Mint 13 "Maya" MATE - resolv.conf issue

kako god rješenje je već jednom pretabireno negdje na ubuntu podforumu, ukine se networkmanager i onda se štima by hand, ne mere i jare i pare, do upstreama je, punto

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6075

EDIT: dodat link na skoro istu temu (i istog člana foruma ;))

Il ne kontas ili neces da kontas. Vjerovatno je ovo drugo.

Edituj /etc/resolv.conf na Debianu rucno i resetuj racunar. Tvoje rucne postavke ce ostati, network manager ih nece pobrisati.

Probaj to uraditi na Mintu (ako uopste nadjes /etc/resolv.conf).

Edituj /etc/resolv.conf na Debianu rucno i resetuj racunar. Tvoje rucne postavke ce ostati, network manager ih nece pobrisati.

Probaj to uraditi na Mintu (ako uopste nadjes /etc/resolv.conf).[/quote]

evo maksuz upravo editovao (na debianu), rebootao, nm se automatski nakačio na wireless (DHCP) i pregazio resolv.conf.

…ili nisi dobro pročitao [Rješenje] ili nećeš da čitaš, biće da je ovo drugo :wink:

p.s.
za bonus možda snimim video i postavim na youtube :wink: :wink: :wink:

Ne zavisi vam to od distribucije, resolv.conf je generiran od DHCPa i svaki put kada se starta isti, stari resolv.conf se prepise. To se moze izbjeci tako sto navedemo argument dhcp komandi da ne prepisuje resolv.conf (ne sjecam se koji ono flag bjese vjerovatno ima u man), ili da napravimo /etc/resolv.conf.head (sto sam objasnio gore).

Drugacije ako ne koristimo DHCP, npr manuelno smo definisali IP (static) resolv.conf ostaje. :slight_smile:

[quote=Asm1r]Ne zavisi vam to od distribucije, resolv.conf je generiran od DHCPa i svaki put kada se starta isti, stari resolv.conf se prepise. To se moze izbjeci tako sto navedemo argument dhcp komandi da ne prepisuje resolv.conf (ne sjecam se koji ono flag bjese vjerovatno ima u man), ili da napravimo /etc/resolv.conf.head (sto sam objasnio gore).

Drugacije ako ne koristimo DHCP, npr manuelno smo definisali IP (static) resolv.conf ostaje. :)[/quote]

hint:
/etc/dhcp/dhclient.conf

nego nije to u pitanju, poenta je da nm nije predviđen (u novijim izdanjima linux distroa) da bude u tandemu sa ručnim čačkanjem config fajlova, pošto su u nm naštimali da sve ima na klik, a za sve ostalo tu je… ima server no gui edition pa udri do mile volje :slight_smile: to nije presjeko ni nidla ni Amar ni Asmir, tako je kako je, ako nam se ne sviđa forkamo

[quote=Asm1r]
Drugacije ako ne koristimo DHCP, npr manuelno smo definisali IP (static) resolv.conf ostaje. :)[/quote]

jesi li probao pa to kažeš :slight_smile: meščini da nisi u pravu, provjeri pa javi, jer ja na debianu imam i static i dhcp na istu wireless mrežu i kako god okreneš ha static ha dynamic nm se potpiše, tj edituje fajl po postavkama koje su definisane u nm guiju.

evo maksuz upravo editovao (na debianu), rebootao, nm se automatski nakačio na wireless (DHCP) i pregazio resolv.conf.

…ili nisi dobro pročitao [Rješenje] ili nećeš da čitaš, biće da je ovo drugo :wink:

p.s.
za bonus možda snimim video i postavim na youtube :wink: :wink: ;)[/quote]

Jarane, mislio sam da neces da kontas, ali sam upravo shvatio da ne mozes da skontas. Jbg, nije ni kontanje za svakoga.

FYI, ako u Mintu MATE napravis manualni konfig IP adresa i nakon toga editujes resolv.conf, prilikom reseta ce isti biti pobrisan.

Sto se ne desava na Debianu ili na Mintu Cinnamonu. Imam u firmi i Debian i Cinnamon, resolv.conf je rucno editovan i NM ga ne prepisuje.
Isti je slucaj i sa Fedorom, Ubuntuom i openSuseom. Sve ove distribucije smo koristili u firmi, a zbog specificnosti konfiguracije domain, search i nameservere trebam unositi rucno i do sada nisam imao problem.

Po prvi put mi se ovo desilo sa Mintom Mate edicije. O cemu je i ovaj post.

Niko nije spomenuo DHCP.

@Amar: U ovom slucaju je nidla u pravu. /etc/resolv.conf ce uvijek bit prepisan dokle god koristis network manager. Imas /etc/resolv.conf.head i /etc/resolv.conf.tail za dodavanje nameservera koji imaju prednost (ili budu dodatni).

Da, do upstreama je. Zasto ti se to ne desava na Debianu je sto debian base (server install) nece instalirat nikad network manager (jer to ne treba na serverima anyway).

Mozes u network manageru nastimat koje nameservere da koristi tako da ce postavljat dobre nameservere sam.

[quote=Amar][quote=nidla][quote=Amar]

p.s.
za bonus možda snimim video i postavim na youtube :wink: :wink: ;)[/quote]

Jarane, mislio sam da neces da kontas, ali sam upravo shvatio da ne mozes da skontas. Jbg, nije ni kontanje za svakoga.

FYI, ako u Mintu MATE napravis manualni konfig IP adresa i nakon toga editujes resolv.conf, prilikom reseta ce isti biti pobrisan.

Sto se ne desava na Debianu ili na Mintu Cinnamonu. Imam u firmi i Debian i Cinnamon, resolv.conf je rucno editovan i NM ga ne prepisuje.
Isti je slucaj i sa Fedorom, Ubuntuom i openSuseom. Sve ove distribucije smo koristili u firmi, a zbog specificnosti konfiguracije domain, search i nameservere trebam unositi rucno i do sada nisam imao problem.

Po prvi put mi se ovo desilo sa Mintom Mate edicije. O cemu je i ovaj post.

Niko nije spomenuo DHCP.[/quote]
e moj paša, ti opet ne čitaš, a evo i ne kontaš šta sam ti nacrtao…

evo maloprije je reš pečen video za tebe, http://youtu.be/MnzjwO7QQWI ali pitanje je hoćeš li moći skontati pošto ne čitaš, a ako ne čitaš neš ni skontat da ovo dvoje ne mixaš, valjda ćeš do zore skontat.

znači distro je debian i nm gazi resolv.conf bilo da je static ili dynamic IP

ako do zore ne budeš svario snimim još jedan video

respect

[quote=adioe3]@Amar: U ovom slucaju je nidla u pravu. /etc/resolv.conf ce uvijek bit prepisan dokle god koristis network manager. Imas /etc/resolv.conf.head i /etc/resolv.conf.tail za dodavanje nameservera koji imaju prednost (ili budu dodatni).

Da, do upstreama je. Zasto ti se to ne desava na Debianu je sto debian base (server install) nece instalirat nikad network manager (jer to ne treba na serverima anyway).[/quote]

Instalirao Michaelu prije par dana Cinnamon, rucno podesio resolv.conf, ostao takav. Imao na svom racunaru Fedoru sa rucno podesenim resolv.confom.

[quote=nidla][quote=Asm1r]

jesi li probao pa to kažeš :slight_smile: meščini da nisi u pravu, provjeri pa javi, jer ja na debianu imam i static i dhcp na istu wireless mrežu i kako god okreneš ha static ha dynamic nm se potpiše, tj edituje fajl po postavkama koje su definisane u nm guiju.[/quote]

Jesam probao, ne koristim DHCP i resolv.conf je isti odkako sam installirao sisitem. (znam jer sam stavio local dns cache tj “nameserver 127.0.0.1” i takav je i sad.)

Mislim da je zbog toga sto ja nikako ne korstim DHCP, dok ti koristis DHCP sa static IP.

[quote=Asm1r]
Jesam probao, ne koristim DHCP i resolv.conf je isti odkako sam installirao sisitem. (znam jer sam stavio local dns cache tj “nameserver 127.0.0.1” i takav je i sad.)

Mislim da je zbog toga sto ja nikako ne korstim DHCP, dok ti koristis DHCP sa static IP.[/quote]

Ja u firmi vec godinama ima static IPs i resolv.conf mi je UVIJEK rucno nastiman i jos se nije desilo da ga je NM prepisao. Testirano na: Debian, Ubuntu, Fedora, Gentoo, Slackware, openSuse, Mint Cinnamon…
Dinamicni resolv.conf uz staticne IP adrese sam vidio dva puta, na Citrix Xen Serveru i sada na Mint Mate.

Pa gle, ako nastimas unutar network managera konekciju i DNS servere onda ce nm snimit tacne nameservere u resolv.conf. Ako nastimas pored network managera (tipa uradis ifconfig blabla up; cat “nameserver 8.8.8.8” > /etc/resolv.conf) onda ce network manager prepisati te postavke na rebootu (ili na sljedecoj promjeni konekcija). I ovo je specificno za network manager. To sto se on ponasa drukcije na drukcijim distribucijama je sto je konfigurisan drukcije na drugim distribucijama. K’o sto rekoh, nema veze sa distribucijom - softver cacka resolv.conf.

https://wiki.archlinux.org/index.php/NetworkManager#NetworkManager_prevents_DHCPCD_from_using_resolv.conf.head_and_resolv.conf.tail

I meni se (kad je u upotrebi) uvijek desilo da nm prepise resolv.conf (na Slackwareu, Ubuntuu, Fedori pa cak i Debianu).

P.S. NetworkManager ne dolazi na Slackwareu, moras ga dodatno instalirat :wink:

[quote=adioe3]Pa gle, ako nastimas unutar network managera konekciju i DNS servere onda ce nm snimit tacne nameservere u resolv.conf. Ako nastimas pored network managera (tipa uradis ifconfig blabla up; cat “nameserver 8.8.8.8” > /etc/resolv.conf) onda ce network manager prepisati te postavke na rebootu (ili na sljedecoj promjeni konekcija). I ovo je specificno za network manager. To sto se on ponasa drukcije na drukcijim distribucijama je sto je konfigurisan drukcije na drugim distribucijama. K’o sto rekoh, nema veze sa distribucijom - softver cacka resolv.conf.

https://wiki.archlinux.org/index.php/NetworkManager#NetworkManager_prevents_DHCPCD_from_using_resolv.conf.head_and_resolv.conf.tail

I meni se (kad je u upotrebi) uvijek desilo da nm prepise resolv.conf (na Slackwareu, Ubuntuu, Fedori pa cak i Debianu).

P.S. NetworkManager ne dolazi na Slackwareu, moras ga dodatno instalirat ;)[/quote]

Ne govorim ja o tome.
Citav ovaj thread nije o NM-u i njegovom ponasanju nego o pojavi koju sam po prvi put vidio na Mint Mateu da /etc/resolv.conf ne postoji nego je symlink na /run/resolv.conf. To je, bar za mene, potpuno nova stvar.
O NM-u se vec ranije pricali, licno mislim da je retardirana politika u kojoj NM ima prednost u odnosu na manuelno konfigurisane adrese iz konzole. Ali to nije tema danasnje emisije.
Sve se moze zaobici na linuxu pa i debilni NM.

ma nek je samo nidla presao na debian :slight_smile:

you wish…

:smiley:

ain’t gonna happen

:wink:

@Amar, die7, adioe3, nedim.bfo, meho_r, vedran i ostali

ljudi halalite (iskreno mislim i govorim) ako sam vam šta ružno rekao, bilo je iskri, malo se zapalimo, pa onda čovjek izleti, eto ja bi da zakopamo ratne sjekire ako ih je bilo, pa eto na vama je.

p.s.

@die7
ja sam ba odavno multi multi :slight_smile: odavno ja uporedo koristim različite distro, i na svim major distro se osjećam skoro isto, haj dobro ubuntu ipak malo više preferiram od ostalih radi šminke i novih paketa :wink:

ali kad neko početnicima počne govoriti da je na nekoj drugoj distro više user friendy naštimati ovo i ono, preporučivati neke archeve itd onda mi se upali kutnjak :smiley: i onda forum eksplodira :smiley:

toliko od mene, da ne otvaram novi post.