Leopard i Ubuntu na iMAC-u

nadam se da administratori neće zamjeriti što sam ovdje postavio temu vezano za Leopard, nekako mi je ovdje najlogičnije. Za početak se želim pohvaliti da sam uspio instalirati Leopard i Ubuntu jedan pored drugog. Dual boot radi kako treba, oduševljen sam rEFIt-om. Na Leopard neću trošiti puno riječi, jasno je da radi kako treba, međutim ono što me iznenadilo, je da Ubuntu 8.04.1 radi jednako tako dobro. Jedina mana na koju sam naletio je što sam morao koristiti generički driver za grafičku karticu. Navodno da se u iMAC-u nalazi djelimično izmjenjena arhitektura ATI-evih kartica i da je na ovaj način apple sebe stavio u poziciju da izda ili ne izda drivere za određene operativne sisteme. Interesantno je da postoji driver za Windows XP, ali za Linux ne postoji. Ovo i nije tolika mana ako se od iMAC-a očekuje isljučivo “uredska” primjena. Sada mi je sljedeći zadatak da nađem alat kojim ću jednostavno klonirati obadvije particije i prebaciti ih na ostale macove koje imam u kabinetu. Ako neko ima sugestiju, volio bih da čujem koji bi alat efikasno uradio posao.

Po meni ova tema je za Ubuntu grupe ili eventualno za off topic, ne vidim koliko ima veze sa *BSD.

Ok, OS X (ukljucujuci Leopard) su bazirani na FreeBSD, mada je to u ovom slucaju nebitno.

Bilo kako bilo iMAC koristi Ati Radeon HD 2600 Pro i on treba da radi bez problema. Instaliraj drajvere preko Envy-ja.

pa pripada i ovdje i tamo… pokušao sam hirenom da kloniram disk međutim hiren mi javlja neki memory error :smiley: kaže imam preko 2 GB memorije :smiley: puno mu valjda :stuck_out_tongue:

uglavnom druga solucija je bila GHOST za linux ali u njemu je tek problem radit… bojim se da ću morat ići pješke… particiju po particiju…

DadoV, pokušat ću sutra da stavim grafičku, pa napišem kako je prošlo…

Pozz

OSX je baziran na FreeBSDu otprilike isto koliko je i Windows ili Linux baziran na BSDu. Ali svakako u ovoj temi nema ništa specifično za OSX, govori se o instalaciji Linuxa na Apple iMac računar.

Kloniranje diska: dd if=/stari/disk of=/novi/disk (pod uslovom da je novi disk isti ili veći od starog… ako je veći, nakon toga povećati particiju fdisk-om i pozvati ext2resize)…

Eh :lol: :slight_smile:

Yup, stojim iza te izjave. Ko tvrdi suprotno neka dokaže. Argumentima molim, ne linkovima na Wikipediu ili Apple press releasove.

Da nisi pominjao i Windows i uzeo bi te za ozbiljno :slight_smile:

Naravno - OSX je danas daleko od FreeBSDa i ima jako malo zajednickog sa njim. Ipak OSX je, kao POSIX, danas rodak i Linuxu i BSDu. A sa Windowsom nema ama bas nikakve veze.

Pa Windows sadrži pojedine programe iz FreeBSD-a npr. konzolni FTP klijent (ftp.exe). Isto kao i OSX - koji takođe sa FreeBSDom ima zajedničke samo pojedine konzolne alate, a nipošto nije nastao od njega. BTW i Windows ima sloj za POSIX podršku.

To nisam znao.

Ma ljudi pa zar se jos uvijek “svadjamo oko tog osx-a”

Ja sam to ovako pregleadao:

1. Prijavis se na apple-ov adc ( developer connection)
  2. skines iso file darwin…x86.iso
  3. instaliras ( kod mene na celeronu 500 mhz sa 192 mb ram-a)

i radis malo u crrrrrnome terminalu.

http://developer.apple.com/referencelibrary/Darwin/index.html#//apple_ref/doc/uid/TP30000943-TP30000422

Mozda je za Vedrana darwin/osx apple unix, al ja znam da je srce osx-a bsd
a u ovome kontekstu se winblows nemoze nikako pominjat’.

Ima nesto gore i jos gore od najgorega:

bsd/linux/unix/(winblows (fuuuuuuuj)) sta mi to pomaze?
Malo iz bsd-a malo iz solarisa i eto sad i ovaj intel switch…
Intel-Core procesori se griju ( neki dan sam pokrenuo 9 glxgearsa iz terminala,
na najbrzem macBook Proo bla bla… Prvo se sav jadan macBook usijao,onda se prodavac prepao a ja se zabavljam i gledam kako fps (frames per second) opada i gle cuda, sve se ukoci)). Bio bi ovo dobar DOS attack. Hajd sto se griju procesori. Os nije gotov nije dovrsen. Spremaju se i novi “virusi” za
mac-ove ( a mac-ova vise nejma, sve sami PC ), a po rafama u dobrim prodavnicama dnevne stampe
danas ima 7 do 8 razlicitih “mac magazina” . Aplauz ovdje. Pa nema vise mac-ova. Eto vidite kako se moze manipulirati “rajom”.

Ljudi macova nema. To je sada stvarno pravi intel “IBM compatible PC”

Sto jes jes!

[[“linuxasi, probajte “user@mashina :~$ glxgears &”, iz konzole, pokrenuti na vasim racunalima i javite mi koliko ih mozete pokrenuti”]] ((evo na mom starom senic-u p4 3 ghz radi upravo jedanaest
"zupcanika" plus kompletan os :slight_smile: i jos nije zaglavio)).

Svejedno bio to bsd ili ne, nesto mi se vrti po glavi '87 kad se jos govorilo ibm pc AT/XT compatible i kad smo kucali komande u dos-u na 286 mashinama iz Iskre ili Ei Nis-a (LiRa :))
Tad su mac-ovi kostali 7-8 hiljada dolara i.t.d.

Eto danas su i jabuke ibm pc at/xt compatibilne. Aferim.
Apsurd je da je ibm svoj najbolji pc (laptop) posao prodao kinezima :),
a svoju najbolju ponudu jos uvijek bazira na power pc platformi ( power 6).

A suska se da je Lokheed kupio i dalje usavrsava risc arhitekturu iz g4 (altivec) za one nove nevidljive mlaznjake, za podmornice… hej j… t! Za ubijanje ljudi.
Ma dodje mi da zaplacem.

http://www.linuxjournal.com/article/7789

ovaj link je star, al’ ima se sta i vidjet’.

Molim vas nemojte mi sta zamjerit’.

Ja bih jednostavno, svakome ko pise o ovim
winblowsima i “darwin-osx-ovima” na ovom LINUX forumu,
rekao MANITE SE CORAVA POSLA.

Pisite o linux-u, bsd-u,solaris-u.

Za kraj:

Znate li pricu o Newton-u i jabuci?

E znate li da je Newton pravi bosancheros?

Kako?

Pa ko to razmislja , kad ga sta zvekne po glavi?

BOSANCHEROS !!!

Priznajte, ovaj je praaaaavo dobar.

Pozdrav i nemojte sta zahaterit’

[quote=nedexus][[“linuxasi, probajte “user@mashina :~$ glxgears &”, iz konzole, pokrenuti na vasim racunalima i javite mi koliko ih mozete pokrenuti”]] ((evo na mom starom senic-u p4 3 ghz radi upravo jedanaest
"zupcanika" plus kompletan os :slight_smile: i jos nije zaglavio)).[/quote]
Evo na ovom starom Dell laptopu sa Pentium M 1.7MHz i intelovom integrisanom grafikom GMA915 ide 25 komada i KDE se malo usporio, a mrsko mi ih još pokretati.
Inače :kul:

E, svaka cast. Cini mi se da je onaj book pro nakacen na “GeForce 9400M-On-board-Grafikprozessor”

a eto pa vidi, dzaba ti sve. Sad je mac postao prava pc kanta i ceka na dobar OS :slight_smile:

Ma samo mi jedno smeta:

Ovdje u germaniji ima tako puno “strucne” literature, da te zaboli glava.
I onda se pokusava, u ovim magazinima i knjizurinama, opisati linux/bsd i solaris onako kao se to radi sa komercijalnim os-ovima. Gui puca na sve strane u novome linux-u tom i tom, automatsko ovo ili ono…

Omasovljavanje linuxa kroz medije, a “narocito strucnu literaturu”, stvara pogresnu sliku kod moguceg korisnika koji je i onako razmazen i ocekuje da mu racunar sam napise mail i opere carape.

Pa se ljudi zalijecu i nemaju pojma sta hoce, sta rade, imaju nekakva xy ocekivanja.

Volio bih da se vise nas ovako uputi u kratka istrazivanja “najbrzih” mashina pa da izvjestavamo.

Pozdrav

Ma ljudi, nema vise poredjenja sa komercijalom. Komercijala je za mene u tehnicko-inovativnom smislu
cisti promasaj.

@nedoxus: glede glxgears - glxgears is not a Benchmark!
http://wiki.cchtml.com/index.php/Glxgears_is_not_a_Benchmark

To nimalo necudi. Jos od vremena motorole 68k je njena upotreba u automobilskoj, avionskoj a i vojnoj industriji ogromna. BMW naprimjer je tamo negdje do sredine 90-ih koristijo 68k u elektronskim boxovima za nadgledanje i uravljanje ubrizgavanja motora, da bi kasnije presli na PowerPC.

Motori na lovcu/bombarderu F18 su takoder upravljani sa nekolicinom PowerPC-ja (redundancyje radi), naravno vojno klasifikovanih modela. Znam i da svedski lovac/bombarder Gripen koristi par PPC za upravljanje svog motora volvove proizvodnje. Sigurno ih ima jos.

A glede literature koja pospjesuje linuxovo omasovljenje - nekontam u cemu je problem. Radi li se o nostalgiji ili necem drugom? Ako moja kona Fata i komsija Mujo nemogu samostalno instalirati OS i izaci na internet da pogledaju neki recept ca veceru i najnovije sportske rezultate zaboravi osamostaljenje. Eh boli Muja don ako ce BSD prepoznati cipeli ili toster ako to on sam nemoze osposobiti. Ja sam iz radosnalosti instalirao ovaj OpenBSD (prvi put BSD) i uz pomoc dokumentacije je proslo poprilicno dobro. ALI!

Moje prvo poznanstvo sa linuxom - SuSE 6.3 (1999) je daleko lakse instalirati i konfigurisati. Siguran sam da bi to i Mujo i Fata uspjeli uraditi samostalno. U cemu je tu problem?

Dobro pitanje je sta neko smatra OS ili koliko jedan OS mora da bude “isti” da bi bio “isti”
mac os x ima pout freebsd / bsd isti:

• VFS layer
  • networking stack
  • POSIX system calls
  • high-level process abstraction layer

nema isti:

• kernel (ipak ima dosta CODa preuzetog iz BSDa)
  • boot proces
  • sigurnosna koncepcija

vise informacija http://www.kernelthread.com/mac/osx/arch.html

Ja se nebih slozio da je smjenom procesora mac postao PC, jedan HW dosta cini Firmware kao i drajveri, kao i BIOS tj u ovom slucaju EFI ali i sam OS.

Mac OS je najbolji OS po pitanju koristenja za obicnog korisnika,
pregledan, jednostavan za korisitii i system koji se da nauciti u roku 10 min (sa strane graficke administracije koja zaista funkcionise) sto se tice stabilnosti ja jos nikad nisam dozivio da zariba …10 god koristenja…(prije g-3 sad mac mini)
Sto se tice sigurnosti o tome netreba razgovarati po tome su skoro losi kao i windows ako ne i gori…M$ ima servise koji pice pod Local System accout (citaj admin) a mac os pod root kao da se takmice ko ce napraviti veci propust

Svaki OS ima prednosti i mane
Linux: slobodu, flexibilnost, nevjerovatnan izbor paketa i distribucija
Mac: lako koristenje, stabilnost i dobar dizajn isto velik broj free programa
Windows :kao los primjer

Dajte malo kvalitetetnije diskusije povodom ovoga!

Pa cekali smo na tebe za to. :slight_smile:

Ma evo sve je jednostavno.

dadov
Ja izmislim kakvih novih tehnickih inovacija, turbo kartica, i hiljadu novih pojmova, pa to sve lijepo
nasminkam i upakujem pa ti onda prodam, a ti polahko sve vise i vise Vjerujes. I kazes ma pravo
dobro.Citav komercijalni koncept se zasniva na omasovljenju, multiplikaciji i sto vecoj prodaji/zaradi. Masa inzinjera i menadzera rade prije svega na “dobroj prodaji”.

Za onaj glxgears.

Evo primjer kako se recimo ti upeacas na wiki i internet i vjerujes u onaj gore link.
Onda ja kazem, ok to e tvoje pravo da ti to tako vjerujes.

A ja znam da meni glxgears pokazuje ono sto hocu znati, rgb boje, rnderisanje sjene, broj slika u sekundi… ( ovako ja onda vidim da mi je monitor ok, da je graficka ok, da je cpu ok da je opengl ok…)

E sad mozda kontas ono sto sam mislio pod magazinima i omsovljavanjem.

Ljudi jaaaaako vjeruju da znaju, a ustvari sve vise vjeruju i sve manje znaju.

Ovo ja ozbiljno.

Ma nije mi uopste cilj da se nekome nagovorim ili da vrijedjam.
Daleko bilo.

Die7

Ma vjeruj mi, nema vise mac-ova. To je sve sami pravi jeftini PC.
Te tehnicke “fraze” i tehnike efi (aka bios) itd… samo prikrivaju stvarnost.
Mi bismo ipak trebali ostati ljudi. Trebamo znati :slight_smile:

Nemoj mi sta zahaterit, stvarno ne zelim biti guru tatamata.

Mozemo se dogovoriti da se nadjemo, pa da napravimo maca
od nekog asusa ili slicne jeftine skalamerije.
:slight_smile:

Macova nejma vise. Sve lijepo uminkano i upakovano, al to je PC.

ahaaa…ako ti tako kazes…kad je vec diskusija izgubila na tehnickoj i smisaonoj dubini da i ja dam svoj doprinos :slight_smile:

@nedexus:

Uglavnom se slazem sa tobom oko dosta stvari, konzumpciji kao danas mozda najrasirenijoj religiji gdje se sreca kupuje najnovijim gadgetima. Znam dosta ljudi koji bacaju TV-aparate koji rade (one sad vec staromodne “debele” TVove) da bi kupili onaj “tanki” flat screen TV. Ako komsija ima takav onda fol to i ja moram kupiti…

…malogradanstina…

Jedan od simptoma te bolesti je da Apple-ova vrjednost na berzi poraste 100% nakon njihove najave da ce za 6 mjeseci objaviti mobitel - iPhone. To je prije neko sto je iko vidio i probao taj mobitel i usporedio ga sa konkurentima. Ogroman hajp nizasta.

Glxgears, upravo kao sto to i ti tvrdis govori da li komponente rade i tako to, ali nikako nije mjelilo performance, a uz to i jako me cudi da je uspjeo zalediti macbook-a. Meni se mac samo jednom zaledio i to je bilo kada je HDD otkazao, a koristim macove nekih 6-7 godina.

Objasni ti meni kako ce Mujo i Fata postati korisnici linuxa i opensource softvera ako ti kontas da sve treba raditi sa komandne linije?

Ma oni netrebaju komandnu liniju.

A bogami netrebaju ni “system administraciju”

Tu trebaju reci: Ja ovo neznam pa ce mi DadoV pomoci ili Vedran ili Die7 ili nedexus…

´Vako treba.

Ma sta sam sve vidio u zivotu:
Gospodin H.ima pc/win xp kod kuce i cita mailove, salje mailove surfa…
Eh sad, gospodin procita nesto o virusima pa se usplahiri, ode u shop, kupi software za 50 eura…
Opet virusi prezivili. Kako?
On ti se jos vise usplahiri, neki kolega mu dadne “crackovan anti virus software” ( ovo je najveci apsurd).
Sada dolaze i trojani.

Drugi kolega M. me zamoli da mu pomognem ocistiti viruse. Naravno na xp-u.
Hajd kazem da vidimo, kad tamo dva os-a na hd-u.

Pitam ja sto imas dva os-a na hd-u a on kaze “sta je to”?

Ahhhhhhhhhhhh!!!

Onda ti ovaj kolega M vidi onaj mali asus one i kaze joj jes jak,mogo sam moje “family
videos” rezat na ovoj maloj kutiji. Jah kazem.

Kad je kupio i postavio dv kamericu na stol, uzeo fw kabel i poceo traziti prikljucak,
pa zakolut´o ocima. Nemaaaaaa. A rekli mu u shop-u ima.
Ja mu vjerujem. Meni su htjeli prodat isto tvrdeci da je onaj mali poseban dvi/hdmi port, firewire 400.
(radi se o starijem mac-u bez firewire porta). I stvarno, prodavac nije znao sta je firewire port, a prodaje mac-ove.

Joj evo drhte mi ruke dok kucam.

Na kraju dodje novi os vista i on vjeruje da je bolji od xp-a pa kupi novu mashinu i tako ukrug…

Ma vec godinu dana ne pomazem nikome ko radi s winblowsima.
Samo kazem daj dati obrisem hd i postavim neki “user friendly” linux,
pa cu ti pomoc ma i u ponoc ako mora.

Ovako sam vec nekoliko ljudi suse-izirao i ubuntuizirao :slight_smile:
I bogami su nesto i naucili. A i ja sam od njih puno naucio.

Pih

Nemojte mi zamjeriti ljudi.