Linux pocetnik

instalirao sam
evo sa ubuntu pisem
eh sada trebam da nadjem drivere
za ovaj acer aspire 7530g
ako neko zna gdje ima neka posta link
ja odoh po google traziti

[quote=reni90]instalirao sam
evo sa ubuntu pisem
eh sada trebam da nadjem drivere
za ovaj acer aspire 7530g
ako neko zna gdje ima neka posta link
ja odoh po google traziti[/quote]
a za sta ti tacno trebaju drajveri!

treba za graficku–nasao sam
za zvucnu, ima zvuka ali problem je sto ne rade slusalice kada ih spojim samo preko ovih integrisanih zvucnika ima
onda ne znam treba li za ove citace kartica sto imam, kameri i mikrofon koji su integrisani i ne znam ni ja sta mi jos ima ovaj laptop, da ima ovo za prst sto skenira umjesto pass da se pise, Za touchpad i slicno.

[quote=reni90]treba za graficku–nasao sam
za zvucnu, ima zvuka ali problem je sto ne rade slusalice kada ih spojim samo preko ovih integrisanih zvucnika ima
onda ne znam treba li za ove citace kartica sto imam, kameri i mikrofon koji su integrisani i ne znam ni ja sta mi jos ima ovaj laptop, da ima ovo za prst sto skenira umjesto pass da se pise, Za touchpad i slicno.[/quote]
De prvo, prije nego išta budeš tražio i instalirao, provjeri, možda sve to ustvari radi. Čitači kartica i sl. ne trebaju nikakve driver-e koliko znam. Prvo provjeri, pa ako ne radi, onda traži. Ne zaboravi, nije to Windows, ne treba za svaki kabal tražiti driver :wink:

a gdje da nadjem system info
znaci da mi ispoise kakav hardware imam?

U terminalu kucaj ‘sudo lspci’ ili u meniju nađeš u meniju ‘System’ -> ‘System Info’ ili tako nešta

[quote=reni90]e raja imam problem oko ovih diskova
znaci imam 320gb hdd
i vistu instaliranu
isao sam na edit particion i da napravim novu od 120gb
preko ubuntu instalacije
cekao cekao i cekao
ali nista nece da zavrsi
nece da napravi novu pariciju[/quote]
btw. editovanje (resize) ntfs partcije iz ubuntu-a zna dosta da traje, zato samo fino sjesti i sačekati

ok radi za sada sve fino, koji biste mi msn preporucili da skinem
odnosno program za msn
i kako da koristim filove sa c-a gdje je windows
jer tamo imam dodsta muzike i filmova

imas pidgin, on ti je multiprotokolni i vec instaliran, imas amsn kao neku blijedu kopiju, imas emesene nisam probao, imas kmess koji sam ja uspio instalirati na gnome, on ti je inace za kde al mozes povuci sa synaptica. win particiju ti automatski mounta, da ti ikonu na desktopu… a ako ne onda napravi win folder negdje i upisi

kako cu znat gdje mi je windows direktorij
nema mi uopste onaj c:
imam filesystem usb i dvd driver

nema vise drive oznaka kao C:, D: i tako to. linux je veoma fleksibilan. bilo koju particiju mozes prikaciti na bilo koji folder. u mene je windows particija na bloku /dev/sda1. ako zelim pristupiti toj particiji moram je negdje prikaciti. to se radi naredbom mount. znaci ako zelim koristiti fileove sa windows particije, uradim ovo

prije toga sam napravio folder windows u /mnt tako sto sam upisao

ok i kod mene je sda1 vidio sam u system info, mada nisam mogao naci ono da mi pise koliko ima ram i slicno, jesam za gfraficku informacije ali nije bitno sada tgo
ukucao sam kao i ti
prvo napravio taj folder
pa taj mount, i kako sada, na desktopiu nemam nista.
2. Imam integrisan mikrofon i kameru ali ne znam kako da vidim rade li ima li neki program za to?
edit:
ima sada windows folder
mogu li sada napraviti nesto kao kraticu na desktopu koja vodi do muzike koja je na windowsu?

evo jos nekih problema
zvuk mi je jak slab, znaci do kraja pojacam ali slabo se cuje, kako to da popravim? je li treba ut neke novije drivere instalirati?
Ovo mi je prvi put da radim sa linuxom pa molim za razumijevanje

reni, aj otvori synematic pacage menager, i ukucaj ntfs-config - instaliraj. Zatim ntfsprogs instaliraj. Dalje bi se trebao snaći

nanesi folder na toolbar pored menija ili na donji negdje stavi. sto se tice zvuka desni klik na ikonu zvucnika u vrhu. u mene pise “upravljanje jacinom zvuka” :S. ne sjecam se kako bi u tebe trebalo stajati. sve ti mora biti do vrha pojacano.
EDIT
eo nasao sam. desni klik na zvucnik u desnom vrhu na panelu zatim volume control. pojacaj sve do daske pa mozes file->hardware device i mijenjaj ih i pojacaj sve do kraja vidi hoce li ista pomoci.
@kvaju
da ne mislis mozda na synaptic?

@kvaj instalirao sam taj program sto si mi rekao ali ne kontam kako da ga koristim niti za stra je :slight_smile:
@wiz super radi kratica ali moram svaki put kada ukljucim komp ponovo onu komandu za mount unositi, mogu li napraviti da on sam to radi?
tu sam sve do kraja pojaco ali opet nije kako treba da bude, npr kada na pola smanjim zvucnike nista se ne cuje, na visti mi je bio jaci zvuk pa zato predpostavljam da mora da se instalira neki driver realtek hd audio je zvuk.
A jos uvijek mi nerade zvucnici kada ih prikopcam, niti znam kako kameru i mikrofon instalirati kojin su integrisani, pokusao sam record, rekoh mozda on sam prepozna mikrofon ali nije nista snimio

za mikrofon moras system–>preferences->sound pa za sound capture odaberi alsa. onda opet desni klik na zvuk u kutu pa idi na volume control. prebaci uredjaj na “capture:monitor source of alsa…”. trebao bi tu biti gumb, na njemu nacrtan mikrofon i prekrizen. samo klikni da ga omogucis. ne znam sta ti je sa zvukom u mene je hd integrirana i radi sve kako treba. probaj mijenjati playback uredjaje, pogledaj jeli sve pojacano i iskusavaj. a to sto ti kazes da ti je do pola pojacano pa se nista ne cuje i u mene je tako. nisam se peglao oko toga nego sam samo pojacao do kraja a zvuk kontoliram preko programa. glavno mi je da radi. i zvuk mi je odlican

postavke su mi vec takve
samo nema capture:monitor source of alsa ali ima nesto nvidia pa u zagradi alsa, mislim daj eto isto, ali na record kada odewm opet mi nista ne snimi

jesi li isao na switch tab pa omogucio mikrofon?

ima mikrofon pod onim popcijama i bio je iskljucen, onaj x, pa sam to skinuo i pojacao ga do kraja, mislim da je problem sto mi nisu driveri od realtek nego nvidia, ima i nvidia za zvuk preko hdmi ali meni treba instalirati drivere za realtek, makar imam ja takav osjecaj