Ovo… zaista… nemam reci
Najveca distribucija Linuxa kao server platform no.1 i uopsteno najboljeg sistema za virtualizaciju, preporucuje Windows Azure. O.O
Jadno.
[quote=Asm1r]Najveca distribucija Linuxa kao server platform no.1 i uopsteno najboljeg sistema za virtualizaciju, preporucuje Windows Azure. O.O
Jadno.[/quote]
jadan je onaj ko Ubutnu koristi kao server, i sta znaci najbolji za virualizaciju…negdje sam cuo (necu da kazem namjerno da znam) da je to ipak vmrare koji bazira na redhatu) ili xen korak ispred cak i kvm …no flame war
Moje misljenje a bavio sam se Ubuntom i znam da su oni povodom sto je javna cinjenica ukljuceni u razvitak linuxa tek 1% znaci skoro nista, da je Bubuntu predez u prazno bez debiana ni oni ni slicni derivati nemogu opstati, e jes neka mudrost napraviti danas distribuciju jos im hajvansku Unity pada, svako malo neki error a pojma nemas sta se desava sa systemom to odmah > /dev/null, dodje jedan covjek napravi mint sumnjam da je utrosio vise od 12 sati efektivnog rada i srushi im rejting
mene je samo strah da microsoft nepocne auta proizvoditi a to sto se Markan snjima cepi uvijek je bilo para busi gdje burgija nece
Da idemo otvoreno… Mark je investitor… end of story
@die7
Ma nisam mislio na Ubuntu kada sam rekao “kao server platform no.1 i uopsteno najboljeg sistema za virtualizaciju”. Mislio sam Ubuntu kao najveca distra Linuxa gdje je Linux to sve sto sam naveo.
[quote=die7]
Moje misljenje a bavio sam se Ubuntom i znam da su oni povodom sto je javna cinjenica ukljuceni u razvitak linuxa tek 1% znaci skoro nista[/quote]
a u šta su uključeni pa su ovako popularni? i da li pod “linux” misliš i na kde, gnome ili samo linux kernel? kad bi se svi bavili kernelom ko bi onda forsirao desktop?
remember: “linux for human beings”.
ko je po tvom (vašem) mišljenju u zadnjih 5-6 godina “najveći krivac” za pristunost istog tog linux (kernela) i gnome-a na raznim vendorskim mašinama (laptopi, work stationi), da ne kažem i na desktopima miliona korisnika (a samim tim takođe i linux kernela, gnome-a).
ne znam eto pratim linux cca 10tak godina i prije su ti isti koji su bili 90% uključeni u razvoj linux kernela nisu napravili neki zapažen skok (do otprilike početka “ubuntu ere”)
p.s.
ubuntu je open source
The Ubuntu Promise
Ubuntu is free. Always has been and always will be. From the operating system to security updates, storage to software.
Ubuntu is fast to load, easy to use, available in most languages and accessible to all.
Ubuntu applications are all free and open source – so you can share them with anyone you like, as often as you like.
Ubuntu comes with full support and all kinds of services available worldwide.
Sta je bio abantu kad je krenuo ? Sta je abantu zajednica uradila ? Procenat software-a koje je abantu razvio ?
Ne govorim ja da nije imalo efekta, al’ ppl please, ja govorim o cika Mark S., koji stoji iza Canonical, da je ciko investitor koji gleda I/O ratio, ali ne za buffer diska ili RAM-a, nego $ I/O ratio…
I nidla, with all due respect, ja koristim abantu, zadnji bug na 12.04 je da ne radi alt+tab… imagine that, malo se odigni od odbrane habantua po svaku mogucu cijenu i sagledaj stvari realno.
[quote=Bo]Sta je bio abantu kad je krenuo ? Sta je abantu zajednica uradila ? Procenat software-a koje je abantu razvio ?
Ne govorim ja da nije imalo efekta, al’ ppl please, ja govorim o cika Mark S., koji stoji iza Canonical, da je ciko investitor koji gleda I/O ratio, ali ne za buffer diska ili RAM-a, nego $ I/O ratio…
I nidla, with all due respect, ja koristim abantu, zadnji bug na 12.04 je da ne radi alt+tab… imagine that, malo se odigni od odbrane habantua po svaku mogucu cijenu i sagledaj stvari realno.[/quote]
šta je bio neki X distro kad je krenuo?
ja koliko sam primjetio ubuntu zajednica se prvenstveno odmakla od RTFM-anja, tj. nije rtfmovska zajednica, to pod 1. napravila je defaultnu “pleasing to the eye” temu, koja je lansirala GNOME kao nikad prije.
ubuntu nije software maker, već software compilator (kao i 99% ostalih distro), zašto izmišljati toplu vodu. Napravili su neke stvari koje su specifične za ubuntu a koje se takođe mogu koristii na drugim distroima (ubuntu one, launchpad, ppa, itd).
pa šta ako je investitor, bar investira u open source, nego haj ti daj X miliona džaba i onda se javi na forum da malo panjkaš čika MS-a
with all due respect evo upravo šaltam prozore sa alt tab-om, ja nemam taj bug.
ne branim ih ja, što bi rekli ni iz džepa ni u džep, ja upravo gledam stvari realno. priznajem da ljudi nisu kao RH, RH i novell su jedan tip firme, canonical je drugi, u kombinaciji su podigli broj (zadovoljnih) gnu/linux/oss korisnika.
nego vi nedate reć da ubuntu išta valja
btw ubuntu nikad nije krio na čemu je baziran (pogledaj na Firefoxu defaultne bookmarke, pogledaj na ubuntu.com http://www.ubuntu.com/project/about-ubuntu/ubuntu-and-debian ), čak šta više ponosi se time, i za razliku od debian zajednice ne grizu prste ako im neka distro bude bazirana na njima niti ih ocrnjuju, npr mint developere i mint korisnike, a malo pročitaj ove pro debian usere koliko im je “vatra iz ušiju” kad se spomene ubuntu
mene niko nije ni tjerao ni molio ni kupio itd da trenutno simpatišem ubuntu i GNOME, takođe kada je suse bio IMHO vrh (tj. švabski) i kad je KDE bio vrh, tada sam njih simpatisao i preporučivao (takođe ni iz džepa ni u džep). Postavlja se pitanje ko ovde, no matter what, ima “distro for life” i ko ih brani po svaku cijenu iako realno nisu najbolje.
Neki X distro je bio Slackware, a postoji i danas
Iskreno nidla, znam da pratis razvoj ali misljenja sam da vise pratis screenshotove i koje nove UI opcije koja distra ima nego “ispod haube” te si vise look&feel tip korisnika nego neko ko bi se zarovio u neki *BSD pa dumo kako copat kernel da radi na tvom tosteru.
Nemam nista protiv Ubuntua, neka ga, ali mislim da su neosnovane tvrdnje da Ubuntu daje plaho nazad zajednici nesta puno. Istina, mozda posalju Debianu upstream pokoji patch ali ne vjerujem da je to cesta pojava jer dosta patcheva koje sam vidio su uglavnom patchevi da nesto radi na ubuntuu. Stavise, u zadnje dvije godine mislim da je ArchLinux popravio najvise paketa kroz sve distre (imaju odlican tester community koji je k tome tehnicki pismen).
Evo maksuzli sam se zaguglo malo, ovaj clanak iz 2010 govori o razvoju kernela i nigdje se ni ne spominje Canonical: http://arstechnica.com/information-technology/2010/12/linux-kernel-13-million-lines-over-5-patches-per-hour/
Ovaj drugi clanak daje statistike iz 2010 ko je koliko vratio koda upstream: http://lwn.net/Articles/395961/
Ovdje se samo spominje Canonical u komentarima (tacnije u pitanjima gdje je Canonical na listi contributora?), cak ima i odvojen clanak na tu temu: http://lwn.net/Articles/298864/ (Canonical je ubjedljivo zadnji).
Haj dobro, kernel si nastimaju da rade jer su oni look&feel distra, al cek, ovaj clanak (http://www.linuxjournal.com/content/shuttleworth-doth-protest-too-much-methinks) veli da Ubuntu najmanje vraca GNOME zajednici iako su dugo vremena bili bazirani na njemu kao default desktopu.
Zatim procitam da nece vise financirat kubuntu (http://www.linuxondesktop.in/2012/02/cannonical-to-stop-financial-support-to.html) cime je za ocekivat da nece nista ni vracat KDEu (koje je svakako vec neko vrijeme zapostavljen u ubuntuu).
Zatim sam procito ovaj clanak od Marka (http://www.zdnet.com/blog/open-source/shuttleworth-defends-ubuntus-linux-contributions/10726) u kom vidim da kaze kako su fokusirani na razvoj ARM kernela za vendors (citaj: za prodaju), razvoj Unityja (koji je Ubuntu-specific), razvoj Jujua (ubuntu-specific) i ostalih slicnih stvari. Sad znam da ima ubuntu desktop, server (+ komercijalni canonical landscape za management servera), uskoro hoce na android i naravno unity je (koliko god nijekali) napravljen da radi na tabletu (slicno kao sto se pokusava sa windows 8). Izvini al’ meni ovo sve zvuci ko biznis strategija a ne open source development.
Al eto, to je 2010, bilo prije dva ljeta, proguglam malko dalje i dobijem samar: Microsoft ima vise contributions nego Canonical! (http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2166123/microsoft-contributed-code-canonical-linux-2632). Hajd, jos uvijek ne vole kernel, al dice se serverom. Danas jedan od zanimljivih projekata je OpenStack i naletim na clanak gdje je opet spomenut Canonical kao low-contributor (http://www.internetnews.com/blog/skerner/red-hat-contributes-more-to-openstack-than-canonical-ubuntu.html). Ajd dobro, ne svidja im se openstack.
Zatim je bio upstart sa kojim je ubuntu probio led zastarjelog SystemV-a. Onda su bile neke ostale epizode dok dva lika (jedan iz RedHata drugi iz Novella) nisu zapoceli systemd kojeg cini mi se dosta ljudi prihvata. Odem na ubuntu wiki i super – imaju systemd koji je in development (https://wiki.ubuntu.com/systemd). Onda procitam da je jos uvijek experimental a vec je ubacen u fedoru (haj okej), opensuse (ima smisla) i mageiu (svjeze iz pecnice klon mandrive, nije doso ni do verzije 3). A cak i ubuntu korisnici kazu da je bolji systemd (http://brainstorm.ubuntu.com/idea/24701/).
U zakljucku, ubuntu je vise uradio za linux u smislu marketinga i promocije linuxa (od cega sad bjeze sa idejama poput “Ubuntu Kernel” i slicnog) nego iko drugi. To necu ni pokusat opovrgnut, bilo bi glupo. Al sad kad BDFL ubuntuua mi preporucuje Windows Azure umjesto ownCloud (http://owncloud.org/) moram se poceskat po glavi i razmislit dal zelim da imam ovo na svojem racunaru.
Jedini distro kog ja simpatisem je Slackware i to ne zbog sistema (mogu nastimat i na Ubuntuu, Gentoou i FreeBSDu sve ko i na Slackwareu) nego zbog slackwareove zdrave zajednice i zbog soli koje P.V. ima u glavi pa me ne tjera da mijenjam nacin na koji koristim svoj racunar svako 2-3 godine il kad uleti neki novi trend.
Edit: Narucio sam nedavno RaspberryPi i mislio sam zavrtit na njemu ubuntu da ti imam dobacit jos koji plus za njega al evo citat:
[quote=http://www.raspberrypi.org/faqs]What Linux distros will be supported at launch?
Fedora, Debian and ArchLinux will be supported from the start. We hope to see support from other distros later. (Because of issues with newer releases of Ubuntu and the ARM processor we are using, Ubuntu can’t commit to support Raspberry Pi at the moment.) You will be able to download distro images from us as soon as the Raspberry Pi is released, and we will also be selling pre-loaded SD cards shortly after release.[/quote]
Fqt ne znam posle Godwina sta bih rekao…
Da je abantu los, ne bih ga koristio, ima nekih stvari koje su fino odradili, svakom linux pocetniku ga predlazem, ali sta kad mi isti taj dodje i kaze da ne radi alt-tab ?
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/unity-2d/+bug/955859
E sad ces reci zasto ne koristim unity ? Zato sto jede govna, ovaj… CPU kad je na prop. driver-ima… ok… zasto nisam na nuaveaouoaou ? zato sto mi ne radi HDMI properly sa njima… E sad, za koje babe zdravlje ce mi HDMI ? …
I da, M$ jeste contributor, i to na famoznom 17. mjestu, ako ne i blizi… zasto ? pa imaju oni svoje razloge, bolje rade Skype node-ovi na linuxu… Isto kao sto se bruka njihovog web-a na pocetku vrtila na apache-u, zato sto su prije sredjivanja bug-ova na exchange koristili sendmail, zato sto je citav fickin network underlying structure Windows-a maznut sa BSD-a …
A ako pricamo o kernelu… kernel… kernel nije bitan… da nisu razne cike fino sjedile, ne bi radio plug&pray tako fino na babantu da ima 100 junitija i gnome tema.
Ne bjezim od podatka da je ucinio puno na promociji linuxa, ali ubuntu TV, ubuntu mobile, juniti… sve su to projekti koji su ciljano komercijalni i cim mi se na nekoj verziji pojavi Azure umjesto abantu1 ikonice, poslacu i babantu i marka u rodni kraj…
Dok sam bio na slack-u, problemi su bili samo oni koje sam ja zafrkao… Da ne bude da samo blatim babantu, i Mint sam poslao materi kad su mi nebuloze izvukle zivce i Debilan isto tako u nekim stvarima…
There’s no perfect distro, ali babantu i njegovi derivati imaju svoju logiku, i meni kao, recimo naprednom, korisniku smeta kad se alt-fuckin-tab “pokvari” sam od sebe i ne mogu da ga “popravim” …
[quote=adioe3]Iskreno nidla, znam da pratis razvoj ali misljenja sam da vise pratis screenshotove i koje nove UI opcije koja distra ima nego “ispod haube” te si vise look&feel tip korisnika nego neko ko bi se zarovio u neki *BSD pa dumo kako copat kernel da radi na tvom tosteru.
Nemam nista protiv Ubuntua, neka ga, ali mislim da su neosnovane tvrdnje da Ubuntu daje plaho nazad zajednici nesta puno. Istina, mozda posalju Debianu upstream pokoji patch ali ne vjerujem da je to cesta pojava jer dosta patcheva koje sam vidio su uglavnom patchevi da nesto radi na ubuntuu. Stavise, u zadnje dvije godine mislim da je ArchLinux popravio najvise paketa kroz sve distre (imaju odlican tester community koji je k tome tehnicki pismen).
[/quote]
Pa nije nikakva tajna da volim uredan distro :), otprilke MacOS je haj da kažem trenutno “idealan” OS, ispod nix, iznad great look., e sad vidi ovo, npr onaj elementary os (ali nešt mu fali, jednostavno nešta fali, nema ga nigdje) je meni pravo lijep da ne kažem svojevremeno ljepši od svih ostalih distro (i od ubuntu-a), a da pogotovo ne spominjem kad raja izbace nešta tipa faenza, tango itd možeš napraviti izgled klase “san snova” ali eto niko nije fino sjeo to sve konsolidovao i napravio boli glava look, motor (ispod haube), vazda neđe kilavo, ili je izlged vrh ali nema ništa ostalo (reposi itd.)
znači traži se kompletan distro (da ima kako treba look and feel, da ima kako treba ili koliko se to može da se ne krši svako malo, da ima kako treba sec updates itd.), najbliže tome je trenutno ubuntu (IMHO) i radi toga ga sada “furam”.
da je meni toliki ćejf da imam neki aman security koristio bi neki npr bsd itd, pošto mi treba desktop koji može svašta nešta, ali tada bi u “kompletu” bi bio hendikepiran, radi raznih desktop alikacija, paketa itd.
e to ja i govorim, jednostavno je popunio prazninu, “missing part” koje ostale tada puno bolje i starije distro nisu uspjele (nisu znale ili nisu htjele ili nisu mogle whatever), nekoliko godina su shipovali cdove itd. ne mora se pomoći zajednici samo kroz kernel linije/patcheve, mora se gurati sa svih strana, evo i mi na faxu smo pomagali na svoj način, ko kaže da se to naše ne pika?
usput, nigdje nema tog slacka ni gentooa na spiskovima kernel contributora (šta su oni doprinjeli - mada i oni na svoj način pomažu to se mora reći) ali ipak oni su “kako treba”, a to za mijenjanje, jarane princip ponude potražnje, niko tebe i mene ne pita ako si manjina
zaključak, ubuntu je jednostavno uspio da napravi razliku, niko nije branio ni debianu ni ostalim da to urade ali oni su imali svoj film, ubuntu je imao svoj film, taj film se svidio velikom broju usera i to je činjenica. Naše naglabanje neće haman ništa pomoć ni odmoć na globalnoj sceni bilo kojoj distro.
dodje adioe3 i rece sve sto se ima reci na ovu temu. With sugar on top.
2014 - MS Ubuntu 14.10
kernel je bitan, ali to ne znači ako (ja ili peti deveti) nisam napisao liniju koda linuxa da ga ne bi trebao koristiti (sa nečim svojim), takođe da se samo radilo na kernelu i dan danas bi ga kod kuće koristio samo linus i par ljudi
[quote=Bo]
Dok sam bio na slack-u, problemi su bili samo oni koje sam ja zafrkao… Da ne bude da samo blatim babantu, i Mint sam poslao materi kad su mi nebuloze izvukle zivce i Debilan isto tako u nekim stvarima…
There’s no perfect distro, ali babantu i njegovi derivati imaju svoju logiku, i meni kao, recimo naprednom, korisniku smeta kad se alt-fuckin-tab “pokvari” sam od sebe i ne mogu da ga “popravim” …[/quote]
ih tebe, ja bi sad isto mogao da kažem kakv je to distro koji po defaultu kad ga instaliram moram ručno naštimati xorg.conf scroll na mišu, zaxy maxy axing whatever
mislim ok je to ali za te stvari ima bug tracking pa ako ko napravi dobro jest, šta bi vi džaba a da bude “došla struja reaguj ko munja”
ma sve ok, vidjećemo suse je nekad valjao pa se prodade novellu onda novell se nešta zdogovori sa microsoftom pa propade suse, ne znam vrijeme će pokazati, ovo do sad je bilo IMHO ok što je ubuntu radio i doprinosio (na sebi svojstven način)
ja koristim debian na min mac, na eeepc, na notebooku, na serveru privatno i sve funkcionse out of box i nikad belaja vec sepet godina, o poslovno i da ne govorim
Ubuntu poslije 10.10 sve losije i losije ma nista niscim
Da je neko pravio kampanju i o reactOSu bio bi konkurencija Windowsu jel to sad neki kriterij kvaliteta sumnjam, dok ne prihvate debianov nacin rada ili Redhata od njih nikad nece biti nista drugo do buggy early copy of beton
Nije ovo sine Nidla nista protiv tebe a i fino smo otisli od teme
Vidim ja, mi se krajem svakoga mjeseca vratimo na temu “ubantu (nidla) vs. the rest (other distros and forum members)” i na kraju se slozimo da se nista sloziti ne mozemo…
Ubantu je uspio ovo sto sada jeste dobiti sa puno puno $$ potrosenih na marketing i trazenje nacina da bude drugaciji od ostalih distribucija, da mogu reci da su drugaciji, laksi ili sta vec govore. I iskreno imali su puno hrabrosti da to urade, u svijetu gdje je linux smatran da je crna konzola i bijeli tekst zaostao u dobu DOS-a, napravili su puno, i sama cinjenica da su izveli, po meni, linux iz mracnoga doba i privukli jos vise ljudi koji su spremni uloziti pare u isti taj linux, i pokazati da je linux jaka alternativa vecini komercijalnih operativnih sistema i alata i da opensource zajednica nije mala i da moze postici sta god zacrtaju za cilj. Nije Canonical prvi koji je ulagao pare u linux, mnogi su drugi to radili (RedHat, Novell (Suse)) ali su ih oni ulagali na razvoj i development, dok su se ovi koncentrisali na marketing i izgled, samim time su uzeli kao pozadinu Debian i krenuli da na istom razvijaju svoju ideju. A rasprava o tome, meni ovo ovdje radi, a na ovoj distro ne radi, je glupa i bezvezna, koristis ono sto ti treba, ako ti treba nesto za posao, koristis stabilan i siguran sistem koji ce da radi i kad vani ostanu samo zohari zivi zbog nuklearnog rata, a ako hoces da se zajebavas imas milion distribucija koje mozes da probas… I onda jos pricamo o tome koliko je ko doprinjeo kernelu, ovo ono??? Gdje su vasi logovi, bug-reporti, patchevi? Sta ste vi doprinjeli??? I onda svi ozbiljni i nesto, svi brane nekoga, hajde de eto organizujte jednu “mass promociju” linux-a u BiH, i ako neko kaze da nema sanse, i da se linux ne koristi kod nas, lud je… Zasto niko ne napise pilot projekat pa pokusa da vidi da li se moze barem u jednoj od 10 skola da vrti linux na masinama i da djeca uce linux alate a ne MS, pa da se vidi hoce li se nauciti vise ili nece??? Ima sanse, samo treba dignut guzicu sa stolice i prestati trollati na forumima i uraditi nesto, eh to je problem, treba “uraditi nesto”
Ali eto necu da vise serem ovde, vidi se da je sam topic napravljen kao magnet za trollove pa eto uzivajte!
[quote=die7]ja koristim debian na min mac, na eeepc, na notebooku, na serveru privatno i sve funkcionse out of box i nikad belaja vec sepet godina, o poslovno i da ne govorim
Ubuntu poslije 10.10 sve losije i losije ma nista niscim
[/quote]
a meni nekako sve što su mlađe verzije sve bolji, nije da ti kontriram al fakat, što je na srcu to je i na jeziku, sve se nekako lagano počinje da uklapa poklapa, dihtuje. (naravno da ima problema, pa i NASA-i padne raketa ;))
taj i takav rad debiana/RH-a ne vidim da je napravio u zadnjih 10godina neki pomak na Desktop tržištu, upravo bi oni trebali malo pored svog rada pogledati kako to radi ubuntu pa bi mogli imati malo više korisnika (zar to nije svima u interesu? ili je u interesu da imaš što manje?) osim ako i dalje ne žele da stagniraju i da sami sebi govore mi znamo najbolje mi smo najbolji, mi ovo mi ono.
[quote=die7]
Nije ovo sine Nidla nista protiv tebe a i fino smo otisli od teme[/quote]
sine die7 haj ti fino odgovori na ono što sam te pitao u prethodnom postu ako hoćeš da konstruktivno diskutujemo
pa vi ste otišli sa azure na ubuntu sucks