Linux certifikati - diplome

Hvala na informacija …

Prije nekoliko dana sam imao priliku da sjedim sa jednim čovjekom koji ima položen jedan od ovih Red Hatovih certifikata (22.000 eura je bila cijena pologanja sa svim troškovima - London) koji mi je rekao nešto što me prilično iznenadilo. Naime, kaže da je svaki LPI smiješan za Red Hat C(E) :wink: 8) Da li je to bilo u stilu: “Svaki cigo svoga konja hvali” zaista ne znam, ove godine i ja idem najvjerovatnije polagati LPI 101, a do tada…

:shock: :shock: :shock:

Ne mora LPI biti ni upola toliko dobar za te pare :wink:

Od smijanja će dobiti samo bore u licu, ništa više. :smiley:
LPI je " non profit " organizacija i nije ovisna o samo jednoj distribuciji . Zato je povoljna i pruža ljudima širom svijeta mogućnost da u svojoj blizini polažu. Već sam rekao da nakon polaganja stekneš jako dobru preglednost o svim važnijim alatima i postupcima na linuxu. Istina je da neće napraviti genijusa od tebe koji sve naredbe napamet zna, ali će ti pomoći da shvatiš osnovne principe iz svih oblasti linuxa.
I sami će te vidjeti uostalom kad počnete učiti.

LPI 101 je tek početak, ali mislim da čovjek sa sva 4 LPI testa ima sasvim usporedivo znanje sa RHCE, barem koliko sam ja vidio.

BTW čisto da ne bismo zapostavili druge certifikacije:
http://www.novell.com/training/certinfo/clp/
http://www.novell.com/training/certinfo/cle/index.h
http://www.mandriva.com/training/catalogue

Ma da sve je to isto, samo je razlika u praktičnom treningu kod RHCE. LPI ti samo daje teme a na tebi je da odlučiš na koji način ćeš to učiti. Čuo sam da su neki ljudi plaćali po 2000 Evr. učitelja da ih podučaje pa su pali na testu. Neki polože samo kroz čitanje dokumentacije a neki opet padnu jer misle da imaju iskustva zato što koriste već 8 Godina Gentoo.
Ja sam si uzeo npr. za zadatak da prije ispita 102 najvažnije teme praktično napravim. Dva računara , mreža pa jedno za drugim: NFS,SMB,PPP,SSH itd. sve isprobavao dok nije profunkcionisalo. I kako sam prošao na ispitu ? Prošao sam ali sam na tom ispitu imao najlošiji prosijek od svih drugih ispita (580 od minimalnih 550). Ipak, ova vrsta pripremanja je najbolja jer znaš da si u stanju nešto da uradiš.

Kod 202 je zeznutija situacija jer zahtijevaju da npr. napraviš ssh konekciju između dva VPN-a. Za to ti treba minimalno 4 računara ! Znali iko kako emulirati ovu situaciju ?

[quote]… … Čuo sam da su neki ljudi plaćali po 2000 Evr. učitelja da ih podučaje pa su pali na testu. Neki polože samo kroz čitanje dokumentacije a neki opet padnu jer misle da imaju iskustva zato što koriste već 8 Godina Gentoo.
… …[/quote]

Eh to se zove sreca/nesreca u svakom slucaju :smiley:

[quote] Neki polože samo kroz čitanje dokumentacije a neki opet padnu jer misle da imaju iskustva zato što koriste već 8 Godina Gentoo.
[/quote]

Nisam znao da je tako stara distribucija :wink:
K

[quote]
Kod 202 je zeznutija situacija jer zahtijevaju da npr. napraviš ssh konekciju između dva VPN-a. Za to ti treba minimalno 4 računara ! Znali iko kako emulirati ovu situaciju ?[/quote]

Sto se mene tice - LPI je sigurno pravo rjesenje. Istina - svako svoga konja hvali, ali to je opet pitanje u kojoj firmi je covjek/zena zaposlen/a i koju distribuciju firma preferira. Naravno - opce znanje o Linuxu je najvaznije - znaci LPI :slight_smile:

johnDoe je pitao gdje se mogu u Austriji poloziti - u svakom WIFIju + postoji par kompanija u Becu koje nude testiranje!

Babysitteru sto tebi trebaju 4 racunara da bi simulirao VPN vezu i ssh preko veze? Zar nebi 2 bila dovoljna… dva realna NICa, OpenVPN izmedju ta dva racunara i definiras recimo na jednom racunaru virtualni NIC sa nekom posebnom IP adresom i onda se sa drugog racunara spajas na taj virtualni NIC na kojem te ceka ssh daemon… nisam bas upoznat sa 202 moram priznati :slight_smile:

Pozdrav

Ice

Hvala IceBreaker, vec sam se raspitao i saznao je u WIFI-ju :lol: i da moze da se polaze. Btw. imam tamo jednog vrlo dobrog prijatelja koji radi kao trener (ucitelj), pa cu vidjeti s njim sta sve treba. Uglavnom trebao bi se nac s njim u cetvrtak pa cemo vidjeti.

ajd onda budi ljubazan pa mi napisi PP kad saznas vise o cijenama i ostalim stvarima od tog uce :wink: jesi li ti u Becu ili???

Pozdrav

Ice

hocu, svakako, nije problem, cim se raspitam saljem ti na PP.
U Becu sam trenutno, a inace putujem :lol: svuda naokolo…

[quote]
Babysitteru sto tebi trebaju 4 racunara da bi simulirao VPN vezu i ssh preko veze? Zar nebi 2 bila dovoljna… dva realna NICa, OpenVPN izmedju ta dva racunara i definiras recimo na jednom racunaru virtualni NIC sa nekom posebnom IP adresom i onda se sa drugog racunara spajas na taj virtualni NIC na kojem te ceka ssh daemon… nisam bas upoznat sa 202 moram priznati :slight_smile:

Pozdrav

Ice[/quote]

NIC kao Net Interfejs ???

Ne samo preko ssh nego i sa IPSEC. Na prvi pogled nije moglo ali vidjeću još jednom.

hocu, svakako, nije problem, cim se raspitam saljem ti na PP.
U Becu sam trenutno, a inace putujem :lol: svuda naokolo…[/quote]

putujem i ja, al se ne zalim :smiley:

Babysitter - da - Network Interface Card ( NIC )… hm… mjesas ssh i IPsec ili mi se samo cini… VPN vezu moras ostvariti na realnim NICovima ( bilo na bazi SSLa ili IPseca ) a onda picis sa ssh preko VPN veze…

Pozdrav

Ice

svakako da se isplati svaki certifikat, diploma. Jer cim hoces da radis u iole boljoj firmi u svijetu pitaju te, imas li koji microsoft certifikat ili imas neki Linux certifikat. Zato je dobro imati to. Ali posto mi ne volimo microsoft onda nas interesuje samo Linux certifikat :lol:[/quote]

ja nisam rekao za microsoftov certifikat, vec za lpi samo.
naravno da se microsoftovi, ibm, cisco itd. ispalte.
ja pohadjam cisco akademiju, zadovoljan sam, i ici cu do kraja.
istina dodje puno para drugi stupanj, a pogotovo treci.
drugi je oko 3000 eura, a treci 10000 eura.
sta se tice microsoftovih, i to cu krenut, kolko sam vidio sve skupa(MCSA,MCSE, MCDBA,MCAD,MCSD bi kostalo oko 13000 eura nastava+ispiti.
svaki ispit oko 100 eura.
oko 17 ispita sve skupa.
www.algebra.hr
http://www.algebra.hr/MS_Main.asp

istina, neki ne vole, ali ako mozes sa time zaradit brdo love, zasto ne?

Hvala Markoleo na informacijama.

ma velike su tu pare u pitanju.
a ja sam mislio kad vec moram sam da placam radije cu platiti nesto sto je za linux…

[quote]Hvala Markoleo na informacijama.

ma velike su tu pare u pitanju.
a ja sam mislio kad vec moram sam da placam radije cu platiti nesto sto je za linux…[/quote]

algebra izvodi i kurs linux akademije, cijena 2500 eura.

ali kad imas MS ili cisco certifikat, najvisi stupanj, satnica u fusu je eura 50-70 eura.