@ nidla/testni hamo - (legalnost) - hehehehe, čini mi se da je kod mene SVE na kompu OSS, ne samo SuSE, već i Windowsi, Office, AutoCAD, CorelDraw, igre…ma sve. Mislim da je to zato što živim u BiH, ne u USA ili Norveškoj Ah da, kad smo već kod toga: U 16 god odkako nešto čeprkam po kompovima, tek neki dan sam prvi put instalirao (ipak ne sebi) original win, CD sa hologramima, napucana kutija, manual, bla, bla. Mislim da to dovoljno govori o mom shvatanju legalnosti softvera. A neko šesto čulo mi govori da svi konkretno znate o čemu govorim Ma na kraju krajeva, to je samo naša šuplja da na zapadu nije isto tako. Od 20 ljudi koje poznam u Švabiji (ne samo naši već i genuine Švabe) pa lijepo rade na piratima. Zašto? Zato što ih boli q hoće li Bill okrenut još jednu milijardu. A dok god nisi “upadljiv” niko te neće ni pitati jel ti original soft il si ga nekako zbavio “od jarana”. Ono upadljiv znači da po mogućnosti ne koristiš pirata u komercijalne svrhe, tj u svojoj firmi. Isto je i sa downloadanjem i p2p pričom. Niko ti ne brani da skineš film, osim ako ih ofirno ne skidaš po 10 na dan (jer to definitivno nije “privatna upotreba”). Ono što je na granici legale jeste NUĐENJE toga pa zato cijela priča ispada ilegalna. Znači, ako se ispostavi da na svom desktopu (ne daj bože serveru) nudiš kolekcije filmova, muzike, piratskog softvera, i spadaš pod jurisdikciju neke od EU zemalja (ili bilo koje zemlje koja cijeni autorska prava), tek onda si ga najebo.
@nidla - kubuntu. Ne radi ni shutdown regularno (radi samo preko log-out-a). Hebiga Previše ide na živce za svakodnevne upotrebe.
@vedran - thx 4 info. Nažalost, nakon po sata čačkanja oko opcija nikako da dođem do nekog GUI-a, makar bio 16 colors Jednostavno, po pitanju Linuxa, za mene je SuSE plafon početničke upotrebljivosti. Instalira mi se kako treba, radi kako treba, podesim ono što se podesit može, fakat se vidi da su ga Švabe pravile, sve mak pod konac A nekada kad skontam kako ide mreža (2 konekcije koje se klikom aktiviraju i gase), kako srediti HW podršku za moju konfu (faking TV mi je jako bitan), e onda ću uzet debian na zub.
Inače, zapeo sam za tu tv karticu jer nemam tv u sobi. Odkako sam kupio tv kartu, podesio sve kako treba, moj tv je završio na vikendici, tako da mi to MORA raditi
Eto raja, još jedan skromni monolog od mene hajd vidimo se
zbunjeni