Koji editor koristite?

za pisanje vaših programa. Dakle koji editor korisitite i zašto.

Meni treba neki za (php i html css) i nekad malo za perl.

Nije lose kad ima malo vise onih opcija pa fine boje pa debuger itd…

Ako možete da mi preporučite neki za gore navedeno programiranje. A nije zgoreg da malo i o ostaliim za druge jezike.

Poštovanje.

Po principu: "kad imas čekić, sve ti izgleda kao ekser"
VIM - vim.org

Inače, mislim da će jedan od sljedeća 3 nabrojana biti dostatan:

quanta - quanta.kdewebdev.org
bluefish - bluefish.openoffice.nl
screem - www.screem.org

ako imas masinu jacu, za gore navedeno programiranje ja preporucujem Eclipse sa PHPEclipse pluginom :slight_smile:

Kate, mada ja i nisam neki programer. :slight_smile:

pa i meni u početku nije bilo bitno koji editor koristim, kao pocetnik sam odlucio da ne koristim napredni editor al kako vrijem ide sto da ne dosta stvari ide automaski ono skonto sam stvar sad kad to prelazi u neku rutinu zasto ne olaksat malo posao skratiti i sl

Probacu gore navedene.

ja koristim jedit ili scite za php/html, i vim za sistemske config fileove. Nekako mi vim ne lezi za programiranje, ali mi je za config fileove savrsen.

Ja koristim EmEditor … svidja mi se highlighted text :slight_smile:

Zakljucak … nikad ne pitaj ljude na linux forumu “koji editor koristite?” jer ce se tema pretvoriti u nabrajanje editora ;)))

KWrite i Pico :smiley:

U pravu si :smiley: He he

Pozdravi

Zend Studio, zakon 8)

nano & gedit … za ozbiljne stvari - eclipse

aferim :wink: ali eclipse je takodjer mocan :smiley:

Pozdrav

Ice

Za konfiguraciju - nano. Za kod - KWrite.
Kontao sam napisati malu shell skriptu koja detektuje OS, downloaduje i instalira odgovarajuću verziju nano-a :wink:

Takodje … ja za konfiguraciju i male promijene na brzinu u kodu koristim vim … za malo vrece promjene u kodu koristim Kate, a za pravljenje GUI aplikacija s Qt-om koristim Kdevelop :)) Vjerovatno bih za gtk programe u c-u ili c++u koristio Anjutu ali mi do sad to nije zatrebalo :slight_smile:

Eh, ja najvishe (za programiranje) gotivim glade2 za pravljenje interfejsa, a code isprogramiram u bilo cemu … sad ganjam nesto prikladnije …

pico
gedit

Obavezno moras biti spretan sa Vi editorom jer ce se jedino on 100% naci u svakoj distribuciji.

Od ostalih: pico, joe… svi su manje vise isti. najvaznije je koji ti se svidi.

Pitanje: zašto pico a ne nano? nano je potpuno isti osim što ima nekih jako zgodnih mogućnosti…

Fino fino, u relativno kratkom vremenu sam probao gore navedene editore, ali vec duze vrijeme koristim pico i on mi zavrsava posao za jednostave radnje.

Mozda da malo prodiskutujemo zasto koristite određeni editor, zašto baš taj korisitie.

svi su manje vise isti. a koji ces koristiti zavisi od toga koji ti se svidi.