Ma ima za tebe i GUI installer i jos par alternativnih installera nista ti ne brini.
E jbg sad, treba jos i citatiā¦
Fakat, hakerski posao
Daj ba nedje da kliknem i da se ono instalira, pusti se tih naprednih tehnologija.
Cuj jos da citamā¦
ili instaliras backtrack i budes haker bez citanja
E ako more kako da se klikne na slovo pa da se ono samo proÄitaā¦ moglo bi proÄi.
Alā ja ipak mislim da bismo mi ipak trebali ipak bojkotovati Ubuntu, od sada, pa nadalje i ubuduÄe. Ipak.
[quote=meho_r]
Alā ja ipak mislim da bismo mi ipak trebali ipak bojkotovati Ubuntu, od sada, pa nadalje i ubuduÄe. Ipak.[/quote]
Ma bojkotuje se on sam, sa svojom politikom. Ne moram ja nista raditi, dovoljno mi je bilo kada sam vidio āUbuntu kernelā. Vozdra sto se mene tice, za sva vremena.
Gluposti zahtjevaju paznju stoga je bolje ignorirati.
Da ne otvaram zbog jednog linka threadā¦ Ko dosad nije procitao evo http://www.linuxzasve.com/uefi-i-ostali-samari-slobodi
uskoro moj clanak o Archu na LZS
Znaci Arch se ukorijenio, nice, nice.
Nece im ovo bas proci. Stvarno, uklanjanje korisnicke slobode, ovo bi moglo komotno na sud.
Nece im ovo bas proci. Stvarno, uklanjanje korisnicke slobode, ovo bi moglo komotno na sud.[/quote]
no panic on the titanic linux ce kada bude potrebno imati svoje rijesenje za secure uefi, samo malo strpljenja, pijte kamilicu i uzivajte
U sustini meni se cak ovo i svidja. Iskljucis secureboot, svakako ti windows i ne treba
Oni se zalazu da se ne moze iskljuciti jer ākorisnikā ne zna sta radi.
nece da moze. Srecom, naci ce se ekipa da to ājailbreakujeā.
Rekli su i da je iPhone secure sto se toga ticeā¦ pa instalira ciko android na njegā
Oni se zalazu da se ne moze iskljuciti jer ākorisnikā ne zna sta radi.[/quote]
Ne ne, moci ce se itekako iskljuciti. Na x86 arhitekturi cak moguce i signovati user key tako da mozes instalirati sta god hoces. Problem je ARM, tamo se nece moci iskljuciti niti napraviti key kao na x86 arhitekturi. Prevedeno, neces moci nista drugo flashovati niti bootati sa SD kartice.
Prilikom starta hardvera, moci ce se bootati samo onaj OS koji ima ispravan key, inace mozes mahati usima.
Hajmo gledati ovako:
- prije 5-10 godina bilo je nezamislivo instalirati vlastiti OS na mobitel
- unazad par godina postali su dostupni hackabilni telefoni Äak i u BiH
- u skorijoj buduÄnosti svaki telefon Äe imati bootloader, samo Å”to Äe neki od njih biti āzaÅ”tiÄeniā ātajnimā kljuÄevima (otprilike kao i blueray hehe)
Å to se tiÄe toga da su mase odluÄile savrÅ”eno funkcionalne PCjeve zamijeniti preglomaznim telefonima sa kojih se ne može ni telefonirati - blah, to je njihov problem, vjerovatno PC nije nikada ni bio za njih
Kao sto Dinko kaze, x86 ce imati opciju da iskljucis UEFI, al zbog Windows Licence koja kaze da na ARM arhitekturi ne smije biti opcija za iskljucenje UEFI vjerovatno ce biti uredaja sa UEFI only.
Sve u svemu ne smeta mi, jer je LInux glavni na ARMu kako na telefonima tako i na tabletima, tako da se ne bojim.