Pozdrav svima.Instalirao sam Ubuntu 8.10 i imam slijedeci problem.Kad je laptop upaljen , cooler od procesora je stalno na maximumu , i prilicno je bucan.Pokusao sam na netu naci rjesenje problema , ali nisam nasao.Laptop je HP-ov i BIOS je zadnja verzija.
Zna li neko kako mogu rjesiti ovaj problem ?.
acpi
Ako mislis na acpi=off , vec sam probao.Stavio sam noapci nolapic acpi=off.
Jel ti ustekan adapter il tako radi i na bateriji?
I na bateriji isto.
jel ti pokrenut powernowd i je li ti učitan powernow-k8 (kod AMD-a) kod intela ne znam kako se zove
ps aux|grep powernow
lsmod|grep power
ps:
koji ubuntu jel live ili nešta server alternate?
šta ti kaže ‘acpi -V’
Uspio sam nekako.
Ali imam jos jedan problem.Sistem je nekako spor, sporo reaguje.Radi se o laptopu , Turion X2 , 2GB Rama , i SATA 2 Disk.Negdje sam procitao da je to mozda zbog SATA diska ?.
Možda ti je spuštena frekvencija procesora? Probaj cat /proc/cpuinfo i vidi koju ti frekvenciju prikazuje. Ako je niska možeš ovu komandu probati:
echo performance > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
Prikazuje mi tacnu frekvenciju.
zagoogla imelaptopa + ubuntu 8.10
koja grafa, vjerovatno ati, teba ti proprietary driver, ili ako je učitan proprietary nekad zna da ne radi kako treba pa moras sa ati.com stranice skinuti i iskompajlirati kako treba…
Da li si probao neku drugu distribuciju linuxa ili drugi OS?
Koji je model tačno u pitanju?
Nadam se da nije HP 6830 koji uskoro planiram kupiti…
HP 6715S
woah taj isti je u mene. ma i u mene je bucan cooler. amd sempron procesor 1994 MB ili ti ga priblizno 2GHz. nisam ga gasio 5 dana do jucer i posao ga malo restartat reda radi. podje se palit pa se ugasi. moglo se jaje ispec kako se pregrijao. a i inace mu cooler nenormalno radi. nisam imao problema do jucer, al to sam bio pretjerao. skida se jedno 50 stvari kad me nema.
isti bio kod mene, isti problem … nisam se ni mucio da ga resim …
b.t.w. ako ce ista znaciti, kasnije kada sam ga prodao, instalirao windoz na njega (posle x pokusaja, haman skroz presao na OS ) isto se desavalo dok nisam install dodatak sa hp-ove stranice koji je nesto kao amd cpu windows patch…
u mene na ovome windows stoji. vecinom majki radi posla. haj bas cu pokusati taj patch jer stvarno me zabrinjava xD
[quote=Bo]isti bio kod mene, isti problem … nisam se ni mucio da ga resim …
b.t.w. ako ce ista znaciti, kasnije kada sam ga prodao, instalirao windoz na njega (posle x pokusaja, haman skroz presao na OS ) isto se desavalo dok nisam install dodatak sa hp-ove stranice koji je nesto kao amd cpu windows patch…[/quote]
Sacekaj , nisam te skontao, je li taj patch za Linux ili za Windows ? , i imas li link ?.
patch je za windows. naletio sam na jedan kao post na hp-ovoj stranici. prvo pise da postavim postavke za napajanje na “stednju energije”. cini se da mi je to uspjelo. to sam otprije skuzio kako ide posto to umanji clock procesora pa mu treba da se manje hladi. al ipak mi je draza puna performansa. ma neka ga ovako dok mi radi download
na linuxu mislim da naredba ide
umanji clock i samim time potrebu za maksimalnim hladjenjem
malo sam korigirao vedranov post
dobro, nisam skroz procitao postove ali dali je tako bucan i na windowsu?
btw. imao sam isti problem dok nisam otvorio svoj hp nx6325 i vidio razlog… na rebrima (najmenjenim za cirkulaciju vazuduha) bio je 0.5 cm skupljene prasine a sam kuler je bio sav u prasini…ergo nakon ciscenja lap je opet ok temperatura 30-40° (prije toga 70-80°) i tih je a i nije tako “vruc na nogama” …koliko sam primjetio to je generalni problem sa HP laptopima (vrlo brzo se skuplja prasina. tako da je potrebno sva 2-3mjeseca cisititi)
Smanjenje cpu freq nije rijesenje vec mogucnost ona je pitanje dali je potreban uopste taj cpu unutra?
ma bucan jasta je. nisam ga rastavljao jos. ev dok prodje flat mjesec pa cemo vidjeti. trebao bih ga malo usisat. radi normalno samo me zabrinjava tepmeratura. otkad ga stavljam na powersave dobar je. i ja bih rekao da mi se prasine nakupilo. desavalo mi se ovo vec ali sa pc-om. nisam imao problema do ovog mjeseca posto ga bas cijedim.