Linux pocetnik

u mene je soundmax pa mi svejedno pise ATI jer je integrirana. nema to veze nikakve. et potrazi podrsku za svoju zvucnu na netu

e, izvinjavam se, pomješao sam programe.
idi u onaj synaptic (uvijek pogrješim :)) i ukucaj pysdm (Storage device menager), tu će ti izlistati sve particije, pa ćeš moći da biraš tu da se mountaju automatski, itd.

instalirao sam taj pysdm ali uy storage device menageru nema sda1 ima samo sda i nemogu nista da ga mjenjam
nasao sam realtak drivere ali ne znam kako se ovo instalira
imam ovo upustvo
Automatic install:
execute

./install

Manual install:
Step 1. unzip source code
tar xfvj alsa-driver-1.0.xx.tar.bz2

Step 2. Turn on sound support (soundcore module, default turn on)

Step 3. Complied source code
a. cd alsa-driver-1.0.xx
b. ./configure
c. make
d. make install
e. ./snddevices

Step 4. Edit your /etc/modules.conf or conf.modules depending on the distribution
(Please refer to the attached modules.conf)

snd-xxxx is the card ID.

mada ne kontam kako se ovo radi a i prije sam nasao neke filove sa tar. extenzijom i ne znam kako se instaliraju

uh stoje ovo komplikovano, ne znam da li cu uspjeti skontati
ali aj neka malo vremenom ce valjda nadoci
da vas pitam ovo
imam cccam
i sada hocu da mi cccam ukljuci svaki put kada ukljucim kompjuter i imam citac kartica
da bi on radio moram uvijek istu liniju ukucati ovu:
./nftytool -p phoenix – -p phoenix -f 6.00 -e
kako da napravim da mi ovu liniju on nsam ukljuci kada se upali komp?

Dali si kliknuo na ovu strelicu pokraj sda što piše?

nema mi te strelice

Hello again!

After reading Sh4wn’s post, I tried fiddling around with the Gnome Mixer once again. Pressing “Settings” unveiled a whole bunch of disabled volume sliders, just as stated, but without adding acer as model option, they won’t do anything to the headphone volume.

Adding “options snd-hda-intel model=acer” (without quotes) to /etc/modprobe.d/alsa-base does the trick.

Now the headphones and front speakers work.
They have seperate volume sliders (Surround for the headphones, Front for the front speakers.) which can be used as a workaround for headphone sensing.
The internal mic started working, too, which is a great bonus.

Now the only thing I’ld like to get working is the headphone sensing.

I would be very grateful if someone could offer some assistance or pointers.

Being able to set the volumes of the two channels via terminal to build a shell script around would be quite nice, too.
ovo sam nasao na jednom forumu
ali nemogu nda dodam tu liniuju u taj file jer kaze da nemam dozvole za to kako da to dodam?

izmijeni pa ctrl+x sa spasis :D

izmijeni pa ctrl+x sa spasis :smiley:

dodao sam kako je ovaj rekao ali nista, ima li neko na forumu acerov aspire laptop da koristi ubuntu?

samo dajavim instalirao sam ovaj cheese i radi mi kamera s njim
jos da audio i mikrofon nastimam :slight_smile:
mikrofon sada kad s nimam kao da malo radi
ali samo sum neki snimi ne snimi govor

ima li mozda neko ovdje na forumu isti ili slican laptop
evo sada sam ubacio slusalice prije nego sam ukljucio komp ali sada i slusalice ali i zvucnici ovi rade, umjesto da ne rade zvucnici kada su slusalice ukljucene

joj sad upalim komp nema nikako zvuka
ne znam sto
valda previse ovih raznih drivera instliraro

i ja imam problema :S sa zvukom doduse na mandrivi 2009.1 :S samo je prestao da radi :S sve dsam pokusao nista, zapravo radi zvuk na headphones ali ne na zvucnicima na laptopu :S !isti drajver snd-hda-intel :S a zvucna je

00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller [8086:284b] (rev 03)
Subsystem: Hewlett-Packard Company Device [103c:3618]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 28
Memory at e4624000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities:
Kernel driver in use: HDA Intel
Kernel modules: snd-hda-intel

Nedime, pogledaj ovaj howto: https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto (radi i na Mandrivi :wink: )

P.S. Naravno nema potrebe da updatuješ alsu :slight_smile: najvažniji je dio pod naslovom Manually Specify Module Parameters. Razlika je što se sada edituje /etc/modprobe.conf i dodaje se linija tipa
options snd-hda-intel model=acer-aspire

Mali prijedlog, umjesto ručnog editovanja /etc/modprobe.conf, samo treba pokrenuti alsaconf koji će naći zvučne kartice, i snimiti korektne postavke.

Mandriva i Ubuntu alati pozivaju alsaconf tako da to očito nije 100% pouzdano rješenje.

[quote=vedran]Nedime, pogledaj ovaj howto: https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto (radi i na Mandrivi :wink: )

P.S. Naravno nema potrebe da updatuješ alsu :slight_smile: najvažniji je dio pod naslovom Manually Specify Module Parameters. Razlika je što se sada edituje /etc/modprobe.conf i dodaje se linija tipa
options snd-hda-intel model=acer-aspire[/quote]
pokusao sam ja ovako kako pise u tom upustvu ali nista nema nikako tona
a evo info o mojoj kartici
Codec: Realtek ALC888
Codec: Conexant ID 2c06
Codec: Nvidia MCP78 HDMI

nasao sam upustvo za moju audio karticu ovdje
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=558069
uradio sam sve isto medjutim neradi i kada odem na volumen control imam samo master nemam onih drugih kao prije

pozz
primjetio sam da mi se brzo prazni baterija na ubuntu
postoji li nacin da smanjim potrosnju kao u windowsu gdje mogu staviti na power saving
i jos jedno pitanje
mogu li napraviti broadband konekciju kao u windowsu, imam wireless i s njim radi internet
ali mogu ja da se konektujem na drugi internet acount kada napravim broadband konekciju na windowsu je radilo i koristim tako drugi acount
moze li i s linuxom nekako?

[quote=reni90]pozz
primjetio sam da mi se brzo prazni baterija na ubuntu
postoji li nacin da smanjim potrosnju kao u windowsu gdje mogu staviti na power saving
i jos jedno pitanje
mogu li napraviti broadband konekciju kao u windowsu, imam wireless i s njim radi internet
ali mogu ja da se konektujem na drugi internet acount kada napravim broadband konekciju na windowsu je radilo i koristim tako drugi acount
moze li i s linuxom nekako?[/quote]
otvori nove teme sa jasnim naslovima (razbij ovaj tvoj post)