Ne znam da li se ova glupost pojavljuje jos na nekim distribucijama, ja je prvi put susrecem na Mintu 13 MATE.
Dakle, neki pilot je smislio da bi bilo super rjesenje da onemoguci direktni zapis u /etc/resolv.conf te da se taj file dinamicki generise iz network-managera.
Po mom misljenju, ultra glupa ideja.
Pogledao sam i man resolvconf i vjerovatno postoji nacin da se iz konzole definisu nameserveri, domains i search, ali ostaje pitanje ZASTO???
Fakat ne kontam danasnji trend da se konzola toliko ogranicava i da se slobode administriranja sistema sa root accountom svode na je8eni clicky click. Lijepo je imati network-manager koji za neukog korisnika obavi sve sam, nemam nista protiv toga. Ali onemoguciti rootu da radi SVE sto hoce iz konzole je debilizam.
Dodatno me nervira izmisljanje tople vode. Eto sad ce resolv.conf biti neki symlink na /run/resov.conf ili sta vec…
I odakle uopste folder /run ?
P.S. Na Cinnamonu je /etc/resolv.conf ostao otvoren za rucni edit.
P.P.S. Sad se sjetih da sam ovo vidio nekada ranije. Naime, Citrix Xen Server takodjer ima dinamicki resolv.conf, ali mu je pristup ultra jednostavan iz xconsole…
Samo napravis ovaj fajl i DHCP ce ga staviti kao head of resolv.conf dok ce se resolv.conf i dalje automatski generirati. Tako da oni serveri koje si dodao u resolv.conf.head imaju prednost u odnosu na one autometski generirane u resolv.conf.
Za /run znam da nije ni toliko skoro uveden jer neko koristi posebnu /var particiju pa u slucaju da je potreban /var/run prije mountanja /var oni su stavili posebno /run, al jos nisam cuo za /run/resov.conf.
/run/dos/run
Jedno glupo pitanje: ako su prije 10 godina postojali GUI alati za konfiguraciju mreže koji su znali da ispravno parsiraju ručno editovani resolv.conf i dopunjavaju ga po potrebi, čak i detektuju ako je fajl editovan i automatski refreshaju gui, zašto danas to ne može?
[quote=vedran]/run/dos/run
Jedno glupo pitanje: ako su prije 10 godina postojali GUI alati za konfiguraciju mreže koji su znali da ispravno parsiraju ručno editovani resolv.conf i dopunjavaju ga po potrebi, čak i detektuju ako je fajl editovan i automatski refreshaju gui, zašto danas to ne može?[/quote]
To si ti jednom cini mi se bio lijepo objasnio.
Da parafraziram:
ja sam primjetio da se često desi pa se ljudi žale na X distribuciju, a problem nije do X distribucije nego do “upstream-a”, npr network manager, gnome fonts itd.
ja sam primjetio da se često desi pa se ljudi žale na X distribuciju, a problem nije do X distribucije nego do “upstream-a”, npr network manager, gnome fonts itd.[/quote]
Lose si primjetio. Hajd pokusaj da opet primjetis…
Sto se bunite, /run cini stvari jednostavnijim time i boljim. (look sig :D) Nisam zagovornik onog “ako radi ne diraj”, zar bi trebali da stojimo ko kamen dok drugi napreduju.
ja sam primjetio da se često desi pa se ljudi žale na X distribuciju, a problem nije do X distribucije nego do “upstream-a”, npr network manager, gnome fonts itd.[/quote]
Lose si primjetio. Hajd pokusaj da opet primjetis…[/quote]