Kubuntu 10.04 se zaledi na splash screen-u

[quote=nidla]btw

aldin@home:~$ diff /usr/sbin/update-grub2 /usr/sbin/update-grub
2c2
< exec update-grub “$@”

exec grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg “$@”
aldin@home:~$[/quote]
Kad ovo ukucam i kod mene isto pise…

P.S. Sto se tice bug fixeva, jos nijednog nema za skinuti, jel to uredu?

P.S.2 :slight_smile: U meniju nemam opcije shutdown i restart (moram iz konzole), da li to zbog toga sto startujem X na nacin koji sam rekao?

aha

Druga distribucija. Ali obavezno pričaj svima da Kubuntu ništa ne valja po tvom skromnom mišljenju :slight_smile:

@vedran slightly stongish nevalja :mrgreen:
To bi mogao biti dobar release name za Ubuntu :slight_smile:
11.04 Slightly Strongish

Ok, ubuntu 9.10 cu koristiti za sada. Hvala svima

Sta ako sad nadogradim ubuntu 9.10 na 10.04. Hocu li imati istih problema?

boby, odgovore na sva ta pitanja možeš dobiti samo ako probaš, pa vidiš šta će biti. U većini slučajeva, upgrade je lošije rješenje od čiste instalacije.

meni je sistem radio dobro nakon upgrade-a. nakon sto sam odlucio nacisto instalirati sustav pojavila se hrpa bugova kojih nije prije bilo, recimo proprietary driver za ati je bio radio nakon upgrade-a, nakon clean install nije vise htio. ali to je sve dok jednom ne crkne. to je sto se tice ubuntu-a. uradio sam jednom upgrade sa debian testing na debian sid pa se svasta nesto poremetilo i otad radim clean install u svakom slucaju.

OK, ok. Nisam vidjeo gdje mi je prvi post gdje sam ovo pitao, pa su sad bila 2. Obrisao sam jedan.

Upgrade sa ubuntu 9.10 na 10.04 radi. Vidim da ima i finih stvati i fino radi sistem. Nego, kako sam uspio upgrade ubuntu 9.10 na 10.04, da li cu uspjeti upgrade kubuntu 9.10 na 10.04, jer kako mi se cini oni problemi sa boot-anjem kubuntu-a se pojavljuju i u ubuntu-u. Pa kontam kad sam ovo uspio upgradeovati da cu moci tako i kubuntu?

probaj ovo

sudo apt-get install rcconf
sudo rcconf

potraži kdm ili gdm (ovo se meni upravo desilo sa ubuntu 10.04 amd64, nakon instalacije restricted drivera nisam imao login screen, startx radi, start gdm radi… neko je pokvario gdm startup :))

Pa jel vazi ovo i za kubuntu? Dakle da potrazim kdm? Ali, sad kontam, taman sam instalirao ubuntu i sve radi super, pa ako mi to na kubuntu-u ne pomogne onda opet sve iz pocetka. Dobro imam img sliku particije pa mogu da vratim brzo sistem, ali ipak treba sad instalirati kubuntu ponovo.

Da probam u virtuelnoj masini? Mislim da li je isto? Jer mi se isto desavalo i u VM sa kubuntu-om.

P.S. Sad sam ovo probao na ubuntu-u, i gdm mi nije “zakacen” (a sistem radi dobro). Jel treba biti “zakacen” ili “otkacen”?

Nevjerovatno! U virtuelnoj masini se nije zaglavio na boot-anju, a prije par dana jeste??? Ista VM, isto sve. Kako sad ovo?
Jedino, kontam posto je bila aktivna konekcija da li je u toku instalacije mogao kubuntu povuci nesto s neta? Jel se moglo to desiti?

E sad ako se to desilo, znaci da je kubuntu skinou neke update-e. Ako ja sad instaliram kubuntu, posto mi nece raditi wireless, on nece povuci update i nece se boot-ati. A ako se nekako “ubutam” i uradim update rucno, da li ce onda sve da radi kako treba? Ili da odem negdje pa da instaliram dok sam nakacen na net preko kabla?

Zaista me sad ovo zbunilo, kako to da radi?

Sta se desilo?

Toliko upitnika na jednom mjestu… haj’ i nekako da skontam da imas konkretan problem, dobijes smjernicu pa se malo pomucis oko toga svega. U tvojoj prici ima toliko varijabli da big blue ne bi skontao moguce komplikacije.

Testiraj, pretrazi, pogledaj sta se desava… pokusaj sam da nesto skontas stara mu majka…

[quote=Bo]Toliko upitnika na jednom mjestu… haj’ i nekako da skontam da imas konkretan problem, dobijes smjernicu pa se malo pomucis oko toga svega. U tvojoj prici ima toliko varijabli da big blue ne bi skontao moguce komplikacije.

Testiraj, pretrazi, pogledaj sta se desava… pokusaj sam da nesto skontas stara mu majka…[/quote]
Konkretan problem je napisan u prvom postu. A svi ostali postovi su upravo testiranja koja su mi savjetovali drugi forumasi. Sam pokusavam vec 10 dana.

ja sam pokusavao pola godine konstantno dok nije krenulo

Nemoj me pogresno shvatiti, ali sam ostavio dane citajuci gomilu razlicitih howto, man pages, forume i mailing liste, smarao raju na freenode, povremeno prosipao nebuloze ovdje na forumu, no tek toliko da dobijem smjernice, te isao cak do toga da sam zamjenio graficku za jeftiniju (ATI za NVIDIA) kako bih omogucio tu glupu hw 3d accel.

X puta sam sheb’o sistem, vratio se na nuli pa poceo opet, dakle nista virtuelne masine… ovo ono…

[quote=Bo]Nemoj me pogresno shvatiti, ali sam ostavio dane citajuci gomilu razlicitih howto, man pages, forume i mailing liste, smarao raju na freenode, povremeno prosipao nebuloze ovdje na forumu, no tek toliko da dobijem smjernice, te isao cak do toga da sam zamjenio graficku za jeftiniju (ATI za NVIDIA) kako bih omogucio tu glupu hw 3d accel.

X puta sam sheb’o sistem, vratio se na nuli pa poceo opet, dakle nista virtuelne masine… ovo ono…[/quote]
+1

[quote=meho_r][quote=Bo]Nemoj me pogresno shvatiti, ali sam ostavio dane citajuci gomilu razlicitih howto, man pages, forume i mailing liste, smarao raju na freenode, povremeno prosipao nebuloze ovdje na forumu, no tek toliko da dobijem smjernice, te isao cak do toga da sam zamjenio graficku za jeftiniju (ATI za NVIDIA) kako bih omogucio tu glupu hw 3d accel.

X puta sam sheb’o sistem, vratio se na nuli pa poceo opet, dakle nista virtuelne masine… ovo ono…[/quote]
+1[/quote]
+1

Pa dobro, ali ako koristim linux oko 3 - 4 godine mislim da sam i ja radio slicne stvari. Ukljucujuci i chat i google i ovaj forum. Ali jbg. ovo nisam nikad vidjeo do sad. Nakon “ciste” instalacije sistem ne radi. Jbg. mislim da to nije bas uobicajeno.