Stvarno je tačno da obučavanje košta. Ja sam u svojoj firmi zaposlio tri domaćice kao administratore za Windows i time ušparao dosta novca. taj novac sada dobro čuvam tako da za 2 godine mogu, uz malo sopstvenog doprinosa, ponovo platiti 80 licenci. Zar nisam lukav ?
Hmm, bas me zanima jel’ to Logosoft besplatno vrsi obuku za one MS certifikate…
“Ako se installira Linux, ljudi se moraju obucit da ga odrzavaju, sto se mora platit, tako da Microsoft na kraju ima nizu cijenu”
Hmm, ko je ovdje budala ?
Pa gledajuci sa te strane onda za odrzavanje Windows-a ti netreba nikakva Licenca koja se placa ko’zna’ kolko i ko’zna’u’kojim kolcinama.
:rolleyes:
Nema sta drugo rec pa udri po Linux-u.
Jah
Hahahhahhhh, mislim stvarno su zaista
Microsoft vrsi opasnu medijsku kampanju ovih dana, specificno uzimajuci TCO za kljucni argument:
http://www.microsoft.com/getthefacts
Eh postoji tu malo vise stvari sto se Bosne tice.
Kao prvo, generalno su uposlenici - posebno u drzavnoj sluzbi relativno komjuterski nepismeni. Treninzi za druge sisteme ne bi kostali nista vise od treninga za M$ proizvode, naprotiv. Pod TCOom se pretezno misli na trosak odrzavanja, ne operacije i obucavanja korisnika. Ali i tom slucaju, vise bi para islo u dzep domacih ljudi, umjesto da ide jedan dio u dzep Microsoftu a jedan domacim strucnjacima.
Drugo, misljenje da je je linux skuplji za odrzavanje zbog toga sto se vecina troska odnosi na placanje strucnjaka koji ga odrzavaju u slucaju BiH gubi na tezini. U zapadnim zemljama je “human labor” daleko najskuplja stavka svakog biznisa. U BiH to jednostavno nije slucaj - prosjek plata u BiH je daleko ispod prosjeka plate u zapadnim zemljama, ali cijene komercijalnih softwarea se bitno ne razlikuju. Cist racun.
Ponuda za davanje besplatnih licenci obrazovnim ustanovama je bas lukava. Zvuci pravo primamljivo ali je u isto vrijeme i najbolji nacin da se potrosaci (koji su u svim ekonomijama najveca komponenta ekonomije) “navuku” na M$ proizvode. Ono na sta te naviknu u skoli ostace s tobom kad izadjes iz skole (osim ako si manjina populacije koja ode da studira specificno informatiku). Ko sto rece moj prijatelj, “da su ostali oni Maco-vi u skoli jos godiu dvije, ja bi sad trazio Maca, ne PC”. Mislim da je u obrazovnim institucijama posebno bitno da se djeca i omladina upoznaju sa svim opcijama koje su dostupne. Kako se predaju i Kant i Hegel i Nietzche i Aristotel i Hume i Locke i ostali u filozofiji podjednako, tako bi se u idealnom svijetu trebali da predstave i Windows i OS X i Linux i Unix koliko-toliko uravnotezeno!?
BTW, prelazenje na linux izgleda je je “hot trend” ovih dana. Krenu s IBMom, pa dio Forda, pa Australijske kompanije (ili vlada?) pa se spomije u Hrvatskim medijima, te Nedavno procitah da su Japan i J. Koreja vec poceli da rade na linuxu za vladu i vladine organizacije. Nek se radi…
Sto jest jest’ zakon mora da se postuje. Piratluk ne ide zauvijek, pogotovo ne u drzavnoj upravi. Al ja sam kont’o da nam drzava jos uvijek nema zakona o zastiti autorskih prava
Ima jos nesto sto je vazno, tj. sto bi trebalo biti vazno da je nasa drzava normalna. Ti mozes ukljuciti domace ljude da ti obucavaju kadar, i novac koji bi dao za licence microsoftu bi ostao u BiH … ali naravno, nikog u BiH vlasti nije briga za to. Jos ako im “kapne” sta u dzep od Microsofta, smjesi nam se “kompjuter u svakoj kancelariji sa licenciranim windowsom i officeom …”
A ko zna za to osim nas ovdje?
P.S. malo sam preoštar bio, pa sam editovao post.
Članak je sasvim normalan, i u skladu s sasvim uobičajenom poslovnom praksom
(da hoću biti zao napisao bih da je čak iznad Avazovog nivoa :evil2:).
Šta imamo ovdje:
-
Logosoft kaže da je TCO niži od korištenja Linuxa - e sad oko ovog se lome koplja, i ovo MS trubi duže vrijeme a Logosoft se samo nadovezuje na tu priču, normalno je da se reklamiraju
-
Daju dzaba softver za obrazovanje - Pa i ovo je manje više u redu jer Linux se isto dobije dzaba
-
Logosoft je za korištenje licenciranog softvera
E ovo treće je ključ svega. Ja imam prijatelja koji radi u jednoj našoj državnoj agenciji i on mi jednom hvali Win2003 Server - kaže koristi ga na poslu bez problema. Jesi ti to platio pitam ja - odgovor vec znate. Ako se njega natjera da plati sve što koristi, onda normalno se malo počne razmišljati i o alternativama. A sama činjenica da oni pokušavajući prodati svoj softver moraju odmah spomenuti i Linux je jedna mala satisfakcija :evil2:.
Uglavnom čini mi se da tržišna utakmica dolazi i u BIH
A ko zna za to ? Pa ljudi valjda ćemo se složiti da znamo više o informatici
od jadnih Windows usera, što u nekom idealnom svijetu vodi ka boljim poslovima i onome što se zove decision making. Sutra se mi pitamo…
Samo klasična primjedba:
Piratski softver (kao i obično) najvie odgovara samom MS-u. Kako bi se u suprotnom toliki ljudi navukli na Windows?
Nakon par godina mirenja na jedno oko MS se sjeti i “velikoduno” ponudi da mi svi kupimo softver koji nelegalno koristi(mo/te ).
Pravi buisiness model, nema ta.
Microsoft-u svaka cast … na poslu, na trudu, na pameti … isto vrijedi i za Logosoft. business je business.
sva kritika odavde treba da ide nasoj drzavi. i nijemci i austrijanci (vlada i vladine ustanove) i mnoge druge zemlje (npr. Brazil 100%) prebacuju se lagano na linux gdje god mogu, a nasa mala siromasna zemljica hoce da kupuje legalne MS proizovode …
ali istina je, odakle moze neki prosjecni “parlamentarac” saznati nesto o linuxu, prednostima, manama, cijenama, licencama itd … ni moja djevojka ne bi znala nista o linuxu da nema momka koji ima linux … kako ce neko, ko nema jedva email adresu ima, saznati da postoji nesto sto se zove BSD (kao jedina prava free licenca), (L)GPL ili neka druga “liberalna” licenca i da postoji veomaaaa puno proizvoda koji su izasli na trziste pod ovim licencama … to nema sanse da sazna, pa makar bio najposteniji i najobrazovaniji medju njima.
jedan primjer iz Austrije:
studentska sluzba odnosno udruzenje studenata austrije je poslalo prije mjesec dana nekoliko hiljada Knoppix-CD-a studentima … i svaki student si moze naruciti CD besplatno (samo postarina se placa) odnosno na svakom vecem fakultetu dobiti Knoppix-CD besplatno …
jasno je meni da nema novaca, medjutim nema ni pretjerano puno “PR”-rada na ovu temu … i kao sto Vedran rece, "A ko zna za to osim nas ovdje? "
M.
Upravo tako. Nemamo koga da krivimo osim sebe. Naša dosadašnja aktivnost na propagiranju Linuxa se svodi na web sajtove. Ljudi koji dođu do www.linux.org.ba uglavnom već znaju za Linux - trebaju nam aktivnosti koje će doprijeti do ljudi koji uopšte recimo nemaju internet konekciju.
jedna od stvari koja bi bila pogodna za linux u bih je da se kreira optimizirana, relativno jednostavna za instalirati, distribucija za starije racunare jer se u kantonu koriste windoz 95/98 i office 97/2000 a nemaju masine koje bi mogle pokrenuti svjezu verziju linuxa (X guta resurse).
“nakon što bi BiH na taj način legalizirala korištenje softvera Microsoft je spreman za svako legalno nadmetanje sa konkurencijom, uključujući i borbu s Linux zajednicom za bh.softversko tržište”
Ovo je dio koji mene prvenstveno zabrinjava… Došlo je konačno vrijeme da se počne razmišljati o većem povezivanju svih Linux korisnika u BiH, te povećanju interakcije između postojećih sublugova te osnivanja novih. Jedino na taj način (pojačanom komunikacijom i saradnjom) možemo da napravimo neki veći uspjeh. Krajnje je vrijeme da se sve ovo ozbiljno shvati…
[quote]Ovo je dio koji mene prvenstveno zabrinjava… Došlo je konačno vrijeme da se počne razmišljati o većem povezivanju svih Linux korisnika u BiH, te povećanju interakcije između postojećih sublugova te osnivanja novih.[/quote] … kaze jedan od ljudi koji je ionako malo udruzenje u Zenici podijelio na dva :))) Gdje tu vidis povezivanje ?
Ko ima telu u nekom jakom mediju neka objavi:
“lugbih.org nudi potpuno besplatno dravnoj upravi i obrazovnim ustanovama Linux operativni sistem”.
Moda upali.
Tema je veoma zanimljiva za diskusiju i drago mi je da cujem kako ko razmislja o toj veoma vaznoj temi. Ja licno radim kao savjetnik za jednu od najvecih IT Kompanija u svijetu, sjediste mi je u Njemackoj i mogu vam reci kako stvar za sada stoji da Bil Gates ima jednu nocnu moru koja se zove Linux…Led postaje sve tanji i tanji, narod je poceo da se ogleda koje alternative se jos nude pored tog svemocnog “Mickeysofta”. U zadnje doba komune svih vecih gradova prelaze polako ali sigurno na Linux, u pocetku vise u oblasti Servera a poslije ce se prelaziti polako i na Desktope. Kao Backend sistem u oblasti File Servera i ostalih Servernih Deamon-a Linux preuzima veoma bitnu ulogu. U oblasti Kompanija je situacija malo drugacija, mnogi koriste specijalno programirane ili vec gotovo kupljene proizvode pod Microsoftovim sistemima, taj prelazak za sada jos ne dolazi u obzir jer mnogo od toga je isuvise kriticno za biznis da bi se tek tako platforma mogla promjeniti. Za Frontend-a je i dalje Windows nezamjenljiv, nijedan IT Menager se nece odluciti na jedan tako veliki Rollout sa vise stotina ili hiljada Desktopa kao sto je prelazak 100% na Linux, svako se za sada boji takve odluke, vrijeme ce pokazati svoje. U manjim kompanijama su takvi prelasci mogogo lakse ostvarljivi za razliku od vecih preduzeca, tamo gdje se silni novac ulozio u kupovinu skupih licenci kao primjer MS-Exchange, raznih MS Servera, BackOffic itd… odgovorni Menageri moraju da cekaju na ROI (return of investment) koji traje nekoliko godina, tek nakon tog perioda se moze razmisljati o nekom prelasku na druge sisteme kao sto je Linux.
Nas zadatak je da Linux prezentiramo argumentima gdje je najaci, a to je svakako u predjelu kao sto su Banke podataka (SQL),Web Servisi, Klusteri, Sylogging, Radius itd… To je prava moc Linuxa.
Sto se tice licenciranja u Bosni, taj korak je neminovan, u nasoj dragoj zemlji se umna snaga nije nikad previse cijenila, onaj koji zna koliko se vremena u nesto dobro i korisno potrosi mora biti u stanju da to i adekvatno naplati, ukrasti je najlakse ali cijeniti neciji rad to treba jos da se nauci. Kad su u pitanju institucije i kompanije, onda je red da se to i plati, ta ulozena sredstva se u zapadnim zemljama dobrim dijelom dobiju preko poreza nakon tri-cetiri godine nazad…
Za kraj, licenciranje je sasvim OK u oblasti javnog zivota, onaj koji u svoja 4 privatna zida koristi pirate to nikog ne zanima, ni Microsofta ni drzavu… ne treba da se stvara panika…svi koji su zeljni profita morace da plate, jer nemoguce je napraviti profit a ne uloziti nista…
hmm, kako ti to znas kada nisi ni bio tu … ne mozes gomeza prozivati za to … I nemoj takve gluposti valjati na ovom dijelu foruma jer za to nije ni vrijeme ni mjesto imas dio Zenica … i prije svega nista nije smijesno !
Očigledno nemaš pojma šta se u Zenici dešavalo, ili znaš samo jedan dio price tako da bih ubuduće zamolio da se suzdržavate od ovakvih postova. Nisi tu bio, i očigledno nemaš pojma o čemu govoriš. Uostalom šta ima loše što na području ZE - Do kantona djeluju dvije Linux formacije.
Upravo na taj način s emože povećati teritorijalna pokrivenost Linuxom i mene iznenađuje što Tešanj ili Travnik do sada nemaju svoje male lugove…
Trebali bi da se razvijamo po principu gdje linux korisnik tu mali lug … Uostalom nije bitno - ti to ne razumiješ očigledno…
[quote]Ko ima telu u nekom jakom mediju neka objavi:
“lugbih.org nudi potpuno besplatno dravnoj upravi i obrazovnim ustanovama Linux operativni sistem”.
Moda upali.[/quote]
Mođa smiješno zvuči ali ja sam takvo nešto sa Mešom, Ametom Mulalićem i mr. Samirom Lemešom već napravio u Zenici. Mi smo naime sve velike firme kontaktirali (doduše preko veza) i ponudili im potpuno besplatno prebacivanje na open source solucije. Odziv je bio odličan te danas bhsteel, općina Zenica, Novi Život, ZE - Do kanton, miz, mašinstvo , univerzitet, zeljezara rade na Linux serverima. Potpuno besplatno! Ali ja se zavaram - ja sam čovjek koji je podjelio Linux zajednicu Zenice…
Kao što sam rekao iznad to ej strategija kojom jedino možemo naprijed…