Koji OS!?

Trenutno koristim Mandrivu 2011.0 i zelio bih da predjem na neki drugi OS, koji je donekle slican Mandrivi, tj. rpm paketi itd… (Ubuntu necu, i necu GNOME hocu KDE), pa eto ako imate prijedloga slobodno pisite! :smiley:

Fedora, openSUSE

Gentoo :slight_smile:

Slackware nudi KDE po defaultu, ali sumnjam da su Arch, Gentoo i Slackware ono sto trazi.

Veoma dobro iskustvo sa opensuse. Preporucujem!

Suse, Mint

Definitivno Gentoo :slight_smile:

Aman ljudi koji Gentoo? Mislim koristim ga i ja, jako mi je drag, ali covjek trazi nesto slicno Mandrivi sto Gentoo definitivno nije. A ruku na srce, nije ni Slackware.

Dakle, moj prvi izbor bi bila Fedora sa KDE-om, defaultno dolazi Gnome.

Ako to ne odgovara, onda mozes probati openSUSE.

Kubuntu i Mint imaju KDE ali nisu rpm based nego apt-get.

debian je isto dobar i jednostavan, ali kao sto Amar kaze nije rpm based. Zato thumbs up za Fedoru i openSUSE, akcenat na Fedoru, jer je trenutno jako stabilan i aktuelan distro. Koji crni Gentoo? Previse vremena za base instalaciju i jos toliko za sysadmin. Meni je Gentoo kao i Arch vise hobi, jer kad mi nesto treba hitno, nemam kad cekati da se to kompajlira, pogotovo ako je neki suite u pitanju. Iako su mi Gentoo i Slackware favoriti, ne mogu ih svakome preporuciti.

Bez zamjerke, a šta je problem sa Mandrivom, pa tražiš drugi distro? Da ne bi bilo “s konja na magarca”.

Alternativa: Mageia?

Bez zamjerke, a šta je problem sa Mandrivom, pa tražiš drugi distro? Da ne bi bilo “s konja na magarca”.

Alternativa: Mageia?[/quote]
Iskreno Mandriva 2011 radi super, vec imam ovu gresku koju sam vec spominjao na forumu, sa boot-anjem i nisam uspio nista da sredim ni pomocu foruma i grupa, pa kontam da reinstalisem citav sistem, pa reko da probam nesto novo! :smiley:

Težak problem. Na Fedori je KDE građanin nižeg reda. DEB varijanta nije toliko loša za rpm korisnike… Kubuntu je smeće :frowning: Ne znam koliko ćeš biti zadovoljan KDEom na Debianu, to je možda najbolja opcija.
Ili reconsider KDE :slight_smile:

planiram instalirati debian, pa Debian gnome, Debian KDE ili nesto drugo ??

Da quotam tvoj post

[quote]Prvo da pozdravim sve clanove, novi sam ovdje.

Imam jednu staru masinu (amd 1100 MHz, 256 rama, 128 graf.) pa me zanima koju Distribuciju predlazete. Razmisljo sam o Debian-u, Slackware-u, Gentoo-u. A ako nije problem da napisete i razlog zasto bas tu distribuciju.

[/quote]

Ako imas ovu confu onda ti ne bih preporucio neki heavyweight DE kao sto su Gnome i KDE.
Radije stavi XFCE ili LXDE i uzivaj. Ako nemas nista protiv Ubuntua, mislim da bi ti cak Unity 2D dobro radio.

nemoj tako bobane!

na tom sam kompu ostavio ubuntu do daljnjeg, a planiram na komp… i3-370m proc, nvidia geforce 310m 1GB, 4GB ddr3 RAM-a

Nabacio sma Fedoru, sad za sad radi super :slight_smile: Uskoro malo slika i svega :smiley:

i ja sam malo promijenio. Stavio sam Ubuntu 11.10 + Gnome 3.2 i sve odlicno radi. Jedini problem mi je pravio gdm koji nije htio da radi nakon drugog reboota, pa sam stavio lightdm.

Trenutni setup:

Glavni racunar:

ThinkPad X220
Core i5-2520M :: 3MB L3 Cache + 512KB L2
2x 2.50GHz - 3.20GHz (Turbo Mode) :: 35W
Intel 3000 Integrated
12.5 inches / 16:9 WideScreen Format
Mobile Intel QM67 / Sandy Bridge
4GB PC3-10600 1333MHz DDR3 SO DIMM
320GB / 5400rpm s-ATA
Intel Wireless 6205AGN / 300 MBit/s

Extended monitor/tv:
Panasonic TX-L32C4E (720p)

Sistem:
Fedora 16 - 64bit
Qt: 4.8.0
KDE Development Platform: 4.7.4 (4.7.4)
Kernel: 3.2.1-3.fc16.x86_6

sad za sad sam pravo zadovoljan Fedorom i svime kako radi, mnogo bolja od Mandriva koju izgleda upropastise Rusi!!!
http://i39.tinypic.com/1i0l6r.jpg

[quote=nedim.bfo]
[…]
http://i39.tinypic.com/1i0l6r.jpg[/quote]
Aaaaj, ta hemijska lijevo umri da se ispali :smiley: