Poslije instalacije se kubuntu zaledi na splash screen-u tamo gdje se treba pojaviti “K” slovo. Prevrnuo sam google i nasao da je neki plymouth problem i modifikovao sam /etc/init/plymouth.conf ali bez uspjeha. Poslije par restarta pojavi se login (iako sam odabrao da se boota automtski) i kad unesem pass otvori se sa strane mali terminal i opet se zaglavi. Pokusao sam i da instaliram drivere ali ni to nije pomoglo, cak i ne bude splash, nego monitor blinkne par puta i baci me u terminal.
Tek instaliran pa problemi, podsjeca me na windows.
Sad ne mogu doci ni do konzole. Sad mi se pojavi login i trazi pass. Kad ga unesem dobijem crn ekran. CTRl+ALT+F2 (ili F1) isto dobijem crn ekran. To sam vjerovatno zezno nesto s driverima (sinoc ih instalirao) i onda sam obrisao xorg.conf da vratim stanje ali nista, od tad ne mogu nista da uradim.
nVidia (ATI) proprietary driveri nisu dobro došli u kombinaciji s KMS-om i plymouth-om.
sudo $EDITOR /etc/default/grub
nadji liniju i dodaj nomodeset GRUB_CMDLINE_LINUX="… nomodeset …"
sudo update-grub
sudo shutdown -r now
[quote=boby][quote=nidla]probaj ukinuti dm pa startati X
CTRL + ALT + F2
username:
password:
sudo /etc/init.d/kdm stop
startx[/quote]
Nista. Bas sam sebi napravio probleme. Treba mi racunar na faksu za pola sata. :|[/quote]
pokreneš live CD i imaš računar
to je definitivno driver problem. desavalo mi se kad sam instalirao proprietary drivere od ATI-a. Onaj famozni white screen of death i zaledjivanje ekrana
Nakon sto sam uradio ono sto mi je sapphire rekao sa /etc/default/grub desilo se to da nakon prvog restarta trazi login i nakon sto unesem user i pass, pojavi se kratko crni prozor i ponovo trazi login. Nakon svakog sledeceg restarta, mi ne dodje do logina nego stoji na kubuntu screen-u i nista ne mogu uraditi osim CTRL+ALT+DEL. Nakon par restarta pojavi se ponovo login i odaberem konsole login i cijeli ekran bude u nekoj cudnoj bijelo-rozoj boji i ne vidim sta kucam. Pa sam onako “naslijepo” se ulogovao i odradio
sudo killall /etc/init.d/kdm
pa zatim startx i sistem se ucita, dosao sam do desktopa!
Nakon restarta, moram ponoviti proceduru.
Sta sad dalje da radim? Htjeo sam upgrade ali nista mi ne nalazi kpackage kit da ima za upgrade. Instaliram i grafiku iz restricted driver-a. Ne znam sta bih jos mogao.
Nakon sto sam instalirao restricted drivere, opet trazi login i nakon unosa opet vrati na login. Kada se prebacim u konzolu, boja je sada normalna i vidim sta kucam i kad ponovo uradim killall kdm i startx opet se sistem ucita.
Jojjjjj, izvinite svi ali sta jos trebam uraditi? Kako da ovo cudo natjream da radi?
[quote=boby]Rezime: instalirao sam kubuntu ponovo, sad sam na pocetku ponovo. Uradio sam sto mi je sapphire rekao i nista se nije promijenilo.
Da li ce ovo rijesiti neki od bug fix-eva?
Ako skinem kubuntu za oko mjesec dana, da li ce ovaj bug biti ispravljen u tom kubuntu-u koji skinem?[/quote]
.iso će biti biti isti dok ne izađe 10.04.1 itd
security/bugs itd ide preko reposa, možeš ti i bez gui-a uraditi upgrade, apt-get dist-upgrade
sudo update-grub[/quote]
Ni ovo nista ne mijenja. Dakle i dalje u X moram ulaziti tako sto prvo ubijem kdm pa zatim startx. Da li bi vam pomogao neki conf file da pastujem ovdje. Zaista vise ne znam sta da radim.