Microsoft & Avaz

Ključni argumenti Microsofta:

• specijalizovani programi
  • visoki troškovi obuke
  • TCO
  • visoki troškovi Linux stručnjaka
    kod nas uglavnom ne postoje!!! To je nešto što ljudi ne shvataju.

Gomez: odlično obavljen posao! Takve stvari treba raditi. Ali možda je bolje napraviti prvo jednu stranicu na tu temu… ili otvoriti mailing listu…

[quote] Ali ja se zavaram - ja sam čovjek koji je podjelio Linux zajednicu Zenice…
Kao što sam rekao iznad to ej strategija kojom jedino možemo naprijed…[/quote]

Ma ne nisam ja tebe samo optuzio … ja sam optuzio 2 najeksponiranija covjeka tu u tom lugu :slight_smile: Pa dobro eto ako mislis da mozete bolje raditi podijeljeni u redu. Samo meni je izgledalo kao da se previse energije potrosilo na te svadje. A ako si uradio to sto si rekao (sa firmama) onda ti i ja cestitam …

[quote]Ključni argumenti Microsofta:

• specijalizovani programi
  • visoki troškovi obuke
  • TCO
  • visoki troškovi Linux stručnjaka
    kod nas uglavnom ne postoje!!! To je nešto što ljudi ne shvataju.
    [/quote]

Nedavno sam razgovarao s jednim poduzetnikom koji hoce uskoro da postane microsoft authorized nesto. Naravno samo sto se nisam posvadjao ;)))) Pa dobro, nije bas tako bilo … elem … on bukvalno ponavlja ovu majrkosoftovu propagandu, a vidi se da nije ni probao koristiti linux. Kaze(parafrazirano): “Tesko ces ti prebaciti sekretaricu koja je naucila raditi u Wordu na Linux”, ja rekoh (isto parafraziram ;)) “OpenOffice izgleda isto k’o word, a jos je na bosanskom.” Odlucio je da jedan proizvod na kojem bi razlika izmedju windowsa i linuxa bila potpuno neprimjetna bazira na windowsu i to da uredno placa licencu. Rijec je o potpuno upakovanoj kasi. Vec je platio programera da mu napravi softver :))) a takav softver ima na freshmeatu, pod GPL-om i to stabilna verzija. Kad sam rekao da ce linux postati popularan i da je to ocito ;))) on je rekao “kad postane popularan ja cu preci na linux” … eh pa eto … :slight_smile:

Zahvaljujem na čestitkama. U suštini nije to težak posao, ali oduzima dosta vremena što je glavna prepreka.

Mi smo jednostavno jednog dana shvatili da je jedini način da se Zenica prebaci na Open Source solucije bio taj. Ispostavilo se da smo bili upravu.

Šta smo mi dobili od svega toga?
Ništa

Šta smo mi svi dobili od toga?
Dobili smo nekoliko novih Linux korisnika koji su sada “prisiljeni” da se bave Linuxom. Interesantno je da su dosadašnji rezultati pokazali da su zadovoljni onim što koriste te da pokazuju znakove brzog učenja.

Što se tiće mailing liste i ja sam za to mada ni jedna stranica nije na odmet. Nadam se da ću to realizirati u toku ove sedmice.

Ma nije problem ali ne volim kada se o nečemu govori bez jake podloge. U suštini to i nisu bile neke svađe, to je po mom mišljenju bio samo nesporazum - a da se previše energije na to trošilo - nije. Što se tiće boljeg/lošijeg djelovanja sa dvije nove Linux formacije - Iskreno da ti kažem meni je jako žao bilo kada se lugze raspao, ali povodljivost i nerazumijevanje kolektivnog rada i njegovog funkcionisanja kod nekih članova kočilo je kontinuirani napredak i razvijanje projekata te je ovakav rasplet bio čini se neminovan. Što se tiće sadašnje dvije formacije rade i ubrzo će najvjerovatnije početi da sarađuju na nekim projektima. Po mom mišljenju to je bolje jer se aktivira više ljudi na istim projektima (te bi projekte u prvobitnom slučaju rješavala dva ili tri čovjeka) te iz tih razloga smatram ovo boljom solucijom.

Što se tiće tih giganata taj je posao zaista odrađen.

Prijedlog:

Predlažem razmatranje formiranja malih sublugova na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine po principu gdje Linux korisnik tu mali sublug.
Naravno, krovna institucija svega toga bio bi ULK koji bi imao uvid u djelovanje sublugova.

Koje su dužnosti jednog subluga?

• Ne smije kršiti odredbe navedene u statutu ULK-a (što povlaći aneksiranje statuta naravno?
  • Popularizacija Open Sorce solucija
  • Prevođenje, pravljenje i osržavanje softvera
  • Povremeno održavanje sastanaka

Ova lista se naravno može dopunjavati i treba dase dopunjava (ovo ej samo prijedlog)
Svaki os sublugova imao bi jaku email komuikaciju čime bi razvili jaku interakciju među Linux korisnicima u Bosni i Hercegovini. Po mom mišljenju jedino na ovaj način se možemo boriti protiv nadolazeće konkurencije koje se naravno niko ne boji.
Sa obzirom da nisam u Sarajevu t da ne mogu prisustvovati sastancima ULK-a (kojim bi inaće rado prisustvovao) zamolio bih vedrana i Amilu da se ovaj prijedlog uvrsti na dnevni red nekog od narednih sastanaka.

Neznam sta da vam kazem, kakav je nas mentalitet, kad microsoft to uvede, mislim kad vlada pocne da provodi zakone o autorskim pravima, eto nam Linux korisnika vise nego sto smo sanjali. Nas narod voli sve sto je besplatno.

… ispravite me ako sam skreno sa puta…

Jah

[quote]Neznam sta da vam kazem, kakav je nas mentalitet, kad microsoft to uvede, mislim kad vlada pocne da provodi zakone o autorskim pravima, eto nam Linux korisnika vise nego sto smo sanjali. Nas narod voli sve sto je besplatno.

… ispravite me ako sam skreno sa puta…

Jah[/quote]

Pa ne bih bas rekao … ima i onih koji misle “cim je besplatno to ne valja”. Ustvari mi bi trebali raditi na tome da drzavne institucije budu na OpenSorceu jer ce u suprotnom one trositi NASE PARE na licence …

Mozda da koristimo wiki i za to …

[quote]Šta smo mi dobili od svega toga?
Ništa[/quote]
Varaš se. Stvorili ste sebi radna mjesta! Ako su ljudi bili zadovoljni vašom uslugom, zvaće vas opet, tako da možete početi razmišljati o tome da pomalo naplaćujete vaše usluge. Ili npr. po principu “instalacija džaba, podrška xy KM po incidentu”.

Spomenuću to, mada mislim da je to od početka i bio neki dogovor. Mi ne možemo ni spriječiti ni natjerati nekoga da formira lokalni LUG. Problem je što formiranje LUGa podrazumijeva određeni nivo posvećenosti tom idealu koji većina jednostavno nema.

Ne bih da odvedem ovu diskusiju u pogrešnom pravcu, ali kako sam Kemo tebi u licnom razgovoru naglasio, a sada opet cinim, kani se tih medijskih zavaravanja ljudi, LugZe se nije raspao, već je jedna mala skupina ex-clanova odlucila da napravi separatisticku grupu LDP, protiv kojih ja nemam nista, niti ih smatram protivnicima, i samo zelim fer igru. A ako sada ne vidis, ako ti nisam u onom razgovoru skrenuo paznju, jasnije procitaj sta pises i skontaces sta u svojim postovima trebas prepraviti.

Uglavnom ja sam za ReactOs :slight_smile: pored Linuxa, a uspjesno su pokrenuli AbiWord i Irfan Vju:

http://www.reactos.com/en/content/view/full/3115
http://www.reactos.com/en/content/view/full/3142

Sljedeci korak je Mozilla OppenOffice i MSOffice

[quote]
Uglavnom ja sam za ReactOs :slight_smile: pored Linuxa, a uspjesno su pokrenuli AbiWord i Irfan Vju:

http://www.reactos.com/en/content/view/full/3115
http://www.reactos.com/en/content/view/full/3142

Sljedeci korak je Mozilla OppenOffice i MSOffice[/quote]

Pored toga radi i minesweeper i to je sve sto sekretaricama treba ;)))

Ova mi se ideja zaista sviđa i ja sam razgovarajući sa Kemom već odlučio o formiranju takvog site-a. Stranica je već u fazi izgradnje i trebala bi biti gotovo sredinom slijedeće sedmice. Za mailing listu cemo vidjeti.

Sto se tice uspostavljanja Microsoftovog monopola na podrucju BiH i njegove konkurencije, mislim da taj “problem” treba zaista ozbiljno shvatiti. U svakom slucaju se slazem sa Keminim prijedlogom. Nadam se da ce se stanje između ULK-a i pojedinih sublugova popraviti. Naravno, mislim na ostvarivanje bolje komunikacije i udruzivanje svih projekata. Jedino na takav nacin se mozemo suprotstaviti. Ako svaki lug bude vodio svoju politiku, to nas zaista nece nigdje odvesti. Uostalom svi mi imamo isti cilj, stoga zasto ne bih udruzili te svoje ciljeve i namjere i zajednickim naporima i snagama se suprotstavili Microsoftu.

U Zenici smo Kemal, Meša i ja odradili fenomenalan posao. Uglavnom je najvecim dijelom za to zaslužan Kemo, s obzirom da je on odradio najveci dio posla. Slijedeca preduzeca i obrazovne ustanove su na open source solucijama:

Mašinski Fakultet
Pedagoški Fakultet
Fakultet za metalurgiju i materijale
Metalurski institut Kemal Kapetanović
Općina Zenica
Zeničko Dobojski kanton
BH Steel
Željezara
Zenicatrans
Novi Zivot
Fontana

Mislim da je ovo zaista velika stvar te da smo mi sto se tice popularizacije Open Sourca u Zenici zaista odradili veliki posao.

Linux u BiH ?
Malo je tezhe nagovoriti nekoga iz BiH da predje na Linux. Zashto? Prije svega, vechina firma vech ima kupljen software za knjigovodstvo, administracija internet caffe-a, itd…
Navedite nekoliko primjera zashto bi neko prelazio na Linux ako je vech platio software (licenciran) i navikao se da radi u njemu. Briga njega jel mu to Linux ili Windows, samo da mu radi kako njemu odgovara. Nemojte me pogreshno shvatiti, ja nemam Windows instaliran na kompu, imam Fedora, FreeBSD i Slackware. Dakle firme koje vech rade na nekom sistemu i navikli su oni neche imati namjeru da mijenjaju, u to budite sigurni.

Shto se tiche shkola (gimnazije i srednje shkole), tu se vech mozhe neshto organizovati. Nagovoriti shkole da pochnu da rade sa Linux programom. Zashto??? Besplatan je. Svaka shkola placha Licencu za MS Windows (a vechina shkola nema uslova da kupuje).

Windows u BiH?
Ovdje je malo drugachija situacija. Vechina kuchnih korisnika igra UT, CS, Far Cry itd… igre koje se nisu i niti che se napraviti pod Linux-om. Shta sad ti imash nekome prosipati filozofiju da je besplatan Linux, kad Windows kupi za 5km na pijaci, a Linux mu je 20km. Hajde sad ti njemu dokazhi nekom Charshijskom shaneru (sorry ako sam nekog uvrijedio) da je to nezakonito. Shta njega boli ona stvar kad on je sebi sredio Windows mozhe da shuta CS-a i mIRC-a navecher, provjeri hotmail itd…

Ne radi se prije svega o bilo kakvom zavaravanju bilo koga - to je, nažalost, pusta istina i toga je manje više svako svjesta.
LDP nije nikakva separistička grupa. To je Linux User group koje se ponaša i djeluje prema pravilniku te koji ima ista ciljeve kao i sam ULK sa tim da djeluje na području ZDK. Veoma je bitno spomenuti da poštujemo odrede statuta ULK-a kojeg posmatramo kao krovnu instituciju. Ja se osjećam kao član ULK-a. Pod pojmom raspada posrazumijevam isto ono što se desilo Jugoslaviji ( :wink: 8) ). Niko nikoga ne gleda kao protivnika ili nečemu sličnom. Ja kao i ostali članovi poštujemo Vaš rad te mi nije opće jasno čemu takav ispad… I još nešto ne radi se o maloj grupi ljudi - tu su gotovo svi…

Nije opće loš prijdlog…

[quote] Linux u BiH ?
Malo je tezhe nagovoriti nekoga iz BiH da predje na Linux. Zashto? Prije svega, vechina firma vech ima kupljen software za knjigovodstvo, administracija internet caffe-a, itd…
Navedite nekoliko primjera zashto bi neko prelazio na Linux ako je vech platio software (licenciran) i navikao se da radi u njemu. Briga njega jel mu to Linux ili Windows, samo da mu radi kako njemu odgovara. Nemojte me pogreshno shvatiti, ja nemam Windows instaliran na kompu, imam Fedora, FreeBSD i Slackware. Dakle firme koje vech rade na nekom sistemu i navikli su oni neche imati namjeru da mijenjaju, u to budite sigurni.[/quote]

On ima licenciran program ali ne i licencu za podlogu za taj program - o tome se radi. A ako se gospoda pojavi na ovim prostorima to će biti veliki problem. Zato smatram da bi se još sada trebalo početi ozbiljno razmišljati o Open Source solucijama upravo za takve stvari…

Iskrenoda kažem ja još nisam čuo za školu koja koristi licenciran softver. Školstvo je mjesto gdje najviše možemo napredovati. Ako bi napisali prijedlog institucijama koje se bave time te spomenuli da oni sada opće ne koriste licenciran softver i ako bi smo mi ponudili besplatne solucije oni bi se drugačije počeli ponašati. Ako nisšta bar bi nas ozbiljnije posmatrali…

[quote] Windows u BiH?
Ovdje je malo drugachija situacija. Vechina kuchnih korisnika igra UT, CS, Far Cry itd… igre koje se nisu i niti che se napraviti pod Linux-om. Shta sad ti imash nekome prosipati filozofiju da je besplatan Linux, kad Windows kupi za 5km na pijaci, a Linux mu je 20km. Hajde sad ti njemu dokazhi nekom Charshijskom shaneru (sorry ako sam nekog uvrijedio) da je to nezakonito. Shta njega boli ona stvar kad on je sebi sredio Windows mozhe da shuta CS-a i mIRC-a navecher, provjeri hotmail itd… [/quote]

Da li se može srediti kakva donacija od nekih 1000 CD-ova da i mi nešto na tom planu izmjenimo?

Pa iskreno govoreći elemnti toga se već osjete. Što se tiće prijedloga bit će sigurno razmatran.

Zahvaljujem. Vi ne trebate nekoga spriječiti da osnuje lokalni lug… Većina nema posvećenost idealu ali zasigurno uvijek postije ljudi koji imaju taj element. Ako bismo im pomogli u realizaciji toga sigurno bi toga bilo. U svakom slučaju trebalo bi počleti razmišljati o ovoj strategiji…

Vec je bilo govora o ovom prijedlogu, a zakljucak je da ULK nije skup podruznica iz nekoliko razloga. Izvod iz zapisnika: “Jedan od njih je da su ljudski resursi ograničeni i nema smisla da ih rasipamo. ULK ce saradjivati sa svim pojedincima i zvanicno registrovanim udruzenjima gradjana (zasnovano na bilaterarnim dogovorima).
Da bi sve bilo jasno bitno je naglasiti da clanstvo u ULK-u nije uslovljeno i ne iskljucuje clanstvo u drugim udruzenjima gradjana (imala ta udruzenja veze sa Linux-om ili ne).”

Necu dalje duljiti sa ovom temom jer je ova prica daleko od prvobitne teme, stoga bih zamolila da se ova diskusija nastavi, ako ima potrebe za tim, na novoj temi/topicu. Unaprijed hvala.

[quote]
Ovdje je malo drugachija situacija. Vechina kuchnih korisnika igra UT, CS, Far Cry itd… igre koje se nisu i niti che se napraviti pod Linux-om. Shta sad ti imash nekome prosipati filozofiju da je besplatan Linux, kad Windows kupi za 5km na pijaci, a Linux mu je 20km. Hajde sad ti njemu dokazhi nekom Charshijskom shaneru (sorry ako sam nekog uvrijedio) da je to nezakonito. Shta njega boli ona stvar kad on je sebi sredio Windows mozhe da shuta CS-a i mIRC-a navecher, provjeri hotmail itd…[/quote]
Lijepo je neko rekao: nije ULK-u cilj da nekog nagovara da treba da koristi Linux, jer je bolji i šta ti ja znam šta. Problem je u tome što će državna uprava od naših para kupovati Windows i, što je još gore, Office, a te se pare mogu mnogo bolje iskoristiti, na neke druge stvari.
Dugoročno gledano, državna uprava će sljedećih “300 godina” kupovati Windows, novac će izlaziti iz zemlje, umjesto da ostaje u zemlji. Novac za silne Windows/Office licence se može mnogo bolje potrošiti.
Sve u svemu, vrlo je glupo i neodgovorno od naše državne uprave tako raspolagati novcem.
Takođe, škole bi trebalo da totalno pređu na Linux zbog edukativnih razloga. Korištenje računara je mnogo više od promjene slike na desktopu ili screensaver-a.

Moje iskustvo je da se na takve mašine može sasvim normalno instalirati neka novija distribucija, samo treba malo paziti pri izboru paketa.