Krenulo je drugo polugodiste, do juna se moze stosta napraviti u Gimnaziji, a nedavno sam pricao s nekim gimnazijalcima koji bi bili zainteresovani za kurseve vezano za linux i generalno programiranje, posto ih u skoli handre dosta s pascalom. Ako je ko za, javnite mi se, sjest cemo kod mene, to dogovoriti, pa da se krene s realizacijom dok se ima vremena.
Odlicna ideja Dejo. Mozes racunati na moju pomoc i saradnju. Mogli bi to srediti iduce sedmice s obzirom da sada imam stvarno puno obaveza. Uglavnom cucemo se.
Kad uhvatite vremena nazovite, pa cemo sjesti kod mene, nabavio sam i neki materijal potreban za realizaciju kurseva, pa da se dogovorimo. Samo mi javnite dan ranije da znam organizovati svoje obaveze.
Nema problema. Samo me interesuje da li si ti taj kurs zamisljao kao kurs na kojem cemo ljude poducavati stvari o Linuxu ili programiranju ili obadvoje.
Mislio sam posebno kurs iz osnova linuxa, a ako se ukaze potreba, na osnovu onoga sto smo vec ranije razgovarali i kurs iz programiranja. Linux mozda za sada i ima jednu malu prednost
Ja sam već pokušao sa Linux kursom ali to je osuđeno na propast jer su mašine prespore… Ipak su to mašine sa samo 32 MB rama… Ja sam imao osmišljen veoma dobar plan i program za rad baziran a veoma uspješnoj metodi (kursevi su bazirani na materijalu IBM-a Hrvatska) ali kao što sam rekao mašine su preslabe… Dakle, mislim da se odmah u startu treba prebaciti na razmišljnje o kursu programiranja…
Za instalaciju Linuxa sam potrošio veoma dosta vremena - ali nažalost treba sačekati bolja vremena i dobrog direktora koji će se smilovati na kabinet informatike i koji će svakom od onih kompjutera pokloniti 512 MB rama…
Ma hajde ba Kemo mozemo fino instalirati openbox i na njemu ce furat ko munja. Uostalom ako je tebi mrsko ja cu preuzet taj dio posla ne sebe. Mandrake nije nikada ni izbrisan sa racunara samo je profesor reinstalirao Windows tako da se izgubio lilo izbornik, sto je u svakom slucaju olaksanje. Problem jeste sto su to 200 MHZ racunari sa 32 MB rama ali se sa ovakvim grafickim okruzenjem taj problem moze zanemariti.
Moze se to odraditi i sa 32MB, na cemu li smo prije linux koristili a i ja sam ga tek donedavno koristio na 333MHz i 32MB RAM pa je radilo kako treba. U glavnom, osnove, znaci od instalacije pa nadalje, se mogu odraditi, shell isto tako, a treba pripermiti i distribucije knoppixa da se djeci podjele da imaju kod kuce raditi na cemu, to cu preuzeti na sebe.
U glavnom, zovite kad uhvatite vremena pa da sjednemo i dogovorimo.
Ma znam da nije problem zavrtiti GUI na 32 MB ali je prespor ili je IceWM
Vrtio sam i ja na starijim mašinama, ali problem svakog novog korisnika jeste da previše očekiva - a IceWM nikada nije uspio da zadovolji korisnika koji dolazi sa XPa nažalost…
[quote]Moze se to odraditi i sa 32MB, na cemu li smo prije linux koristili a i ja sam ga tek donedavno koristio na 333MHz i 32MB RAM pa je radilo kako treba. U glavnom, osnove, znaci od instalacije pa nadalje, se mogu odraditi, shell isto tako, a treba pripermiti i distribucije knoppixa da se djeci podjele da imaju kod kuce raditi na cemu, to cu preuzeti na sebe.
U glavnom, zovite kad uhvatite vremena pa da sjednemo i dogovorimo.[/quote]
Nije problem… Ukoliko se ima volje može se sve… Čut ćemo se u svakom slučaju. Nije teško realizovati ovaj zadatak…
I ja sam razmatrao ovu opciju dugo vremena ali čini mi se da bi bio veoma loš odziv na kurs iz rada u shellu… Još ako tome pridodamo da samo nekoliko ljudi u cijeloj gimnaziji koristi Linux… Što se mene tiće ja bih mogao održati taj kurs - ja bi to čak i volio ali to nije ono što bi voljele široke narodne mase gimnazijalaca… 8) Uostalom ti znaš kakva je i uprava ai gimnazijalci…
Pa sigurno ne može - doduše ne znam… Ali nisi me dobro shvatio. Radi se o korisnicima koji kod kuće imaju XP a u školi bi radili na Linuxu sa GUIem koji se vrti na 32 MB… O tome sam govorio…
To je upravo najveci problem s kojim se susrecemo. Tipicni windows korisnici pokazaju nevjerovatnu nezainteresovanost za shell. Mi ne mozemo odmah krenuti od shell-a. To bi za njih bio veliki korak. Mislim da bi jedini nacin da ih zainteresujemo za Linux bio da ipak instaliramo i KDE i GNOME pa cemo im, ma koliko to sporo islo, pokazati osnove ova da najpopularnija graficka okruzenja. Nakon toga cemo im podjeliti po kopiju Mandrake-a da ih probaju kod kuce jer svi vjerovatno imaju jace masine. Naravno prije toga bi trebali odrzati jedno predavanje o osnovama Linux OS, kako je nastao, koji su ljudi zasluzni za njegov nastanak i sl.