Linux Counter

Prije svega, jedan veliki pozdrav svim korisnicima foruma. Mislim da je ovo moje prvo javljanje jos od kraja 2004 godine. Anyway, pogledao sam stranicu linux counter i razocarao se pozicijom BiH u linux svijetu. Poslao sam mail na ULK diskusiju i dobio preporuku da isti postam ovdje. Hence, i moje prvo javljanje nakon dugo vremana.
Mail je slijedeci:

Lijep pozdrav,

ne znam koliko linux korisnika sa ove liste zna da postoji stranica na kojoj
se mogu registrovati. Registracija je besplatna i nece vam donijeti nista
osim licnog zadovoljstva. Dakle, nema besplatnih knjiga, CD-ova, putovanja u
Tunis niti utjesnih nagrada tipa usisivac, set soljica za kafu i slicno.

BiH na ovoj stranici stoji relativno lose, od 194 drzave, BiH je na 68 mjestu.
Od evropskih drzava, iza nas su samo:

Rusija (90), Ukrajina (91), Bjelorusija (96), Moldavija (115) i Albanija
(123).

Od zemalja iz okruzenja najbolje stoji Slovenija (17), a slijede:

Hrvatska (51), Makedonija (54) te Srbija i Crna Gora (62).

Naravno, vi svojom registracijom sve mozete promijeniti. Posjetite

http://www.counter.li.org/

i besplatno se registrujte.

Eto, pa vi vidite.

Ja sam se registrovao…
Treba nam još par registrovanih korisnika da se dignemo za jedno mjesto. :smiley:

Trebaju nam još dva korisnika da pređemo na 67. mjesto. Recimo Dženi i Armin. :slight_smile:

Hajde dobro, kad se već prozivamo, Armine, na tebe je red. :smiley:

Btw, ne čudi da je Antarktik na prvom mjestu, hehe…

http://www.antarcticconnection.com/antarctic/wildlife/penguins/index.shtml

Emir Beganović
:smiley:

[quote=Emx]Emir Beganović
http://counter.li.org//cgi-bin/certificate.cgi/406908 :D[/quote]
dobro bolan vjerujemo ti …kazo si vec jednom …

Interesantnija je visoka pozicija Slovenije… što pokazuje šta sve može načiniti jedan LUG uz potporu šire zajednice.

Jah, Antarktika rula, oni najvise pingvina imaju…A to sto se slovenije tice, kod njih se u skolma linux koristi…

Mene više interesuje da li je pozicija BiH realna? Od evropskih država smo jedna među zadnjim. Da li je to zaista realno stanje linux zajednice u BiH ili se, recimo, u Hrvatskoj više ljudi registrovalo? Ili recimo u SCiG, 507 registrovanih usera? Čini mi se da 146 linux usera u BiH ipak ne predstavlja realnu sliku (uzimajući u obzir da linux counter obuhvata 0,2-5% stvarnih linux korisnika). Ili je to samo lijenost naših linux korisnika?

U jednoj riječi: lijenost.

Ja pak mislim da ljenost nije glavni uzrok, prije ce biti neobrazovanje.

Jednom mi je bilo dosadno pa sam broj Linux korisnika podijelio sa brojem Internet korisnika (prema CIA world factbook) i BiH je ispala među prvim zemljama na svijetu.

Da, neobrazovanje je posljedica lijenosti.

U svakom slučaju, izgleda da je ovaj thread polučio prve rezultate, BiH je sa 68. mjesta skočila na 65. Treba nam još jedan user pa da pređemo Argentinu na 64. mjestu. Nije loše, keep up the good work. Što se tiče broja linux korisnika vs. ukupnog broja internet korisnika, nešto nisam siguran da je CIA world factbook najpreciznija kod ove kategorije.

Nigdje veze, kao da će nam pomoći nekakva statistika. Možemo doći u situaciju da imamo više registrovanih Linux korisnika od SAD, who cares …

Adise, you are totally missing the point.

Naravno da su statistike korisne. Međutim statistika je validna kada je up to date i kada je bazirana na određenom istraživanju. CIA world fact book kaže da u BiH ima 100.000 internet korisnika, jako okrugao broj, vjerovatnoća da je rezultat istraživanja je ravna nuli. Dalje, isti podatak je iz 2002. godine, dakle već četiri godine star. I na kraju, 100.000 korisnika ima određena grupa zemalja, dakle ne samo BiH. To upućuje na zaključak da je CIA world fact book pretpostavio broj internet korisnika u BiH na osnovu samo njima poznatim pretpostavkama.
Svjestan sam ja činjenice da je broj internet korisnika u BiH jako mali, ali da internet koristi 2,5% stanovništva je ipak premalo. Svjetski prosjek internet penetracije 15,2% a evropski 35,5% sa prosječnim rastom u 2005 od 171,6%.
Bosna i Hercegovina je u 2005 imala internet penetraciju od 5,1% (cca 225,000 internet korisnika) i rast u periodu 2000-2005 od čak 3144,3 %. To je najveći rast u Evropi.
Podaci preuzeti sa http://www.internetworldstats.com/

Napomena da su ovo samo podaci o internet korisnicima, ne o korisnicima kompjutera generalno.

Prema jednoj statistici 99% statistika su pogresne :wink:

lies, damned lies and statistics

:wink:

kao sto bi reklli neki:
statistika == tacan zbir netacnih podataka

:slight_smile: