[color=red]AM:Mislim da je ovo zaista velika stvar te da smo mi sto se tice popularizacije Open Sourca u Zenici zaista odradili veliki posao.[/color]
Cestitam na trudu i uspjehu, mene ta informacija veoma raduje da se ide tako intenzivno u tom pravcu, sve te navedene institucije i firme u Zenici koje koriste Linux su za daljni razvoj Linux u BiH veoma vazne. Prvi korak je ucinjen, sada treba veoma pazljivo da se odabere kojom strategijom da se razvijaju sljedeci koncepti. Platforma je uvedena, sta dalje? Mislim u tom vidu treba cisto profesionalno da se razvijaju i uvode sustavi koje bi te institucije i kompanije na kraju krajeva koristile. Uvodjenje profesionalnih servisa (supporta) je neminovna nuznost da bi se sve to odrzalo na zavidnom nivo-u, mislim da ce to skora buducnost sama od sebe pokazati…
Sto se tice ostalih gradova i komuna, ne znam da li je nesto slicno uradjeno kao u Zenici, svakako bi bilo pozeljno da se energija i trud pokusaju utrositi na zadobivanje korisnika u oblasti skolstva, gradskih institucija idt…
Za kraj, sami institucioni nivo (razna ministarstva, vlada i zakonodavstvo) mora donijeti odluku u kojem pravcu ce se “IT Landscape” u BiH odvijati.
U svemu tome mora citav Linux “Lobby” biti istrajan, uporan i angazovan oko pridobivanja simpatija za siroko uvodjenje tog fenomalnog sistema.
Mislim da je argument i te kako bitan da se drzavni novac trosi u zemlji na plate i strucnu pomoc (podrazumjevam u to sav inzenjering, support, project management i sl.).
Moja poruka glasi: pravac je sasvim OK, specijalizacija na odredjene predmete mora da se razvije jer u suprotnom od tog nema nista.
Samo u slucaju da se moze ponuditi siroka ponuda (ubrajam u to sve derivate Unix-a) onih servisa i djelatnosti kao sto su interfaces za SAP/R3, Oracle, IBM Host i ostalih “levarage service line’s” prema zeljama svih “clienata” vodi prema uspjesnoj zastupljenosti Open-Sourca.
[quote]Vec je bilo govora o ovom prijedlogu, a zakljucak je da ULK nije skup podruznica iz nekoliko razloga. Izvod iz zapisnika: “Jedan od njih je da su ljudski resursi ograničeni i nema smisla da ih rasipamo. ULK ce saradjivati sa svim pojedincima i zvanicno registrovanim udruzenjima gradjana (zasnovano na bilaterarnim dogovorima).
Da bi sve bilo jasno bitno je naglasiti da clanstvo u ULK-u nije uslovljeno i ne iskljucuje clanstvo u drugim udruzenjima gradjana (imala ta udruzenja veze sa Linux-om ili ne).”[/quote]
Da ne bi dišlo do zabune na bilo kojem nivou treba da kažem da navedene firme nisu u potpunosti prešle na Open Source solucije (uglavnom serveri)…
Vjerovatno ste čuli da u Zenicu dolazi elektrolučna pec. Prije nekoliko dana vidio sam softver za nju i zaista treba da kažem da je stvar fenomenalna. Na samoj peci postoji oko nekih hiljadu senzora koji neprekidno bilježe sve: pritisak, mjerenja - kompletna mjerna tehnika je uključena. Softver proizvodi simens i cijenamu je oko 5 hilada maraka što je relativno jeftino ako u obzir uzmemo činjenicu da sama pec košta nekoliko miliona maraka. Saki dio peči koristi poseban procesor tako da na glavnom serveru postoji desetak procesora i to za: motore, poklopce, pritisak i svaki od tih procesora napravljen je samo za obavljanje svog zadatka… Interesantno u svakom slućaju…
evo napokon sam procitao 3 strane vasih postova i mogu reci da je od samog pocetka napravljen dobar posao… da … bio sam od samog pocetka tu, ali sam bio slabo aktivan… odnosno samo pasivni posmatrac
ljudi moji… pa mi smo - vi ste ili kako vec… UDRUZENJE GRADJANA? zar ne?.. kako bi bilo uputiti otvoreno pismo vladi, predsjednistvu itd… sam argument da je TCO windowsa nizi od linuxa si billy moze napisati na toalet papiru i obrisat dupe sa njim ( sorry na izrazu )… kao sto je vec par puta spomenuto - nase su to pare sto Bosna daje deBillu… a Bosna nije svicarska niti austrija niti sta ti ja znam… ULK sigurno moze odigrati veliku ulogu u izbacivanju Microsofta sa naseg podrucja… barem sto se tice vlade recimo… toliko racunara… starih, novih itd… nabacite linux na sve i ustedite nekoliko mil… a ULK bi mogao drzati kurseve za clanove vlade koji koriste linux ( vlada je samo primjer )…
zasto firme ne prelaze na open source rijesenja… ? jer ih ne poznaju… postoje dva velika ERP rjesenja koja su open source a nijedna firma u Bosni nije cula za njih ( zaboravio sam imena sorry )… sto se tice knjigovodstva - pa ionako su svi programi napisani za dos ili sta ti ja vec znam… rjesenja za windows ( iz Bosne ) koja sam ja vidio, su zapravo bezvezna - jer su ih pravili “profesionalci”… zasto ne napraviti neko rjesenje sa mysql.om i javom? sigurno bi dobro i stabilno funkcioniralo…
molim odgovor na pitanje o otvorenom pismu… kako dalje?
Definitivno za!
Jeste li za to da zajednički napišemo neko otvoreno pismo ili makar template za otvoreno pismo koji se može prilagođavati po potrebi ovisno od “mušterije”?
Odlična ideja! Takođe, napraviti kratki referat-analizu o isplativosti Linux-a, koji bi trebalo ostavljati klijentima da se bolje upoznaju sa Linux-om.
hm… et ko bi rekao da covjeku mogu pasti dobre ideje u pola 3 ujutro… jos par misli ( savjeta ) vezano uz pismo ( ako dodje do njega itd )…
Izgled pisma je najvazniji, pogotovo ako ide recimo u vladu, ali to se podrazumjeva. Pismo samo po sebi bi trebalo biti kratko ( jedna strana ) i sadrzavati slijedece stavke: ULK… udruzenje gradjana - ko? sta? kako? s cime? u 5 redova ( max )…kladim se u 100 KM da oni iz vlade jos nisu ni culi za ULK ( osim ako Bono nije pravila plakate i stavljala ih po Sarajevu )… onda… pismo povodom clanka u Avazu ( navesti reference i izvore informacija ). Misljenje u vezi sa Microsoftovom strategijom na podrucju BiH ( licence itd ) - o ovome se ne treba raspravljati. Par kljucnih rijeci: zastita BiH IT trzista, zadrzavanje para unutar BiH-> investicije u BiH it firme ( pogotovo recimo neke koje bi razvijale software koji bi se vrtio na linuxu ), ondaaa… hm… mali ali stvarnoo mali poredak cijena licenci i jednog SuSE 9.1 paketa. Uz to obasnjenje da na linuxu postoje uredski paketi na nasem jeziku ( jedan veoma jak argument - zasto da se mi prilagodjavamo microsoftu i engleskom jeziku?? ), jedna mala usporedba office.a na oba operativna sistema ( cijena naravno )…
to bi eto recimo ispunilo jednu stranicu ( bez problema, samo treba tekst fino zaseceriti )… uz to bi se prilozio jedan white paper ( vecina zna na sta mislim - manji naucni rad tj. studija ) o isplativosti Linuxa u BiH kao pokretaca it industrije ili nesto slicno… u njemu navesti primjere i dostupnost software.a iz raznih oblasti za obe platforme ( usporedba zapravo )… cijene software.a, jezik… par screenshotova u boji naravno ukratko receno - prednosti linuxa… uz to dodati naravno i “negativne” strane… skolovanje osoblja za rad na linuxu …recimo … nesigurnost linuxa ( i naravno pobiti ove tvrdnje i usporediti sa Microsoftovom EULA.om )… napraviti mali TCO proracun… to neka sve ispadne na 4-5 strana, bilo bi perfektno… napraviti dvije kopije priloziti ih uz pismo i poslati…
sad mi pade na pamet da bi mogli to isto poslati i Avazu, odnosno autoru onog clanka… mozda objave mozda ne…
okay… out of ideas… kako se cini prijedlog i sadrzaj pisma?
[quote]Definitivno za!
Jeste li za to da zajednički napišemo neko otvoreno pismo ili makar template za otvoreno pismo koji se može prilagođavati po potrebi ovisno od “mušterije”?[/quote]
I ja sam za! O tome smo nešto malo pričali kada sam zadnji put bio u sa…
naravno… reference dodju na kraju… na prvom mjestu… hm… pokrajinska vlada u Minhenu? ili opcinska… neam pojma sad tacno…
pismo bi se moglo prilagoditi i za firme, ali ja mislim da bi bilo bolje da se sad koncentrisemo prema vladi jer su oni najvazniji… malo popularnosti nebi skodilo… ima li nade da nam se kratki sadrzaj pisma spomene na tv.u?
“te o posljedicama (samo pozitivnim) koje dolaze sa navedenom firmom.” <<< javno napadas firmu i to u otvorenom pismu vladi… tuzit ce te Microsoft ko nista…
“kako Vas a tako i širu BH javnost sa negativnim posljedicama koje sa tim dolaze” <<< opet napadas Microsoft… bolje bi zvucalo “sa alternativama koje su prikladne za Bosnu i Hercegovinu kako sa ekonomske tako sa sigurnosne strane” ( ovo za sigurnost bi se moglo izbaciti )…
hm… zar nije isto vazno da ovdje upisemo svoje dodatke ili kritike na pocetak pisma? ipak da promjenim dio teksta bez vaseg znanja bilo bi bezze, a vi bi ste se pitali gdje je isti nestao…
nakon kompletiranja pisma, uzecu sebi za pravo da prije slanja posaljem adresu lektorici da ga provjeri
Postoji u dnu link Verzije gdje se može vidjeti tačno šta je ko i kad promijenio i color diffovi (to je pod uslovom da se logirate prije izmjene, inače se vide samo IP adrese). Postoji i link Diskusija gdje se mogu dodavati komentari.
Ali ne znam koliko to sve skupa ima smisla, obzirom na odluku.
Ha, ha ovo je dobro: "odoh spavat " :lol:
Moj prijedlog je da malo koristimo ove vijesti koje se momentalno cuju na svim kanalima i stranicama o virusima i crvima kao npr: o sasseru i phatbotu. Sigurno je da ce u buducnosti biti jos takvih vijesti zato treba da koristimo ove vijesti iz medija kao nasu prednost i upozorimo na nesigurnost win. sistema.
hm… bingo babysitter… ili samo jedno ironicno pitanje “gosp. premijeru… imate 150 racunara sa windowsima i 5 administratora… koliko vremena ce im biti potrebno da ih zakrpaju? a) 2 sata b) 2 dana c) nakon 50te zakrpe ce otici na pivo, a poslije nista od posla”…
“microsoft sedmicno izbacuje zakrpe - koliko placate sat rada administratora?.. eh sad to sve fino preracunate u TCO” …