poceo sam druzenje sa Solarisom i volio sam CDE mocan, brz , elegantan i brilijantan iako sam ga rijetko gledao vec vise konzolu smatram ga za jednim od najboljih okruzenja do sad, danas nema ni nekadasnjeg Solarisa ni CDE ali ima opencde na mom Debianu
Linux je odmah sljedio ili paraleleno, naravno i dalje i BSD drugari od free do OS 9/X kao i neki drugi poput 0S/2 pa do slucajeva kao Zeta i medjutim kad god je islo nabacio bi blackbox ili fluxbox jer iskreno nije da nemam osjecaj za estetiku
niti da zelim biti geek ali mrzim okruzenja poput KDE I GNOME 1-2-3-X , nestabilsnost, ne sigurnost, pa svakom treba 300-400 MB RAMA, pa package dependency pa uz takva okruzenja dolazi 500mini ili vecih paketa to je suludo, kome treba openoffice ili evolution samo da bi vidio gnome to je najobicnija gadurija
sa KDE je slicno ma nezelim neke mini aplikacije ljepiti po desktopu ljudi, o Ubuntovom cudu jednostavno nemam snage da ista kazem fata me nemoc.
Blackbox ili fluxbox se nisu izmjenili vec godinama a em su brzi , em super izgledaju, em zauzimaju malo resursa, em su super modularni i ne vuku brdo paketa sa sobom vec ti dozvoljavaju da podesis system kako hoces i pakete koje hoces i za mene je to dovoljno. U biti mi je i fluxbox previse
A u biti nista se nije promjenilo vec godinama, okruzenja vuku na mobilne uredjaje, malo transparencije, malo ovo malo ono sve u svemu nista inovativno i funkcionalno vec bas obrnuto u svijetu takvih graficki karti i tako jaki procesora i touch monitora mi jos zivimo u prahistorijskom dobu umjesto da destop bude nesto u pravcu Project Looking Glass znaci 3D i bolji on je i danas pasivan i ruzan.
Moja vizija okruzenja:
dinamicno estetsko 3D okruzenje sa jakim primjesama KI, DE zna koje programe koristim i favorizira ih za mene, modularan je znaci svaki dio mogu podesti ubaciti izbaciti, promjeniti,
wallpaperi i dizajni se mijenaju sami skidajuci se sa interneta automatski bez mog uticaja i izmjenjuju se da nebude monotonije
Desktop okruzenje je u konstantnoj simbiozi sa mnom i uci moje navike i anpasuje se meni (recimo procita moj horskop, snimi moj izraz lica i ponasa se shnodno tome, pusti mi neku muziku koja pase, pozdravi me , namigne , vec je pokupio sve informacije sa neta pa mi ih servira )
DE poput MACove “Siri” se brine o meni i komunicira, animira me
DE mi nudi slobodno programiranje monitor touch pokreta recimo kad pomilujem monitor on ide u standby, isto tako kad kvrcnem on se pali
…
ma imam citavu listu da dodam al necu da dajem na javnost jos ce neko to sve i izmisliti pa cu ponovo patiti zbog propustenog patenta