Pokrenuo rpmandrake, pronasao datoteku sa xmms, kliknuo po instaliraj, trazio mi instalacioni CD03, dao mu i sad XMMS svira Punkt i Stonse.
Hvala Bogu i dobrim ljudima.
Vedrane,
ti gledaj Sarajke, ja cu u nebo ( ba, ba imam dvojicu sinova ,vjerovatno oko tvojih godina, 22 i 19 ), …
Vidimo se svakako tamo negdje na ljeto
Na cvrstom disku kojega sam podijelio na dvije particije, instalirao sam prvo Windows 2000 proff, pa nakon toga na drugu mandrakea , kada startam komp, uloguje mi se odmah na Mandraka sto i nije tako lose.
Kad budete raspolozeni , odgovorite :
Ako zelim Windows , kako do njega da dodjem ?
Ako zelim i tu particiju ustupiti Mandraku, recimo da tu imam pjesme ili slicno, kako da to uradim ??
Graficko okruzenje koje je sada u opciji je KDE , kako da navrnem malo na Gnome i vidim kako to funka ?
I sto bi rekao moj jaran ]R.M Stallman[
[color=red]HAPPY HACKING [/color]!!
Svako dobro Linuxashi nashi
Uz pomoc Mandrake kontrolnog centra, pronasao sa ( toplu vodu ) kako da iz KDE okruzenja izaberem Windows Maker ili Gnome …
A sto ja furam brzo, trebalo mi 48 sati da skuzim sitnu sitnicu
Ono sto sam naveo da sam uspio promijeniti graficko okruzenje = LAZ. Nije uspjelo, i poslije restarta kompa ostao mi je KDE.neznam pojma sta sam sad zabrljao, a tamam se sturio ko fol ja nesto uspio.
Ako neko ima zivaca da mi pomogne na gore pomenuta pitanja bit cu zahvalan
Vjerovatno si uključio pri instalaciji auto-login. U KDE Kontrolnom Centru idi na System Administration, pa zatim na Login Manager. Eh tu ćeš dalje ići na Convenience i samo isključi Automatic Login. Zatim idi na Logout i onda samo izaberi grafičko okruženje koje želiš korisititi…
Mozel neko na ovo :
Kad budete raspolozeni , odgovorite :
Ako zelim Windows , kako do njega da dodjem ?
Ako zelim i tu particiju ustupiti Mandraku, recimo da tu imam pjesme ili slicno, kako da to uradim ??
I sto bi rekao moj jaran ]R.M Stallman[
[color=red]HAPPY HACKING [/color]!!
Svako dobro Linuxashi nashi[/quote]
Prilikom instalacije Mandrake trebao ti se instalirati LILO, to ti je jedan mali programčić koji se pokrene odmah kada upališ kompjuter i nudi ti da biraš Windows ili Linux. Ako ništa ne odabereš 10 sekundi, pokrene se Linux (sve se to može podesiti).
Imaš u MCC jedan alat koji se zove DiskDrake ili ne znam kako smo mi to preveli. U svakom slučaju tu ti je vrlo fino grafički predstavljena windows particija, pa možeš klik na nju i “Format”.
Tokom instalacije Mandraka, bogami me nije pitao hocu li instalirati boot loader, sada kada startam komp pojavi mi se naziv lilo ali to traje tako kratko da nije normalno, nakon par sec pojavi mi se graficki mod sa opcijama
linux
linux-nonfb
failsafe
floppy.
Kada sam iz Harddrakea pokusao instalirati lilo dodje poruka:
Instalacija Liloa nije uspjela.Javila se slijedeca greska : Lilo failed.Fatal. First sector of /dev/hd1 doesn t have a valid boot signature ( Bog sami zna sta sam zabrljao )
drugo :
pokrenem harddrake, kliknem po hda i onda pokrenem alat za podesavanjesa informacijom sta to sve imam na /hda . Ako vas ne mrzi kliknite po ovom linku i vidite i sami ( uradjeno na brzaka sa Mozilom ) http://w1.191.telia.com/~u19114465/
E eto windowsa nigdje, s glave.
Ima ba mali milion problema, to ti je kada covjek nauci na windows a zeli da se malo bavi i Linuxom, stare navike ostaju:
Konto da ispraznim kantu sa smecem, sad ni kante ni smeca ?
Mogul ja nastavit sa davljenjem i postavljat pitanja ili ???