Konekcija na SuSe 9.0

Instaliro sam SuSe 9.0 i sve je OK osim konekcije. Modem radi, al kad se ocu konektovat prijavi mi gresku: no carier. Drug mi rece da iskljucim opciju Wait for dial tone al nemoze ni tad… Molio bi da mi pomognete ako ko zna!
tnx

Možda trebaš probati u Yast-u uključiti opciju “stupid mode”?

(Javi rezultat, bilo pozitivan bilo negativan :wink: )

Nece ni to evo sad sam probo, al hvala ti :slight_smile:
Nego sve je ok dok ne pocne da krci ono,
eh onda ga prekine i pise “no carrier”, a kad iskljucim
"wait for dial tone" onda nece ni da pocne krcat vec pocne
da zove broj na koji se konektujem…
eto sad sam malo vise reko sta je probl. mada sumnjam da ste opet razumili skroz :).

Pa i treba da zove, ne kontam?

Mislim pocne da zvonoi telefon kontas, isto koda sam uzeo telefon u ruke i nazvo broj na koji se konektujem… i onda mi kaze na zvucnik “birali ste nepostojeci broj”. Eto tako zvoni.
peace

Ja tek danas dobijam svoj SuSE 9.0 pa nisam siguran da nisu “oni” nešto zeznuli. No, u međuvremenu bi nam pomogao log koji kinternet izbaci, ili da možda probaš direktno koristiti program ‘wvdial’ (Njega koristi i kinternet).

Ne znam da li si koristio wvdial, ali evo za svaki slučaj:

Za wvdial trebaš editovati datoteku /etc/wcdial.conf (broj, korisničko ime i šifru), AT stringovi bi po defaultu trebali biti nesto kao:

Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2

Pokreni wvdial kao root, i pogledaj malo log (i najvaznije “exit code” ukoliko se ne uspije konektovati)

Probo sam evo malo prije i preko wvdial, uradio sam sve ko sto si mi reko al i on mi prijavljuje istu gresku “NO CARRIER”. Ali evo log:

Ovo je log od kinternet:

[quote]SuSE Meta pppd (smpppd-ifcfg), Version 1.06 on linux.
Status is: disconnected
trying to connect to smpppd
connect to smpppd
Status is: connecting
pppd[0]: Plugin passwordfd.so loaded.
pppd[0]: --> WvDial: Internet dialer version 1.42
pppd[0]: --> Initializing modem.
pppd[0]: --> Sending: ATM1
pppd[0]: ATM1
pppd[0]: OK
pppd[0]: --> Modem initialized.
pppd[0]: --> Sending: ATDT250750
pppd[0]: --> Waiting for carrier.
pppd[0]: ATDT250750
pppd[0]: NO DIALTONE
pppd[0]: --> No dial tone. Trying again in 5 seconds.
pppd[0]: NO CARRIER
pppd[0]: --> No Carrier! Trying again.
Status is: disconnecting
pppd[0]: Terminating on signal 15.
Status is: disconnecting
pppd[0]: --> Disconnecting at Tue Oct 21 15:10:08 2003
pppd[0]: Serial connection established.
pppd[0]: Using interface ppp0
pppd[0]: Connect: ppp0 <–> /dev/ham
pppd[0] died: non-normal exit
[/quote]

a ovo je log od wvdial:

[quote]linux:~ # wvdial
–> WvDial: Internet dialer version 1.42
–> Initializing modem.
–> Sending: ATZ
ATZ
OK
–> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
OK
–> Modem initialized.
–> Idle Seconds = 300, disabling automatic reconnect.
–> Sending: ATDT0
–> Waiting for carrier.
ATDT0
NO CARRIER
–> No Carrier! Trying again.
–> Waiting for carrier.
ATDT0
NO DIALTONE
–> No dial tone. Trying again in 5 seconds.
–> Waiting for carrier.
ATDT0
NO CARRIER
–> Waiting for carrier.
ATDT0
NO CARRIER
–> Waiting for carrier.
ATDT0
[/quote]

Ako ti je sve ovo “tušenje” skrolaj dolje do SAŽETKA:

Što se tiče prve log datoteke (kinternet) očigledno nisi dobro naštimao modem (nevaljaju ti stringovi za modem). U dijalogu za setup modema klikni na dugme “Details” i unesi ‘Init1’ i ‘Init2’ stringove (možeš ih prepisati iz wvdial.conf). Evo kako log kinterneta treba izgledati (ja sam numerisao linije):

01: SuSE Meta pppd (smpppd-ifcfg), Version 1.00 on nezirux.
02: We are disconnected.
03: trying to connect to smpppd
04: connect to smpppd
05: We are disconnected.
06: We are connecting.
07: pppd: Plugin passwordfd.so loaded.
08: pppd: --> WvDial: Internet dialer version 1.42
09: pppd: --> Initializing modem.
10: pppd: --> Sending: ATZ
11: pppd: ATZ
12: pppd: OK
13: pppd: --> Sending: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +MS=v34
14: pppd: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +MS=v34
15: pppd: OK
16: pppd: --> Sending: ATM0

17: pppd: ATM0
18: pppd: OK
19: pppd: --> Sending: ATX3
20: pppd: ATX3
21: pppd: OK
22: pppd: --> Modem initialized.
23: pppd: --> Sending: ATDT755010
24: pppd: --> Waiting for carrier.
25: pppd: ATDT755010
26: pppd: CONNECT 31200
27: pppd: --> Carrier detected.  Chatmode finished.
28: pppd: Serial connection established.
29: pppd: Using interface ppp0
30: pppd: Connect: ppp0 <--> /dev/536ep
31: pppd: local  IP address 80.65.161.173
31: pppd: remote IP address 195.222.62.149
33: pppd: primary   DNS address 195.222.56.131
34: pppd: secondary DNS address 195.222.32.10
35: pppd: Script /etc/ppp/ip-up finished (pid 1612), status = 0x0
36: We are connected.

Ako si radoznao evo i malo pojašnjenja:

Na linijama 10, 11 i 12 vidiš odgovor modema na inicijalizacijski string “ATZ”. Ovo resetuje modem i obično je prvi Init string samo obično “ATZ” (znači, kao i u wvdial.conf)

Linije 13, 14 i 15 malo su komplikovanije, dovoljno je reći samo da svi modemi koriste Hayes skup komandi (vidi http://en.wikipedia.org/wiki/Hayes_command_set). Dakle, na liniji 14 vidiš string Init2 "ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +MS=v34"
Jedina zanimljiva stavka je “+MS=v34” koju sam ja ručno dopisao. Ona postavlja modem u v34 mod rada (duga je priča što to moram raditi…). Za normalnu upotrebu možeš staviti +MS=v90. Nijedan ISP u BiH trenutno ne podržava v92 standard, a većina novijih modema podržava te se svaki put proba konektovati prvo sa v92 pa ako to ne uspije v90 itd. Eksplicitnim navođenjem opcija (no dialtone, vNESTO) ekstremno ubrzavaš proces, dial kode mene traje cca. 30 sec (e sad sam već počeo tušiti…)

ATM0 znači da je u potpunosti isključen zvučnik - opcija “speaker on” je isključena.

ATX3 znači da ne želimo detektovati dialtone.

Što se tiče loga za wvdial u datoteci wvdial.conf ukucao broj telefona!
To se vidi iz komande ATDT0, a treba ATDT250750 (ili već koji broj biraš)

Evo kako izgleda generički wvdial.conf (vjerovatno je isti i kod tebe)

[Dialer Defaults]
Modem = /dev/modem
Baud = 57600
Init1 = ATZ
Init2 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2
Init3 =
Area Code =
Phone = 0
Username =
Password =
Ask Password = 0
Dial Command = ATDT
Stupid Mode = 1
Compuserve = 0
Force Address =
Idle Seconds = 300
DialMessage1 =
DialMessage2 =
ISDN = 0
Auto DNS = 1

SAŽETAK:

1. Otvori opciju “Details” u dijalogu za podešavanje parametara modema
    2: Iz wvdial.conf iskopiraj Init1 i Init2 stringove.

Nece opet. Isto mi ono prijavi no carrier, a kad iskljucim no dial tone onda ono pocne da zove kao sto sam objasnjavo prije ako ste sta mogli skontat…
uglavnom neradi, al svakako cu ja stavit slackware ponovo nazad pa onda nije ni bitno toliko…
al hvala tebi puno
peace

Cekaj, jeli ti to radilo na Slackware-u ?

Po tim “simptomima” bojim se da ti je malo modem “propjevo” :))

de reci koji modem imas, tacno ko je proizvodjac i dal je externi il interni :=

iako je jedna od mogucnosti da ti je modem propjevao ( odselio se na vjecna lovista )… uzmi neki terminal prog, otvori konekciju na portu gdje ti je modem, i isprobaj neke AT komande… ( koje mozes naci na ultimativnoj stranici www.google.com :wink: )…

ako ti modem nista ne odgovori, onda nije ukljucen ili je cvrkno…

Pozdrav

ICE

Radio je i na Slackware-u i na suse 8.2 prije toga, a radi i na windowsu :slight_smile:
Modem je Intel Ham Data Fax v92 interni.
a posto mi radi sad i na windowsu onda nebi bash reko da je crko…

a sto se tice komentara od IceBreaker-a, posto sam ja skoro poceo koristit linux onda nebi bash znao to preko terminala:)
eto tako…

peace

sta da ti kazem, evo malo uputstvo… u windosima imas recimo Hyperterminal… kad u njemu napravis konekciju i ne navedes broj koji ces birati, onda se hyperterminal spoji sa modemom i mozes modemu slati tkz. AT komande ( ove komande sluze za kontrolu modema, a sa njima mozes i ocitati informacije o modemu )…

eh sad back to linux… vjerovatno si instalirao sa linuxom jedan program koji se zove MINICOM… eh ako jesi, onda samo u shellu ukucas minicom i on se pokrene. Pri pokretanju, ovaj ce program traziti /dev/modem ( nadam se da ti je poznato sta je ovo, ako ne, vidi google :wink: )… i u istom se mozes igrati komandama itd itd… samo pazi koje komande koristis, jer neke bas i nisu zdrave ( ne brini se - ne postoji opasnost od spaljivanja modema ), ali prije ikakve igre potrazi listu komandi :wink:

Pozdrav

ICE

Evo jutros sam malo procackao SuSE 9.0 i konekcija sa Intel 536ep HAM modemom ne radi “out of the box”. Problem je u drajveru koji dodje uz SuSE (verzija drajvera 4.51).

Onda sam kompajlirao zadnji drajver (v. 4.62) koji “radi”, sve fino, konektujem se ja na ISP-a, ali ne mogu otvoriti nijedne stranice (simptomi slicni padu DNS-a). Posto sam sa ovom verzijom drajvera imao slicnih problema i na SuSE 8.2 sacuvao sam i zadnji “stabilni drajver” (bar za mene) v. 4.61 koji ocigledno RADI ;o)

—>
OK, znaci ko ima Intel 536ep modem treba kompajlirati drajver verziju 4.61 (sam cin je banalan; “make 536ep” i kao root “make install”; slobodno “pregazite” stare drajvere" )

Drajveri verzije 4.61 vise se ne mogu skinuti sa Intelove stranice, ali kome treba neka mi se javi na mail, *.tgz paket je tezak samo 390kB.

UPDATE
Ispravke:
- Verzija drajvera je 4.60.1
- Ipak je neophodno ukloniti SuSE rpm sa drajverom 4.51 (Yast insistira na instalaciji ovog paketa prilikom prvog pokretanja modula za konfiguraciju modema)

wow… jeli se meni cini, ili SuSe u zadnje vrijeme ukljucuje podosta losih paketa ( drivera itd )… ne kontam ih u zadnje vrijeme… sve dobro izgleda, ali kad dublje pocnes kopati onda nastaju problemi…

Pozdrav

ICE

Što se tiče Intel 536ep HAM modema SuSE-ova politika je jasna, ti modemi nisu zvanično podržani (razlog - closed source drajveri), pa ako ne možeš koristiti ovaj modem to nije njihov problem. Jedini razlog zbog kojeg ja preferiram ovaj modem je fenomenalan odnos cijene i mogućnosti. Šta čovjek može više tražiti za 10 EURA. Ovi modemi su vani na jako lošem glasu, ali u 90% slučajeva zbog lošeg/starog drajvera i/ili lošeg init stringa, a ne zbog toga što su inherentno loši.

:offtopic:
U vezi samog SuSE-a, moje je mišljenje da postaju sve bolji i bolji…
Što dublje kopam nEstaju problemi. :D/

U vezi samog SuSE-a, moje je mišljenje da postaju sve bolji i bolji…
Što dublje kopam nEstaju problemi. :D/[/quote]

kad cemo vec idemo off topic…
to za modeme mi je jasno… zasto bi se oni mucili kad niko neda specifikaciju, okay - shvatam… ali jedan primjer: instaliram 9.0, unesem hostname, dva dana poslije toga hocu da unesem adresu NSa, i u prozoru za konfiguraciju, kao za vraga ga nemogu da unesem… okay - resolv.conf i na hardcore nacin… nakon tog unosa, kompjuter se ponasa kao da je 386, a ne P4(2,8)… kad otvara terminal, treba mu barem minuta i po, u dizanju sistema da ne govorim… mozda nije do SuSEta, nego do mene… ali ja fakat nemam ideje zasto je to tako… cim izbacim NS unos, sistem radi perfektno…

Greetz

ICE[/quote]

Nije mi poznat taj problem. Imam server koji radi na SuSE-u ali de odlično.

hahahaha… povlacim sve sto sam rekao… takve greske se inace i desavaju kad u pola 4 ujutro sa poluotvorenim ocima pokusavas konfigurirati bind… problem je bio sto je resolv.conf ovako izgledao :

search mydomain.ba
nameserver xxx.xxx.xxx.xxx

i nije ni cudo sto nije radilo kako je trebalo… suse je kontao da nesto nije u redu, ali nije imao hrabrosti da kaze da to nesto ne valja :wink:

u glavom - houston - no problems more :wink:

Pozdrav

ICE

Hej ICE Bind je super, ali lakši za upotrebu je TinyDNS. Razgledaj malo.