Linux vs. FreeBSD - Web hosting

Pozdrav svima :slight_smile:

Ljudi, potrebne su mi bilo kakve informacije o:

* Linux i FreeBSD Web hostingu, moram napraviti analizu osnovnih funkcionalnosti i karakteristika kad je u pitanju Web hosting !

* Koja platforma je bolji izbor: Linux ili FreeBSD ?!! U kojim situacijama bi Linux bio povoljnije rjesenje, a u kojima FreeBSD?!!

Zahvalan sam za bilo kakav oblik pomoći (link, informaciju, post, . . .), u pitanju je seminarski !

:slight_smile:

Zbog velike slicnosti izmedju ta dva OS-a (freebsd cak moze pokretati linux binarne fajlove) odgovor na pitanje “koji je bolji izbor” lezi u stvarima koje nisu striktno tehnicke prirode.
Dvije stvari koje treba najvise gledati prilikom izbora jednog od ova dva:
a) licenca pod kojom dolaze
b) ljudski resursi onoga ko zeli nesto da radi s njima (ako imas 5 freebsd administratora u firmi ne vidim zasto bi izabrao linux)

S tim da licenca pod kojom dolaze i ne igra ulogu ukoliko je u pitanju hosting …

Hvala ti na informacijama.

Je li zna tko kakvu stranicu gdje bi mogao malo više saznati o svemu tome, jer moram provesti komparativnu analizu tih sistema po pitanju web hostinga !!

Ako odes za linux Debian, a ja licno sto sam najbolje dozivio na Unixu je OpenBSD.

Definiraj web hosting prvo. Da li se radi o “posluzivanju” statickih podataka, nekoj mjesavini dinamickog i statickog sadrzaja itd… Onda se mozes baciti u dubinu i rastaviti sve vazne aspekte.

Ice

Možda pomogne …

http://www.aalphanet.com/linux-vs-freebsd.htm
http://www.cyberciti.biz/tips/comparison-linux-vs-freebsd-bsd-oses.html

a Google daje još mnogo toga …

[quote=Galliano]Hvala ti na informacijama.

Je li zna tko kakvu stranicu gdje bi mogao malo više saznati o svemu tome, jer moram provesti komparativnu analizu tih sistema po pitanju web hostinga !![/quote]
Probaj instalirati Linux pa FreeBSD (ne bi trebalo trajati više od pola sata za svaki + pola sata da malo testiraš). Vrlo brzo će ti biti jasno :slight_smile:

[quote=vedran][quote=Galliano]Hvala ti na informacijama.

Je li zna tko kakvu stranicu gdje bi mogao malo više saznati o svemu tome, jer moram provesti komparativnu analizu tih sistema po pitanju web hostinga !![/quote]
Probaj instalirati Linux pa FreeBSD (ne bi trebalo trajati više od pola sata za svaki + pola sata da malo testiraš). Vrlo brzo će ti biti jasno :)[/quote]
Hehe, brzo ?!

Kako brzo saznati je li hosting na Linuxu prava opcija ili na FreeBSD-u, gdje je bolja jedna varijanta, gdje druga. Zašto ? Dati neku usporedbu i potkrijepiti činjenicama . . .

Nije problem saznati kako rade ovi sustavi. Radio sam u njima i znam neke osnove !

Trebaju mi iskustva, članci, neki materijal koji bi mi mogao pomoći da napišem tu analizu . . . jer sam već napisao 6-7 stranica općenito o hostingu, zatim općenito o linuxu, FreeBSD-u . . .

ZnaÄŤi SAMO analiza web hostinga na sistemima: Linux i FreeBSD !

Imam još 2 dana da predam :smiley:

Helppp !!

[quote=dr@gon]Možda pomogne …

http://www.aalphanet.com/linux-vs-freebsd.htm
http://www.cyberciti.biz/tips/comparison-linux-vs-freebsd-bsd-oses.html

a Google daje još mnogo toga …[/quote]
Hvala kolega, ovo je puno pomoglo :wink:

[quote=testni_hamo2]Zbog velike slicnosti izmedju ta dva OS-a (freebsd cak moze pokretati linux binarne fajlove) odgovor na pitanje “koji je bolji izbor” lezi u stvarima koje nisu striktno tehnicke prirode.
Dvije stvari koje treba najvise gledati prilikom izbora jednog od ova dva:
a) licenca pod kojom dolaze
b) ljudski resursi onoga ko zeli nesto da radi s njima (ako imas 5 freebsd administratora u firmi ne vidim zasto bi izabrao linux)

S tim da licenca pod kojom dolaze i ne igra ulogu ukoliko je u pitanju hosting …[/quote]
Hvala i tebi kolega - ovo je zaključak svega - to će biti šećer na kraju :wink:

Mislim da smo se nekad davno dogovorili da se nece raditi nicije zadace na forumu… :roll:

Pa onda pobriši post i daj mi ban .

Puno bi ti bolje bilo da sam instaliras i vidis - a ti kako hoces …
doci ce vrijeme da neces moci biti u informatickoj firmi samo zato sto imas diplomu - moraces nesto i znati uraditi …

Nema razloga za ljutnju, Amarov komentar je bio sasvim dobronamjeran. Trudimo se biti dobri domaćini posjetiocima/novim članovima foruma, zauzvrat očekujemo sličan tretman :slight_smile: Ne sjećam se da smo ikada banovali nekoga* (spameri se ne računaju).

*Abs, ni tebe ne raÄŤunamo :wink: