U pitanju je lagana distribucija koja staje na jedan CD, bazirana na Slackware-u, a posebno je prilagođena da bude user-friendly alternativa za starije računare. Neke osobine: tekstualna instalacija, IceWM je default okolina, vrlo lagane aplikacije itd.
Ima li neko da je probao ovo? Ima li kakvih iskustava? Posebno me interesuju performanse na računarima tipa Pentium 1 sa 32 MB RAMa. Ovakvih računara ima na stotine po raznim institucijama, trenutno veselo krckaju Windows 95, ali svi znamo da ova verzija Windowsa više nije podržana, masa stvari se ne može instalirati na nju (IE 6.0, Office XP, Norton Antivirus 2002 itd). Na žalost, Linux ponude su u ovoj oblasti slabe. Mainstream distre (Red Hat, Mandrake, SuSE) odbijaju uopšte da se instaliraju bez min. 64 MB RAM, a Slackware, Debian i drugi bi mogli raditi ali je potrebno vrlo široko poznavanje GNU/Linuxa da bi se dobio upotrebljiv sistem.
Amila mi je forvardovala dvije poruke sa LUGY mailing liste.
Da ne kopiram, ukratko, jedan preporučuje RH 6.2, a drugi koristi Slackware, a kao opcije nudi Debian i *BSD.
Što se tiče Slacka ovaj Vector se reklamira kao “user-friendly Slack” što nije loše nimalo. Slackware paketi se mogu najnormalnije instalirati. Dakle, to je to.
RedHat 6.2 sam nedavno probao instalirati na jedan stari računar. Moj utisak: radi ali sumnjam da će ti iko pomoći na forumima ili mailing listama kad kažeš da koristiš 2.0.x kernel ili neki prethistorijski GCC. Drajveri su bolji, podrška je bolja, a ja lično ne vidim razloga da zašto 2.4.najnoviji ne bi radio sa tim starim računarom (pod uslovom da se sve što je moguće kompajlira kao modul).
Moja iskustva sa Knoppixom kažu da na tim starim mašinama XFCE i IceWM rade k’o zmaj (bez obzira što su kernel, GCC, XFree… najnoviji mogući - možda baš zbog toga!?) Kao browser sam pronašao ovu džidžu: http://www.browsex.com/
Browser rađen u Tcl/Tk, brz k’o struja, ima sexy ime a podržava većinu specifikacija. Tu je i Dillo, još brži ali ne podržava frejmove. AbiWord isto radi fantastično.
Sve što treba je jedna distribucija koja će popakovati sve ove stvari kao default. A ne kao RedHat (min 64 MB da bi uopšte pokrenuo instalaciju :()
I , jesili isprobao Vectorlinux ? Ja sam ga htjeo instalirati ali već na pocetku instalacije nije htjeo da uredi neku drugu tastaturu osim default-ne tj. US.
A ova tastatura je znak: " / " dobro sakrila tako da ga prvo moram pronaći prije no što nastavim install.
Probao sam na jednom malo jačem računaru. Instalacija nije baš totalno user friendly, ali repertoar paketa djeluje dobro. Trebam još probati na nekom dovoljno starom računaru (počeo sam instalirati jutros na jednom, pa su mi ga odnijeli ispred nosa :().
Imam US tastaturu tako da ne razmišljam o tome, a na ovoj BH tastaturi znam napamet gdje se nalaze svi US znakovi.
Jesil razmišljao o korištenju tih računara kao X-terminala. Ako te institucije imaju malo jači server tipa pen.4 ili sl… onda bi se mogli koristiti kao x-term. ili metoda sa VNC isto nije loša. Sigurno znaš za MuLinux, coyotelinux itd. instaliraš za 5 Min. Središ VNC Client a Mrežne kartice koštaju 12 Maraka po komadu pa mislim da se institucijama isplati, jer mogu oko 50 Takvih računara istovremeno raditi na jednom serveru. Najbolje rješenje za stare računare.
Ne znam baš kako bi to radilo. Radio sam sa TightVNC u lokalnoj 100Mbps mreži i mogu reći da nisam oduševljen. Pojedine stvari vidno kasne, npr. skrolanje teksta, a ima i problema sa refreshom. Baš se i ne može porediti sa radom na lokalnoj mašini.
Razmišljao sam da neke zahtjevnije aplikacije (npr. OpenOffice.org) pokrećem sa servera preko exportovanih X prozora, a lakše stvari (browser, GUI) da rade lokalno. Problem je: X protokol nije nikako optimizovan, to bi moglo raditi očajno. Pogotovo ako je mreža opterećena nekim drugim zahtjevima.
Hm, neznam zašto je to bilo sporo. Ali logično gledano , bilo je do servera. Znam da mi radni kolega ima mrežu sa tri clienta i serverom P4 i kaže da je bez problema radio na drugim mašinama dok je treća “renderovala” 3D Filmove na Blenderu. On preporučuje ako može da probaš dual proces. sistem ali i nemora samo preporučljivo je, jer možeš podijeliti snagu.
Uh, pade mi na pamet novi AMD-ov Athlon OPTERON 64. Ovdje kod mene u blizini pošta ima računar sa ovim procesorom i kažu da je 30 x brži od drugih atlona. Eh, kad bude taj procesor u širokoj prodaji onda neće biti frke sa realizacijom ovih mreža.
Iako sadrzi KDE 3.1 mogla bi za pojedince biti interesantna.
-Velicina iso -a 180 Mb. ( za male 8cm CD-ove)
-Pojednostavljena instalacija
-Konfiguracija int.konekcije i Stampaca za vrijeme instalacija
Hej Ljudi, ovo morate isprobati. Necete vjerovat sta sve pase na jednu disketu. Menuet OS je novi operativni sistem koji se nalazi u verziji 0.74 i pisan je 100 % u asembleru pa ce te biti sigurno iznenadjeni o njegovoj brzini. Nedira vam harddisk nego koristi samo RAM (potrebno 32 Mb)- nesto kao Knoppix. Ja sam ga vec isprobao i mogu reci :
Bas je sladak !
Ovdje ga mozete skinuti: http://www.menuetos.org/
napomena: Kopirajte img. datoteku sa : dd if=menuetos.img of=/dev/fd0 bs=1024 na disketu. Na stranici je malo zeznuto objasnjeno. :kul:
[quote]
Razmišljao sam da neke zahtjevnije aplikacije (npr. OpenOffice.org) pokrećem sa servera preko exportovanih X prozora, a lakše stvari (browser, GUI) da rade lokalno. Problem je: X protokol nije nikako optimizovan, to bi moglo raditi očajno. Pogotovo ako je mreža opterećena nekim drugim zahtjevima.[/quote]
meni galeon radi sa exportovanim prozorom preko serijskog kabla … dakle nije tolik ozahtjevno
btw. tamo maratonu smo kbabel podigli i nije nikakvih problema bilo … tj. radio je kao u lokalu
[quote]
Ove dvije distribucije djeluju kao rjesenje, prva za racunare tipa starijih Pentiuma, a druga se navodno moze instalirati i na 386 sa 4 MB RAM :)[/quote]
tiny linux sam ja instalirao na laptop (pentium ili je 486 - nisam siguran na 90 mhz sa 12 MB rama)
samo me uzasno nervira sto nisu ukljucili gcc u distribuciju Pored toga … sve ostalo radi fino.
eh da … zaboravio sam reci da se swap mora rucno ukljuciti ili namjestiti da se ukljucuje poslije bootanja. Trebalo mi je vremena dok sam skontao da svap nije ukljucen
[quote]tiny linux sam ja instalirao na laptop (pentium ili je 486 - nisam siguran na 90 mhz sa 12 MB rama)
samo me uzasno nervira sto nisu ukljucili gcc u distribuciju Pored toga … sve ostalo radi fino.
eh da … zaboravio sam reci da se swap mora rucno ukljuciti ili namjestiti da se ukljucuje poslije bootanja. Trebalo mi je vremena dok sam skontao da svap nije ukljucen :)[/quote]
Da se vratimo na staru temu ali jos uvijek interesantnu . Pitanje: gdje si ukljucio swap ? U onom slack-izborniku ? Ja sam formatirao disk i napravio swap .Moram li ga negdje aktivirati ?
Pitanje 2 : Jesili instalirao neki program mozda sa ovom distribucijom ? gcc se moze skinuti sa ftp://ftp.slackware.com/pub/slackware/slackware-4.0/source/
Pronasao sam neki laptop sa 8 mb rama i 80 GB diskom (386 ) spreman za muzej ,ali prije nego arhiviramo win 3.11 bolje da nabacimo slack