testni_hamo je Senad je li tako ?
Pa zato sam i pitao. Izgledalo mi je kao nemoguce da zaposlite ikoga kad toliko trazite.
Senade, jedini značajan auditorij su bili čitaoci mog bloga-a. A to pretpostavljam nije puno ljudi. Tako da se može reći da se značajno traženje i nije desilo.
Posto imam iskustva u unajmljivanju ljudi malo sam analizirao. Nije zato kriv koncept - on je stvarno dobar nacin da se nadje covjek koji odgovara kulturi vase firme ali u nekim drugim uslovima trzista - jer zanemaruje ponudu i potraznju na trzistu rada.
Nisam te razumio u dijelu “u nekim drugim uslovima tržišta - jer zanemaruje ponudu i tražnju na tržištu rada”.
Poslovi su zahtjevni, “zahmetli”, a slabo su plaćeni ?
Dobri developeri imaju puno ponuda koji su lahka a puno bolja para od onoga što mi nudimo ?
Naš projekat i poslovi se percipiraju kao nesigurni ? Kao neozbiljnji ?
S obzirom da imaš iskustva na polju angažmana IT radnika i stanja na tržištu IT rada, volio bih da mi daš neke konkretne smjernice.
Ako to spada u domen tvog profesionalnog angažmana nemoj oklijevati da mi se obratiš sa poslovnom ponudom na ovom planu, ili bilo kojem koji bi po tebi pomogao progresu našeg projekta.
Kako si dobro uočio kultura rada u “bring.out” je bitno različita od onoga što je “mainstream”-a u bosanskom IT sektoru.
Sva dosadašnja iskustva mi govore da je ključni problem, pored znanja, upravo uklapanje u tu kulturu koju mi gajimo.
Slažem se sa tobom da je mala vjerovatnoća da našem tržištu angažujemo neke iskusne develoepere koji su “kompatibilni” sa nama.
Međutim, puno polažem na mlade ljude koji su otvoreni za novo i drugačije. Oni mogu čuda učiniti.
Angažman takvih mladih ljudi kratkoročno ne može dati značajne rezultate po pitanju napretka našeg projekta, ali čuj … bolje je i to nego na silu angažovati ljude i dobiti tim koji se najbolje opisuje riječima “ko rogovi u vreći”
U par navrata sam u člancima napomenuo da pare nisu problem. Naravno, naš budžet je daleko od neograničenog, ali smo načisto da je najbitnije da dođemo što prije do gotovih proizvoda.
Kao glavni limit vidimo postojeće resurse za razvoj.