[quote=nedim.bfo]Vidim ja, mi se krajem svakoga mjeseca vratimo na temu “ubantu (nidla) vs. the rest (other distros and forum members)” i na kraju se slozimo da se nista sloziti ne mozemo…
Ubantu je uspio ovo sto sada jeste dobiti sa puno puno $$ potrosenih na marketing i trazenje nacina da bude drugaciji od ostalih distribucija, da mogu reci da su drugaciji, laksi ili sta vec govore. I iskreno imali su puno hrabrosti da to urade, u svijetu gdje je linux smatran da je crna konzola i bijeli tekst zaostao u dobu DOS-a, napravili su puno, i sama cinjenica da su izveli, po meni, linux iz mracnoga doba i privukli jos vise ljudi koji su spremni uloziti pare u isti taj linux, i pokazati da je linux jaka alternativa vecini komercijalnih operativnih sistema i alata i da opensource zajednica nije mala i da moze postici sta god zacrtaju za cilj. Nije Canonical prvi koji je ulagao pare u linux, mnogi su drugi to radili (RedHat, Novell (Suse)) ali su ih oni ulagali na razvoj i development, dok su se ovi koncentrisali na marketing i izgled, samim time su uzeli kao pozadinu Debian i krenuli da na istom razvijaju svoju ideju. A rasprava o tome, meni ovo ovdje radi, a na ovoj distro ne radi, je glupa i bezvezna, koristis ono sto ti treba, ako ti treba nesto za posao, koristis stabilan i siguran sistem koji ce da radi i kad vani ostanu samo zohari zivi zbog nuklearnog rata, a ako hoces da se zajebavas imas milion distribucija koje mozes da probas… I onda jos pricamo o tome koliko je ko doprinjeo kernelu, ovo ono??? Gdje su vasi logovi, bug-reporti, patchevi? Sta ste vi doprinjeli??? I onda svi ozbiljni i nesto, svi brane nekoga, hajde de eto organizujte jednu “mass promociju” linux-a u BiH, i ako neko kaze da nema sanse, i da se linux ne koristi kod nas, lud je… Zasto niko ne napise pilot projekat pa pokusa da vidi da li se moze barem u jednoj od 10 skola da vrti linux na masinama i da djeca uce linux alate a ne MS, pa da se vidi hoce li se nauciti vise ili nece??? Ima sanse, samo treba dignut guzicu sa stolice i prestati trollati na forumima i uraditi nesto, eh to je problem, treba “uraditi nesto”
Ali eto necu da vise serem ovde, vidi se da je sam topic napravljen kao magnet za trollove pa eto uzivajte! :D[/quote]
Nedime legendo i mi se jednom usaglasismo LOL
pa ja ja i to govorim, kad se prave prevodi na launchapdu i to se pika, kad se pravi prevodilački maraton i to se pika, ha ja.