Linux desktop okruženja

Evo čitam jedan zanimljiv post na “Linux desktop” temu
https://igurublog.wordpress.com/2012/11/05/gnome-et-al-rotting-in-threes/

Kakav je vaš pogled na “moderne” Linux desktope (Gnome3, Unity, KDE4)? Šta uopšte koristite?

Ja ako baš moram, mogu podnijeti Gnome2 (npr. u CentOS 6), inače, tu je WindowMaker i probrana selekcija programa.

Za kraj, ako imate vremena, probajte jedan zanimljiv file manager:
http://ignorantguru.github.com/spacefm/

Ako sa Linux Desktopom mogu da odradim ono sto trebam, odnosno ako me ne usporava ili ako mi ne smeta, onda mi ni noviji DE ne smetaju.

U principu mi od novijih najbolje odgovara Cinnamon, a ni KDE mi nije mrzak.

Unity ne bi niko trebao koristiti a i Gnome3 su poprilicno ukakili.

Interesantan clanak! Sto se tice KDE4, mogu reci da su na startu i oni sami bili izgubljeni sa opcijama, ali lagano se sve vraca u neku normalu, i par predlozenih promjena koje sam vidio da planiraju, jedva cekam! :smiley:

Zbog same politike koji vode RedHat i Cannonical, ne koristim nista od njihovih “produkata”, a Unity ne smatram produktivnim okruzenjem. Stavise, Gnome2 je bolji nego ijedan njegov fork. Gnome3 ide u nejasnom smjeru (tablet ili desktop DE?). MATE je ok, nista posebno. Protiv KDE nemam nista, smatram da razvoj se odvija jako dobro i da je stabilno i ugodno radno okruzenje. U zadnje vrijeme koristim najvise XFCE, dok se cesto presaltam i na i3. To su moja dva izbora. XFCE je moj izbor, jer je sve ono sto bi jedan DE trebao biti. i3 je jednostavan i lako konfigurabilan WM, takodjer preporuka za njega.

i3 rules. Neki programi ne rade bas kako treba u tillingu, ali je super.

Ja se drzim Cinnamona za sada, po meni najproduktivniji DE, Gnome 3 isto nemam nista protiv, odlican DE po meni kada treba samo surfat. KDE i dan danas nemogu ocima vidjet, nezz sto samo me nikad nije interesovao…

Pa ovaj blog post je više kritika na račun gtk nego Gnome. Meni lično nikada nije bio jasan taj fanatizam da je gtk jedini opensource gui toolkit za koji vrijedi išta razvijati. Svaki put kada sam pogledao gtk došao sam do zaključka da je očajan za rad, i čista C varijanta i u raznim jezičkim inkarnacijama (gtkmm, pygtk…)

A što se tiče pitanja, zaista ne znam. KDE4 se sada može naštimati da izgleda skoro normalno (čitaj: slično kao KDE3) za manje od jednog dana. Ipak postoje stvari koje su bile konfigurabilne u KDE3 a u KDE4 više nisu, jedini način da se konfigurišu je da se razvija vlastita tema dok je to ranije bilo par klikova u KCC. I dalje nisam našao način da naštimam KDE4 da izgleda kao Gnome 2, čak ni editovanjem sourcecoda. Toliko o KDE kao konfigurabilnom desktopu.

Natjerao sam se da koristim Unity već nekih dva mjeseca i zaključak je da je čovjek nevjerovatno stvorenje, na svašta se može navići. Može se unity koristiti samo mu još fali taskbar. A onaj dock se može ukinuti jer mi je svakako neupotrebljiv budući da klik na ikonu podiže postojeći prozor umjesto da otvori novi (ovaj laptop nema srednje dugme), pa čak me i vrati na desktop na kojem je taj postojeći prozor. WTF kako sada da odem na desktop 2 i otvorim firefox? I da, puno je lakše raditi sa aplikacijama kada je meni u sklopu prozora a ne gore, manje se mora kotrljati miš. A inače osim te tri stvari je skroz ok :slight_smile: naravno nakon što se ode u compiz kontrolno kino i pogase svi efekti. Ne volim osjećaj kad radim na kompjuteru kao da sam upao u teglu džema, sve se vuče kao usporeni film, daj odmah prikaži krajnji rezultat ali pod odmah mislim ODMAH, za šta kojeg vraga imam tolike gigaherce i gigabajte? Pa da, još da kažem da onu pretragu nisam nikada koristio, jednostavno ja sam takav čovjek naopak da uvijek znam tačno šta hoću, i da bi mi zgodno bilo imati neki kao meni sa svim aplikacijama na sistemu pa da memorišem gdje se šta nalazi i klikam onako napamet. Ali da ne zauzima čitav ekran jer opet onda moram kotrljati miša s kraja na kraj. Eto a inače super je taj unity :slight_smile:

Gnome3 još nisam probao a planiram, ali sve se bojim da će nalaz biti sličan.

xfce… sta drugo :slight_smile:

Ja sam zakljucio da smo mi stari, a da su nova desktop okruzenja prilagodjenija korisnicima koji nisu previse vicni kompjuterima:
npr. unity, windows 7, mac os x - kad “pinujes” ili kako se to vec zove aplikaciju na taj “bar” ona tu ostane i kad je pokrenuta
te najcesce koristene aplikacije su uvijek tu - kad hoces da podignes prozor te aplikacije uvijek ce dugme biti na istom mjestu - za razliu od klasicnog taskbara gdje zavisno od pokrenutih programa task stoji cas ovdje cas ondje …
dakle to je jedna od prednosti. Unity i mac os x (po defaultu podeseni) iskoristavaju puno bolje ekran zato sto imaju auto hide taskbara ukljucen.
Dakle to su sve unapredjenja usabilityja.
Dumbing down konfiguracionog interfejsa je realni kompromis izmedju konfigurabilnosti na jednoj strani i kompleksnosti i kontroli kvaliteta na drugoj strani. Drugim rijecima - softver koji ima beskonacno mnogo postavki za konfiguraciju je teoretski nemoguce testirati i napraviti da bude sa malo bugova.

Nakon sto su “unistili” gnome 2 ja sam odlucio da promijenim stav prema promjenama. Zato sam sad early adopter za te nove stvari. Novo okruzenje - bring it on! Pa ljudi - moj prvi kompjuter je izgledao ovako:

Zamislite da sam RANT radio svaki put kad sam naisao na korjenitu promjenu :))
(doduse ovaj c128 i ne izgleda konceptualno jako razlicit od windowsa 8 :wink: )

@testni_hamo2, apsolutno se slažem. Svaka je promjena teška, naročito prvih nekoliko godina. Novi koncept može izgledati kao korak (ili sto) nazad, ali to ne znači da neće dati fantastične rezultate nakon što prođe malo vremena. Već je spomenut KDE4, isprva veliki korak nazad u poređenju sa tricom, ali sada već prerasta u ugodno okruženje. Unity je još uvijek u povojima i nije realno očekivati da bude perfektan za tek nekoliko godina. Problem je sa mnogim ljudima što očekuju da sve mora biti po njihovom ćeifu odmah, da radi bez greške, zaboravljajući prirodni tok stvari, a to je da svaki novi koncept traži vrijeme, živce, (puno) testiranja, korigovanja, dotezanja…

Prve 3 godine ETF-a su najteze… onda predjes u drugu :smiley:

Ljudi, zašto robujete svemu što je novo i moderno? Time prestajete biti GEEKOVI jer geek je osoba koja nije konformista i ne prihvata stvari samo zato što su drugima dobre, postajete najobičniji hipsteri. Ako nešto ne valja treba reći da ne valja. U suprotnom fino pređite na OSX, pa uvijek se moralo patiti za modu. Ako je meni nakon iskrenog pokušaja da koristim taj moderni interfejs on i dalje patnja - zašto bih se patio i zašto ne bih i napisao da je car go?

Sigurno da je ljudima koji nemaju više od jednog prozora otvorenog odlično da stvari ostaju tamo gdje su bile. S druge strane za takve i nije kompjuter, neka fino nabave tablet. Šta će mi kompjuter ako ne mogu imati hrpu desktopa, prozora istog i različitog tipa itd. takav “usability” koji me usporava mi je totalno suvišan.

A rantovi su jedna od dobrih tradicija ovog foruma koju treba nastaviti :slight_smile: i naravno pisati argumentovane odgovore na rantove.

Nizašto. Ima onih koji ne robuju kako novom, tako ni starom.

Neki od nas nikad se nisu ni smatrali geek-ovima, već “običnim” korisnicima, tako da je ovo irelevantno. Hipsteri? Pih!

Ispravno.

Ko voli, nek’ izvoli.

Uvijek ima drugi moderni interfejs.

Neki su ljudi po prirodi mazohisti. Naročito kad im treba više od jednog prozora.

To nije loša ideja, al’ ne mereš natjerati ljude.

Ima ljudi koji kupuju knjige na metre i kompjutere za staviti u ćošak.

Jašta.

[quote=vedran]Ako je meni nakon iskrenog pokušaja da koristim taj moderni interfejs on i dalje patnja - zašto bih se patio i zašto ne bih i napisao da je car go?
[/quote]

Amen to that.

Ne kritkujem ja Unity zato sto ga je “moderno” kritikovati ili zato sto mi se Ubuntu po defaultu ne svidja (ni jendo ni drugo nije tacno) vec ga kritikujem zato sto sam ga u par navrata pokusao koristiti, cak i relativno dugo, pa mi je opet patnja. Jednostavno taj DE nije praktican i nije funkcionalan. Oduzima jako puno vremena pri pokretanju aplikacija, osim naravno onih koje zakacis na panel.

Naravno, sve je ovo individualno, nekom je Unity Tito.

Ja nesto… ne znam… Snalazim se bez problema na more/less vecini

F12 za yakuake, browser i mozda jos neki IDE, pgadmin, gimp… mada je najcesce samo yakuake i browser za daily activities.

Meni je na unity-u prvi put trebalo 30-ak sekundi da skontam gdje su sve aplikacije :smiley:

poceo sam druzenje sa Solarisom i volio sam CDE mocan, brz , elegantan i brilijantan iako sam ga rijetko gledao vec vise konzolu smatram ga za jednim od najboljih okruzenja do sad, danas nema ni nekadasnjeg Solarisa ni CDE ali ima opencde na mom Debianu :slight_smile:

Linux je odmah sljedio ili paraleleno, naravno i dalje i BSD drugari od free do OS 9/X kao i neki drugi poput 0S/2 pa do slucajeva kao Zeta i medjutim kad god je islo nabacio bi blackbox ili fluxbox jer iskreno nije da nemam osjecaj za estetiku
niti da zelim biti geek ali mrzim okruzenja poput KDE I GNOME 1-2-3-X , nestabilsnost, ne sigurnost, pa svakom treba 300-400 MB RAMA, pa package dependency pa uz takva okruzenja dolazi 500mini ili vecih paketa to je suludo, kome treba openoffice ili evolution samo da bi vidio gnome to je najobicnija gadurija
sa KDE je slicno ma nezelim neke mini aplikacije ljepiti po desktopu ljudi, o Ubuntovom cudu jednostavno nemam snage da ista kazem fata me nemoc.

Blackbox ili fluxbox se nisu izmjenili vec godinama a em su brzi , em super izgledaju, em zauzimaju malo resursa, em su super modularni i ne vuku brdo paketa sa sobom vec ti dozvoljavaju da podesis system kako hoces i pakete koje hoces i za mene je to dovoljno. U biti mi je i fluxbox previse :slight_smile:

A u biti nista se nije promjenilo vec godinama, okruzenja vuku na mobilne uredjaje, malo transparencije, malo ovo malo ono sve u svemu nista inovativno i funkcionalno vec bas obrnuto u svijetu takvih graficki karti i tako jaki procesora i touch monitora mi jos zivimo u prahistorijskom dobu umjesto da destop bude nesto u pravcu Project Looking Glass znaci 3D i bolji on je i danas pasivan i ruzan.

Moja vizija okruzenja:

dinamicno estetsko 3D okruzenje sa jakim primjesama KI, DE zna koje programe koristim i favorizira ih za mene, modularan je znaci svaki dio mogu podesti ubaciti izbaciti, promjeniti,
wallpaperi i dizajni se mijenaju sami skidajuci se sa interneta automatski bez mog uticaja i izmjenjuju se da nebude monotonije
Desktop okruzenje je u konstantnoj simbiozi sa mnom i uci moje navike i anpasuje se meni (recimo procita moj horskop, snimi moj izraz lica i ponasa se shnodno tome, pusti mi neku muziku koja pase, pozdravi me , namigne , vec je pokupio sve informacije sa neta pa mi ih servira :slight_smile: )
DE poput MACove “Siri” se brine o meni i komunicira, animira me
DE mi nudi slobodno programiranje monitor touch pokreta recimo kad pomilujem monitor on ide u standby, isto tako kad kvrcnem on se pali

ma imam citavu listu da dodam al necu da dajem na javnost jos ce neko to sve i izmisliti pa cu ponovo patiti zbog propustenog patenta :slight_smile:

Pa mozes ti napisati - ali u sustini navikao si se na toliko razlicitih interfejsa da mi je cudno da ne mozes da shvatis da su ti bolovi samo nesto privremeno :slight_smile: Da nije tako jos uvijek bi osjecao bol prelaska iz shella u gui.
Dalje ko je geek a ko nije geek je relativno na “oblast” na koju se primjenjuje. U biti svi smo mi konformiste u 90% slucajeva: ti nosis odjecu - kao i svi ostali, imas posao kao i 50% ljudi u bih ;), jedes bosansku hranu, vozis auto itd itd. Dakle u vecini stvari si konformista - zasto meni zelis oduzeti geek card ako ne smatram klasicni gui dovoljno vaznim da budem “razlicit” u odnosu na mainstream ?
Ja smatram da je GUI prestaje da bude vazan - bas kao sto je debata macro kernel vs micro kernel potpuno nevazna i geekovima i negeekovima :slight_smile:

(i for the record ne smatram da je reci “okruzenja su nevazna” na temi linux desktop okruzenja offtopic ).

Pa vjerujem da oni moraju praviti kompromise. Mislim da staris. Drugim rijecima ocito je da su developeri kde-a, unity-ja, gnome-a rekli tebi “ako ti treba vise od jednog prozora nabavi sebi drugo desktop okruzenje” - a oni ce ganjati ljude kojima treba usability. Mislim definitivno te razumijem - usability kao mnoge stvari u inzinjeringu su stvar kompromisa. Ocigledno developeri tih guija misle da si manje vazan od ostalih. Dakle ti nabavi / napravi sebi neki drugi uredjaj - a kompjuteri ce biti u buducnosti ovakvi :slight_smile:

Ma dobro malo sam ja pretjerao - i ja pisem rantove na razne teme - to je zakon :slight_smile: Ne bi bilo zanimljivo da ih nema. :slight_smile:

I ne smatram da je ne biti geek uzimati gui kao nesto dosadno i nevazno a biti excited o novim interfejsima. Mislim ljudi - wearable computing nam kuca na vrata - a mi se jos uzbudjujemo o konceptima starim 50 i vise godina. Gdje je tu geekness ? :slight_smile: Pretvaramo se u gomilu penzionera u kakvoj “kahvi” …

Gnome classic rocks. Kad pomislim na Linux onda je to DE koje mi je pojavi pred očima.
Potpisujem dosta toga što je rekao Testni_hamo, i dodajem da je istina negdje u sredini - treba se kretati naprijed ali treba ispoštovati i prošlost. Zato koristim i command line i klikam na ikone.