Trenutno koristim Mandrivu 2011.0 i zelio bih da predjem na neki drugi OS, koji je donekle slican Mandrivi, tj. rpm paketi itd… (Ubuntu necu, i necu GNOME hocu KDE), pa eto ako imate prijedloga slobodno pisite!
Fedora, openSUSE
Gentoo
Slackware nudi KDE po defaultu, ali sumnjam da su Arch, Gentoo i Slackware ono sto trazi.
Veoma dobro iskustvo sa opensuse. Preporucujem!
Suse, Mint
Definitivno Gentoo
Aman ljudi koji Gentoo? Mislim koristim ga i ja, jako mi je drag, ali covjek trazi nesto slicno Mandrivi sto Gentoo definitivno nije. A ruku na srce, nije ni Slackware.
Dakle, moj prvi izbor bi bila Fedora sa KDE-om, defaultno dolazi Gnome.
Ako to ne odgovara, onda mozes probati openSUSE.
Kubuntu i Mint imaju KDE ali nisu rpm based nego apt-get.
debian je isto dobar i jednostavan, ali kao sto Amar kaze nije rpm based. Zato thumbs up za Fedoru i openSUSE, akcenat na Fedoru, jer je trenutno jako stabilan i aktuelan distro. Koji crni Gentoo? Previse vremena za base instalaciju i jos toliko za sysadmin. Meni je Gentoo kao i Arch vise hobi, jer kad mi nesto treba hitno, nemam kad cekati da se to kompajlira, pogotovo ako je neki suite u pitanju. Iako su mi Gentoo i Slackware favoriti, ne mogu ih svakome preporuciti.
Bez zamjerke, a šta je problem sa Mandrivom, pa tražiš drugi distro? Da ne bi bilo “s konja na magarca”.
Alternativa: Mageia?
Bez zamjerke, a šta je problem sa Mandrivom, pa tražiš drugi distro? Da ne bi bilo “s konja na magarca”.
Alternativa: Mageia?[/quote]
Iskreno Mandriva 2011 radi super, vec imam ovu gresku koju sam vec spominjao na forumu, sa boot-anjem i nisam uspio nista da sredim ni pomocu foruma i grupa, pa kontam da reinstalisem citav sistem, pa reko da probam nesto novo!
Težak problem. Na Fedori je KDE građanin nižeg reda. DEB varijanta nije toliko loša za rpm korisnike… Kubuntu je smeće Ne znam koliko ćeš biti zadovoljan KDEom na Debianu, to je možda najbolja opcija.
Ili reconsider KDE
planiram instalirati debian, pa Debian gnome, Debian KDE ili nesto drugo ??
Da quotam tvoj post
[quote]Prvo da pozdravim sve clanove, novi sam ovdje.
Imam jednu staru masinu (amd 1100 MHz, 256 rama, 128 graf.) pa me zanima koju Distribuciju predlazete. Razmisljo sam o Debian-u, Slackware-u, Gentoo-u. A ako nije problem da napisete i razlog zasto bas tu distribuciju.
[/quote]
Ako imas ovu confu onda ti ne bih preporucio neki heavyweight DE kao sto su Gnome i KDE.
Radije stavi XFCE ili LXDE i uzivaj. Ako nemas nista protiv Ubuntua, mislim da bi ti cak Unity 2D dobro radio.
nemoj tako bobane!
na tom sam kompu ostavio ubuntu do daljnjeg, a planiram na komp… i3-370m proc, nvidia geforce 310m 1GB, 4GB ddr3 RAM-a
Nabacio sma Fedoru, sad za sad radi super Uskoro malo slika i svega
i ja sam malo promijenio. Stavio sam Ubuntu 11.10 + Gnome 3.2 i sve odlicno radi. Jedini problem mi je pravio gdm koji nije htio da radi nakon drugog reboota, pa sam stavio lightdm.
Trenutni setup:
Glavni racunar:
ThinkPad X220
Core i5-2520M :: 3MB L3 Cache + 512KB L2
2x 2.50GHz - 3.20GHz (Turbo Mode) :: 35W
Intel 3000 Integrated
12.5 inches / 16:9 WideScreen Format
Mobile Intel QM67 / Sandy Bridge
4GB PC3-10600 1333MHz DDR3 SO DIMM
320GB / 5400rpm s-ATA
Intel Wireless 6205AGN / 300 MBit/s
Extended monitor/tv:
Panasonic TX-L32C4E (720p)
Sistem:
Fedora 16 - 64bit
Qt: 4.8.0
KDE Development Platform: 4.7.4 (4.7.4)
Kernel: 3.2.1-3.fc16.x86_6
sad za sad sam pravo zadovoljan Fedorom i svime kako radi, mnogo bolja od Mandriva koju izgleda upropastise Rusi!!!
http://i39.tinypic.com/1i0l6r.jpg
[quote=nedim.bfo]
[…]
http://i39.tinypic.com/1i0l6r.jpg[/quote]
Aaaaj, ta hemijska lijevo umri da se ispali