Pa kubuntu nije izasao prije pola godine. Salim se i znam na sta misils. Ali, kubuntu je izasao skoro, i od kad je izasao nisam ga uspio nastimati.
Meni svi tvoji problemi “mirišu” na problematičnu konfiguraciju, tj. hardver.
Pa i ja mislim da je, kako je wizz rekao negdje na pocetku, u pitanju graficka. Ali sam problem pokusao rijesiti instalacijom drivera, i nista nisam dobio. Zanimljivo je jos i to, sto, nakon instalacije kad nekako pokrenem sistem imam vec podesenu grafiku i ukljucene efekte. U do sadasnjim izdanjima kubuntu-a, morao sam naknadno instalirati grafiku.
ono sto sam ti ja pokusao reci u par navrata je da koristis open source driver za svoju graficku. to sto sada koristis je kernel driver. proprietary driveri meni ne rade na kernelu 2.6.x koji koriste sve najnovije distribucije ali mi je zato graficka u potpunosti podrzana sa novim kernelom. mislim da je to stvar i sa tvojom grafickom.
EDIT
znam da koristis hp laptop 6000 serije. moj je compaq 6715s i trebam proslijediti noapic nolapic noapic=off nolapic=off nohz=off pri bootanju. ima duplih opcija ali bez njih ne zeli raditi kako treba. naveo sam jedanput da mi je instalacija debiana sa dvd-a trajala 12 sati. nakon toga sam se mucio sa problemom latencije misa preko usb-a. nakon unosenja tih opcija u grub problem je nestao, a sljedeca instalacija je trajala maksimalno pola sata. problem sa misom i dalje imam na kde baziranim distribucijama i nakon prosljedjivanja opcija. uzrok mi je apsolutno nepoznat.
Pri tek instaliranom sistemu, driver je kernel driver jel tako? Sve je ok s njim jer kad nekako pokrenem sistem efekti su ukljuceni.
Nakon instalacije proprietary drivera nista se ne promijeni. (opet sve normalno radi)
Open source? Ako su to driveri, koje, u mom slucaju, skidam sa www.ati.amd.com, onda sam i to probao i takodje nista se ne promijeni.
Jedino sto bude promjena je to da dok se saltam izmedju ova 3 drivera je to sto nekad ona startna plava slika sa kubuntu natpisom bude nekad u dobroj rezoluciji a nekad bude u vrlo maloj rezoluciji i prikazana u (mislim bar) 16 boja.
Sad nisam siguran, ali mislim da to bude nakon instalacije open source drivera.
P.S. Juce sam startovao nekako sistem i pokrenuo “sudo apt-get update” i nakon toga “sudo apt-get upgrade” i skinulo mi je nekih 13 bug fixeva ali to nije rijesilo problem. Kad sam pokrenuo sudo apt-get dist-upgrade, pokazalo mi je da ce skinuti noviji kernel. Net mi je radio lose tako da nisam imao vremena za to. Pa sad kontam mozda sam tebao uraditi i to. Postoji li sansa, da bi novi kernel rijesio stvar?
mozda, a mozda ne. ako graficka radi kako treba nakon fresh instalacije preporucio bih ti da nista vise ne diras. gl podrska je po defaultu instalirana na ubuntu tako da se ne bih nista brinuo. postoji mogucnost da ti je graficka defektna. znam da je malo smijesno ali, jesi li testirao na windowsu?
Znaci sto se tice drivera da nista ne diram? Samo eventualno update i to je to?
Da li je instalirana i na kubuntu-u? Mozda zvucim glupo, ali npr. STA wireless driver za moju karticu na ubuntu-u samo ukljucim i to je to, a na kubuntu-u je uopste nema u restricted driverima niti moze da skine sa dvd-a jer nema potrebnog paketa. Ovo me vec duze cudi, da npr. nemaju ubuntu i kubuntu istu bazu drivera na svom DVD-u. (ubuntu 10.04 4.1 GB, a kubuntu 3.5 GB, kako?). Ista stvar i 9.10 i cini mi se 9.04.
Nemam windows,ali evo ubuntu radi dobro? Sta mogu da testiram iz ubuntu-a?
boby@HP:~$ glxinfo|egrep ‘direct|render’
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 3200 Graphics
GL_NV_conditional_render, GL_NV_copy_depth_to_color,
boby@HP:~$
glxgears pa provjeri fps. ako rade efekti znaci podrzana je 3d akceleracija. STA driver za wireless nije ukljucen u kernel zato nije omogucen po defaultu, pokusaj vidjeti u synapticu ima li ga. graficka radi jer kernel ima svoj driver za to. ako kubuntu predstavlja probleme ne mogu ti nista preporuciti osim da ga ne koristis. broadcom wireless? probao fwcutter? ja svoj firmware rucno izvlacim iz drivera. http://wireless.kernel.org/en/users/Drivers/b43 nadjes svoju graficku, nadjes kernel koji koristis. cini mi se da je ubuntu 2.6.32.x imas upustva. odatle ti je samo copy paste. http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php za STA driver. instalirao sam ga samo jednom i to je bilo preko jockeya u ubuntu.
ovo instaliraj ako nisi
libgl1-mesa-dri
libgl1-mesa-glx
libglu1-mesa
libiomesa6
libglut3
nazivi se mogu razlikovat
glxinfo | egrep ‘direct|render’
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 (RS690 791F) 20090101 x86/MMX+/3DNow!+/SSE2 NO-TCL
boby@HP:~$ glxgears
5302 frames in 5.0 seconds
5165 frames in 5.0 seconds
5250 frames in 5.0 seconds
5368 frames in 5.0 seconds
5305 frames in 5.0 seconds
5370 frames in 5.0 seconds
4832 frames in 5.0 seconds
5377 frames in 5.0 seconds
5374 frames in 5.0 seconds
itd. Efekti rade.
Nemam synaptic u kubuntu-u, ali i kad ga instaliram nema ga kao paket. Radio sam i to da dodam ubuntu DVD kao repozitorij u kubuntu-u pa onda povucem drivere sa njega. Jer znam koji paketi trebaju. Ali to je nekako divlje.
Jeste broadcom ali 4322 ne koristi b43 drivere, Na njihovoj stranici pise da neke kartice nisu podrzana od strane b43 drivera (naravno i moja je medju njima).
http://www.broadcom.com/support/802.11/linux_sta.php ovo i koristim
Ali wireless mi je manje bitan.
libgl1-mesa-dri
libgl1-mesa-glx
libglu1-mesa
libiomesa6
libglut3
ovo gore na kubuntu-u ili uopste?
Na ubuntu-u su instalirani svi osim zadnja 2. libiomesa6 ne moze da nadje, a libglut3 sam instalirao
to je onda povuklo sve. ako sistem radi ne diraj nista vise. probaj kubuntu ako zelis. framerate ti je odlican. instaliras kubuntu i driver je ucitan. dobro bi bilo radi vec navedenih bugova da uklonis splash opciju u grub-u. mada se slazem sa vecinom u ovome i rekao bih da izbjegnes kubuntu ako mozes. ima tona kde distribucija, recimo nedavno sam isprobao pclinuxos i predobar je. dodje sa full kodek podrskom i ima poprilicno napucen repozitorij. koristi rpm, al sluzi se synapticom i apt-get za instalaciju paketa. probao sam lxde verziju, mislim da je kde slicna.
Pa radi ubuntu vrlo dobro, ali ja hocu KDE
Razmisljam o debianu sa KDE-om. Ali jos se dvoumim.
da, mislim da bi debian bio najbolji za tebe. al pazi, moras skinuti debian-installer i pri instalaciji NE instalirati desktop enviroment. kada bootas, a bootat ce se u text mode, znaci nema grafickog okruzenja, sto bi ti mogao biti problem. moras instalirati kde sa apt-get. negdje sam bio naletio na jednostavan tut kako to uraditi ali se trenutno ne mogu sjetiti gdje. htio sam linkat da ne objasnjavam sve. ugl, to bi trebao biti moj sljedeci poduhvat posto sam vidio da mi je instalirano previse gluposti na sistem koji vuku neke iracionalne pakete.
EDIT
imas srece. nasao sam gdje sam procitao http://www.linuxjournal.com/content/slimline-debian-install-its-easier-you-might-think?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+linuxjournalcom+%28Linux+Journal±+The+Original+Magazine+of+the+Linux+Community%29&utm_content=Twitter . tu objasnjava xfce i trebalo bi biti slicno za KDE. zaboravio sam na aptitude, to bi ti trebalo olaksati stvari
Procitao sam. Vidjecu ovo kad budem imao vremena.
Hvala.
Sad cu biti naporan. A sta kad bih instalirao KDE na ubuntu? Pa da imam i gnome i KDE? Jel bi moglo to?
A što ne bi moglo?
fakat, evo vidim i ja, probah na vm vidim linkano je na upstart-job, nejse, kako god, ja sam ga označio i radi, a onako nešto nije radio
probah i ovo, kad se sad otkači ne starta gdm, e sad pitanje je, jel neće radi ovog otkačivanja ili inače
lrwxrwxrwx 1 root root 21 2010-05-08 11:23 /etc/init.d/gdm -> /lib/init/upstart-job
moze, moze. obicno ima jedan paket koji kad oznacis povuce sve ostalo.
Doista mislis da si tek sad postao naporan ?
Instalirao sam kde-desktop na ubuntu i kad startujem sistem sa kde okruzenjem, pojavi mi se login nakon kojeg dobijem terminal a iza je ova kubuntu defaut podloga. Ne zaglavi se znaci, ali opet ne dodje do desktop-a. Ali mi gnome radi tako da nisam pokvario sistem.
Kad kucam startx pise user nema privilegije da startuje x server.
EDIT
Hm, zanimljivo. Ako stavim da mi default bude kde, nakon restarta nece da se startuje. A ako se iz gnome-a izlogujem i ulogujem u kde onda radi. Radi iz logout iz kde u gnome.
http://ftp.heanet.ie/pub/ubuntu-cdimage/releases/9.10/release/ ovdje vidim da je 9.10 zadnji put modifikovan u oktobru, a tad je i izasao. Ispada da nije ni izlazio 9.10.1?
Dakle zanima me da li zaista postoji to da se nakon mjesec dana pojavi izdanje xx.xx.1 tj konkretno, da li ce biti 10.04.1 (k)ubuntu?
EDIT:
A to vazi samo za LTS? Jel u tome kvaka?
Isto tako vidim da je 8.04 zadnji put modifikovan 1. jula a 6.04 u avgustu. Kad se onda ocekuje 10.04.1?