Mageia - Mandriva fork

…i izgleda da se ipak desilo. Nakon svih neslavnih dešavanja sa kompanijom u zadnje vrijeme (“zadnje” čitaj: od kako se zna za nju), neizvjesnosti u pogledu opstanka distribucije, odlaska velikog broja developera (i interesantnih bug report-a), čini se da će Mandriva dobiti fork pod nazivom Mageia (grč. bijela magija). Lista osoba koji će učestvovati u razvoju “nove Mandrive” prilično je impresivna. Baš me zanima kako će se stvari razvijati :slight_smile:

Za one koji su zainteresirani sve informacije i update-i bit će dostupni na http://www.mageia.org/

A bilo je i vrijeme vise da ovo neko uradi :smiley: Nadam se da ce nastaviti tradiciju starog dobrog Mandrakea :smiley:

S obzirom da se Mandriva (kompanija) na efektivan način riješila ne tako malog broja developera, a koji su, izgleda, sada nosioci projekta Mageia, nadati se da će tradicija Mandrake/Mandriva-e biti nastavljena. Uglavnom, ako i opstane, Mandriva Linux sigurno neće biti što je do sada bila.

Čisto informativno (a da ne bi bilo kojekakvih “gay” izgovora:D): mageia se izgovara kao majîa odnosno mađîa: http://www.forvo.com/word/μαγεία/

Eto vedrane a toliko hvaljena mandriva…:)))))

Vedran je hvalio distro, a oni imaju problema sa firmom koliko sam ja skontao.

“People working on it just do not want to be dependent on the economic fluctuations and erratic, unexplained strategic moves of the company.”

[quote=meho_r]S obzirom da se Mandriva (kompanija) na efektivan način riješila ne tako malog broja developera, a koji su, izgleda, sada nosioci projekta Mageia, nadati se da će tradicija Mandrake/Mandriva-e biti nastavljena. Uglavnom, ako i opstane, Mandriva Linux sigurno neće biti što je do sada bila.

Čisto informativno (a da ne bi bilo kojekakvih “gay” izgovora:D): mageia se izgovara kao majîa odnosno mađîa: http://www.forvo.com/word/μαγεία/[/quote]
Meni se više sviđa maGAYa, ima mi ljepši zvuk.

Vedran je hvalio distro, a oni imaju problema sa firmom koliko sam ja skontao.[/quote]
boby, Mandriva distro je defacto jedna od najkvalitetnijih distribucija (daleko kvalitetnija od Ubuntu-a, npr.). Šteta što je kompanija sušta suprotnost tome…

[quote=canci]…
Meni se više sviđa maGAYa, ima mi ljepši zvuk.[/quote]
Ništa od te ljubavi… or you will be… assimilated :borg:

hehe, you said ASSimilated… :slight_smile: Upravo gledam Linux Action Show i voditelj je rekao “mangina”. Hihi.

http://www.youtube.com/watch?v=ZZji7KLxsHw

Drago mi je za distro što će živjeti dalje.

Iiiiiiiiiiii evo odgovora Mandrive:

http://blog.mandriva.com/2010/09/20/mandriva-news-by-the-board/

A kako to mozes tvrditi? Da cujem razloge? Uostalom to je isto ko da raspravljamo ko kakvu muziku slusa.

A kako to mozes tvrditi? Da cujem razloge? Uostalom to je isto ko da raspravljamo ko kakvu muziku slusa.[/quote]
Veoma lahko. Na istim mašinama Mandriva One daleko je stabilnija i brža od bilo koje verzije Ubuntu-a, bilo da se radi o KDE ili Gnome (jedan fapantan primjer: OpenOffice.org, prvi start, ~4 sec. Mandriva vs. ~15 sec. Ubuntu). Broj bug-ova i lomljenja aplikacija na Ubuntu u odnosu na Mandrivu mjeri se u dvocifreni broj naprema 1. A da ne spominjem neke “umobolne” bug-ove Ubuntu-a o kojima je na forumu bilo riječi. I ovo kaže onaj ko je koristio Ubuntu zadnje tri godine u prosjeku nekih 10-12 sati dnevno. Malo je distribucija koje mogu (ili, koje su mogle) parirati Mandrivi u tehničkom pogledu. Vidjet ćemo hoće li se tradicija nastaviti. Nadam se da će Mageia potrefiti…

Mene je mandriva uzasno podsjecala na Windowse od svih distribucija koje sam probao tako da nije dugo bila na kompu.

Nemam ništa protiv distro, dosta je kvalitetna. Jedino što me dizajn šljaka na kaladont i na 2003., na skidanje jedne pjesme po 3 sata na KaZaA. Haha. Vjerovatno zato što me, kao nedima, podsjeća na Windows. :slight_smile:

Da li ti koristiš Linux samo zato što ne liči na Windows ili fakat pokušavaš uraditi neki posao na računaru? Jer vjerovao ili ne, mnogi smatraju da ta osnovna organizacija (meni, taskbar itd.) je ustvari jedina s kojom mogu raditi jer sve ostale smetaju na ovaj ili onaj način.

Mene je iskustvo naučilo da što je ružniji desktop više se posla odradi tako da mi je desktop GNOME basic sa defaultnom Clearlooks temom (radni account) dok imam svoj play account koji izgleda bjutifulli. I ja preferiram taskbar imat s tim da ne bih mogo živit bez Alt + Left/Middle Click i virtualnih desktopa.

Da li ti koristiš Linux samo zato što ne liči na Windows ili fakat pokušavaš uraditi neki posao na računaru? Jer vjerovao ili ne, mnogi smatraju da ta osnovna organizacija (meni, taskbar itd.) je ustvari jedina s kojom mogu raditi jer sve ostale smetaju na ovaj ili onaj način.[/quote]
Na kraju krajeva je i to samo stvar premiještanja panela i promjene teme.

Baš danas čuh komentar, nekima desktop služi za malo zabave u međuvremenu dok ne pokrenu Firefox i pritisnu F11. Nakon čega imaju - meni, taskbar i jedan minimalistički shell :slight_smile: (istina sve to s gornje strane)

od kompletnog kde-a, najvise koristim kate i dolphin… alt+F2 i F12 za yakuake :smiley: (al’ se istrazam kad nije pokrenut, a ja u FF-u… :smiley: )

Da, takvi će za 5-6 god. preći na ChromeOS. Iskreno, kad vidim da većina ljudi ionako samo surfa i kad uzmem u obzir da će uskoro i office paketi biti na netu, onda to ima smisla.

@canci
google docs koristim vise nego OOo … gmail neuporedivo vise nego thunderbird… liveshark … welcome to the cloud era…

[quote=Bo]@canci
google docs koristim vise nego OOo … gmail neuporedivo vise nego thunderbird… liveshark … welcome to the cloud era…[/quote]
“omnia mea mecum porto”, sto bi rekli stari latini… jos uvijek volim drzati sve svoje stvari, pa i dokumente, na SVOM kompjuteru. da su mi pri ruci i kad nemam internet. a da ne spominjem svoje PRIVATNE dokumente i racune. jer “uncle sam’s peeking behind a cloud”

“welcome to the fog era” :smiley: