Linux certifikati - diplome

Ja sam skupio nekoliko starih računara i napravio sebi jedno “testno polje” u kojem se nalazi 5 takvih računara, povezanih u mrežu, bez monitora. Jedan od njih je laptop preko koga se telnetiram na ostale te ih administriram. Četiri Linuxa (Deb, SuSE, RedHat, Slack) i jedan Win.
Sve mašine sam skupio sa elektro-otpada i sa malo dodatnih elemenata napravio fine serverčiće. Potrošnja struje nije velika, jer nema monitora tako da svaki osigurač u podrumu treba da izdrži ovu snagu :-).
Ovako se mogu tri mreže napraviti, dva računara su routeri, dva su clienti pa lijepo sve što naučiš isprobaš u svom “laboratorijumu”.
Pozdrav svim SuSE korisnicima sa savjetom, prije nego osijedite: Uključite routing jer je defaultno isključen ->
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

Dobar prijedlog, ali tu se javlja problem: kako da sve to zguram u 27 m2 :slight_smile: ne znam gdje ću ni ovaj jedan (koji je isto po nekoj logici za otpada).

u ormar od odjeće ili obuće :slight_smile:

ali u njemu se nalazi odjeća i/ili obuća :? :?

Moraš imati neki podrum za to :slight_smile:

Baby, gledam nesto tvoj potpis:

Back to the Boots. :wink:

vedrane da nemas slucajno balkon ?

tamo bi mogo sve smjestit , samo nabavis kakav drveni sanduh da ti masine ne kisnu :lol:

Sa četiri stara kompa možeš sebi dobar stol napraviti tako što sa obe strane postaviš dva računara (ona visoka) i gore postaviš ploču. Na peti stavi jastuk i eto ti dobre stolice. Možda napravim jednu sliku da vidite šta znači administracija pod nemogućim uslovima.

A kako si to sredio bez monitora, jel mogu stari racunrai PI i PII posluziti?

Kako da nemogu ! Jedan je čak 368-ca i služi kao terminal za ostale.

Neki ljudi su se pitali: Kakve su mi šanse sa LPI-certifikatom ?
Iz ličnog iskustva vam mogu reći (ono o čemu sam već pisao) da vam LPI može pomoći, kao što je meni ovih dana pomogao, da dokažete vaš trud. Od prvog Novembra imam novo radno mjesto za koje je osim mog izučenog zanata (elektrotehnika), potrebno znanje za mreže i informatiku. Pošto nemam fakultet, nisam mogao dobiti posao direktno na Linuxu ali možda je to i bolje tako. Poznavao sam administartore koji su mi se žalili da se njihovi poslovi “ne vide” :slight_smile:
Sve u svemu, meni je pomoglo i ako nije bilo odlučujuće.

cestitam Babysitter na novom radnom mjestu :slight_smile: puno srece

Hvala :wink: