Sellam i Pozzz svim Linux korisnicima , posebno korisnicima debian-based linux distri!
sve sto znate, a smatrate da je bitno da i ostali znaju,o LMDE A donekle i o debianu uopce,postavljajte ovdje…dakle iskustva i pozitivna ALI i negativna
— sve sto moze da olaksa novim LMDE korisnicima da se lakse snadzu TO SE OVDJE TRAZI
konkretno sam imao problem s slomljenim paketima(paket: opera), jer system ga nije mogao popraviti pa sam bio u nemogucnosti da instaliram programe ili da update-ram vec instalirane.sto nije bilo nimalo ugodno…pa sam morao da reinstaliram LMDE
dali je neko imao slican problem???jer cuo sam da se to zna cesto desiti na rolling distrama,koje je najbolje rjesenje???dali postoje neke preventivne mjere da se to nedesava???
drugo,zanima me kako da na najlaksi nacin dodatno instaliram i podesim neki od “ostalih” d.e. kao sto su KDE,XFCE,GNOME…??? jer nema smisla da koristim dosadni mate ili bugoviti i ograniceni cinnamon…
SVE OSTALO STO VAM PAMETNO PADNE NA PAMET A IMA VEZE S GORE NAVEDENIM NASLOVOM …SLOBODNO POSTAJTE
Ako si pocetnik - nemoj koristiti rolling release distru ako ne znas popraviti. Ima i Mint baziran na Ubuntuu.
Moze se desiti da ima slomljenih paketa, ali mozes pratiti mailing listu ili stranicu s vjestima: https://www.debian.org/News/weekly/2014/03/
Pakete mozes ocistiti sa
to clean obsolete packages (packages of version which would not be installed if requested now)
$ sudo apt-get autoclean
to empty all /var/cache/apt/archives/*.deb
$ sudo apt-get clean
Na Archu je to dosta preglednije, odmah su vijesti na naslovnoj stranici https://www.archlinux.org/
Ja nisam imao tako cesto problema s slomljenim paketima, bilo je par vecih issuea, ali su workaroundi postavljeni na naslovnoj stranici i istaknuti da ne bi slucajno se desio totalni krah sistema.
Sto se instalacije tice, imas Synaptic koliko sam ja upucen u Debian, a i naravno komandnu liniju koja je bila i bice uvijek pouzdanija od grafickih sucelja.
Konkretno za KDE:
sudo aptitude install kde
ili za minimalnu instalaciju sudo aptitude install kde-core
moze i apt-get
naravno, uradi aptitude update ako nisi dosad, za brisanje nekog paketa imas remove i purge koji osim paketa brise i konfiguracijske fajlove koji ostaju i nakon brisanja.
ok…par korisnih savjeta za korisnike LMDE
sto se tice instalacije kde u LMDE ja sam koristio paket kde-full koji ima i u synapticu i u software menageru…samo nakon sto sam to instalirao nije mi kde radio kako treba,morao sam dosta toga naknadno da instaliram i sredzujem …npr gtk,kdesu,…a kdm sam morao da aktiviram u konzoli umjesto mdm-a
ukratko Mnogo me nervira to sto LMDE ne izbaciva KDE I XFCE verzije…i misim da bi debian trebao biti deafult base za mint system a ne ubuntu…
i nekontam sto mi odmah predlazes da predzem na ubuntu based…al dobro…necu te poslusati .
znam da koriscenje rolling distre nosi i neke dodatne rizike…ali siguran sam da ce to brzo da napreduje i da ce rizik biti sve manji i manji kako izlaze novije verzije…bar se nadam!
inace nisam pocetnik u linuxu a nisam ni pro
HITNO HELP!! NEMOGU DA SE PRIJAVIM U LMDE…
KAD UKICAM POSSWORD SAMO MI EKRAN POCRNI NA 1 SEC I LOGIN SCHREEN SE PONOVO POJAVI…
PROBAO SAM U RECOVERY MODEU PROVJERITI FS AL NEMOGU JER JE. "/dev/sda4 bussy"
PRIJE TOGA SVEGA SAM KRENUO DA UDZEM U SYNAPTIC I IZBACI MI TAD NEKI ERROR DA NESTO NIJE U REDU I DA MORAM RUCNO U KONZOLI UKUCATI KOMANDU DA SE TO POPRAVI…I JA TO I URADIM,(TO SAM I PRIJE JEDNOM RADIO I SVE JE BILO U REDU) I NAKON TOGA PROBAM PONOVO DA UDZEM U SYNAPTIC DA PROVJERIM JEL SAD SVE UREDU KAD ONO NECE DA SE OTVORI NIKAKO,JA PROBAM UCI U UPDATE MANAGER NI TO NECE…JA ONDA RESTARTUJEM COMP I OD TAD NEMOGU DA SE PRIJAVIM…SUMNJAM DA JE PROBLEM U XORG-u ILI U KDM-U AL NISAM SIGURAN
TREBA MI NEKA JAKA DPKG ILI APT-GET KOMANDA KOJA BI PREPOZNALA SLOMLJENE PAKETE I POPRAVILA IH,
P.S. $ sudo apt-get autoclean sam probao kao i apt-get upgrade … OVO JE 2 PUT DA MI SE LMDE SAM OD SEBE ZBRLJAO I ISKRENO POCINJEM DA GUBIM ZIVCE
Opusteno, prvo detektujemo problem jer ne znamo dali ce reinstall Xorga popraviti bilo sta.
Imas fajl /var/log/Xorg.0.log uplodaj nam ga negdje kao na pastebin.org i postaj ovdje.
hmmmm kako da ga uplodam kad nemogu da se prijavim,a iz win-a nemogu da citam ext4 particije???
p.s. kad ukucam apt-get update javi mi da nema “broken” paketa,a nemogu ni da udzem u system,kako je to moguce?? nesto mora da je otislo kvragu,nema druge…inace bi mogao bar da se logiram.
zar debian nije u stanju prepoznati da postoji neki problem???
zasto u debianu nisu ugradzeni neki programi ili sta ja znam sta vec,da detektuju probleme tipa slomljen xorg ili display manager i da ih ponovo reinstalira/popravi/rekonfigurise??
*sto je najgore sve ovo se desilo samo od sebe,nista ja nisam napravio sto bi moglo biti rizicno…znaci nije do mene.
nadam se da ce u buducnosti barem debian i mint programeri paziti sta rade i kakav system stavljaju na sluzbene stranice za download
cesto pojedini linux korisnici i hackeri love reci kako je u linuxu terminal “svemoguc” i kako moze "sve sto zamislis"
ee iz mog iskustva znam da je to daleko od istine,nazalost
Jesi li probao s -f?
Npr. apt-get install -f
Terminal jest dobro oruzje ako ga dobro koristis.
Imas vjerovatno starije pakete negdje u cache pa ih mozes reinstalirati s dpkg mozda.
Pogledaj u /var/cache/apt/archives/
Sto se loga tice, instaliraj wgetpaste pa wgetpaste /var/log/Xorg.0.log i terminal ce ti vratiti link.
[quote=Reznor]Jesi li probao s -f?
Npr. apt-get install -f
Terminal jest dobro oruzje ako ga dobro koristis.
Imas vjerovatno starije pakete negdje u cache pa ih mozes reinstalirati s dpkg mozda.
Pogledaj u /var/cache/apt/archives/[/quote]
ev sad sam i tu komandu probao i opet isti rezultat:
"0 upgraded 0 newly installed 0 to remove and 0 not upgraded"
Laicki receno to znaci da je sve ok…a nije
tako da nista mi nije jasno
a to za /var/cache/apt/archives/
kako da ja iz konzole otvorim taj folder? o.O
i cak i da ga otvorim sta onda…pa necu valjda morat manuelno kopirati fajlove iz tog u neki drugi folder…
DAJTE LJUDI NEKO LAKSE RJESENJE AKO JE IKAKO MOGUCE…
p.s. hvala na brzim odgovorima…
jel moguce da ukucam neku komandu pa da mi se sav os reinstalira…paket po paket,program po program-al da sacuvam korisnicke fajlove i podesavanja???
p.s. nema veze sto ce trajati 2,3 sata ,imam vremena…
Mozes sve uraditi iz konzole, a to sto iz tvog iskustva nesto… kojeg iskustva, moras prvo nauciti stvari. Nebitno.
Mozes napraviti live USB/CD pa kopirati taj fajl, isto je moguce iz terminala kopirati taj fajl na Windowsovu NTFS particiju ako znas gdje je montirana.
Ovdje podrazumijevam da je particija od Windowsa montirana na /windows.
Takodje da nisi slucajno dodao testne repozitorije za update?
Sto se tice ciste instalacije, ako nisi podjelio particije na root i home, napravi novu ext4 particiju, postavi je kao home, i kopiraj citav home folder u nju, onda pokrenes normalnu instalciju sa CD/DVD/USB tokom instalacije odaberes “custom partitioning” ili slicno, i odredis da ti root samo formatira, a home ostavi citavo! (google is your friend)
jojj kolega nemoj odmah tih savjeta tipa napravi live cs i instaliraj nanovo system…to je odustajanje i moze biti samo kao zadnja opcija ako sve ostale izdaju.
de mi reci al iskreno,ovo pitam sviju …jel u redu da se sistem baziran na debianu tek tako srusi i da nema rjesenja osim da se system nanovo instalita???
zar to ne podsjeca na window$ow b.s.o.d. ???
znas ono kad ti se win s…ebe pa moras da ga reinstaliras,?? ee to isto ja sad moram uraditi na linuxu…koji je ono znate spiku “mnogo bolji od wina,10 puta stabilniji,sigurniji” - KOGA MI TO ZAVARAVAMO???
paa zar je i linux krenuo micro$oftovim stopama po pitanju (ne)stabilnosti???
p.s. ovo je generalno moje misljenje nadam se da se jos neko slaze…ako ne stabi i nemora…
a ako neko zna kako da popravim system BEZ REINSTALACIJE ISTOG nek mi javi…unaprijed zahvaljujem.
Cuj, ovdje te niko nece tjerati da ostanes na Linuxu, naprotiv, to je stvar je li tebi lezi ili ne. Ako ti je Windows bolji, ostani na njemu, niko se nece ljutiti. Mozda je to nacin da obavis posao brze, ako jest, tim bolje.
Asmir i ja smo odavno prestali ljude nagovarati. Kome se svidja rado cu pomoci da nesto nauci. Ali ti sad sjedas za konzolu i pocinjes kukati kako je tesko, a imas i dosta laksih distribucija da prvo naucis. Ne ide to tako. Za pocetak nauci neke osnovne komande i vidi sta rade, prvo nauci kako uci u neki direktorij i manipulirati njegovim sadrzajem, mountati particiju i slicno.
Evo jedan praktican cheat sheet, mozes ga i kao wallpaper staviti http://i.imgur.com/1c9y0.png
Za pocetak sam ti preporucio nesto lakse i upozorio sam te da su takvi problemi sa rollingom moguci. Ako ima news lista da pratis obavjestenja o pojedinim paketima, prvo procitaj prije nego opalis apt-get upgrade. Sid je unstable i ne preporucuje se za svakodnevno koristenje.
BSOD? Kad ti se Windows srusi, vise mu ne mozes ni pristupiti, nekad cak ni iz safe moda
A magicni repair s CD/DVD-a uglavnom nista ne rijesi, niti ti sta tu mozes uraditi.
Kolege ti nisu rekle da moras odmah sve brisati vec da sacuvas sadrzaj /home na novokreiranu particiju. Isto tako da napravis live usb kako bi iz grafickog sucelja mogao raditi popravku, umjesto da razbijas glavu s terminalom s kojim jos izgleda nisi na “ti”, sudeci po postovima. Mozes i chrootati, mogucnosti su velike, treba ih istraziti
mene linux sam tjera da ga se okanim al valjda sam pretvrdoglav pa necu da odustanem.a windows mrzim jakooo mnogo i nezelim da mi bude jedini os…
koliko znam lmde je baziran na debian testing + oni pakete iz testinga dodatno testiraju da bi smanjili mogucnost za greske u paketina.
ee sad ako je nova verzija nekog programa koja se nalazi u testing reposu bugovita i ako stvori problem u sistemu,zasto os(konkretno lmde) nema ugradzene mehanizme da taj bugoviti program/paket popravi,ili vrati na predhodnu zadnju stabilu verziju ili ga u najgorem slucaju obrise tj potpuno ukloni s compa???zar je problem isprogramirati takvo nesto sto bi zasigurno rijesilo probleme kod roling distri???
naprimjer: skines web browser operu verzija 33 najnovija.ok,nakon nekon vremena taj program/paket opera pocne stvarati problem systemu. system to automatski detektuje,pronadze u nekom reposu verziju 32.x.x i instalira nju umjesto v33,i mirna bosna,zar je to problem da bude tako?? a ako nepostoji verzija 32.x.x ni u jednom reposu onda syatem obrise program operu ukljucujuci sve pod-pakete, konfiguracijske datoteke,znaci sve i rijesen problem,korisnik moze i dalje da surfa preko mozille ili chromea…nikakav belaj…znaci moze se al da se hoce…
PROBLEM JE STO SU DEVELOPERI MAHOM HAKERI I GEKOVI KOJI SU ZIVI KAD KOMPAJLIRAJU,KAD VISE U KONZOLI 3 DANA DA POPRAVE NEKU SITNICU I TAKO DA ONI I SYSTEM PRILAGODZAVAJU SEBI A NE OBICNOM KORISNIKU KOJI TO NEZNA I NAKRAJU KRAJEVA NEZELI ILI NEMA VREMENA DA RADI…I TO JE STVARNO STETA JER IMA DOSTA POTENCIJALA U LINUXU I DOSTA JE DOBRIH FREE I OPEN SOURCHE PROJEKATA
dali postoji komanda koja mi moze izbaciti detaljno stanje systema,tj da moze reci konkretno sta je slomljeno u sistemu,dali je stradao kdm ili xorg ili nesto trece…???
da znam sta da popravljam a ne ovako naslijepo nikad necu uspjeti…
[quote=rooney19]mene linux sam tjera da ga se okanim al valjda sam pretvrdoglav pa necu da odustanem.a windows mrzim jakooo mnogo i nezelim da mi bude jedini os…
koliko znam lmde je baziran na debian testing + oni pakete iz testinga dodatno testiraju da bi smanjili mogucnost za greske u paketina.
ee sad ako je nova verzija nekog programa koja se nalazi u testing reposu bugovita i ako stvori problem u sistemu,zasto os(konkretno lmde) nema ugradzene mehanizme da taj bugoviti program/paket popravi,ili vrati na predhodnu zadnju stabilu verziju ili ga u najgorem slucaju obrise tj potpuno ukloni s compa???zar je problem isprogramirati takvo nesto sto bi zasigurno rijesilo probleme kod roling distri???
naprimjer: skines web browser operu verzija 33 najnovija.ok,nakon nekon vremena taj program/paket opera pocne stvarati problem systemu. system to automatski detektuje,pronadze u nekom reposu verziju 32.x.x i instalira nju umjesto v33,i mirna bosna,zar je to problem da bude tako?? a ako nepostoji verzija 32.x.x ni u jednom reposu onda syatem obrise program operu ukljucujuci sve pod-pakete, konfiguracijske datoteke,znaci sve i rijesen problem,korisnik moze i dalje da surfa preko mozille ili chromea…nikakav belaj…znaci moze se al da se hoce…
PROBLEM JE STO SU DEVELOPERI MAHOM HAKERI I GEKOVI KOJI SU ZIVI KAD KOMPAJLIRAJU,KAD VISE U KONZOLI 3 DANA DA POPRAVE NEKU SITNICU I TAKO DA ONI I SYSTEM PRILAGODZAVAJU SEBI A NE OBICNOM KORISNIKU KOJI TO NEZNA I NAKRAJU KRAJEVA NEZELI ILI NEMA VREMENA DA RADI…I TO JE STVARNO STETA JER IMA DOSTA POTENCIJALA U LINUXU I DOSTA JE DOBRIH FREE I OPEN SOURCHE PROJEKATA :/[/quote]
ako je testing onda je testing, i nije za obicne smrtnike koji kad vide konzolu krenu okretat ocima… nema garancija nikakvih jer se i testira da se napravi stable sistem u tome i jeste poenta, u ostalom pogledaj da nema tvoj bug gdje prijavljen u debian bugzilli…
[quote]dali postoji komanda koja mi moze izbaciti detaljno stanje systema,tj da moze reci konkretno sta je slomljeno u sistemu,dali je stradao kdm ili xorg ili nesto trece…???
da znam sta da popravljam a ne ovako naslijepo nikad necu uspjeti…[/quote]
nema, otvori logove i citaj, sta je problem, vidi jel x, jel nesto drugo itd… U nekom od logova ces vidjeti gdje je kreska, pise failed, error, etc…
za rad iz konzole moras znati dosta komandi i kako koja radi, ako ne znas koristi manual “man ime_komanda” i naravno koristi google!