Ne moras sve ponovo. Možeš to jednostavno sve srediti u Mandrake control centru.
Sto se tice instaliranja sve zavisi koja je vrsta instalacijskog file-a u pitanju. Ako je .rpm file onda ga instaliras iz konzole tako sto ces ukucati rpm -ihv imefile-a. Ako je .sh file u pitanju onda ga instaliras tako sto ces naci file po imenu install.sh, moze se desiti da se zove i drugacije, i ukucas ./install.sh. Takodjer imas i tar.gz fileove koje ces instalirati ukucavajuci u konzoli tar -zxf imefile-a. To bi ti bilo ono osnovno za pocetak.
I zahvaljujuci svima vama, evo me surfam sa Konquerom, instalirao update i sve funkcionise.Ima jos mali milion pitanja ali o tom potom. Jos jednom hvala svima na pomoci.
A sto lijepo funka…ohoho
Sa amaterima je ba tesko, treba imat strpljenja i zivaca. Surfo ja sa Konq, pokupio update, ko svi sretni ne citajuci objasnjenja koja su stavili pametni ljudi, pokupio sav update i sto mi treba i sto mi ne treba, kliknem po startu, odem u networking kad nema mi Konq, ima mozilla, majko moja sta sad ???
otisao na moju Bm radija stranicu, ko velim , treba mi plug in za real player, kad ni to neznam. Otisao na bosnia.ba, kaze mi uzmi ba pluginn za flash, ja kobajagi i to pokupio i ponovno nista ja pojma neznam.
Haman da cu ponovno instalirati sve, e kad ti neko ne zna, na zna pa to ti je.
pomozite, zivota vam
Ziva istina: instalirao Mandraka 9.2 , izabrao pakete za koje sam kontao da ce mi trebati, namjestio internet, e-mail program i sve sljakalo normalno.Pokusao da pronadjem negdje kako da otpakujem i instaliram pluginove za flash, pokusao da negdje nadjem kako da instaliram program da bih poslusao radio, i nista od toga.Desila se jedna cudna stvar: izaberem gnome ili kde , ne igra ulogu jer se kod obje varijante dogodilo da nakon updatea bugfixova i sigurnosnog updatea nestane sav meny iz startnog panela ??? Izbrisem Mandraka, i sad instaliram RedHat 7.2 po ko zna koji put…
casopis koji kupujem, dator magazin pise o programima i hardwaru koji se tice windowsa, ali imaju i prilog na dvadesetak stranica o novostima iz svijeta linuxa, recimo u ovom poslednje broju pisu o : fedori, pa onda o sigurnosnoj rupi u Linux jezgri, pa onda o tome kako se upotrebljava Mandrake Move, bezda se instalira na cvrsti disk, o WinRacku za SuSe Linux 9.0, o PageBuilderu koji ce biti slican FrontPageu…itd.sta velite da se ja vratim na Windows, da skuckam web stranicu koja ce imati prevedene takve priloge…mozda koga bude interesiralo.
Sto se tice Linuxa, bilo koje verzije, ja se ne predajem . Molio bih samo nekoga ko ima vremena i zivaca da mi pojasni ili potpise neku web adresusa koje cu moci skontati ono najosnovnije a to je : kada pokupim neki fajl sa extenzijom .tar ili gzip ili ko zna sta, kako cu to sve otpakovati i instalirati. recimo operu ili neku igru ili … bilo sta
Lijep pozdrav i deset u kajmaku sa pivom onome ko mi pomogne.
Problem: Nakon instalacije nekog programa na Mandrake Linux 9.2, mnoge stavke su nestale iz menija!
Rješenje:
Pokrenuti program menudrake. Ako se ni on ne može naći u menijima, može se aktivirati dijalog “izvrši program”. Npr. u KDE okolini on se aktivira pritiskom na Alt+F2.
Kliknite na prvu ikonu - “Stil menija” (eng. Menu style).
Izaberite prvu opciju - “Koristi postavke administratora sistema” (eng. Use system administrator settings) i kliknite na dugme OK.
Kliknite na drugu ikonu - “Snimi” (eng. Save).
Napravite logout iz sistema i zatim se opet prijavite na sistem.
Time je problem trajno riješen (za tog korisnika). Da biste spriječili ovaj bug prije nego što se desi, instalirajte update opisan u MDKA-2003:030-1.
Kao prvo hvala gomezu, babysitteru i am na pomoci, meny je fixan, sad funkcionise bez problema, i dalje ne mogu da instaliram neki program ili igru al uspjet cu ja vec i to jednog dana, niko mi ne odgovori kako da slusam radio bm sa njihove web stranice www.bmradio.com, al valjda se neko sjeti.
Molio bih moderatora da izmijeni ovaj topic sa naslovom " ovaj stalno sa nekim problemima" jer se samo kod mene desavaju bezvezne stvari.Eto to sa nestankom menija, pa onda jos jedan fazon glup ko ?? Na laptop instalirao RedHat 7.2, da vidim malo i kako on funka, unio u toku same instalacije login i password , kada mi se restartovao u login listi upisem te dvije rijeci ( valjda to mogu upamtiti = imena djece !!??) a onda mi dodje poruka " login failed " Majko Bozija, sta sam sad uradio pogresno i to samo kod mene se desava.
Nakon toga, pokupio MandrakeMove , spalio Cd, ubacio u komp i sljaka, mogu na Net, mogu pokupit postu…
e eto tako ja, bez da rijesim neki problem, skocim na neku drugu opciju, evo sad kupim Fedoru, da vidim i to …nije dobro, bolje bi bilo da citam sta pametni i skusniji od mene pisu na nasem forumu …
Svako dobro dobri ljudi…
Kada dodjem ako Bogda u Bosnu, navratit cu u Zenicu , imam i tamo dosta dobrih jarana, imate svi vi koji ste iz Zenice pive i meze, dajem casnu rijec
Sejvo sam ovo da se sjetim sta obecah !!??
I ponovno instalirao RedHat, unio login ( kavaz ) i password ( linuxflux ), kada mi se restarta komp, dodje polje localhost u kojem naravno treba da unesem te podatke a onda i da izaberem distribuciju ( kde,gnome,failsafe,defult ) , pokusao sa svim mogucim opcijama al ne ide pa to ti je.Sad sam ostavio ekran i komp tako , sve dok se neko od vas iskusnih i ucenijih ne javi na ovaj upit : kako da prebrodim ovo ??
Radi se o RedHatu 7.1, koji je dosao prije davno na dva CD_a, instalirao sam to samo da vidim kako funkcionise update.
Ma samo naprijed Kavaze i bez sekirancije, tako se uči
Najlakši način da instaliraš stvari: ideš na stranicu www.rpmseek.com (Bakireee šta bi sa onim GIFom ;)), ukucaš ime programa ili igre i pratiš da skineš onu verziju pored koje piše tačno ime i verzija tvoje distribucije. Znači ako imaš Mandrake 9.0 skidaš fajlove pored kojih piše
Mandrake 9.0
Mandrake 9.0 Contrib
Mandrake 9.0 Update
Ili ako imaš Redhat 7.2 tražiš
Vedrane, hvala ti puno.Evo prijedloga: kada dodjem u Sarajevo , ( imam stan na Alipasinom ?), ja ponesem laptop, sjednemo mi fino uz meze i pivu ( vodka ili whiskey ) u koji god restoran ti izaberes, skuckamo Linux neku distribuciju, , pa tako …
Ne stvarno, hvala ti , ali ja se ne predajem, samo da ne ispadne zena mi u pravu, puno ja to izvodim za pocetak, te Fedora, te Redhat, te ovo te ono, najbolje da ja ostanem kod svog mandrakea i pokusam ufurati stvari kako valja … :?:
Red Hat 7.2? Zašto to kad imas najnoviju verziju Red Hat 9.0. Uostalom ja ti Red Hat uopće ne preporučujem ali probaj pa ako ti se svidi samo naprijed. Drži se Mandrake-a i SuSE-a.
[quote]Vedrane, hvala ti puno.Evo prijedloga: kada dodjem u Sarajevo , ( imam stan na Alipasinom ?), ja ponesem laptop, sjednemo mi fino uz meze i pivu ( vodka ili whiskey ) u koji god restoran ti izaberes, skuckamo Linux neku distribuciju, , pa tako …
Ne stvarno, hvala ti , ali ja se ne predajem, samo da ne ispadne zena mi u pravu, puno ja to izvodim za pocetak, te Fedora, te Redhat, te ovo te ono, najbolje da ja ostanem kod svog mandrakea i pokusam ufurati stvari kako valja … :?:[/quote]
hehe … e bas ti je lijepo spremio paketice … samo dalje, neces nista pokvariti … linux nije windows da se instalira ponovo kada ne radi neki dll …
[quote]
…Kada dodjem ako Bogda u Bosnu, navratit cu u Zenicu , imam i tamo dosta dobrih jarana, imate svi vi koji ste iz Zenice pive i meze, dajem casnu rijec
Sejvo sam ovo da se sjetim sta obecah ???..[/quote]
Ma nema problema 8)
Samo nemoj dignuti ruke od Linuxa…
Slijedece pitanje moze navesti par vas da pomislite :
ja amatera svetskog boze mili
znal ovaj citat readme ili ostale text filove
ovom bi bilo najbolje da se vrati na Win ( uz par casa vina )
…
a ja mogu odgovoritit:
ja priznao davno, citaj uvod u topic
kobajagi znam al nekad ne ide pa to ti je
necu i necu, ostajem pri Mandraku
nije ba poslednje , vazda ce biti dobrih da mi pomognu
U cemu je ??? caka ? :
pokupio XMMS 1.2.9 -tar.gz u mapu file:/home/kavaz/tmp, pa onda kliknem desnim i u actions pa onda raspakuj ovdje ( sve ba na nasem lijepo pise ).Naravno dobijem mapu sa par desetina filova, izmedju ostalog ima i readme, procitam i u dijelu basic instalations pise :
2.1 Basic Installation
cd xmms-1.2.8
./configure
make
make install
This will put the binary in /usr/local/bin and plugins in
/usr/local/lib/xmms/
Ja uradim i to i ??? Nista , duplo golo, O.k. ,
sta sad , kako da instaliram player Totem mi sviri mp3, no cini mi se da je xmms daleko brzi i bolji za ovu vrstu
hajde ovako :
Par vas koji mi pomazete na kraju eventualnog odgovora napisite i
Ne dosadjuj vise
Samo nas pitaj
Pobijedil prva grupa, svima se zahvaljujem i selim se na neki drugi forum ali ako bude vise glasova pod grupom 2, eto mene sa pitanjima svaki dan, pa ko hoce i zeli neka pomogne
Svako dobro dobri ljudi