Koristite koji distro i imate koliko godina?

[quote=vedran]http://en.wikipedia.org/wiki/Ututo: “Ututo is one of the few distributions of GNU/Linux that is endorsed by the Free Software Foundation [1]. The founder of the GNU project, Richard Stallman endorses Ututo almost exclusively and uses it on his computer.”

:D[/quote]
i [quote]and based on Gentoo Linux.[/quote]
Ovo bi moglo vrijedit paznje :slight_smile:

Hmm, ocito mi je bilo mrsko proguglati :stuck_out_tongue:

Ne vjerujem da je Taj Ututo ista laksi od Gentoo-*a :slight_smile:

Oficijelna strana: https://www.ututo.org/www/?country=ENGLISH
Kažu: Ubuntu Meets Gentoo: Ututo Linux
Galerija: http://www.tuxmachines.org/gallery/ututo/desktop
Moje mišljenje: Stallman je ubjedio Kubu i Venecuelu da koriste Ututo. Čini mi se da je u onim vijestima o tome bilo napisano da će koristiti neku distribuciju baziranu na Gentoo-u.

Sta mislis pod tim laksi?

Znas to je veoma lose postavljeno misljenje prema distro. Ti ako furas na Gentoo da bi reko mahali da si ti na Gentoo, a ne na recimo Ubuntu, meni sav taj respect pada u vodu. Znam pun ***** ljudi (djece) koji su na Slackware, samo zato da bi oni bili nesto “l337”

Od tog mi se iskreno gadi. Radije volim kad neko koristi Ubuntu al da vidim sta je taj covjek iza sebe uradio za open source zajednicu.

A sta je to laksi? Jer su ljudi boje konzole, to odma nije lagano? Linux je linux, pa cak je i taj Ubuntu linux. Samo veoma modifikovan, npr mene su neke stvari kod tih “laksih” citataj “user friendly” distribucija smetale, jer jednostavno bile su drugacije, nego sto bi se to orignalno uradilo u konzoli.

Znaci ta prica 0 peona.

[quote=gomez]Oficijelna strana: https://www.ututo.org/www/?country=ENGLISH
Kažu: Ubuntu Meets Gentoo: Ututo Linux
Galerija: http://www.tuxmachines.org/gallery/ututo/desktop
Moje mišljenje: Stallman je ubjedio Kubu i Venecuelu da koriste Ututo. Čini mi se da je u onim vijestima o tome bilo napisano da će koristiti neku distribuciju baziranu na Gentoo-u.[/quote]
A vala i ta prica za Stallman koristi ne koristi, npr RedHat/Fedora nevjerovatno vise stete sebi prave sto oce da budu lider u open source-u. Do te mjere da sam i Cox-u, na mailing listi htio zacepit usta, nekim slatkim komentarom. Npr prica se o radu na MS Windows-u, al da se na na tom istom radi pod nekim GLP programom. Sto ce da dovede do ocito losih rezultata, al vazno je da je to “FOSS”

Ni u cem ne treba pretjerivat, ja ne govorim da se treba udruzit, nit rame uz rame, vec na odvojenoj distanci nek svako zna svoj polozaj.

nije meni gentoo zanimljiv da bih se furao da sam korisnik, no da skontam linux under the hud

Probaj Linux From Scratch (LFS) :slight_smile:

preporucivao mi je crazy to :D, al se zlobno smijao tokom te preporuke :smiley:

@Abs Gentoo je poznat kao najtezi disto.To nije moja prica niti moje misljenje.A Gentoo imam iskljucivo zato sto imam vremena i sto “ako sve radi od prve” meni nije zanimljivo.Fino na distrowatch pise “put the fun back into computing”,meni je Gentoo fun

neznam koliko je tesko ukucat emerge “nesto” i to nesto je vec samo tu, povuklo sebi sve sto mu treba i ajmo dalje…

jedino instalacija zahtjeva malo vise truda, ali nije toliko komplikovana…

Ne vezano za netipican nacin Instalacije (Iako ima svojih odredjenih prednosti) Gentoo ne ispunjava uslove LSBa niti moguce produtikvno koristenje istog u radnim okolinama, nevjerovatno duge Compilesessions-e i apsolutno bezvrijedan i samodestruktivan nacin Update.
Sama fama oko obicnog mada za Gentoo problematicnog procesa update gcc je jednostavno primjer lose modularnosti ovog sistema.
Ma moze se satima govoriti o ne prednosti tog sistema uopste, zato mozda nekome i moze izgledati “tezak”.

Koliko ja znam, ni Debian se ne pridrzava LSBa tako da prema tvome postu ni Debian ni Gentoo nije moguce produktivno koristiti. Seriously, koji se poznatiji distro pridrzava LSBa? Sto se tice updatea i na Ubuntuu sam imao dnevne updatese koji su mi znali srusit X, pokvarit instalaciju nekog programa i napravit hiljadu problema, dok na Gentoo, dok se drzim stabilnog dijela Portagea (unmasked ebuildovi) sistem daleko od toga da ce dobit verziju gcca koja ce skrsit pola sistema a jos uvijek je poprilicno nov softver i GLSA lista je vise nego redovna.

Dajte konkretne argumente a ne ono odmilja: I use Ubuntuu 'cause Slackware is too hard for me sto znaci On je ili imao vise vremena ili vise zivaca da cita dokumentaciju i rovi po forumima/Googleu.

i use ubuntu cause i am not sadomazo

na kojem je to africkom dijalektu :smiley:

Where is the pain in drinking a cup of coffee and seeing things compile?

Looking at the screen as the text moves slowly, for couple of hours depending on the size of the specific application might drive you mad…

Topic je otišao predaleko i pretvara se u upoređivanje Ubuntua i drugih distribucija
Gentoo je odlična distribucija, a alat Portage zaista fenomenalan. Portage dozvoljava napredno podešavanje instaliranja softvera tako da se instaliraju svi potrebni dependencies-i, ali da krajnji korisnik odredi šta sve želi instalirati sa različitim flagovima. Gentoo ima odličan Handbook, tako da nije upitna dokumentacija, i definitivno je odlična distribucija za sve koji žele učiti, mada nekada i poluditi, ali odlična kada je u pitanju ‘customization’.

Ubuntu je, s druge strane, odlična distribucija za ama baš sve vrste korisnika Linuxa i super jednostavna za instaliranje. APT sistem je zaista odličan i uvijek radi svoj posao, za mnoge najbolji packaging sistem na planeti. Distribuciju preporučavaju mnogi je jer jako jednostavna za instalirati, što dokazuju brojne stranice i veliki broj korisnika. Ubuntu je davno postao nešto više od distribucije… Ako volite KDE desktop, onda možete probati specifičnu distribuciju zvanu Kubuntu. Ta distribucija predstavlja KDE na Ubuntu i optimizirana je za KDE. Ubuntu ima veliku zajednicu koja ga čini tako dobrim, i naravno dokumentacija je veliki dio njegovog uspjeha. Da ne spominjem baziranost na Debianu…

Rabble! Rabble! Rabble! Rabble! Rabble! Rabble!

Ko kaze da moras gledat u ekran? Ta imas tastaturu, misa, ventilatore … :smiley:

!Emx Gentoo !Emx Ubuntu
:smiley:

Pa dobro, ipak ćeš sa vremena na vrijeme pogledati :slight_smile:

!Emx Ubuntu !Emx Ubuntu !Emx Ubuntu
and so on…

Sramotno je to tema ode u neki distro war. Jos je sramotnije da korisnici ovog foruma zavrsena sa komentarima koji su samo jedan ogromni wtf, ili sa uvelicavanjem ime ubuntu dok se slackware blati.

Sreca pa ovaj isti topic je pito za koliko godina imate i koji distro koristite.