Linux pocetnik

Dobio sam od udruženja linux korisnika dvd mandriva .kada sam htjeo da instaliram ,pokazuje mi se :
The application failed to initialize properly ( 0xc0000135).Click on OK to terminate the application.
Šta ja to nemam -koji program-da bi pokrenuo mandrivu.
U my computer prepoznaje znak mandrive-zvjezdica.

[quote=samko ubuntu]Dobio sam od udruženja linux korisnika dvd mandriva .kada sam htjeo da instaliram ,pokazuje mi se :
The application failed to initialize properly ( 0xc0000135).Click on OK to terminate the application.
Šta ja to nemam -koji program-da bi pokrenuo mandrivu.
U my computer prepoznaje znak mandrive-zvjezdica.[/quote]
pa što si ga pokretao iz windowsa (ako jesi)

Restartuj računar. Prije toga eventualno podesi u BIOSu da se starta sa DVDa.

Hvala Vedranu…Sad je sve OK ,ali ne mogu da podesim konekciju,šta da radim…ADSL,bh telecom 5G,gdje da to idem šta da pritisnem,da li šta trebam skinuti da mi prepozna modem itd,
UNAPRIJED ZAHVALAN…

Klikni desnim dugmetom miša na ikonu koja izgleda kao otkopčan kabl sa crvenim Xom, izaberi opciju Configure Network, dalje samo pratiš wizard.

izvini Vedrane ali ne kontam-ikonica se nalazi gdje: na desktopu imam home-inače kada pritisnem otvori se home i sa lijeve strane sve šta se nalazi u home,znači nema kao foldera -izgleda koverta-kao u xp-kako da i to riješim.Pojavljuje se sve,a ja bi htio kao na početku-dok to nisam pokvario da mi samo bude ono-dokumenti,download,muzika,video,templates i dr.ne mogu da se sjetim svega…Pošto se tek učim na linux vjerovatno sam još pogrešno uradio-izbrisam sam donju traku,pa sam nabacio novu ali mi je sat sada u sredini.osim home na desktopu imam i one dvije ikonice nešto za dopunu mandrive sa službenog linka kako sam ja shvatio,kanta i ikonica sa znakom mandrive…

Evo pošto fakat ne znam kako bolje da objasnim, nacrtao sam:
http://vljubovic.members.epn.ba/mandriva2009beta1-large_007.jpg
Ovdje ikonica izgleda malo drugačije jer je već konektovan.

Ostatak pitanja ne razumijem, sat pomjeri i stavi ga gdje hoćeš, što se tiče tog folder view na desktopu meni nikad nije bilo jasno čemu služi tako da ti ne bih znao reći šta da radiš s njim, nađi File manager u meniju i koristi to.

Druga varijanta je da u meniju izabereš Configure Your Computer i tu podesiš i konekciju i sve ostalo.

Kraj te ikonice- koju imam dole na traci -gdje pokazuje tvoja strelica ima i znak upitnik ,na koji kad odem pokazuje:
No medium found.You must add some media through , Software Media Manager ,. Kad odem na sistem pokazuje mi da je prepoznata mrežna kartica. Da nije u pitanju modem -dobio od bh telecoma ili ja stvarno nemam pojma…Kud ja nikog ne mogu pitati i pokazati kad svi koriste ono smeće xp, koje mi se počinje sve više sviđati zbog ovih problema oko konekcije .Xp sve to odradi sam …Na kraju ću obrisati ovu mandrivu koja mi se svidjela kod svih ostalih stvari,ali samo konekcija uh.uh uh uh …

Ne znam odakle ti ideja da su te dvije ikone povezane. Druga ikona služi za update sistema, pokazuje ti upitnik zato što nisi podesio server sa kojeg će se raditi update.

Možeš pitati ovdje :slight_smile:

Jesi li probao onaj wizard? šta se desi? Sumnjam da ti XP sam od sebe iskonfiguriše ADSL konekciju, i tu moraš proći kroz neki wizard ili neku vrstu konfiguracije koja ako nije komplikovanija, onda sigurno nije jednostavnija od ove.

Pitanje: Da li ti je ADSL modem povezan preko USB kabla ili mrežnog (Ethernet) kabla? Puno ćeš olakšati sebi život ako prebaciš na ethernet.

Na ethernetu je…E ovako izgleda da sam na putu kako treba…Kada odem da konfigurišem ethernet konekciju ( tamo ono ima ip,dns i sl.), ukucam na web brovseru http:// ip adresa i onda mi traži user i pasword.Nije onaj moj korisnički za ADSL već nešto drugo…onda sam se sjetio da su to isto radili i ljudi iz bh telecoma kada su mi postavljali ADSL - isto su ukucavali ip adresu u web brovser.E sad ,pošto sam ja izgubio knjižicu sa time kako se to radi ,gdje vjerovatno ima i user i pasword,zna li neko od korisnika adsl - da li je to isto za sve adsl korisnike ili …uh ,izvinite ,znam da tušim ,ali sam na rubu živaca…ah da evo osjećam ,gotovo je …puko sam…ljudi pomagajte !!!

OPET JA.ŠTO SE TIČE KONEKCIJE SAD JE U REDU,ALI…PRIMIJETIO SAM DA MI NEMA ZVUKA.POKUŠAO SAM PUSTITI NEKE PJESME ALI ZVUKA NEMA…NA TRACI IMA ZNAK ZVUČNIKA I KADA NA LAPTOPU SMANJIM ILI POJAČAM NA DESKTOPU SE PRIKAZUJE KOLIKO SAM SMANJIO ILI POVEĆAO ZVUK KAO DA GA IMA…ALI NAPOMINJEM DA NEMA ZVUKA…

sta ono rece koji program koristis za muziku
pokusaj

sudo modprobe snd_pcm_oss sudo modprobe snd_mixer_oss

Nema sude na mandrivi :slight_smile: a i sumnjam da bi te komande pomogle.
@samko: Klikni na ikonu zvučnika i onda probaj SVE kontrole podići na maksimum, takođe probaj i na kartici Switches popaliti sve.
http://docs.kde.org/stable/en/kdemultimedia/kmix/switches.html

Ako to ne uspije onda ćemo vidjeti šta dalje.

SAD JE SVE U REDU.ALI …ZNAM SAD ĆETE REĆI EVO GA OPET…KADA OTVORIM NEKU STRANICU DA POGLEDAM KOJI VIDEO-YOUTUBE I SL…NE OTVARA SE KAD KLIKNEM NA VIDEO…ŠTA TREBAM U MANDRIVI KLIKNUTI PA DA MI OTVORI VIDEO…

odeš u pacage menager, i fino skineš adobe flash player.

ahh da, nisam u toku ovih dana

sve više i više kontam.Kakvu oznaku imaju datoteke u linux,a koje su u windovs označene sa .exe ? I kako postaviti google u mandrivi kao početnu s obzirom da mi se otvara službena stranica mandrive.Kada odem na google tamo nema ono postavi google kao početnu !

Na Linuxu se izvršne datoteke ne određuju ekstenzijom (svakako se previše virusa širi na taj način npr. slika.gif.exe) nego je to jedna od permisija. Klikneš na fajl desnim dugmetom, izabereš Properties / Permissions i odabereš Executable.

Što se tiče home stranice ne znam koji web browser koristiš. U firefoxu ideš na Edit / Preferences pa tamo imaš polje Home Page a možeš i na Use current, a u konqueroru je Settings / Save view profile.

Gdje da na svom laptop-u pronađem stavku da mogu koristiti kameru koju imam ugrađenu na laptop-u ?

Pokreni program koji se zove Cheese. Instaliraj ako nije instaliran. Ako ne radi, javi model pa da pogledamo ima li kakav drajver.