš pri sebi sve moguće distribucije (po mogućnosti live) onda ti je najlakše da isprobaš svaku po redu. Druga je sasvim situacija kada se na forum javi neko ko se već naviknuo na neku distribuciju i sviđa mu se, ali ima neki problem za koji svi znamo da je slaba tačka te distribucije. Jel rješenje da ga počnu nagovarati na nešto drugo? Znači sad treba downloadovati distribuciju A zato što je fan distribucije A rekao da je bolja, pa B, C itd. Čovjek će se samo bezveze zbuniti i na kraju se vratiti na Windows jer tu ako ništa postoji jedna jedina “distribucija” koja kad radi - radi. Na 90% pitanja na Ubuntu sekciji moglo se odgovoriti sa “probaj Mandrivu, na Mandrivi to radi out of the box”. Ako vi mislite da je to ok - očekujte flood :wink:

Čovjek je tražio savjet oko izbora distro (što nisam vidio), u tom slučaju to je sasvim ok. Tako da je čitava ova diskusija beskorisna :wink: ali to pitanje vrbovanja se konačno postavilo, to je nešto što mi smeta već duže vrijeme i neka se ta tema otvorila.

Trazio je savjet nakon sto mu je receno “jesi li probao neki drugi distro?” odmah u prvom odgovoru na njegovu temu …

Trazio je savjet nakon sto mu je receno “jesi li probao neki drugi distro?” odmah u prvom odgovoru na njegovu temu …[/quote]
haj nađi taj citat i častim te! mojne to raditi ba… evo šta sam tačno rekao:

“jesi probao i386 verziju SUSE-a? ili čak neku drugu distro?” a ti reče da sam ovo rekao: “jesi li probao neki drugi distro?”

fino si to izvadio iz konteksta nema šta… nisi stavio ni onaj “ili čak” dio iz dopunskog pitanja… ccc ccc

“suma: znači probaj i386 verziju, gnome-bluetooth i neku drugu TV app” ← moje zadnja rečenica u prvom postu…

“Distre - osim suse 86 šta bi mi još preporučio?” ← i čovjek me razumio…

vidi, ako se čovjeku ne uspije odgovoriti/pomoći na postavljeno pitanje u relativno kratkom vremenu onda je ok da mu kažeš probaj mandrivu, što se mene tiče…

uhhh, izgleda da sam pokrenuo staru lavinu “koja je distra bolja” :slight_smile: :slight_smile: ja, kao što rekoh, nemam nekih ah preferensi, al eto, suse leži malo više zbog yasta. Da sam prvo probao k/ubuntu i uspio SAMOSTALNO podesiti neke stvarčice, on bi mi ležao bolje, tako da je za mene to off topic.

Nevermind, za sad stvari kod mene stoje ovako:

Kubuntu - ne radi mi restart. Krene restartovati, crni ekran i stoji tako godinama. Ono što me više buni je da je monitor uključen (nije stand by), lampica mu je i dalje zelena. Ovo mi se javlja i kad je na “live” i kad ga instaliram. Inače, BT radi iz prve :slight_smile: Probaću još sa “full” verzijom - DVD pa da vidimo jesu li stvari bolje tamo. glxgears zupčanici se vrte :slight_smile: Odlično je što ima upotrebljiv manual.

SuSE - čekam da mi se konačno skine 86 verzija da vidim ima li neke razlike u efikasnosti. Inače, zupčanici ruše sistem bez fglrx drivera. Što se samog tv problema tiče - nažalost jedina rješenja koja sam našao su bila vezana za medin prvi post. A kako instaliram drajver preko konvinienta, vidim da mi već podesi te postavke.

Fedora - mrzne u p.m. nakon instalacije, bez nekog vidljivog razloga. Live ide odlično (al zato što je ubacim komplet u RAM) :slight_smile: Beryl fino fercera na live, kod instalirane verzije proradi nakon par restartovanja. Gore navedeno štekanje je i bez Beryla tako da nisam pametan. Probaću i ovdje full verziju. Konekciju nikako da sredim (isto kao kod Debiana).

Mandriva one - ne radi nikako :frowning: Skinuo sa njihove stranice, spržio ISO i ništa (žali bože 700 mega). Spržio drugi cd, sporije, da idem na sigurno i opet ništa. Nakon onog prvog ekrana “loading kernel” se ne događa ništa. CD ne pokazuje nikakvu aktivnost, ekran totalno crn i tako stoji (nešto kako kod kubuntu restarta). Doduše, ako stisnem ctrl-alt-del ga restartuje al šta mi to koristi? :slight_smile: Full verzija se skida. (Da li bi neko od vas ko je iz SA bio ljubazan da mi kopira svoj live-cd?)

Debian - konekcija 0 poena. Instaliram mu onih par paketa za xdsl - pppoe, prođem kroz podešavanja i ništa. Ništa se ne događa ni nakon restarta. Očigledno fulam stalno neki paket koji se u packet manageru ne prijavljuje kao dependent al ipak treba. Malo sam guglao i nisam našao rješenje, očigledno to nikome nije problem. Iznerviralo me to sa konekcijom pa je za sad na stand-by, kad se štelnem onda ću ga ponovo probati :slight_smile: Al zato je stabilan u p.m. ko kamen je, fakat zvijer (mada mi se ranije rušio - ovaj put sam ga nakon instalacije 2x restartovao bez išta da radim pa valja - valjda je do toga). Ah da, thx nidla za caku kako ubacit sve DVDove u source :slight_smile:

Što se samog vrbovanja tiče, ako smijem reći da bezveze trošite vrijeme na tipkanje postova. Kao totalni početnik, rekoh već da je MENI najbolja distra ona na kojoj ću najlakše i najbrže podesiti sve što mi treba. Ok, sam sam “kriv” što imam “egzotičan hardware”, al hebiga…na win-u radi, zašto ne bi i pingvin podržavao sve to? :slight_smile: Meni (a i svakom drugom faking početniku) je bitno koliko vremena će mu trebati da se nakon win-a snađe u linux okruženju. Zato cijenim SuSE i Yast, jer podsjeća na Control Panerl u win-u. Ja još ponešto i kontam oko računara, i imam želju da naučim nešto, da se usavršim, al zamislite nekoga ko se tek naučio snalaziti u win-u. Taj će pobjeći glavom bez obzira od linuxa, hebe se njega za sve ono napredno kod linuxa.
Moj lični, početnički zaključak (na osnovu zadnjih cca mjesec dana linuxovanja, a popljujte kome se ne sviđa, no hard feelings, meni svakako win za sad najbolje radi :slight_smile: je da je SuSE def. napravljen za one koji tek dolaze sa win-a, dok je Debian hardcore sistem samo treba znati kako. Za mene su to (za sad) dvije krajnosti i iskreno bi volio naučiti kako da se snalazim u Debianu, ma koliko on “nepopularan” bio.

Eto toliko od mene za sad.

Vama hvala za svaki odgovor koji je vezan za moje pitanje :slight_smile:

P.S. - Za sve navedene problemčiće guglam permanentno, nisam fakat onaj “forumaš” koji napada raju bez da išta drugo pokuša. Pa eto, nek znate i to :slight_smile:

Definiši “relativno kratko”, ne čitaju svi forum svakih 15 minuta :slight_smile:

relativno je relativno… zavisi… “opipaš puls” početnika… procjena… nejse

@zbunjensam
jesi li probao ubuntu i kubuntu ili samo kubuntu?

hint: na ubuntu 7.04 dolazi compiz (3D effects) dok na kubuntu ne dolazi (po defaultu), znači ako ti vrti glxgears onda možeš probati šteka li ti compiz na toj grafičkoj, beryl je u repositorijima možeš ga instalirati preko synaptica…

I dalje sam zbunjen

Samo što me još i glava boli a oči peku. SuSE 86 se skida zajedno sa mandrivom. Pa ćemo vidjet.

I…na kraju sam skonto - neka suse 86 u dualu sa xp-om…valjaće ako ništa drugo za kopanja po warez siteovima :slight_smile: :slight_smile: I laganog šteljenja naravno. A vidjeću, možda nekim čudom proradi sve kad mu se najmanje budem nadao :slight_smile: :slight_smile: Ko zna, možda se neko sjeti i da izbaci howto, patch, novi driver…whatever.

E da…kod ATI drivera…kad samo update drajvera vršim, jel dovoljno samo napraviti rpm i instalirati isti il treba opet ona cijela dugačka procedura after-install podešavanja???

hvala vam svima na podršci

P.S. Cijela priča me podsjeća kad sam svojevremeno isprobavao win xp x64…i sve mi je radilo osim teletexta…ma koliko da sam se trudio, guglao, čitao po forumima, razmišljao…na kraju ipak ništa, neće i neće, pa sam odjebao 64 bita. S tim da SuSE ipak neću odjebati, kameleon mi je već drag :wink:

ma daj … razlika izmedju "jesi probao i386 verziju susea ? ili cak neku drugu distro ? " i “jesi li probao neki drugi distro?” je toliko mala da ja uopste ne registrujem. Otprilike kao ona tackica u kdeovom taskbaru. Sustina je ista - odmah si u prvoj liniji sugerisao da proba “drugi distro” … bez obzira na rijeci kojima si to uradio. Nije mi namjera bila da citiram sta si rekao nego da izvucem sustinu …

Ma ovaj problem je visi vec duze vrijeme u zraku - pa se diskusija sasvim slucajno otvorila na tvom postu. U biti ovo i nema veze s tobom :slight_smile:

Kada se pokaže onaj startni ekran pritisni F3 pa pobriši one zadnje tri opcije (fastboot splash=silent vga=788). Ako ti nakon toga bude pauziralo nakon poruke nešto kao “Starting HAL” sačekaj jedno minut.

@vedran - samo jedna opcija i dolazi, a šteka opet.
Anyhow, riješio sam pitanje BT na SuSE - jednostavni update KBluetooth-a :slight_smile: TV sam manje više i zaboravio, imam win za to i za igrice. Može se reći da sam našao svoju distru - fokusiraću se na SuSE i rješenja koja mi nudi umjesto da trošim vrijeme analizirajući šta (ne)radi na ostalim.

Da ne otvaram novi topic - na kaffeine playeru, kako podešavam titlove da mi prikazuju naša slova??? Sve ide fajn samo što se č,š,đ itd ne prikazuju.

I opet…thx svima

P.S. - Puštanje DVD-a u npr kaffeine mi toliko uspori kompletan sistem, treba mu skoro pola minute da pređe u fullscreen i natrag. Bug programa ili sistema?

I inače, nekako nemam one stabilnosti i brzine linux sistema o kojoj se obično govori… Instalaciju sam proveo “po defaultu”…dodao fglrx, xgl-compiz i codece za multimediju…sve radi, al mu treba duže da se digne od win-a a i sporiji je. Pitanje: kako radim optimizaciju sistema? Nešto tipa defragmetnacija kod wina, pražnjenje temp foldera…

thx

zbunjeni

P.P.S.

Inače…moj sistem je:

MB: Asrock 775 dual-VSTA
CPU: P4 - Prescott 2M - 650 (3.4GHz)
Video: Asus Radeon 9550
RAM: OCZ S.O.E. Dual 2GB - 675 MHz
TV: Leadtek Winfast 2000 XP Expert
Napojna: Xilence 550W
Monitor: Delta DE-995

Sve je na defaultu - ništa nije ocano

Nisu loše komponente (makar za win) zato me ova inertnost sistema i buni. Grafa jeste usko grlo, al za DVD bi trebala dovoljna?

@zbunjensam

oko multimedije:

jesi probao vlc ili mplayer, vlc i mplayer ne koriste xine-lib, probaj da li na njima šteka (vlc imaš na ‘pacman’ or ‘guru’ repositorijma)

drugo, imaš li libdvdcss? <- PAZI legalnost

treće, miriše mi na softversko rendanje, i ustput de reci koji ti je refresh rate monitora, koliko MHz?

oko titlova:
haj uradi ‘kate imetitla’ vidi imaš li tu ‘šđčćž’ slova, ako nemaš onda je AFAIK do encodinga, jer na 99% linuxa sad je po defaultu en_US.UTF-8 (unicode)… pošto ne znam koji ti je encoding, ili da u kate odabereš pravi encoding pa onda kopiraš i snimiš fajl kao utf8 ili da odeš do windowsa pa otvoriš taj title fajl i onda ga snimiš u utf8 encoding

oko brzine bootanja:

suse je tradicionalno “spor”, pomiri se s tim, mada je sad malo brži kakv je prije bio (možeš ti poukidati koji proces ili skriptu prilikom boota, ali teško da ćeš prestići XP-a u bootanju) ali probaj slack pa ćeš vidjeti o čemu govorim… zaboravi na defragment i tmp foldere to se ne pika kod “nas” hehe

dodatak:
ne odgovori mi ti jesi li probao ubuntu ili kubuntu?
btw pogledaj ovo ako ti kad zatreba TV
http://www.mythbuntu.org/
http://www.mythbuntu.org/screenshots

Kako to misliš “samo jedna opcija dolazi”? Evo ti link na screenshot boot ekrana koji dobiješ kad pritisneš F3.
http://vljubovic.members.epn.ba/2007.1.boot.png
Zaokružio sam dio koji treba pobrisati.

@vedran

greška u razumijevanju :slight_smile: nisam mislio na “donje” opcije koje si zaokružio (njih je bilo par, ne sjećam se sad napamet) već na “gornju” (“Boot Mandriva Linux Spring 2007”). Zbunilo me što kod drugih live-ova su odmah bile izlistane opcije (tipa boot, install…bla,bla). Thx, probaću kasnije, baš da vidim kako fercera :slight_smile:

Edit: I dalje ista situacija. Nakon što “odradi svoje” - nađe uređaje, učita kernel, drajvere i slično, nakratko se pojavljuje crni ekran sa mandriva pingvinom u donjem desnom uglu, nakon par sec njega mijenja crni ekran sa kursorom gore lijevo,taj traje sec-2 i to je to. Ekran totalno crn, monitor potpuno upaljen (nije stand-by il sl.) i to je to. Tako stoji, cd aktivnosti nema. Nakon 5 min sam ga pokušao ctrl-alt-del, cd se pokrenuo, izbacio se i opet samo tako stajao. Na kraju pomaže samo reset.

@nidla

kubuntu sam probao, samo što imam prob sa restartom (opisao sam prob gore) i i dalje nisam pametan kako to srediti. Kao da ode u hibernate al se ne može vratit iz njega - iako klikam na restart.

DVD lib koliko se sjećam da sam instalirao (javiću još kasnije - edit: lidvdcss2 je instaliran), hercaža je nepravilna neka, doslovce 87MHz (i ovo ću još javiti kasnije - edit: 85 je na rezi 1280x1024). Playere ću skinuti i isprobati.

Titlovi - ovo se odnosi na .sub fajlove. Oni u sebi imaju naša slova (znam jer sam ih lično prepravljao), fol je samo softu u kojem se gleda podesiti encoding. U winu obično gledam u Media Player Classic, a ffdshow mu ubacuje titlove i jednostavno se font u ffdshowu podesi na “central european”. Ok, kako ću svakako probati druge playere, vidjeću ima li takvih opcija.

thx

zbunjeni