Kako podesitit Tv kartu i bluetooth na Linuxu

Titlovi - ovo se odnosi na .sub fajlove. Oni u sebi imaju naša slova (znam jer sam ih lično prepravljao), fol je samo softu u kojem se gleda podesiti encoding. U winu obično gledam u Media Player Classic, a ffdshow mu ubacuje titlove i jednostavno se font u ffdshowu podesi na “central european”. Ok, kako ću svakako probati druge playere, vidjeću ima li takvih opcija.

kaffeine : settings / xine engine parameters / subtitles / promjeni na iso-8859-1

tooo pingvine, to je bila info koja me zanimala :slight_smile:

Aha pa tako reci, znači da ti proprietary Atijev drajver ne radi sa tom karticom. Eh ovako ćeš:
Na onom početnom ekranu, kada pritisneš F3, samo dopiši na kraj broj 3 (ali pazi da ispred te 3-ce ima razmak).
Doći ćeš do login: ekrana - tu upiši root (nema šifre pošto je live cd).
Onda kucaj komandu drakconf - dobićeš tekstualni program za konfigurisanje. Kroz menije se krećeš strelicama a potvrđuješ tipkom space. Tu izaberi Display, pa idi na promjenu drivera i izaberi driver ati (umjesto fglrx). Možeš malo eksperimentisati sa raznim opcijama, rezolucijom, Hz itd. pošto imaš mogućnost da testiraš. Kad završiš idi na Ok, Ok, izaći ćeš nazad na komandnu liniju tu otkucaj “init 5” (bez navodnika). Trebao bi dobiti grafičko okruženje.

njubara iz bek :slight_smile:

Kubuntu restart prob - well known bug. “Rješava” se što se prvo log out pa onda tek restart radi. Neki patch il slično da radi iz desktopa direktno nisam našao.

Mandriva - thx vedrane. Nisam još stigao probati, al ima smisla da je do drajvera. Baš ću probati da vidim šta mu radi ati umjesto fglrx-a i kako cijela stvar radi.

Dovraga, kako vi imate živaca za*ebavat se sa cijelom linux-driver pričom? Svaka vam čast! A baš mi krivo što ne mogu sve srediti da mi linjo bude primarni i jedini sistem. Al sreća da nove verzije izlaze svako po godine-godinu, valjda će se malo poboljšati :slight_smile:

Anyhow, thx na saportu

zbunjeni

P.S. Vedrane, zar u mandrivi free uopšte dolazi fglrx??? Koliko sam skonto na njihovoj stranici trebalo bi samo OSS - znači ati ili radeon driveri da su u free??? (Sad sam fakat zbunjen) :slight_smile:

za restart kucaš u konzoli
’sudo reboot’… btw a radi li ti shutdown?

fglrx dolazi na Mandriva One

Sud u Norveskoj je odbacio tuzbe prema covjeku koji je napravio DeCSS - softver koji cita dvdove zaobilazeci zastitu koja je trebala da omoguci da samo licencirani plejeri mogu pustati te dvdove. Niko vise nigdje nije tuzen za to.
Libdvdcss generise kljuceve za dekripciju dok ne pogodi ispravan i tako pusta dvdove. Niko nikad nije tuzen za to a MOGUCE je da je ovo ilegalno, ali samo u americi - ostatak svijeta nema takve zakone.
Zato nema se sta brinuti o legalnosti … pogtovo jer mi ne zivimo u americi te softverski patenti i sve ove ostale stvari koje americka industrija izmisli da izvuce sto vise para od svojih musterija ovdje ne piju vode …
Samo zato sto je ubuntu odbio da ukljuci neki paket ne mora znaciti da je to ilegalno - zato ne treba siriti FUD…
Ista stvar je i sa MP3-om koji je, koliko ja znam, patentiran samo u americi (jer ga je samo tamo moguce patentirati). Ostale zemlje mogu koristiti mp3 normalno … a bosna pogotovo :slight_smile:

Vjeruj da se isplati :wink: Nakon što podesiš sistem, nebo je granica…

@ nidla/testni hamo - (legalnost) - hehehehe, čini mi se da je kod mene SVE na kompu OSS, ne samo SuSE, već i Windowsi, Office, AutoCAD, CorelDraw, igre…ma sve. Mislim da je to zato što živim u BiH, ne u USA ili Norveškoj :slight_smile: Ah da, kad smo već kod toga: U 16 god odkako nešto čeprkam po kompovima, tek neki dan sam prvi put instalirao (ipak ne sebi) original win, CD sa hologramima, napucana kutija, manual, bla, bla. Mislim da to dovoljno govori o mom shvatanju legalnosti softvera. A neko šesto čulo mi govori da svi konkretno znate o čemu govorim :slight_smile: :slight_smile: Ma na kraju krajeva, to je samo naša šuplja da na zapadu nije isto tako. Od 20 ljudi koje poznam u Švabiji (ne samo naši već i genuine Švabe) pa lijepo rade na piratima. Zašto? Zato što ih boli q hoće li Bill okrenut još jednu milijardu. A dok god nisi “upadljiv” niko te neće ni pitati jel ti original soft il si ga nekako zbavio “od jarana”. Ono upadljiv znači da po mogućnosti ne koristiš pirata u komercijalne svrhe, tj u svojoj firmi. Isto je i sa downloadanjem i p2p pričom. Niko ti ne brani da skineš film, osim ako ih ofirno ne skidaš po 10 na dan (jer to definitivno nije “privatna upotreba”). Ono što je na granici legale jeste NUĐENJE toga pa zato cijela priča ispada ilegalna. Znači, ako se ispostavi da na svom desktopu (ne daj bože serveru) nudiš kolekcije filmova, muzike, piratskog softvera, i spadaš pod jurisdikciju neke od EU zemalja (ili bilo koje zemlje koja cijeni autorska prava), tek onda si ga najebo.

@nidla - kubuntu. Ne radi ni shutdown regularno (radi samo preko log-out-a). Hebiga :frowning: Previše ide na živce za svakodnevne upotrebe.

@vedran - thx 4 info. Nažalost, nakon po sata čačkanja oko opcija nikako da dođem do nekog GUI-a, makar bio 16 colors :slight_smile: Jednostavno, po pitanju Linuxa, za mene je SuSE plafon početničke upotrebljivosti. Instalira mi se kako treba, radi kako treba, podesim ono što se podesit može, fakat se vidi da su ga Švabe pravile, sve mak pod konac :slight_smile: :slight_smile: A nekada kad skontam kako ide mreža (2 konekcije koje se klikom aktiviraju i gase), kako srediti HW podršku za moju konfu (faking TV mi je jako bitan), e onda ću uzet debian na zub.

Inače, zapeo sam za tu tv karticu jer nemam tv u sobi. Odkako sam kupio tv kartu, podesio sve kako treba, moj tv je završio na vikendici, tako da mi to MORA raditi :slight_smile: :slight_smile:

Eto raja, još jedan skromni monolog od mene :slight_smile: hajd vidimo se

zbunjeni

jedna u nizu distro namijenjenih za “TV”, pisao sam ti o ovome…

http://www.mythbuntu.org

ps:
taj “restart” na kubuntu? prvi put čujem… nejse, probaj ubuntu čisto onako…radi sebe… opšta kultura hehe

http://en.opensuse.org/NTFS

zypper sa http://software.opensuse.org/download/filesystems/openSUSE_10.2/ Filesystems

evo snimih, pa iz prve ruke informacija…

jedino što ovo “zeza”:

mount -t ntfs-3g /dev/hda1 /media/hda1

WARNING: Deficient Linux kernel detected. Some driver features are
not available (swap file on NTFS, boot from NTFS by LILO), and
unmount is not safe unless it’s made sure the ntfs-3g process
naturally terminates after calling ‘umount’. If you wish this
message to disappear then you should upgrade to at least kernel
version 2.6.20, or request help from your distribution to fix
the kernel problem.
The below web page has more information:
http://www.ntfs-3g.org/support.html#fuse26

df -Th /dev/hda1