Ja skroz nov u svijetu Linuxa.Instalirao RedHat 7.2, prepun ?? bugova pa rekoh samom sebi, hajde da probamo slijedecu distribuciju, malo iscitam sto misle strucniji od mene i izbor padne na Mandrakea.O.K, na ftp.chello.se pronadjem poslednju ? verziju, 10.0 beta 2 , pokupim tri fila a onda pokusam da instaliram prvi no ne ide.Na uvodnom ekranu mi pise da pokusam instalaciju sa disketom ( iako mi je cd citac bootabilan ) ja i to uradim ali i to bez rezultata.Formatiram cvrsti disk, pokusam ponovno no ne ide ? sta sam to zaboravio, sta to pogresno uradim ? Moram napomenuti da nakon formatiranja cvrstog diska, instalacija Redhata ]krene i zavrsi onako kako ja to zelim, odnosno sve cakum pakum, no Mandrake ne ide ??!!
Evo i opisa sta sve ima u direktoriju Mandrake na ftp.chello.se, a ja pokupio ove sto sam ih ofarbao u crveno da bi bilo lakse onome-onoj ko mi zeli pomoc, skontat u cemu je kiks:
-rw-rw-r-- 1 admin ftp 660078592 Oct 21 17:23 CLIC-2.0-i586.iso
-rw-rw-r-- 1 admin ftp 52 Oct 21 17:23 CLIC-2.0-i586.md5
[color=red]-rw-r–r-- 1 admin ftp 681385984 Feb 2 20:09 MandrakeLinux-10.0-beta2-CD1.i586.iso
-rw-r–r-- 1 admin ftp 681588736 Feb 2 20:12 MandrakeLinux-10.0-beta2-CD2.i586.iso
-rw-r–r-- 1 admin ftp 680192000 Feb 2 20:13 MandrakeLinux-10.0-beta2-CD3.i586.iso[/color]-rw-r–r-- 1 admin ftp 452 Feb 3 06:16 MandrakeLinux-10.0-beta2.i586.md5sum
-rw-r–r-- 1 admin ftp 645539840 Dec 1 13:08 MandrakeMove-rc-i586.iso
-rw-r–r-- 1 admin ftp 295 Dec 1 14:40 MandrakeMove-rc-i586.md5
-rw-r–r-- 1 admin ftp 262668288 Dec 10 2002 MandrakeSecurity-MNF.i586.iso
-rw-r–r-- 1 admin ftp 343 Aug 19 08:59 md5sum.mnf
Mozda ima neko dobre volje ko mi moze pomoc.Hvala unaprijed i svako dobro
E Mirza, vjerovao ili ne znao sam da ces se javiti medju prvima, svaka cast ( i za web stranicu o PHP koja je za desetku ).
Evo ovako:
Kada ubacim cd numero uno u cd citac, restartam komp pojavi mi se poruka da je invalidan system disk, O.K., pokusam sa disketom koju sam instalirao iz samog mandraka , ne ide, pokusam na drugom kompu na kojem vozim MS Windows Server 2003, da instaliram gospon Mandraka na drugu particiju, ni mukajet ??
Mala greska u koracima ali koja, nemam pojma.
U svakom slucaju, jos jednom hvala na javljanju
dobri moj Mirza,
znam, naravno da znam spaliti ISO, a da prvi Cd sa Mandrakom nije O.K. vjerovatno se ne bi niti pojavila uvodna slika - tema o instalaciji samog OS-a ili ?
Kada zapocnem instalciju sa frisko formatirane i uwrajtovane diskete , kursor mi svijetli na pocetku sa lijeve stranice, blinka i apsolutno se nista ne desava.Moram jos nesto napomenuti, trenutacno " vozim " RedHat koji ali me bas interesira sta je moglo da bude uzrokom nemogucnosti instaliranja Mandraka ?Nako , samo cisto informativno…
Svako dobro svima LinuXasima
Preporucujem ti da probas neku drugu distribuciju (SuSE 9.0), ili stariju verziju Mandrake dis., jer ove nove, bete verzije deset, imaju novi 2.6 kernel, novi Xfree itd…
Kao sto i napisah, " zafrljakao " sam 10 _tku u snijeg, instalirao ponovno RedHat ( sta ja pricam da verzija 7.2 ima bugova ) trenutacno kupim Mandrake 9_tku, pozajmio knjigu iz biblj. i malo se zezam.
Vjerovatno negdje pise ali mi ovako daleko lakse upitat jer ce vjerovatno netko i odgovorit ( hvala ) :
01.Vidio na http://images.mandrakesoft.com/img/scr/odyssey6.jpg da je na Linux platformi covjek instalirao Quakea, KAKO ?? jer mi je dijete mladje mrak za tu igru
02.Provodim relativno dosta vremena u drustvu sa Dreamveaverom, Fireworksom i Corelom, koje su alternative na RedHatu ili Mandraku ili ??
03.Smijesno ali istinito, prije ravno stotinjak godina sljakao sam u UPI_ju sarajevskom na Betaniji i u Energoinvestovom Ircisu na Stupu na Unix sistemima, a danas nemam pojma o Linuxu, al vrijeme tece ko rijeka Drina ( moja )…najljepsa na dunjaluku.Sad sam bas pravo mator da i naucim nesto puno, imam djecu i tako to…I bila su to vremena zlatna , ni traga od WinBlousa ( kojega ne mrzim, cak sta vise ) nosali mi diskove okrugle, precnika pola metra od citavih i nevjerovatnih 4 MB, busili kartice da bi raja zaposlena dobila plate, navrtali trake na citace itd…itd…Danas imam MCSE koji mi nicemu ne koristi, al vama mladjima mogu preporuciti da samo nastavite svoju furku tim tempom ( a Bogami vidim da uspijevate u tome )
Karton pive onome ko mi pomogne ( kada ako Bogda na ljeto dodjem u Sa.
Samo naprijed u nove pobjede
Napisi nam koju graficku karticu imas ? Ako sam te dobro razumio onda ti se pojavi pocetna slika ali kasnije kada instalacija krene, slika nestane ? U tom slucaju su CD-ovi OK.
Jarane moj, mislim da nije do grafike, jer onda ne bih mogao da sljaka ni RedHat, al ako pomaze evo : saphire Atlantis Radeon 9800 Pro je graf.kartica.
Mislim ipak da sam pretjerao u mezetu i rakijici pa posegnuo za desetkom betom koju i najuceniji nisu bas isprobali.
Vratio se ja na RedHat 7.2, pitanje je kako cu samo da prodjem sa updateom al o tom potom.
hvala na javljanju
Dobri su moji Bosnjani, Bosancherosi , Bosanci. E eto vidite kako se za vrlo kratko vrijeme uspostavi veza i rijesi problem. Gomez Gringo, hvala ti , evo upravo skidam ta tri Cd , hvala za ponudu i hvala svima . ZenicaBlues Rulez: radio BM Zenica ljulja bez prekida u mojim zvucnicima, imam izuzetno dobre jarane iz Zenice , tako da se sve uklapa u moj kont : Linuxasi su mala ali strah dobra zajednica.
a kolko ja znam (ne ) o Linuxu, nakon instalacije 9_tke , haman da cu ponovno van sa problemima , cak sam siguran, eto mene sa pitanjima.
Do tada , svako dobro svima dobrima
Kavaz, nema istina pravila ali na Linuxu su ti značenja tog “alfa” “beta” malo pomjerena u odnosu na Windows, dakle “beta verzija” nečega (pogotovo Mandrake Linuxa ;)) je nešto toliko nestabilno da ja to ne bih preporučio nikome ko ne kompajlira iz izvornog koda sve.
http://www.idsoftware.com/games/quake
Tu možeš skinuti demo verziju za Linux, a punu verziju dobiješ tako što prekopiraš data fajlove iz pune verzije za Windows.
Od alata usporedivih sa Dreamweaverom:
Quanta Plus (ali tek u zadnjoj verziji koja je tek izašla prije par dana podržava WYSIWYG)
Mozilla Composer (nemoj se smijati! stvarno unaprijeđen u odnosu na neka davna vremena)
Nvu - jedna nova aplikacija koja je još u razvoju
Fireworks i Corel:
imaš OpenOffice.org Draw, Karbon14, Sodipodi.
Jos jednom, i necu se vise zahvaljivati jer onda bi trebao visiti na kompu, imati kopirano jedno veliko HVALA a onda svakih par sati pastirati u ovo polje tu rijec. Svakom novom i buducem Linuxasu bih predlozio da procita ovaj topic, da skuzi u cemu je ljepota otvorenog coda.Ja postavio pitanjce, a more dobrih se javlja i pomaze. Pa onda , kakav je osjecaj kada se na ekranu pojavi dobrodoslica na tvom jeziku a onda i pokrene instalacija JUhuhu… To je ono pravo, a haman da sam u mojoj pedesetoj godini i ja dosao tobeta.
I dalje vam se javljam i surfam sa MS Windowsa, ali se nadam ako Bogda da cu za par dana da pokrenem Comquera i da krenem i ja …lagahno i polako.
Oko mene mali milion knjiga i casopisa, malo mezenceta i rakijica: pa neka ste mi zivjeli dobri moji Linuxasi.
Svako dobro i u zdravlje, casu dizem i pijem na ex samo za vas.Jednu ! A dalje cemo vidjeti.
Instalirao sam Mandrakea pokupivsi sve tri cd-a sa http://www.linuxiso.org/distro.php?distro=29 u samoj instalaciji trazio mi je cd broj dva nakon sto je pokrenuo normalno instalaciju sa cdom broj 01.Nakon toga mi je trazio internacional disk , ja kontao kao sto i pise da je to disk broj tri, medjutim cd citac mi ga je izbacio rekavsi da to nije to ?
Kada ga ubacim nakon istalacije u cd citac nista se ne desava. Jos nesto, kada sam imao instaliran RedHat 7.2 na njemu sam imao mali milion igrica a na Mandrakeu imam samo dvije.O.K , nije to bas ni vazno, ako cu da igram mogu xbox ili ps2 ali me nako interesira .
Lijep pozdrav iz snijegom obasute Svedske.
Haman da jesam izabrao sve sto mi je ponudio, mogu li naknadno ili …sve isponove, al ljudi moji RADI PRAVO !!!
Ma jarane moj, kupujem ti ja more casopisa, izmedju ostalog Datormagazin koji u svom prilogu ima i Cd, na njemu dosta windows stvari ali i dio za Linuxase, u konqueru mi se otvori Cd , kliknem na instal recimo Opere al neznam pojma gdje laf to sve instalira i kako da dodjem i da startam Operu , imali igdje objasnjenje kako se i inace instalira neki program i pokrene u rad. ( Ja amater, priznajem )