Mark about M$ cloud - toliko o abantu

[quote=nedim.bfo]Vidim ja, mi se krajem svakoga mjeseca vratimo na temu “ubantu (nidla) vs. the rest (other distros and forum members)” i na kraju se slozimo da se nista sloziti ne mozemo…
Ubantu je uspio ovo sto sada jeste dobiti sa puno puno $$ potrosenih na marketing i trazenje nacina da bude drugaciji od ostalih distribucija, da mogu reci da su drugaciji, laksi ili sta vec govore. I iskreno imali su puno hrabrosti da to urade, u svijetu gdje je linux smatran da je crna konzola i bijeli tekst zaostao u dobu DOS-a, napravili su puno, i sama cinjenica da su izveli, po meni, linux iz mracnoga doba i privukli jos vise ljudi koji su spremni uloziti pare u isti taj linux, i pokazati da je linux jaka alternativa vecini komercijalnih operativnih sistema i alata i da opensource zajednica nije mala i da moze postici sta god zacrtaju za cilj. Nije Canonical prvi koji je ulagao pare u linux, mnogi su drugi to radili (RedHat, Novell (Suse)) ali su ih oni ulagali na razvoj i development, dok su se ovi koncentrisali na marketing i izgled, samim time su uzeli kao pozadinu Debian i krenuli da na istom razvijaju svoju ideju. A rasprava o tome, meni ovo ovdje radi, a na ovoj distro ne radi, je glupa i bezvezna, koristis ono sto ti treba, ako ti treba nesto za posao, koristis stabilan i siguran sistem koji ce da radi i kad vani ostanu samo zohari zivi zbog nuklearnog rata, a ako hoces da se zajebavas imas milion distribucija koje mozes da probas… I onda jos pricamo o tome koliko je ko doprinjeo kernelu, ovo ono??? Gdje su vasi logovi, bug-reporti, patchevi? Sta ste vi doprinjeli??? I onda svi ozbiljni i nesto, svi brane nekoga, hajde de eto organizujte jednu “mass promociju” linux-a u BiH, i ako neko kaze da nema sanse, i da se linux ne koristi kod nas, lud je… Zasto niko ne napise pilot projekat pa pokusa da vidi da li se moze barem u jednoj od 10 skola da vrti linux na masinama i da djeca uce linux alate a ne MS, pa da se vidi hoce li se nauciti vise ili nece??? Ima sanse, samo treba dignut guzicu sa stolice i prestati trollati na forumima i uraditi nesto, eh to je problem, treba “uraditi nesto”

Ali eto necu da vise serem ovde, vidi se da je sam topic napravljen kao magnet za trollove :smiley: pa eto uzivajte! :D[/quote]

Nedime legendo i mi se jednom usaglasismo LOL

pa ja ja i to govorim, kad se prave prevodi na launchapdu i to se pika, kad se pravi prevodilački maraton i to se pika, ha ja.

@nidla, svaka cast marketingu Ubuntua po meni bolje bi bilo da su invesitrali u promociju Debijana

RedHat je orijetntiran radu servera i samo lud covjek moze zanjekati njihov ucesce na istom, Debian takodje plus na pravljenju stabilne i mulitnamjenske distribucije , zar bi neko sa zdravom pameti koristio Ubuntu Server edition pored Debiana.

Ubuntu jeste i ostaje debian test system i .

Sto se tice uspordbe sta su oni napravi kontra redhata samo sto se tice gnome o drugim stvarima i da ne govorim, da nevadim druge artikle

http://gregdekspeaks.wordpress.com/2010/07/29/red-hat-16-canonical-1/

Novel 11%

sam ti marko kaze

"Canonical is not currently profitable, Shuttleworth acknowledged"
a evo i mali pregled ko je gdje u razvoju koji je donekle u redu samo povodom gnome a gdje su druge usporedbe

http://www.neary-consulting.com/wp-content/uploads/2010/07/diagramme_inkscape_updated.png

Koji desktop? gdje su ti desktopi koji dolaze sa Ubuntuom, onih par propalih kampanja pogotovo sa dellom?

Kezes sto je novije to je bolji, pa covjece sjeti se kad je izsal verzija sa Unity i padova, pa cak i sad evo dok pisem ovo imam Ubuntu u kvm, malo malo neka greska … iz kojeg razloga mi samo reci da se korisiti Ubuntu, sem zbog marketinskog hype?

[quote=die7]@nidla, svaka cast marketingu Ubuntua po meni bolje bi bilo da su invesitrali u promociju Debijana

RedHat je orijetntiran radu servera i samo lud covjek moze zanjekati njihov ucesce na istom, Debian takodje plus na pravljenju stabilne i mulitnamjenske distribucije , zar bi neko sa zdravom pameti koristio Ubuntu Server edition pored Debiana.

Ubuntu jeste i ostaje debian test system i .

Sto se tice uspordbe sta su oni napravi kontra redhata samo sto se tice gnome o drugim stvarima i da ne govorim, da nevadim druge artikle

http://gregdekspeaks.wordpress.com/2010/07/29/red-hat-16-canonical-1/

Novel 11%

sam ti marko kaze

“Canonical is not currently profitable, Shuttleworth acknowledged”

Koji desktop? gdje su ti desktopi koji dolaze sa Ubuntuom, onih par propalih kampanja pogotovo sa dellom?

Kezes sto je novije to je bolji, pa covjece sjeti se kad je izsal verzija sa Unity i padova, pa cak i sad evo dok pisem ovo imam Ubuntu u kvm, malo malo neka greska … iz kojeg razloga mi samo reci da se korisiti Ubuntu, sem zbog marketinskog hype?[/quote]

hehe, ko poriče RH/Novellov rad? problem je što bi neko htio da i canonical radi isto što i RH/Novell ili da se skloni, niđe veze.

a to debian test ili unstable, hm pa ja kad sam gledao ima li ovih nekih paketa ne nađoh ih nigdje na debianu test/unstable, neke stvari se pakuju nezavisno od debiana, neke se uzimaju, jel to problem neki, ili je samo problem ako ih uzima ubuntu, a ne recimo mint(debian based)

a koliko je debian pridonio linux kernelu?

moje mišlenje o debianu je da su napravili pravo, pravo dobar/brz package manager, .deb format i tu su “stali”, oni jednostavno nemaju volje da ih zavoli širi krug desktop korisnika (jer previše rastegnu release, tako da stvari više nisu interesantne), i da pravo pravo dugo čekaju dok ne izbace stable verziju, ponekad plašljivo čekaju što duže, bilo bi zanimljivo vidjeti releasove ostalih distro kada bi izlijetali svakih 6 mjeseci, baš bi bilo interesantno vidjeti jesu li i koliko kršabili.

http://www.google.ba/search?q=buy+ubuntu+preloaded

ako ništa bar ih ima, i iz nekog razloga ih poneki vendor stavlja za razliku od ostalih “zvučnijih” distro-a, npr slacka, debiana, gentoo-a itd

evo ja koristim ubuntu (ne radi hype-a) jer sam probao (i profesionalno se bavim sys administracijom nekoliko godina, mogu reći da znam solidno) sve ostale i iako to ovdašnji “hackeri” smatraju ispod svog nivoa :slight_smile: ja na desktopu koristim ubuntu/unity jer suits my needs, mislim bio sam i ja “dijete” pa sam se furao malo na ove hardcore distro (kao što to sada rade neki mlađi članovi foruma ;)) i na one fwmove openboxove itd.

poštujem ove starije koji fakat vole ove hardcore distro, npr adis & slack, die7 debian, safir debian, to respectam ali iskreno, jer fakat dosta znate, ali isto tako očekujem od vas ako ne prema meni onda respect prema običnim korisnicima.

haj da okončamo ovu temu, poenta je da su ljudi samo certifikovani na azure platformi (kao i centos, suse), i čovjek rekao da probate tu platformu, isto tako kad preporuči nešta drugo

http://youtu.be/bDAyI0imqGE

@die7
evo baš danas vidjeh ovo na omg (a bivalo ih je hejbet, mrsko mi sad vaditi)

http://www.omgubuntu.co.uk/2012/06/hands-on-with-the-system76-lemur-ultra-ubuntu-laptop

@nidla, neradi se o dikrespektu prema ikome pogotovo prema tebi, svi se vole i postuju ovdje i kad dodje malo do ratova, nije ih jednom bilo (i sam sam ucestvao u mnogo njih), rijec je jednostavno o licnom i profesionlalnom iskustvu ali i cinjenicama, Ubuntu jest povukao hype i malo poljujao desktop okruzenje ali vise na maretinskom nivou nego na razvoju, imaju doduse par svojih aplikacija al meni je to brate jos “to hot” da bi mogao uzeti za ozbiljno, kad sam prevodio Ubutu 2006/2007 mislio sam bice nesto od ovoga sad me bas huja ufati kad vidim da su losiji cak i od sampg suseta postali

I am over and out

http://linuxpreloaded.com/

– Linus Torvalds

i sad vam ne valja ubuntu a vidite šta je radio za Linusa :smiley: :wink:

bar bi se ta auta lako popravljala. cim zablokira zatvoris sve prozore i ponovo ih otvoris. eventualno ugasis i ponovo upalis mashinu.
:smiley:

bar bi se ta auta lako popravljala. cim zablokira zatvoris sve prozore i ponovo ih otvoris. eventualno ugasis i ponovo upalis mashinu.
:D[/quote]

haha dugo bi trajalo pa bi neko odvalio system preuzeo kontrolu i zapcuo u prvi direk i auto i mene sa njim :))

Ekshli sam naletio na clanak gdje se definisu security measures za sistem medjusobne komunikacije vozila (koji je tek u testnoj fazi) koji bi mogao da lazira podatke o razdaljini i dovede do sudara.

More/less, cilj je da se naprave robotska kola koja ce biti “aware” of other cars … like in majnoriti riport :smiley:

Btw, jel se meni cini ili Ubuntu korisnici gerneralno imaj veliki afinitet prema Windowsu? Cesto vidim Ubuntu & Windows dual boot, mislim dosta vise nego korisnici ostalih distribucija. o.O

Vjerovatno zato sto je prvi izbor na prelasku :slight_smile:

I ja sam tako misio, al’ cak i iskusniji Ubuntu korisnici cesto nisu Linux only. Who knows. :slight_smile:

Zanimljiva kombinacija Debian hurd sa Win.om

Ja sam koristio Arch jedno pola godine uvjek dual boot sa Win7 cisto radi igranja…

ode diskusija u dual boot.

Mene strašno nervira ta priča o Ubuntu kao nekakvoj dekstop Linux inovaciji koja je učinila Linux dostupnim širokim narodnim masama što je notorna LAŽ, sve što Ubuntu ima postojalo je prije toga na drugim distribucijama. Ubuntu nije ništa novo uveo osim marketinga čime je preoteo user community drugim distribucijama i time ih direktno oštetio jer opensource projekti opstaju zahvaljujući zajednici. Trenutno je Ubuntu najbolji izbor jer realno ima najjaču zajednicu. Vidjećemo.

Pa gle, da sam ja bilioner koji ima para da pluta po zemljinoj orbiti i uzmem 5% svojih para i ulozim u, recimo, Mandrivu, mislis li iskreno da Mandriva ne bi bila najpopularnija? Reci da starije distre nisu znale, nisu htjele ili nisu mogle je u mom vidjenju poprilicno neposteno i arogantno jer ostale distre su radile (i rade) sve moguce da upoznaju ljude sa GNU/Linuxom (mislim, daj mi Ubuntu ekvivalent DebConfa?). Mark ima miliona i zelio novi hobby te uzeo i stavio pare u Ubuntu. Simple as that.

E vidis, ovdje dodje dio gdje bi te polio kofom hladne vode. Princip ponuda/potraznja radi gdje? U BIZNISIMA! Upravo zbog principa ponuda/potraznja su ljudi napravili cijeli Linux - da ne moraju bit robovi korporacijama koje prave shitty sisteme nego da mogu ucackat sebi sistem. DA, Slackware i Debian su kako treba jer imaju zajednicu tehnicki osvijestenih ljudi koji su tu da pomognu da se razvije kvalitetan sistem, Ubuntu ima zajednicu sebicnih krvopija koji se ne znaju zakacit na internet (zaboga, 17 miliona rezultata na “ubuntu connect to internet”: https://www.google.de/search?rlz=1C1CHFX_enDE487DE487&sugexp=chrome,mod=1&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=ubuntu+connect+to+internet dok recimo za “slackware connect to internet” ima 633 hiljade: https://www.google.de/search?rlz=1C1CHFX_enDE487DE487&sugexp=chrome,mod=1&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=slackware+connect+to+internet ). Dok tvoja raja konta kako se zakacit na internet moja raja se igra Diabla 3 (Installing Diablo 3 on Slackware Linux – Alien Pastures ).

Da poklopim:

Ako se nece mene pitat, mene koji trebam koristit prokleti proizvod, koga ce se pitat? Marka Shuttlewortha? Il’ Bill Gatesa? Sestokilometarska razlika izmedju zajednice bilo koje druge distre i Ubuntua je sto u ostalim su distribucije group effort (svi rade da poboljsaju svoju distru) dok kod Ubuntua moras progutat sve sto Mark Shuttleworth svojim novim CAT bagerom ti trpa u usta.

Odo pravit spagete, jebo ovo…

^

adioe3 imas Ubuntu Developer Summit - http://uds.ubuntu.com/