Mint 13 "Maya" MATE - resolv.conf issue

[quote=Asm1r][quote=nidla][quote=Asm1r]
Drugacije ako ne koristimo DHCP, npr manuelno smo definisali IP (static) resolv.conf ostaje. :)[/quote]

jesi li probao pa to kažeš :slight_smile: meščini da nisi u pravu, provjeri pa javi, jer ja na debianu imam i static i dhcp na istu wireless mrežu i kako god okreneš ha static ha dynamic nm se potpiše, tj edituje fajl po postavkama koje su definisane u nm guiju.[/quote]

Jesam probao, ne koristim DHCP i resolv.conf je isti odkako sam installirao sisitem. (znam jer sam stavio local dns cache tj “nameserver 127.0.0.1” i takav je i sad.)

Mislim da je zbog toga sto ja nikako ne korstim DHCP, dok ti koristis DHCP sa static IP.[/quote]

jel ti uopšte na archu imaš networkmanager http://projects.gnome.org/NetworkManager/

Ne, imam iproute2. :slight_smile:
Al ne vjerujem da je relevatno jer i NetworkManager koristi DHCP tj samo GUI frontend za iproute, dhcp, ppp… Vjerovatno kada u NM-u definises static IP on samo konfigurise DHCP za static IP. idk

[quote=nidla]@Amar, die7, adioe3, nedim.bfo, meho_r, vedran i ostali

ljudi halalite (iskreno mislim i govorim) ako sam vam šta ružno rekao, bilo je iskri, malo se zapalimo, pa onda čovjek izleti, eto ja bi da zakopamo ratne sjekire ako ih je bilo, pa eto na vama je.

p.s.

@die7
ja sam ba odavno multi multi :slight_smile: odavno ja uporedo koristim različite distro, i na svim major distro se osjećam skoro isto, haj dobro ubuntu ipak malo više preferiram od ostalih radi šminke i novih paketa :wink:

ali kad neko početnicima počne govoriti da je na nekoj drugoj distro više user friendy naštimati ovo i ono, preporučivati neke archeve itd onda mi se upali kutnjak :smiley: i onda forum eksplodira :smiley:

toliko od mene, da ne otvaram novi post.[/quote]

ma ok je drugar nema ljutnje :slight_smile:

[quote=nidla]@Amar, die7, adioe3, nedim.bfo, meho_r, vedran i ostali

ljudi halalite (iskreno mislim i govorim) ako sam vam šta ružno rekao, bilo je iskri, malo se zapalimo, pa onda čovjek izleti, eto ja bi da zakopamo ratne sjekire ako ih je bilo, pa eto na vama je.

[/quote]

Ma sve ok, no worries. Desi se da rasprava ode malo dje ne treba. Sorry ako je i sa moje strane bilo nepotrebnih stvari i komentara.

[quote=Asm1r]Ne, imam iproute2. :slight_smile:
Al ne vjerujem da je relevatno jer i NetworkManager koristi DHCP tj samo GUI frontend za iproute, dhcp, ppp… Vjerovatno kada u NM-u definises static IP on samo konfigurise DHCP za static IP. idk[/quote]

podigni virtuelnu mašinu, instaliraj debian i isprobaj

Uh, ko ce to, al’ hajd’ ako ti kazes. :slight_smile:

EDIT:
Installiro stable -> neki cudan grub error (error at pointer ), nema veze.
Installiro testing i stavio lilo -> kernel panic, nemoze mounta root, vala ne pokusava ja to popravit.
(nikad nisam volio ovaj sistem for old people :P)

@nidla nemam ja sta halalit, mene to nesto puno ove diskusije po forumima ne tangiraju. Samo nekad uletim sarkasticno u neku temu, jer mi je interesantno gledat kako se prepucava preko “0” i “1” a sve je to u 20 grama samo razlicito! :smiley: Zbog toga je meni linux svijet pravo dobar, ne svidja ti se nesto, predji na nesto drugo gdje je sve po tvom cejfu, ako ti i to krene da smeta, idi dalje, ja sam sa Ubuntu presao na Mandrivu jer mi se nije svidjelo kako to Ubuntu radi neke stvari, posto je Mandriva otisla u tri… (rusiju) presao sam na Fedoru na kojoj sam i dan danas sretan, usput je bilo probanja Debian-a, Slackware-a i ostalih ali uvijek trazim ono sto mi pase i sto radi “za mene” to za nekoga drugog nece radit onako kako on hoce i normalno da ce trazit nesto trece i govorit kako ono prvo nije dobro itd… :smiley:

PS. Gdje ste vidjeli da pravi linux-as ima instaliran NM, sramota je to, zar oni ne rade samo iz konzole? xD

[quote=nedim.bfo]
~ Gdje ste vidjeli da pravi linux-as ima instaliran NM, sramota je to, zar oni ne rade samo iz konzole? xD[/quote]

Tako je, nek si him reko. :smiley:

Stari se… postalo mrsko i kompajlirat’ stvari :smiley: