Linux certifikati - diplome

Interesuje me koji sve postoje Linux certifikati i diplome postoje i koji su najpriznatiji u svijetu, koliko kostaju, koliko traju, gdje se mogu polagati… ma sve ono osnovno.
Meni se cini da sam skoro citao na forumu da je neko polagao za Redhat linux certifikat…

Red hat košta puno novaca. Preporučio bi:
www.lpi.org
U Sarajevu se moze polagati.

[quote]Red hat košta puno novaca. Preporučio bi:
www.lpi.org
U Sarajevu se moze polagati.[/quote]

:slight_smile: hvala evo sad sam procitao tamo u ‘Tuzla’ podforumu za taj LPI i upravo gledam.

Koliko taj kosta taj LPI i jel bolji od RedHat certifikata…

neznam dal se isplati!

svakako da se isplati svaki certifikat, diploma. Jer cim hoces da radis u iole boljoj firmi u svijetu pitaju te, imas li koji microsoft certifikat ili imas neki Linux certifikat. Zato je dobro imati to. Ali posto mi ne volimo microsoft onda nas interesuje samo Linux certifikat :lol:

Preporučujem LPI certifikat. Nije lagano položiti, ali vrijedi i traje do kraja života.

Možeš ga polagati u DNC testnom centru (javiš se na cced@cced.ba). Cijena svakog modula je 100$ ako plaćaš preko VUE web stranice ili 100$ + 20% ako direktno platiš DNC-u. O modulima (101, 102, 201, …) možeš naći više informacija na www.lpi.org.

Poz,

Mala korektura, certifikat važi 10 Godina. :slight_smile:
Nakon ispita dobije se jako dobra preglednost o svim važnijim alatima i mogućnostima na linuxu.
Red Hat C… je usmjeren samo na Red Hat distribuciju dok na LPIC2 npr. učiš i .deb pakete i .rpm te opisuje programe koji su na svim distribucijama defaultno postavljeni.
Prednost RHC je u ispitu tj. ispit se polaže praktično ( Tip sjedi kraj tebe dok otklanjaš greške) dok LPIC cilja više na znanje i donošenje pravih odluka. Kad položiš dva ispita čekaš četiri sedmice dok ti stigne certifikat iz Kanade.

Jesi siguran? Hm, kad su to izmijenili? Bila sam ubjeđena da traje do kraja života. Moram to provjeriti.

Ovo me je stvarno zainteresovalo…cak postiji mogucnost da sef plati za ispite. :slight_smile:
Da li iko zna da li se ovo moze poloziti u Norveskoj ?
Unaprijed hvala !

[quote]Ovo me je stvarno zainteresovalo…cak postiji mogucnost da sef plati za ispite. :slight_smile:
Da li iko zna da li se ovo moze poloziti u Norveskoj ?[/quote]

Dobar ti taj sef, cim hoce da plati.
Moj jaran jedan je imao srecu, pitali ga ljudi jel ima koji certifikat, on rekao nemam, jer nisam imao para da platim to posto je skupo i covjek kod kojeg radi mu plati da polaze za neki certifikat dal Cisco il nesto sl., ne znam da li jos zavrsio, nisam se cuo s njim.
Dobro je to, da je meni nac nekog takvog sefa :slight_smile:

Ja cu se ovih dana raspitati za polaganje u Austriji, ali moram prvo vidjeti sta se radi na ispitima tamo da li ja to znam itd. itd. ako ne znam, bice sjest pa ucit.

Nađeš testni centar koji sarađuje sa VUE u Norveškoj. Odeš na www.vue.com/lpi i klikneš na “Locate a test center near you that delivers LPI exams.” Direktan link. :slight_smile:

Relativno siguran Amila, bar sam na nekoliko mjesta to čitao. Testovi i teme se često mijenjaju tako da znanje od prije 10 God. nije više aktuelno. Sada npr. hoće da uvedu za Level 1 poznavanje oba paketa (.deb i .rpm) i npr. sandmail hoće da promijene za neki aktuelniji MTA. Za 10 g možda niko neće ni znati da je sandmail postojao.

Sahbaz: kako nebi bilo ? Pogledaj na LPI.org ili na prometric stranici. Tu mozes traziti testni centar iz tvoje blizine. Firme placaju ako profitiraju od toga i ako uspijes šefa ubijediti da je potrebno. Ja svog nisam ni pokušavao ubjeđivati iz više razloga. :smt084

Evo našla sam više informacija:

Imate više na https://www.lpi.org/en/recertification.html

Da li treba knjiga za ovaj test ? Ili je haos lak da ni netreba :wink: ! ?

Test nije lagan, koliko god da znaš. Imaš na http://www.lpi.org/en/lpic.html detalje za svaki nivo i preporučila bih ti da proučiš man stranice svake naredbe koju su naveli u specifikacijama ili općenito svakog pojma. Već imaš i simulatore testova, tako da ti i to može pomoći (ima negdje link na forumu).

Ne znam kakva su iskustva drugih?

e svaka cast bono ovo mi je trebalo da vidim kakva su pitanja otprilike… svaka cast… ma nisam ja ni sumnjao… :lol:

[quote]
2.19 Do LPI certifications expire?
LPI strongly encourages certificants to recertify minimally within a ten-year period. Ten years from the date the first exam of the level was passed, a certificant’s designation status (LPIC-1, LPIC-2) will change from ACTIVE to INACTIVE in the LPI database, unless the certificate holder recertifies. The addition of the designation status of ACTIVE or INACTIVE into the LPI database will begin on September 1, 2004. Certification designations (LPIC-1, LPIC-2, etc.) earned before that date will NOT be subject to these recertification stipulations. All certification designations earned before September 1, 2004 will be considered ‘lifetime’ designations and will be maintained as having an ACTIVE status in the database, regardless of recertification activities.

Currently, the methods of recertification include retaking and passing all current form examinations that are required for initial certification OR earning a higher-level LPI certification designation. More information about recertification and expiration of certifications can be found at[/quote]

Sahbaz, potraži u forumu riječ penguinbrain :slight_smile: Knjige su uvijek dobre iako se kroz studiranje howto-a i man stranica moze poloziti.
Amila: dokle si stigla ? :slight_smile:

Položila sam prije 2 godine 101, a sad bi trebala početi spremati i ostale, ali nema se puno vremena… ;(

Miralem pise: [quote]Sahbaz, potraži u forumu riječ penguinbrain Smile Knjige su uvijek dobre iako se kroz studiranje howto-a i man stranica moze poloziti[/quote]

Da nemas slucajno punu verziju ??

Nemam a i ne treba ti. Imaš tih simulatora za 101 i 102 u mreži koliko hoćeš:
http://www.linux-praxis.de/lpisim/lpi.html
I ne zaboravi: prvo učit pa onda simulator.