Linux certifikati - diplome

Da to nije malo pretjerana satnica ?

npr. radis 8 sati dnevno to ispadne 400 eura po danu. Uzmi da radis 20 dana u mjesecu to ispadne 8000 eur-a , sto je po meni pretjerano… (jos nisam vidio nekog da ima toliku satnicu u EU drzavi)…

[quote]Da to nije malo pretjerana satnica ?

npr. radis 8 sati dnevno to ispadne 400 eura po danu. Uzmi da radis 20 dana u mjesecu to ispadne 8000 eur-a , sto je po meni pretjerano… (jos nisam vidio nekog da ima toliku satnicu u EU drzavi)…[/quote]

radis normalno u firmi, a ovo je par sati dnevno u fusu ili u hodu, kako hoces.
bar u hrvatskoj, ako radis u fusu poslije posla satnica je 50 eura.
to znaci 2-3 sata poslije posla.
to ispadne 20350=3000 eura.

a ako imas CCIE(cisco 3.stupanj), posla ima ko u prici, a malo ljudi ima taj certifikat.
prosjek polaganja je 3 puta.
to znaci od onih koji prodju.
neko prodje iz prve, a neko iz 5 puta.

Pratim već neko vrijeme potražnju na radnom tržištu (IT oblast) u Njemačkoj i ovdje jako rijetko (ili nikako) traže CCIE što ne treba da znači da nije vrijedno ali zadnjih mjeseci nije traženo. Ipak, Hrvatska privreda ima veći porast u odnosu na Njemačku ( ulazak u Evropu) pa može biti da se dole mreže prave ko lude.
Ovdje se traže ljudi sa iskustvom. Ako nemaš ni jedan certifikat, ali svjedočanstvo firme u kojem piše da si se 5 Godina sam brinuo za mrežu te firme i svih poslova koji spadaju u to područje, šanse su ti idealne. Ako imaš završen fakultet i tri certifikata, ali ti fali iskustvo, šanse su ti manje. I kada fakultet zahtijevaju, traže praksu. Znači praksa je sve.

Koliko se razumijem u gradivo CCIE sumnjam čisto da je to potrebno ikome osim provajderima. Mislim da je to lažna potražnja za papirima, tj. poplava ljudi sa CCNA je natjerala firme da traže CCNP pa onda CCIE itd. a ne shvataju da ništa od toga nije garancija stvarnog znanja… jadne te firme i ti ljudi.

[quote]
Ovdje se traže ljudi sa iskustvom. Ako nemaš ni jedan certifikat, ali svjedočanstvo firme u kojem piše da si se 5 Godina sam brinuo za mrežu te firme i svih poslova koji spadaju u to područje, šanse su ti idealne. Ako imaš završen fakultet i tri certifikata, ali ti fali iskustvo, šanse su ti manje. I kada fakultet zahtijevaju, traže praksu. Znači praksa je sve.[/quote]

respect :slight_smile:

Mali prekid priče o kadrovima.
Babysitter koliko si imao pitanja prilikom polaganja testa LPI 101? (pripremam se polako pa je i to jedna od stvari koja me interesuje)

Sa poštovanjem

Gomez,
ja sam imao oko 70 pitanja (mislim da je tačno 68)pa se to od testa do testa povećava. Zadnji test npr. sam imao 80 pitanja.
Na 101 sam imao preko 10 Pitanja vezana za rpm. Nuči dobro rpm ili deb ukoliko se odlučiš za deb.

[quote]Gomez,
ja sam imao oko 70 pitanja (mislim da je tačno 68)pa se to od testa do testa povećava. Zadnji test npr. sam imao 80 pitanja.
Na 101 sam imao preko 10 Pitanja vezana za rpm. Nuči dobro rpm ili deb ukoliko se odlučiš za deb.[/quote]

Hvala prijatelju!
Dobio sam Boson testove (to je nešto slično PenguinBrainu) i do sada sam prešao nekih 400 pitanja od nekih 1700. Možeš li mi malo preciznije reći na čemu treba još da poradim osim rpm-a?

Bilo je stvarno iz svih oblasti po jedno pitanje, vi, bash, /proc, x-window, daemoni itd. itd. Prođi teme koje stoje na LPI.org pitaj se sam dali sve razumiješ, kad zaključiš da je sve jasno ideš i položit ćeš. Što se tiče rpm, važno je da naučiš opcije. Ovo znanje će ti stvarno pomoći kasnije kad budeš radio npr. podešavao modem i mrežnu.
Ti ćeš potreban skript odmah upisati u /etc/ppp/ip-up i uvijek će funkcionisati jer si to učio za LPI (važeći za sve distribucije) dok će neko drugi npr. praviti direktorij ip-up.d i neće mu raditi zato što je to specifično samo za neke distribucije. :lol: Nevjeruješ ?? Stavi RHCE na Slack pa ćeš vidjeti :smiley:

http://www.lpi.org/en/lpic.html
To bi bilo to :slight_smile:

Da, odnosno ovo:
http://www.lpi.org/en/obj_101.html

A kao rpm i deb su važeći za sve distribucije :wink:

pa uzimajući u obzir da je i .tar vrlo važna tema za LPI, prekrili smo 97% svih paketnih menađžera. :wink:

heh… kasno odgovaram ali u svakom slucaju da se javim…

RHCE je pravo zeznut, tezak… LPI imam jos dva ispita da zavrsim ali od certifikata kada bi izdvajao po tezini (od lakseg do tezeg):
lpi < ccn(a/p) < ccsp < mcs(a/e) < rhce

Apple Service Provider Program
http://www.apple.com/support/programs/aspp/

nebih ja bio ja kad nebih… :slight_smile:

usput za mac se mora recertifikovati svake godine, pa sta? - sta ste uzkukali :slight_smile: :slight_smile: :wink:

[quote]Pratim već neko vrijeme potražnju na radnom tržištu (IT oblast) u Njemačkoj i ovdje jako rijetko (ili nikako) traže CCIE što ne treba da znači da nije vrijedno ali zadnjih mjeseci nije traženo. Ipak, Hrvatska privreda ima veći porast u odnosu na Njemačku ( ulazak u Evropu) pa može biti da se dole mreže prave ko lude.
Ovdje se traže ljudi sa iskustvom. Ako nemaš ni jedan certifikat, ali svjedočanstvo firme u kojem piše da si se 5 Godina sam brinuo za mrežu te firme i svih poslova koji spadaju u to područje, šanse su ti idealne. Ako imaš završen fakultet i tri certifikata, ali ti fali iskustvo, šanse su ti manje. I kada fakultet zahtijevaju, traže praksu. Znači praksa je sve.[/quote]

jel mozes navest sta se trazi najvise?
koji certifikat: dali microsoft, lpi, ibm ili koji drugi?

Pa teško je reći šta se najviše traži. Možda postoji neka ,meni nepoznata statistika koja pokazuje traženost. Sa fakultetom informatike i dvije do tri godine iskustva u administraciji , najbolje miješanih sistema, šanse su velike.

evo nasao sam jedan dobar link, u vezi LPI 101 i 102, neke knjige u PDF-u, vrlo korisno moze biti. link je sljedeci:
http://ploug.eu.org/doc/

a fajlovi su od 21-28: "l-lpir21-a4.pdf"
dakle pocinju sa l-lpir2*

eto mozda kome zatreba :slight_smile:

Hm, koliko vidim ovo je onaj IBM-ov materijal. Premalo je informacija u ovom materijalu, samo ćeš se zavući, a i LPI program se često mijenja, tako da je ovo AFAIK stara dokumentacija (za nekadašnji program).