kUbuntu ili Ubuntu (KDE ili Gnome?)

U pravu si kod primjera Konqueror il K3B, al primjer Kdetv moras citav kdemultimedia povucu, ili ako je u tar.gz program pa kompajliras onda nemas pojma sta ti ne dostaje, ali iskreno najlakse ga je povuci komplet i nemati brige ukoliko covjek ima te mogucnosti…

Nisam puno koristio 6.10 ali kod 6.04 nije problem bio u broju bugova koliko nekom generalnom osjećaju da je KDE “građanin drugog reda”. Na Kubuntu pola alata za konfiguraciju nije radilo nikako ili su falile opcije. Alat za podešavanje Xa je totalno broken, alat za mrežu nema pola opcija onog Ubuntu-ovog, Adept nije ni do koljena Synapticu itd. To nije problem nekome ko konfiguriše sve iz konzole, ali ako daš Kubuntu neiskusnom korisniku imaće problema. Moguće da se u zadnjih godinu dana nešto promijenilo ali sumnjam obzirom da na Kubuntu radi jedan aktivan developer i šačica volontera, dok Ubuntu Gnome ima 10-20 developera.
Ti si davno primijetio da je rješenje za to da se instalira Ubuntu pa preko njega KDE što uopšte nije loše, šta fali što su config alati u gtk ako se fino uklapaju u desktop, koriste istu temu itd.

evo na fresh instalaciji ubuntu-a:

aldin@ubuntu:~$ sudo apt-get upgrade
Reading package lists… Done
Building dependency tree
Reading state information… Done
The following packages have been kept back:
linux-headers-generic linux-image-generic linux-restricted-modules-generic
The following packages will be upgraded:
app-install-data-commercial apt apt-utils avahi-daemon bind9-host capplets-data cli-common dbus dbus-1-utils dnsutils evince firefox firefox-gnome-support foo2zjs gdm gimp gimp-data gimp-python
gnome-applets gnome-applets-data gnome-control-center gnome-games gnome-games-data gnome-netstatus-applet gnome-panel gnome-panel-data gnome-system-tools gnupg info initramfs-tools
language-pack-en language-pack-gnome-en libavahi-client3 libavahi-common-data libavahi-common3 libavahi-core4 libavahi-glib1 libbind9-0 libc6 libc6-i686 libcurl3 libdbus-1-3 libdns21 libgimp2.0
libgnome-window-settings1 libgnomeprintui2.2-0 libgnomeprintui2.2-common libgnomevfs2-0 libgnomevfs2-bin libgnomevfs2-common libgnomevfs2-extra libgsf-1-114 libgsf-1-common libgtk2.0-0
libgtk2.0-bin libgtk2.0-common libgtop2-7 libgtop2-common libisc11 libisccc0 libisccfg1 libkrb53 liblwres9 libmagick9 libmono-cairo1.0-cil libmono-corlib1.0-cil libmono-data-tds1.0-cil
libmono-security1.0-cil libmono-sharpzip0.84-cil libmono-sqlite1.0-cil libmono-system-data1.0-cil libmono-system-web1.0-cil libmono-system1.0-cil libmono0 libmono1.0-cil libnautilus-extension1
libnspr4 libnss3 libpanel-applet2-0 libpng12-0 libpoppler1 libpoppler1-glib libsmbclient libsoup2.2-8 libtotem-plparser1 libvolumeid0 linux-generic linux-headers-2.6.17-10
linux-headers-2.6.17-10-generic linux-image-2.6.17-10-generic linux-restricted-modules-2.6.17-10-generic linux-restricted-modules-common mono-common mono-gac mono-jit mono-runtime nautilus
nautilus-data openoffice.org openoffice.org-base openoffice.org-calc openoffice.org-common openoffice.org-core openoffice.org-draw openoffice.org-evolution openoffice.org-gnome
openoffice.org-gtk openoffice.org-impress openoffice.org-java-common openoffice.org-math openoffice.org-style-default openoffice.org-style-industrial openoffice.org-writer poppler-utils
popularity-contest python-apt python-uno samba-common screen smbclient synaptic system-tools-backends tar totem totem-gstreamer totem-mozilla ttf-opensymbol tzdata ubuntu-docs udev
update-manager update-notifier vino volumeid w3m x11-common xbase-clients xorg xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-input-all xserver-xorg-video-all xutils
143 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 3 not upgraded.
Need to get 202MB of archives.
After unpacking 4813kB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? n
Abort.
aldin@ubuntu:~$ sudo apt-get install ktechlab
Building dependency tree
Reading state information… Done
The following extra packages will be installed:
kdelibs-data kdelibs4c2a libarts1c2a libartsc0 libavahi-qt3-1 liblua50 liblualib50 libopenexr2c2a libpcre3 libqt3-mt libvorbisfile3
Suggested packages:
libqt3-mt-psql libqt3-mt-mysql libqt3-mt-odbc
Recommended packages:
perl-suid gputils libarts1-akode
The following NEW packages will be installed:
kdelibs-data kdelibs4c2a ktechlab libarts1c2a libartsc0 libavahi-qt3-1 liblua50 liblualib50 libopenexr2c2a libpcre3 libqt3-mt libvorbisfile3
0 upgraded, 12 newly installed, 0 to remove and 146 not upgraded.
Need to get 22.6MB of archives.
After unpacking 75.3MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? n
Abort.
aldin@ubuntu:~$

Omfg znaci mogu na Gnomu pokrenut Ktechlab… tooo , pa bilo mi je cudno da ne radi kad je na labosima radilo… Btw vidim kaj si sad napravio pa idem isprobat…

tvrtko@tvrtko-desktop:~$ sudo apt-get upgrade
Building dependency tree… Done
You might want to run ‘apt-get -f install’ to correct these.
The following packages have unmet dependencies.
ktechlab: Depends: kdelibs4c2 (>= 4:3.4.3) but it is not installable
Depends: autoconf but it is not installed
Depends: automakeor
automake1.9 but it is not installedor
automake1.7 but it is not installed
E: Unmet dependencies. Try using -f.
tvrtko@tvrtko-desktop:~$ sudo apt-get upgrade
You might want to run ‘apt-get -f install’ to correct these.
Depends: autoconf but it is not installed
automake1.9 but it is not installedor
automake1.7 but it is not installed
E: Unmet dependencies. Try using -f.

tvrtko@tvrtko-desktop:~$ sudo apt-get install ktechlab
ktechlab is already the newest version.
You might want to run ‘apt-get -f install’ to correct these:
Depends: autoconf but it is not going to be installed
automake1.9 but it is not going to be installedor
automake1.7 but it is not going to be installed
E: Unmet dependencies. Try ‘apt-get -f install’ with no packages (or specify a solution).

Eto to mi javi … Kak da sad instaliram ovaj file koji mi fali??
Jos usput nesto da kazem , uspio sam nekako instalirat na KDE Ktechlab , samo mi se cudno ponasa …
Spojim shemu , ubacim program i jednostavno ne radi… , a siguran sam 100% da bi trebalo radit…
Plz Help …
Ima mozda ko od vas icq pa da mi preko njega nekako pomogne ??
Btw skoknut cu ja sad na irc , pa nekog potrazit …

I da , kaj se tice tog upgrejda , nema problema , imam Adsl i 5 Gb tak da nije BAD… glavno da to radi i da napravim taj f…ing seminarski.

Proradilo… samo sam preko konzole pokreno ktechlab i radi… mamu mu… , trazio sam ikonu ( LOL!) , a onda se sjetio da mogu preko konzole pokrenut… moram se vise orijentirat na konzolu ( a kaj ces kad sam jos njub u ovom )… sad kad napravim ovaj seminarski posvetit cu se malo vise linuxu :slight_smile: , nije tak los kad ti nesto proradi i motivira te :)…

Pokreno sam i jednu stariju vježbu , a sad idem vidit dal ce radit ova koju trebam za seminarski…
Dal slučajno ima koga tko je radio nesto u ovom Ktechlabu?? Makar ne vjerujem…

Omfg… nikako mi nece proradit taj program :frowning: , a trebo bi radit, jer mi je radio na Knoppixu…
Dal imam kakve veze ovo sto mi ispise kad pokrenem ktechlab :

tvrtko@tvrtko-desktop:~$ ktechlab
X Error: BadDevice, invalid or uninitialized input device 166
Major opcode: 144
Minor opcode: 3
Resource id: 0x0
Failed to open device
Failed to open device

Ako ko ima vremena i zivaca , treba samo skinut Ktechlab , i u njemu probat kompajlirat ovaj kod :

P16F84

a=0

repeat
{
PORTA=a
a=a+1
}
until a==5

END

Kod iskopirate kao .microbe i zatim spojite shemu koja se sastoji od PIC-a , ucitat .asm program koji je iskompajliro , spojite LED diode na port A i trebale bi radit…
Vec sizim polagano , jer ni sam ne znam kaj nije dobro :(…

Ovo mi javi kad pokrenem PIC :
FIXME: HLL files are not supported at the moment

Dali je ikako moguce uninstalirat Ktechlab i ponovo ga instalirat ?? Ali preko apt-get-a?

Remove-ao sam Ktechlab preko Add/Remove-a , sad sam fino upgrade-ao sustav, sad se bas instalirava KDE , i na kraju cu jos skinut taj Ktechlab… Kao sto ste napisali , a ak onda ne radi , ni sam ne znam sto cu. :(… Nisam valjda potrosio tolike MB-te badava.

instalirao sam KDE , i iso skinut Ktechlab i ovo mi javlja :

tvrtko@tvrtko-desktop:~$ sudo apt-get install ktechlab
Password:
Package ktechlab is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source
E: Package ktechlab has no installation candidate

Anyone???

Zna li ko odgovor na zadnji post?? Treba mi hitno…

[quote]Dal imam kakve veze ovo sto mi ispise kad pokrenem ktechlab :

tvrtko@tvrtko-desktop:~$ ktechlab
Failed to open device
Failed to open device[/quote]
koliko ja znam ne smeta… i meni se to javlja iz konzole (ne samo kod te aplikacije; kde apps generalno )

#################################################################################
u vezi repozitorija:

uradi ovo (nemoj slučajno da šta fuliš - ako ikako možeš kopiraj ove komande u terminal)

echo | sudo tee /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update

pa na glavnom meniju klikni na system->administration->synaptic package manager->Settings->Repositories->checkiraš šta ti treba->reload pa onda u search ime paketa koji hoćeš da instaliraš -> apply
#################################################################################

evo slika, ja ti to ne znam iskompajlirati… objasni sve step by step pa ću probati…

1.Jucer sam izgubio pola zivaca… Pa sam danas ujutro reinstaliro Ubuntu 6.06 ( CD distribucija)…
Kad je instalacija zavrsila i kad se sustav digo , podesio sam internet konkciju i otiso pogledat dal mi je tko odgovorio na forumu … Procio sam tvoj odgovor i pokusao , ali nesto me muci…

echo | sudo tee /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update

pa na glavnom meniju klikni na system->administration->synaptic package manager->Settings->Repositories->checkiraš šta ti treba->

Došao sam do ovdje i nisam imo što označit … ( probo sam i add pa dodo ona četiri ponuđena kanala i mounto sam cd od ubunta )… To sam checkiro , updejtalo se nesto s interneta , no kad sam iso na search nisam našao Ktechlab!!

Kaj da radim??
Znači , treba mi za sad samo postupak kako da instaliram Ktechlab!!! Tako da budem siguran da sam
instalirao dobru verziju za Ubuntu distribuciju… Jer ono prije kaj sam instaliravo je bila neka debijan distribucija…

Slika kak mi izgleda Synaptic Package Manager

1. Kaj se tiče kompajliranja , odes pod Debug i run … trebao bi ti napravit jednu asm datoteku koju ucitaš u pic… Dakle ovako , ovim redosljedom:

2. Pokrenes Ktechlab , oznacis novi file ( odaberes .microbe) , sejvas negdje pod nekim imenom , pastiras onaj kod koji sam ti dao, i pokrenes pod Debug Run , trebao bi bez problema iskompajlirat…

3. Ak to uspije bez greske , onda pogledas gdje ti je smjestio asm file kojeg si dobio kod kompajliranja…

4. Otvoris novi file (.circuit) , zatim pogledaj lijevo , vidit ces simbole elektronickih elemenata , pomakni traku skorz dole i tamo ces vidit PIC , njega oznaci i povuci na panel (programski desktop - ploča na kojoj spajas shemu). Zatim kad ga označiš vidit ćeš gore na traci putanju gdje mu odredis .asm file.
    Tamo oznaci putanju onog fila kojeg ti je iskompajliro prilikom kompilacije .microbe koda. Kad ucita .asm file stisni na PICu play tipku i trebao bi vidjet na nožicama PORTA A jednu kruznu promjenu napona ( samo ce se vidjet ko neke točkice ) … Eto to je sve…

U medju vremenu sam malo čitao vas Ubuntu priručnik i skuzio da trebam dodat repozitorije , ali nisam se usudio nesto prckat po tom sources.list da nesto ne sj…m. Radje cu cekat vas odgovora , pa da skupa to napravimo …
Dakle trebam samo instalirat Ktechlab… , ako je ikako moguce , mislim da bi bilo bolje da se nadjemo na ICQu ili na mircu … Moj ICQ broj je : 177010722.

ejs, ovo kod tebe 6.06, a ja mislio da je 6.10 i govorio ti proceduru za 6.10 (pogledaj na kraju slike)…

dobro, haj onda uradi ovo (samo kopiraj ove linije i paste u terminal):

echo | sudo tee /etc/apt/sources.list sudo apt-get update echo "deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe" | sudo tee /etc/apt/sources.list sudo apt-get update sudo apt-get install ktechlab
sad pritisni alt+f2 -> ukucaj ktechlab

ps:
evo mala foto galerija, na njoj se vidi da se i na 6.06 može grafički dodati svaki repositorij:

• 6.10 kao što vidiš na edgy-u samo checkiraš šta ti odgovara

• 6.06 ovo je “old school”

pps:
nisam mogao da prebacim u asm onaj kod dok nisam ukinuo onu “END” liniju, drugo kod mene na Debug ne može ništa, kliknem ali ne nađem nikakvu opciju (prazan meni), umjesto toga koristio sam onu “raketu” ikonica što se vidi na slici i ona mi ponudi asm hex itd… sa lijeve strane nisam našao PIC ali sam ga viđao neki “integrisani sklop”, kada uzmem New pa jel circuit il nešta uglavnom vidio sam neko integralno kolo (ovo mi je poznata materija sa fax-a)

ppps:
nije loš ovaj programčić, fino možeš napraviti šemu i prebaciti je u .png, da sam bar čuo ranije za njega kada sam radio LAB izvještaje iz elektronike…

pppps:
nemam ICQ account… mislim da će ti ovo proraditi, tako da…

Joj , da ne možeš kompajlirat jer ide mali end na kraju ( end , a ne END) , to sam poslije skuzio… , i btw sad sam u windowsu , pa cu kasnije pogledat ovo u linuxu :)…

tvrtko@Tvrtko-desktop:~$ echo “deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe” | sudo tee etc/apt/sources.list
tee: etc/apt/sources.list: No such file or directory
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe

Ovo mi javi nakon izvršenja 3. naredbe…

[quote=Jas0n-X]tvrtko@Tvrtko-desktop:~$ echo “deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe” | sudo tee etc/apt/sources.list
tee: etc/apt/sources.list: No such file or directory

Ovo mi javi nakon izvršenja 3. naredbe…[/quote]
uradi ovo:

sudo su -
echo “deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe” >> /etc/apt/sources.list
exit

U medjuvremenu , malo sam gledo kako dodati raj repositorij… Naso sam ovo :

[code]APT repozitoriji

Ukoliko imate podešenu internet konekciju i želite veći izbor paketa/programa otvorite file sources.list:

sudo gedit /etc/apt/sources.list
sudo gedit /etc/apt/sources.lst #ukoliko ovo gore ne radi

Izbrišite oznaku za komentar (#) ispred linija tipa

deb ftp …

Ostavite oznaku za komentar ispred onih linija koje sadrže riječ backports jer ti repozitoriji ne rade. Sačuvajte file i izvršite update apta:

sudo apt-get update

Zavisno od vaše konekcije (preko 56Kbps modema) ovo je gotovo za dvadesetak minuta.[/code]
Izvršio sam ovu naredbu :

[code]sudo gedit /etc/apt/sources.list
zatim rucno dodao ovu liniju
save-ao
sudo atp-get update ( skino je neke pakete)

tvrtko@Tvrtko-desktop:~$ sudo apt-get install ktechlab
E: Couldn’t find package ktechlab[/code]
Ali kao što vidiš ne može nać ktechlab ;( , tražio sam ga ručno na tom linku i našao sam ga …
Kaj da sad radim ??

[quote=maher_]uradi ovo:

sudo su -
echo “deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe” >> /etc/apt/sources.list
exit[/quote]
Upravo sam napravio ovo tvoje … kuzim kaj to napravi … zato sam i iso to napravit ručno , ali probao sam i preko terminala , ali ponovo ne mogu nac ktechlab , dal ga tebi nadje?

[code]tvrtko@Tvrtko-desktop:~$ echo | sudo tee /etc/apt/sources.list

tvrtko@Tvrtko-desktop:~$ sudo apt-get update
tvrtko@Tvrtko-desktop:~$ sudo su -
root@Tvrtko-desktop:~# echo “deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe” >> /etc/apt/sources.list
root@Tvrtko-desktop:~# exit
logout
tvrtko@Tvrtko-desktop:~$ sudo apt-get update
Get: 1 http://archive.ubuntu.com dapper Release.gpg [189B]
Get: 2 http://archive.ubuntu.com dapper Release [34.8kB]
Get: 3 http://archive.ubuntu.com dapper/main Packages [619kB]
Get: 4 http://archive.ubuntu.com dapper/restricted Packages [4571B]
Get: 5 http://archive.ubuntu.com dapper/universe Packages [2458kB]
Fetched 3117kB in 32s (95.1kB/s)
tvrtko@Tvrtko-desktop:~$ sudo apt-get install ktechlab
E: Couldn’t find package ktechlab
tvrtko@Tvrtko-desktop:~$[/code]

uradi ovo:

sudo su -
aptitude

otvorit ce ti se programcic jedan, u njemu trazis pomocu “/”, znaci udari “/” (shift+7) i upisi ktechlab.
mozda se paket jednostavno ne zove tako, mozda ima drugo ime, kad ga nadjes samo udari “+” da ga installiras i onda “g” da ides dalje…