aldin@ubuntu:~$ sudo apt-get upgrade
Reading package lists… Done
Building dependency tree
Reading state information… Done
The following packages have been kept back:
linux-headers-generic linux-image-generic linux-restricted-modules-generic
The following packages will be upgraded:
app-install-data-commercial apt apt-utils avahi-daemon bind9-host capplets-data cli-common dbus dbus-1-utils dnsutils evince firefox firefox-gnome-support foo2zjs gdm gimp gimp-data gimp-python
gnome-applets gnome-applets-data gnome-control-center gnome-games gnome-games-data gnome-netstatus-applet gnome-panel gnome-panel-data gnome-system-tools gnupg info initramfs-tools
language-pack-en language-pack-gnome-en libavahi-client3 libavahi-common-data libavahi-common3 libavahi-core4 libavahi-glib1 libbind9-0 libc6 libc6-i686 libcurl3 libdbus-1-3 libdns21 libgimp2.0
libgnome-window-settings1 libgnomeprintui2.2-0 libgnomeprintui2.2-common libgnomevfs2-0 libgnomevfs2-bin libgnomevfs2-common libgnomevfs2-extra libgsf-1-114 libgsf-1-common libgtk2.0-0
libgtk2.0-bin libgtk2.0-common libgtop2-7 libgtop2-common libisc11 libisccc0 libisccfg1 libkrb53 liblwres9 libmagick9 libmono-cairo1.0-cil libmono-corlib1.0-cil libmono-data-tds1.0-cil
libmono-security1.0-cil libmono-sharpzip0.84-cil libmono-sqlite1.0-cil libmono-system-data1.0-cil libmono-system-web1.0-cil libmono-system1.0-cil libmono0 libmono1.0-cil libnautilus-extension1
libnspr4 libnss3 libpanel-applet2-0 libpng12-0 libpoppler1 libpoppler1-glib libsmbclient libsoup2.2-8 libtotem-plparser1 libvolumeid0 linux-generic linux-headers-2.6.17-10
linux-headers-2.6.17-10-generic linux-image-2.6.17-10-generic linux-restricted-modules-2.6.17-10-generic linux-restricted-modules-common mono-common mono-gac mono-jit mono-runtime nautilus
nautilus-data openoffice.org openoffice.org-base openoffice.org-calc openoffice.org-common openoffice.org-core openoffice.org-draw openoffice.org-evolution openoffice.org-gnome
openoffice.org-gtk openoffice.org-impress openoffice.org-java-common openoffice.org-math openoffice.org-style-default openoffice.org-style-industrial openoffice.org-writer poppler-utils
popularity-contest python-apt python-uno samba-common screen smbclient synaptic system-tools-backends tar totem totem-gstreamer totem-mozilla ttf-opensymbol tzdata ubuntu-docs udev
update-manager update-notifier vino volumeid w3m x11-common xbase-clients xorg xserver-xorg xserver-xorg-core xserver-xorg-input-all xserver-xorg-video-all xutils
143 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 3 not upgraded. Need to get 202MB of archives.
After unpacking 4813kB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? n
Abort. aldin@ubuntu:~$ sudo apt-get install ktechlab
Reading package lists… Done
Building dependency tree
Reading state information… Done
The following extra packages will be installed:
kdelibs-data kdelibs4c2a libarts1c2a libartsc0 libavahi-qt3-1 liblua50 liblualib50 libopenexr2c2a libpcre3 libqt3-mt libvorbisfile3
Suggested packages:
libqt3-mt-psql libqt3-mt-mysql libqt3-mt-odbc
Recommended packages:
perl-suid gputils libarts1-akode
The following NEW packages will be installed:
kdelibs-data kdelibs4c2a ktechlab libarts1c2a libartsc0 libavahi-qt3-1 liblua50 liblualib50 libopenexr2c2a libpcre3 libqt3-mt libvorbisfile3
0 upgraded, 12 newly installed, 0 to remove and 146 not upgraded. Need to get 22.6MB of archives.
After unpacking 75.3MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]? n
Abort.
aldin@ubuntu:~$[/quote]
Sigurno se zove ktechlab , aldin ga je instalirao .
Samo ne kuzim kak!! Nemam vise ideje…
Da jos jednom probram sve navest , što mislim da je bitno , možda to pomogne. Ovako :
Imam Ubuntu 6.06. ( Cd verzija za i386 ), napravio sam upravo upgrade sistema.
Ubuntu mi treba samo radi jednog j… programa ( Ktechlab - stranica im ne radi zadnjih par mjeseci ( ktechlab.org) , ne znam točno koje mi sve datoteke trebaju za rado ovog programa, pa zato tražim najlakši način da ga instaliram , a da radi kako spada…
Više ni sam ne znam kaj da stavim , a da vam pomogne…
Ako postoji kakva mogucnost , a npr treba možda imat najnoviju verziju Ubunta 6.10 , nema problema , skinut cu ju … Samo da ovo proradi… ( Možda je problem u toj verziji… )
Mislim da je aldin blizu rješenja , samo što možda nismo na istoj valjnoj duljini , možda nešto krivo radim , a da nisam ni svjestan… Mislim da bi bilo najbolje nac se na nekom chatu … pa to riješit. Ako imas vremena i živaca samo napiši vrijeme i mjesto…
Problem je što KTechlab ne postoji za Dapper Drake (pogledaj http://packages.ubuntu.com/ ). Aldin koristi Edgy Eft verziju a ti nešto stariju, Dapper Drake, a u Edgyu je dotični paket dostupan.
[quote=Jas0n-X]tvrtko@Tvrtko-desktop:~$ echo “deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe” | sudo tee etc/apt/sources.list
tee: etc/apt/sources.list: No such file or directory
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper main restricted universe
Ovo mi javi nakon izvršenja 3. naredbe…[/quote]
joj izvini… napisao sam etc/apt/sources.list umjesto /etc/apt/sources.list, nije do “sude” do mene je
echo | sudo tee /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update
echo "deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ edgy main restricted universe" | sudo tee /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install ktechlab #znaci edgy umjesto dapper
ili grafički odabereš u synapticu i updates i ostalo šta te zanima… ima gore putanja i slika (za checkiranje repositorija)
@maher lol mojne mi ba sudo su folova hehe, ja jedva skonto kako da echo-ujem sa sudom (ovaj tee ili tee -a kad se hoće dodati “>>”)
ps:
ne moraš raditi upgrade, samo uradi ove napisane komande i to je to, trebalo bi da radi
Super … danas cu to skinut i instalirat… pa cu javit kako ce proc…
Kad smo vec kod tih verzija ubunta , moze li tko malo pojasnit razlike izmedju edgy-a i dappera … i ostalih ako postoje. Bas radit takvih “caki” ne volim linuxe… , malo su prekomplicirani , treba mnogo toga znati da bi neki obicni program radio …
razlika je ova:
taj tvoj cd (6.06) je izašao u šestom mjesecu 2006. godine, ovaj 6.10 je noviji izašao je u 10-tom mjesecu 2006.godine - ima novijih stvari na njemu itd
ps:
to ti je kao npr. xp & vista, samo što linuxu ne treba 5-6 godina da izbace noviju verziju, otprilike ide 6 mjeseci do godinu dana…
pps:
ne bih se složio sa tobom da treba puno znati da bi obični program proradio… možda nekad…
[quote=aldin]pps:
ne bih se složio sa tobom da treba puno znati da bi obični program proradio… možda nekad…[/quote]
Ako usporedimo instalaciju programa na windowsu i linuxu , puno je lakse instalirat na windowsu , ne moraš brinut dal program ima potrebne filove ( osim u nekim iznimnim slucajevima), pa recimo konfiguracija sustava… Pogotovo konfiguracija internet veze. Da nisam slučajno tražio neki program s cd-a i da nisam zamjetio da ima program pppoeconf , ne znam ni sam kako bi uspio slozit konekciju.
Kao sustav , linux je ok , samo cini mi se da na jednostavnim stvarima dosta komplicira…
U zadnje vrijeme nema tolikih problema s driverima , što mu je prije bila jedna od mana …
Ali sve skupa kad pogledam , treba se samo naviknut na novi sistem , pohvatat konce i problema nece biti , a za sve ostalo imam google i Vas
Pišući ovaj tekst sjetio sam se jednog problema , dakle , pošto sam vec 3. puta skido upgrade pa da ga svaki put ne skidam , iskopirat ću ga na cd. No postoji jedan problem ,a taj je da ne znam gdje se nalaze ti filovi koje je skinuo. Vidio sam da za prženje mogu koristit program k3b. Dal je taj program ok i na kraju kad iskopiram te programe , i ponovo reinstaliram novi ubuntu 6.10, dal ce mi ti programi treba ( mislim na to dal su kompatibilni s tom verzijom) , i kako ih instalirat ( pretpostavljam da preko synaptica , samo addam cd)…
Meni je lakse upisati urpmi imeprograma ili apt-get install imeprograma ili otici u gui program koji ima listu svih programa dostupnih pa onda izabrati koji ce mi se instalirati nego otici na web, naci program, downloadovati, pokrenuti, kliknuti next next next (jedno 3-4 puta) eventualno izabrati direktorij itd i tek onda pustiti da se instalira.
Ali drugo je sto si ti navikao na jedno pa ne mozes - tj. ne znas Dakle nemoj sebi dopustiti da za svoje greske i neznanje druge krivis Kad bih tako jednostrano gledao i ja bih mogao reci kako je windows bezveze - nema shella dobrog osim ako ga naknadno instaliras - a i onda “nije to to”, ne dolaze paketi nikakvi uz njega samo osnovno, 5-6 godina treba proci da sljedeca verzija izadje, nema dobru podrsku za visekorisnicki rad, zatvoren je OS - tj. ne mogu promijeniti niti jedan njegov dio, teze mi je automatizirati administraciju, manje je siguran jer ima virusa dosta za njega, ne mogu promijeniti window menadzer bez da procitam podebelu knjigu a i opet bih ga trebao napraviti jer nema ni jedan alternativni window manager za njega besplatan, dalje ima nekonzistentan interfejs (cak u visti postoji jedan “open file” dialog iz windowsa 3.11) itd. itd. da ne nabrajam
Ali to ja necu reci zato sto nije fazon :)))
Ova opcija downloadanja i instaliravanja programa je odlična… , ma sve u svemu jedini problem je to što se nisam koristio linuxom pa nagli prelazak s widnowsa zadaje poteskoće …
Svaki sustav ima svoje prednosti , ali i nedostatke…
Dal bi mi ko mogao odgovoriti na pitanje s updejtom i kopiranjem na cd…
kopiraš sve .deb fajlove u neki svoj dir spržiš, kasnije kada instaliraš sistem opet ih sve kopiraj/vrati tamo pa ćeš ih moći upotrijebiti (sudo cp *.deb /var/cache/apt/archives)
imaš ti skype i operu koji se lakše instaliraju nego na windowsu samo trebaš kliknuti na njih i ukucati šifru vidjećeš, eh sad moraš pohvatai logiku dependencies pa će ti biti jasno zašto je to tako… npr ti na xp-u nećeš moći pokrenuti neke igre bez directx10 - jel to dependencies? ili bez .NET2 frameworka?
nejse, došao si ovdje i nemoj truniti da ne valja linux OK? ako ti baš ne valja onda pričaj nekom drugom ko ne zna/ko će ti vjerovati, jer meni je linux totalno user friendly, da si ti na linuxu koliko si na windowsu eh… skroz bi drugačije pričao/mislio
[quote=Jas0n-X]Kako nadograditi Dapper Drake na Edgy Eft
gksudo “update-manager -c -d”
Ako imate Edgy Eft alternativni (alternative) CD, uradite sljedeće (možete izbjeći potrošnju bandwidtha za skidanje paketa):
gksu “sh /cdrom/cdromupgrade”
Hohoohho , slučajno sam naletio na ovo ,btw dal je ovo sigurno za napravit??[/quote]
počni otvarati nove topice OK? ne ide da sve pitaš u jednoj temi u koju si se btw “uvalio”, biće lakše za ostale korisnike koji budu imali isto ili slično pitanje da pronađu diskusiju OK? zate odgovoriću ti ali kad otvoriš novu temu, nemoj se ljutiti ovo je pozitivni “ukor”
zamalo zaboravih:
za ovaj ktechlab ti uopšte ne moraš napraviti upgrade! samo zakači da ti skida ktechlab a on će skinuti šta mu treba ne moraš sve upgradeovati, vidio si kako je meni tražio samo 22 MB downloada OK? naravno govorim o 6.10 verziji
ja sam totalni noob,i mojnete odma drvlje i kamenje po meni
uglavnom,imam kubuntu na virtualnom stroju
nema pristup mrezi (internetu)
htio sam instalirati operu (gz file),ali sva objashnjenja su bila da u adeptu se referenciram na neku http adresu di mogu povuci third part programe
oke,to ne mogu,neam mrezu,ali iam gz file
i ja stavi referencu na taj moj gz file (naravno,nije cak ni cijeli path postavljen,samo imenom,al ono,ko zna…)
i sad figu
nesalomljivi linux se slomio i adept mi vishe ne da otvorit (greshka je u liniji toj i toj,tocnije 57,di im je referenca na nesh shto ne postoji…ne starta sa http:// pa ga buni valjda)
i nemrem nikako vishe otvorit adept
usput,kad sam vec tu,osim shto mi treba pomoc nesrushljivi adept osposobit da hoce radit (ono,da mi veli,tuljane mici to,evo ti tu…al jok,samo IMASH GRESHKU,stisni OK i aj BOK…nish,zatvara se,tj nece se nit otvorit),treba mi i pomoc kako instalirati gz file
nevjerojatno da u 20min trazenja po netu nisam uspio naci suvisli odgovor,jednostavnim how-to,slicicu po slicicu,step by step
nish,nula bodova
i tak
pomoc?
hvala
ok,ponovo sam instalira kubuntu
al pitanje,imam gz file,operu i kak to sad instalirat?
dvoklik ne radi
desna tipka misha nish
imal kroz kakav gui il moram kroz terminal?
kako u oba slucaja?
hvala
[quote=lepi]ok,ponovo sam instalira kubuntu
al pitanje,imam gz file,operu i kak to sad instalirat?
dvoklik ne radi
desna tipka misha nish
imal kroz kakav gui il moram kroz terminal?
kako u oba slucaja?
hvala :D[/quote]
Wiki je majka
Izabereš distribuciju: Ubuntu verzija taita (Kubuntu = Ubuntu + KDE - GNOME)
Dobiješ DEB fajl
Koji se instalira tako što klikneš na njega
To što pokušavaš da uradiš stvari na teži način je isključivo tvoj problem, a ne problem Linuxa ili Ubuntua.
BTW: ovo je 2008. godina, ništa ne radi bez Interneta. Ne znam koji VM koristiš ali je u VMWare, VirtualBox i Virtual PC trivijalno naštimati da se izađe na mrežu preko host OSa.