Imam problem s modemom na Suse 9.0. Modem je intel 560ep. Sve je podešeno i prilikom pokretanja KInternet konekcije pokrene se modem - čuje se poznati zvuk to traje 2-3 sek i onda nastaje prekid pa ponovni pokušaj konekcije i tako u beskraj. Sam modem je bez problema prepoznat i instalirana podrška sa Suse CD-a. Mašina je dual boot WINXP.
Zna li neko rješenje?
Pretpostavljam da si isključio “wait for dialtone” i da je ostatak konekcije dobro naštiman
=>
Možda rješenje možeš naći ovdje: http://start.linux.org.ba/I536ep
Sve je podešeno. da je uključena detekcija tonskog signala ne bi ni počinjala konekcija. Modem krene ali prekine i ponovo pokušava konekciju. Vidjet ću prijedlog stranice
Provjeri kabel meni se dešavalo par puta ista stvar radi kabela koji mi je prolazio ispod vrata.
Kod mene kad je uključen Wait for dial tone modem krene par sekundi i onda prekine i bira ponovo :?
Detekcija (čekanje) tonskog signala nije uključena. Probao sam i sa uključenom detekcijom ali onda ne ide nikako, što se tiče kabla mašina je dual boot sa WINXP ide bez problema.
Gdje da nađem KPPP imam samo KInternet a koliko vidim slabo se koristi ?
[quote]Detekcija (čekanje) tonskog signala nije uključena. Probao sam i sa uključenom detekcijom ali onda ne ide nikako, što se tiče kabla mašina je dual boot sa WINXP ide bez problema.
Gdje da nađem KPPP imam samo KInternet a koliko vidim slabo se koristi ?[/quote]
Ma ja mislim da je to problem kao onaj opisan na start.linux.org.ba … probaj iskljuciti “desktop” iz parametara za kernel …
Genijalci iz SuSEta su KPPP paketu dali vrlo deksriptivno ime “kdenetwork3-dialup”:
http://rpmseek.com/rpm-pl/kdenetwork3-dialup.html
Jel se cuje onooo bibiiiibiiiiii tiruriiiiiiruuuriii i klap :))
Ako si instalirao pravilno drivere i cujes Tone “Dial tone” ostaje samo da
iskljucis “Wait for dial tone” !!!
za junkiya
Čuje se bez problema, problem je što kada krene konekcija (kada se već čuje ton) to traje 2-3 sekunde i naglo nastaje prekid, veza čeka 3-5 sek i ponavlja konekciju i tako u beskraj. Dial ton je ljudi iiiiiiiiiisssskključeeeeeen!!! jer ako je uključen ne ide nikako (jer čeka na detekciju)
[quote]za junkiya
Čuje se bez problema, problem je što kada krene konekcija (kada se već čuje ton) to traje 2-3 sekunde i naglo nastaje prekid, veza čeka 3-5 sek i ponavlja konekciju i tako u beskraj. Dial ton je ljudi iiiiiiiiiisssskključeeeeeen!!! jer ako je uključen ne ide nikako (jer čeka na detekciju)[/quote]
jesi li iiiiiiiiiskluuuuuuuuciioooooooooooo deeeeeeeeesktooooooooop opciiiiiiiiijuuuuuuuuuu prillllllliiiiiiiiiiiikommmmmmm booooooootaaaaaa ??? :)))
Hamo,
lakše malo probi mi uši. /boot/grub/menu… desktop nije bio uključen ili nisam znao pronaći. Može li neko napisati tačnu putanju jer moguće je da nisam išao?
[quote]Hamo,
lakše malo probi mi uši. /boot/grub/menu… desktop nije bio uključen ili nisam znao pronaći. Može li neko napisati tačnu putanju jer moguće je da nisam išao?[/quote]
/boot/grub/menu.lst (ovo je slovo L … dakle LST)
(ako koristis grub - velika vjerovatnoca da koristis)
ovako to kod mene izgleda
###Don’t change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title Linux
kernel (hd0,5)/vmlinuz root=/dev/hda8 vga=0x317 splash=silent desktop resume=/dev/hda7 showopts
initrd (hd0,5)/initrd
Ovo boldano treba obrisati!
Hamo,
ovako stoje stvari (trenutno)
Prvo da pitam čime otvaraš file menu.lst (znam da je L). Koliko god ovo pitanje bilo bez veze moram pitati jer prvo :
Imam dva file-a u /grub-u menu.lst i menu.lst.old od kojih prvi je prazan (?)
drugo :ako bilo šta radim u drugom file-u imam problema sa grub-om prilikom Bootanja sistema , mašina je dual boot sa WINXP i ako diram grub prilikom dizanja sistema ostaje crni ekran samo sa grub> i dalje moram vršiti popravku instalacije da bih digao sistem (zeznut grub?).
Zato i pitam gdje otvaraš (root konzola, super user konzola, editor…)
Ako ti nije problem napiši path i gdje… moguće da radim nešto na pogrešnom mjestu.
PS Ipak sam dosta nov na Linuxu
[quote]Hamo,
Ako ti nije problem napiši path i gdje… moguće da radim nešto na pogrešnom mjestu.
PS Ipak sam dosta nov na Linuxu[/quote]
Ah cime otvaram … bilo kojim editorom i moras biti root! … jer ne mozes citati ni pisati taj fajl ako nisi root …
a ako tako ne mogne evo procedura preko yasta
Otvoris yast, pa onda system->bootloader configuration …
kad se otvori kliknes da obiljezis “available sections” i kliknes na "edit"
Tu otprilike imas dvije-tri opcije za izabrati mozda najcesce Linux, windows i failsafe. Obiljezis linux i kliknes na edit.
Onda izaberes opciju kernel i opet kliknes na edit.
Ako ti se ne vidi cijela linija malo skrolaj tamo-'vamo dok ne nadjes desktop i obrisi samo rijec desktop kliknes na OK
Pa opet na Ok, Ok, Finish i to je to … Ali prvo probaj rucno … da malo naucis konzole
Interesantno, TSky dobije prijedlog da nešto uradi i ne uradi to (negdje zapne) nego i dalje postavlja pitanja praveći se da nije čuo prijedlog. To nije dobar način, samo ćemo se bezveze isfrustrirati svi, problemi obično imaju samo jedno rješenje. Moraš reći ako nešto nisi uradio i zašto pa da probamo pomoći.
Vedrane,
Ne bih želio da neko shvati da ne radim što mi se predloži. Naprotiv želim biti kratak. Kao što sam već rekao radio sam na SCO Unix-u, gdje je konzola konzola a Administrator svetinja. Pitao sam za Linux jer vidio sam da ima Shell konzola, root konzola, superuser… xkonzola…itd. Ovo nisam do sada vidio a čim je tu ima razlog i zato sam i zamolio da mi napiše (Hamo) šta je on radio.
Evo šta sam ja uradio: Prvo sam našao dva menu.lst filea (jedan je old).
Drugo- pokrenuo sam konzolu, prijavio se kao root, dao komandu (sve komande koje sam koristio znam iz Unix-a) pwd -bash je potvrdio root, zatim sam išao na /boot/grub…i tu sam imao malo problema. Datoteku sam pokušao otvoruiti sa e , nije išlo, zatim sa vi isve je bilo nedostupno (što sam već naveo) i tek je komanda edit (puna ruječ) otvorila file menu.lst.
Zatim opet malo problema. Klasična komanda (opet ono što znam) za brisanje riječi dw ne vrijedi, kada sam najzad obrisao riječ desktop opet nisam mogao sa :x napustiti dok nisam shvatio da moram koristiti drugi raspored tipki. Da ne duljim, obrisao sam i desktop u menu.lst.old.
Sve u svemu da ne zamaram samo navodim da sam morao ponavljati instalaciju (poravku), raditi recovery fajla itd. Sada boot radi ali i dalje ne radi modem!
Navodim također da je linija (da ne pišem sve) izgledala…
…kernel (hdo,6)/boot/vmlinuz root=/dev/hda7 vga=0x317 splash=silent desktop hdc=ide-scasi… sada nema desktop! Modem i dalje radi na opisani način. Dakle Vedrane zaista pokušavam naveo sam šta sam radio e sada mi recite gdje sam pogriješio.
PS Od jutros ne radi ni zvuk na XMMS-u
Hamo u svakom slučaju hvala
E …Radi
Dakle modem je proradio i to tek kad sam uključio stupid mod u podešavanju modema (!?! svašta). Radio sam ovo i ranije ali dok nije obrisan desktop nije vrijedilo.
Sada moram pitati kada sam konektovan kao home koristim uvijek yahoo, imam i e-mail medjutim problem su pomiješani naslovi tako da ne mogu raditi sa poštom. Jesu li problem fontovi ili nešto drugo…? Ovo se javlja samo kod e-mail-a sama stranica je u redu.
Za Vedrana : mislim da sam na početku poslao pismo sa nekoliko problema i baš si mi ti savjetovao da idem polako i jedno po jedno tako da se i stvorio utisak da zavlačim stvari, ustvari samo sam želio biti što kraći.
Za Hamu : nije Hamo problem konzola iako je veoma slična Unix-u ipak Linux nije Unix (barem meni tako izgleda). Kao što sam napisao dosta komandi koje sam ranije koristio ovdje ne idu (možda na nekoj drugoj distribuciji idu) ali snadjem se. Svakako si u pravu da treba i nešto naučiti, u svakom slučaju hvala na pomoći.
Onda šta je problem sa tekstom?
PS Mogu poslije postaviti još koje pitanje?
[quote]E …Radi
Dakle modem je proradio i to tek kad sam uključio stupid mod u podešavanju modema (!?! svašta). Radio sam ovo i ranije ali dok nije obrisan desktop nije vrijedilo. [/quote]
Trebao si resetovati kompjuter poslije mijenjanja onog desktop da bi proradilo … vjerovatno je to zbog toga.
Hm … ne razumijem “pomijesani naslovi” ??? kod mene yahoo radi kako treba … u kojem browseru gledas stranicu ?
Sad se kao editor cesto koristi “vim” VI iMproved, unaprijedjena verzija vi-a i u njoj komanda dw radi (tj. brise rijec od slova na kojem je kursor) dok za brisanje cijele rijeci koristi se dW (dakle d+shift w), naravno to je konfigurabilno koliko ja znam …
Onda šta je problem sa tekstom?
PS Mogu poslije postaviti još koje pitanje?[/quote]
Pitanja za ovaj modem se pojavljuju toliko često da mislim da bi isti trebao dobiti svoj podforum
Ima i nekih novih vijesti, pa pogledajte: